Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Griep

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 618 woorden
  • 4 februari 2009
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
37 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is griep?
Griep is een andere naam voor influenza, een besmettelijke ziekte die in luchtwegen begint en die aantast. Elk jaar krijgt ongeveer 10% van de Nederlanders griep. Griep gaat meestal na 3 tot 8 dagen over. Toch sterven er per jaar 200 tot 1000 mensen (meestal ouderen of mensen met een ernstige ziekte) aan de gevolgen van griep, aan bijvoorbeeld longontsteking.
Van het influenzavirus bestaan drie typen: A, B en C.
Het influenza A-virus komt het meest voor. Dat is een ernstige ziekte die elke twee tot drie jaar voorkomt. Het influenza A-virus kunnen ook paarden, vogels en varkens ziek maken. Het influenza B-virus is ook een vervelende ziekte, die gelukkig niet zo vaak voorkomt als het influenza A-virus. Om de drie, vier of vijf jaar krijgen we ermee te maken. Van het influenza A-virus en het influenza B-virus krijgen veel mensen tegelijk griep. Griep die veroorzaakt word door het influenza C-virus komt niet vaak voor. Hiervan word je niet zo ziek als van de andere twee.


Hoe komt griep?
De griep komt vooral in de wintermaanden voor. Dat komt omdat het dan koud is buiten en mensen veel meer binnen zitten. Daardoor leven mensen dichter op elkaar. Het virus wordt van mens tot mens overgedragen. Wanneer iemand die met het griepvirus is besmet, hoest of niest, komen in de lucht kleine druppeltjes met het virus. Iemand anders kan deze druppeltjes inademen en besmet raken. Ook via een handdruk of voorwerp die een virusdrager besmet heeft, zoals de hoorn van een telefoon of een deurknop, kan je besmet raken. Na de besmetting duurt het één tot drie dagen voordat je merkt dat je de ziekte hebt

Verschijnselen van griep
Symptomen (verschijnselen) van griep zijn koorts, hoofdpijn, hoesten, keelpijn, spierpijn, verstopte- of loopneus, droge hoest, plotseling hoge koorts en koude rillingen, en geen eetlust hebben. Griep is bij de eerste 2-3 dagen meestal het ergst, daarna ga je je steeds weer wat beter voelen.

Wat kan je doen om van de griep af te komen?
Als je griep hebt kan je een paracetamol of een aspirine nemen. Maar het beste is uitzieken; rustig aan doen en veel water drinken. Ook moet je afkoeling van het lichaam voorkomen, daarom is het het beste als je binnen blijft. Veel mensen denken dat antibiotica goed is tegen de griep, maar dat is niet zo. Antibiotica werkt alleen tegen bacteriële infectieziekten, en dus niet tegen virusinfectieziek ten zoals griep. Antibiotica wordt wel gebruikt als er bij de griep een extra complicatie komt, zoals longontsteking. Zorg dat je goed uitziekt (5 tot 10 dagen), anders kan de griep daarna nog erger terugkomen.

Kun je griep voorkomen?
Je kunt griep niet helemaal voorkomen, maar je kan de kans op griep wel zo klein mogelijk maken. Gezond eten, genoeg beweging, ontspanning en goede nachtrusten kunnen helpen de kans op griep zo klein mogelijk te maken.

De griepprik
De griepprik is een prik die je (meestal) in je bovenarm krijgt om de kans op griep te verminderen. De griepprik wordt meestal in oktober of november gegeven. Je moet ieder jaar weer een nieuwe griepprik omdat het griepvirus steeds veranderd. Dat wil zeggen dat er steeds andere virussen in zitten.

Voor wie is de griepprik bestemd?
De griepprik is bestemd voor:

- mensen van 60 jaar of ouder
- mensen met diabetes
- hart-, nier- of longpatiënten
- mensen met een verminderde weerstand
(HIV/AIDS, leukemie of kanker patiënten)
- kinderen van 6 maanden tot 18 jaar die veel aspirine gebruiken
- verstandelijke gehandicapten die in een instelling wonen

Waarom is het niet nodig om jaarlijks ingeënt te worden tegen kinderziektes?
Je bent op jonge leeftijd al tegen zo’n ziekte ingeënt daardoor is de antistof sterk genoeg aanwezig om je tegen die ziekte te beschermen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.