Hoofdstuk 1:
Wat is Gonorroe?
Wat is een SOA?
Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Per jaar lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een soa op. Sommige soa hebben ernstige gevolgen, als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste soa’s gemakkelijk te genezen. Soa’s zijn besmettelijk. Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Ook dan kun je een soa (ongemerkt) doorgeven.
Hoe loop je ze op?
Soa’s worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de anus, penis, de vagina en de mond.
De meeste soa’s worden opgelopen bij onveilig vrijen.
SOA top 7:
1. Chlamydia-infectie
2. Genitale wratten
3. Herpes genitalis
4. Gonorroe
5. Hepatitis B
6. Syfilis
7. Hiv-infectie
Gonorroe
Gonorroe is een soa. Hij is ook bekend onder de naam "druiper". De naam is te danken aan de gele of groene pus die als gevolg van een urinebuisontsteking uit de penis druipt. Gonorroe is misschien wel de oudste en zeker één van de bekendste Soa’s. Zowel mannen als vrouwen kunnen deze aandoening oplopen.
Gonorroe wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorroeae. Deze bacterie hecht zich vast aan de slijmvliezen van de urineleider en geslachtsdelen. Andere mogelijke plaatsen waar de besmetting kan optreden zijn de aars (door anale seks) en de keel (door orale seks). De verwekker wordt “de Gonokok” genoemd.
De Soa kan voor heel wat pijn en zelfs blijvende schade zorgen. Gonorroe komt in Nederland vrij veel voor.
Hoofdstuk 2:
Gonorroe bij de vrouw
Verschijnselen:
Vrouwen hebben veelal geen klachten als gevolg van gonorroe. Soms is er iets meer afscheiding dan normaal. Deze kan onaangenaam ruiken en ziet er anders uit (pus). Plassen kan pijn doen.
Gevolgen:
Zonder behandeling kan gonorroe opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Een eileiderontsteking kan samen gaan met koorts. Je voelt je ziek en hebt pijn in de onderbuik.
Een zwangere vrouw kan gonorroe overdragen op haar baby. De oogjes van de baby kunnen tijdens de bevalling in aanraking komen met de bacteriën in de vagina. Door een goede behandeling tijdens de zwangerschap wordt besmetting voorkomen.
Door een snelle en goede behandeling (antibiotica en bedrust) kan een eileiderontsteking volledig genezen. Een eileiderontsteking die niet (goed) of te laat wordt behandeld, veroorzaakt littekens. Hierdoor kunnen ze verstopt raken. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Hoofdstuk 3:
Gonorroe bij de man
Verschijnselen:
Als man krijg je meestal enkele dagen tot twee weken na het oplopen van gonorroe de eerste klachten, De klachten bestaan uit pusachtige afscheiding, die vaak gelig of groenig van kleur is. Er is vaak een branderig gevoel bij het plassen. Ook moet je regelmatig kleine beetjes plassen.
Ook komt het voor dat er helemaal geen klachten zijn.
Gevolgen:
Ook bij mannen kan de ontsteking opstijgen. Dit komt minder vaak voor dan bij vrouwen. De bacteriën kunnen via de zaadleiders terechtkomen in de prostaat en de bijbal. Dit leidt soms tot een bijbalontsteking. Dat geeft heftige pijn in de balzak, soms ook in de lies.
In de balzak voel je een zwelling. De zaadstreng, die naar boven loopt, kan pijnlijk en gezwollen zijn. In een enkel geval kan een ontsteking van de bijbal een ontsteking van de bal veroorzaken. Dit geeft zwelling en pijn.
Een ontsteking van de prostaat gaat samen met koorts en moeilijk en pijnlijke plassen. Bovendien krijg je pijn in en rond de geslachtsorganen.
De ontstekingen worden behandeld met medicijnen (antibiotica). Soms wordt ondersteunend ondergoed aangeraden, om de pijn te verlichten.
Hoofdstuk 4:
Hoe is gonorroe te genezen?
Als iemand gonorroe heeft kan hij of zij bij de huisarts langsgaan, maar deze persoon kan ook bellen met de soa-infolijn van de GGD of langsgaan op het soa-spreekuur van de GGD. De soa-infolijn is gratis en je kunt het nummer anoniem bellen. In de meeste gevallen gaan mensen langs bij de huisarts.
Gonorroe wordt in een keer behandeld met een of meer injecties of pillen. Hiermee kan de groei van de bacteriën gestopt worden of de bacteriën zelfs doden. Na een week vindt een nacontrole plaats. Het kan zijn dat ook de partner gonorroe heeft. Tijdens de behandeling moet seks worden vermeden. Zo voorkom je dat jij en je partner elkaar over en weer blijven besmetten.
Na de behandeling is het niet zeker dat de bacterie helemaal verdwenen is. Je kunt later zeer ernstige klachten krijgen, bijvoorbeeld een zeer pijnlijke ontsteking van de bijbal. Na de behandeling ben je niet immuun, je kunt opnieuw besmet raken.
Hoe kun je het voorkomen gonorroe op te lopen?
Een condoom, dit is niet alleen tegen gonorroe maar ook tegen veel andere soa’s.
Tip:
Als je een soa oploopt vertel dit dan tegen alle partners waarmee je kort geleden een seksuele relatie hebt gehad. Het is belangrijk dat zij zich ook door een arts laten onderzoeken.
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
goed verslag bedankt !! maar hoe loop je het op?
11 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
goed verslag! echt bedankt :)
10 jaar geleden
Antwoorden