Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gorilla

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo | 1189 woorden
  • 21 augustus 2008
  • 264 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
264 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Mensapen

De echte vier mensapen zijn de chimpansee, de bonobo, de gorilla en de orang-oetan. Wij (de mensen) zijn familie van de mensaap. We worden ook wel eens de vijfde mensaap genoemd.
Onze genen zijn bijvoorbeeld voor 99% gelijk aan die van een chimpansee. Mens apen zijn net als wij intelligent en lossen problemen op door te communiceren. Ook kunnen mensapen taal leren alleen hun stembanden kunnen de juiste geluiden niet maken om te praten. Gorilla’s zijn de grootste mensapen.
Mensapen hebben lange armen, langer dan hun benen, en grijpende duimen en vingers (opponeerbaar). Ze hebben net als mensen geen staart. Mensapen zijn slim en hebben grote hersenen. Mensapen zijn ook net als mensen warmbloedig, behoren tot de dieren en zijn gewervelde zijn warm bloedig, en dus net als wij: zoogdieren! Het skelet van de gorilla is ook bijna het zelfde alleen kunnen mannetjes wel wat langer worden, wel 2.10 meter lang! Vrouwtjes worden ongeveer 1.90 meter lang. (Alleen als ze staan zijn ze zo lang.)

Mensapen worden ook wel primaten genoemd. Dat is een groep zoogdieren waar mensapen ook tot behoren (ook wij zijn primaten!)

Skeletten van de (5) mensapen.

2. Leefgebied


De berggorilla’s leven in het Virunga gebergte in Afrika hun familie, de laaglandgorilla’s wonen in de tropische regenwouden in Oost en West centraal Afrika.
De berggorilla’s leven op de helling van de Virunga vulkanen. In 1925 werd het leefgebied van de berggorilla’s uitgeroepen tot het eerste nationaal park in Afrika. In het Virunga gebergte zijn er actieve en slapende vulkanen, de berg gorilla’s leven alleen op de slapende vulkanen. De bossen waar de berg gorilla leeft zijn nevelig en worden daarom nevelwouden genoemd.

Berggorilla in een nevelwoud.

De laaglandgorilla’s trekken door de bossen van Odzala (Afrika) en ze leven in het laagland regenwouden van Oost – Kongo. Ze leven graag in moerassige gebieden die openlijker liggen dan het leefgebied van de berggorilla. Het leefgebied van de laaglandgorilla zit wel vol met bosjes en bomen dus zijn ze moeilijker te bestuderen. Ze zijn ook schuwer dan de berggorilla.

De kop van de laaglandgorilla is langer dan de kop van de berggorilla.

3. Berggorilla’s


De berggorilla’s zijn heel rustig en minder bang voor mensen dan de laagland gorilla’s. Berggorilla’s hebben een dikke ruige vacht tegen de regen. De kleine berggorilla’s hebben nog geen dikke vacht. Dan houd hun moeder hun warm tegen de kou en de regen.
Berggorilla’s hebben goed contact met hun familie. Als ze uitrusten spelen ze graag met de kleintjes of zoeken bij elkaar naar vlooien. Bij een grote groep berggorilla’s is er natuurlijk ook een leider. Die heet de zilverrug. Het is de oudste mannetjes gorilla uit de groep, hij heeft een grote zilveren vlek op zijn rug.

Als de zilverrug dood gaat moet er een nieuwe komen om zijn plek over te nemen. De nieuwe “zilverrug” heeft meestal nog een zwarte rug en wordt dan de zwartrug genoemd. Als zwartrug ben je meestal tussen de acht en tien jaar oud.

Helaas zijn de berggorilla’s met uitsterven bedreigt, en is dan ook een van de meest bedreigde zoogdieren. Er zijn over de hele wereld geen 650 berggorilla’s meer over…

Het regenwoud in Afrika

4. Voedsel


Gorilla’s zijn vegetariërs en omdat ze alleen planten eten moeten ze ook echt veel eten. Ongeveer 20 tot 30 kg per dag! Het is zoveel dat ze gorilla’s wel 3 tot 4 uur per dag over hun eten doen.
Gorilla’s eten heel netjes ze pellen hun vruchten en gooien stengels of rotte stukken op een hoop. Ze maken hun eten ook vaak klaar door bladeren samen te vouwen. De buik van de gorilla is zo groot omdat het voedsel allemaal daar wordt op geslagen.
Gorilla’s onthouden ook waar de beste planten en vruchten groeien. Maar ze blijven niet te lang op een plek want dan raakt het voedsel op.
Berggorilla’s hoeven niet echt op zoek naar hun voedsel want ze leven er gewoon in! Laaglandgorilla’s moeten wel naar hun eten zoeken en trekken dan ook meer rond dan berggorilla’s. Gorilla’s brengen hun dag vooral lopend en etend door.

Het voedsel van de gorilla:
1. wilde selderij
2. de stengels van zuring bladeren
3. bramen
4. elfenbankjes
5. paddenstoelen

Een etende baby gorilla

5. Gorilla’s in gevaar


Het leefgebied van de gorilla’s (en andere mensapen) wordt steeds kleiner, de regenwouden worden gekapt en komen (omdat de bomen geen water meer tegen kunnen houden) onder water te staan.
In de bossen waarin ze leven worden boerderijen, weilanden en dorpen gebouwd. Zelfs de beschermde gebieden waar de gorilla’s leven zijn niet meer veilig. Ook daar worden illegaal bomen gekapt en gorilla’s vermoord om medisch onderzoek, hun schedels, hun huid, het vlees en ze worden als huisdier mee genomen.
Bij oorlogen kunnen de gorilla’s dood gaan door landmijnen. Ook kunnen mensen ziektes aan de gorilla’s door geven, zonder het te weten. Het grootste gevaar voor alle apen zijn de verwoestingen van de regenwouden. Elke minuut verdwijnt er een stuk regenwoud dat even groot is als vier voetbal velden. De bomen worden gekapt zodat er bijvoorbeeld tafels of tuinhekjes van gemaakt worden.

Eind jaren ’90 waren er bos branden in Borneo en Sumatra. Veel apen (en andere dieren) kwamen hierbij om.
Ook in de jaren ’90 was er een burger oorlog in Rwanda waarbij de leefgebieden van de berggorilla werden verwoest.

Een plaatje van hoe een tropisch regenwoud wordt verwoest.

6. Voortplanting


Als een mannetjes gorilla indruk wil maken op een vrouwtje trommelt hij op zijn borst. Als de mannetjes gorilla jong is maakt hij indruk door te vechten met een ander mannetje om te laten zien dat hij zijn vrouwtje later kan verdedigen.
De mannetjes gorilla paart meestal met elk vrouwtje uit de groep, dat is een teken van macht. De gorilla’s paren alleen om zich voort te planten. De chimpansee en de bonobo’s gebruiken paren om te communiceren.
Gorilla’s paren het hele jaar door.
Vrouwtjes paren de mannetjes door hem van achterstevoren te benaderen. Met hun achterwerk om hoog en hun ellebogen op de grond.
Gorilla’s krijgen maar een kind tegelijk en ze zijn levend barend.
De moeder gorilla houdt haar kind lang in haar armen, ook al kan de baby na 5 maanden weg van zijn moeder. Het vrouwtje is ongeveer acht en een halve maand zwanger. Bij de geboorte weegt de baby gorilla 2 tot 3 kg, en de roze huid wordt na een paar dagen donkerder ook de vacht wordt dan dikker.
Vrouwtjes zijn vruchtbaar als ze acht jaar oud zijn. En krijgen ongeveer elke vier jaar een baby.


Moeder gorilla met haar baby

7. De indeling van de gorilla

De afdeling van de gorilla’s zijn gewervelde, ze zijn tweezijdig symmetrisch en hebben een inwendig skelet.
De klasse is zoogdieren, want de gorilla is warmbloedig, levendbarend, haalt adem door zijn longen, en hun huid is bedekt met haren.
De orde is: apen. Omdat de gorilla is een aap!
De familie is: de aapachtigen. Dat is een nog verdere indeling dan de apen.
Het geslacht is de: mensaap. (net als de Chimpansee, orang-oetan en de bonobo.
De soort is de: gorilla.

Een plaatje van King Kong de film.

REACTIES

B.

B.

goed werkstuk , veel informatie.

gr

13 jaar geleden

Y.

Y.

goed gedaan jammer van je punt maar ik vind hem HEEL goed hoor!!!

9 jaar geleden

T.

T.

goed werstuk maar welke site heb je hier voor gebruikt

8 jaar geleden

F.

F.

ik vond dit een goede uitleg

7 jaar geleden

C.

C.

Er staat veel info in want ik moet een powerpoint maken en ik ik heb alle info van deze site gehaald over de gorilla

7 jaar geleden

J.

J.

goed werkstuk veel informatie

6 jaar geleden

J.

J.

Trump is niet goed

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.