Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Gist en zijn substraat

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 521 woorden
  • 23 april 2007
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Inleiding:

We moeten een practicum doen om te kijken welke suiker een gist het makkelijkst kan gebruiken als ‘voedsel’. Dit voedsel wordt ook wel het substraat (suiker) genoemd. We gebruiken hierbij de volgende suikers: - Glucose - Fructose - Galactose - Lactose - Saccharose

Dit wil ik met het practicum bereiken: Kijken welke suiker het best door een gist kan worden gebruikt als voedsel.

Dit is de hypothese: Glucose: Ik denk dat de gist deze suiker goed kan gebruiken, omdat dit een enkelvoudige suiker is. Enkelvoudige suikers kunnen door een gist direct gebruikt worden als ‘voedsel’.Daarom denk ik dat deze suiker makkelijk kan worden omgezet. Fructose: Ik verwacht dat ook deze suiker goed door de gist kan worden gebruikt. Ook fructose is een enkelvoudige suiker en zal daarom makkelijk kunnen worden omgezet. Galactose: Ook bij deze suiker verwacht ik dat de gist hem makkelijk kan omzetten, omdat galactose een enkelvoudige suiker is. Lactose: Ik denk dat deze suiker niet zo goed kan worden gebruikt door de gist, omdat dit een tweevoudige suiker is. Ik denk dat de gist dit enzym niet bevat om deze suiker om te zetten tot een enkelvoudige suiker. Sacharose: Ik verwacht dat deze tweevoudige suiker wel goed kan worden omgezet door de gist tot een enkelvoudige suiker, omdat het bestaat uit glucose en fructose. Deze twee suikers zijn enkelvoudig en de gist kan deze zeer goed gebruiken.

Materiaallijst: Potten met 5 suikers, liniaal, Suikerschepje, stopwatch of horloge. Bovenweger, Demiwater, Bekerglazen, Maatcilinder, 6 reageerbuizen, Stift, Pipet, Gistsuspensie, Slangen met reageerbuisdoppen, Reageerbuisrekje, Waterbad, Thermometer,

Uitvoering: Eerst ging Anniek de oplossingen uitrekenen. Daarna deed L een schepje van elke suiker in een klein bekerglas en Anniek deed daar demiwater bij tot we de juiste concentratie hadden. Toen maakten we de gistoplossing en hebben we alles opgeruimd. We moesten wachten tot het volgende uur. In het volgende uur zijn we de oplossingen gaan pipetteren in de reageerbuizen. Daarna hebben we de gistoplossing erbij gedaan. Als we dit bij alle zes de reageerbuisjes hebben gedaan doen we de reageerbuizen met reageerbuisdopjes in het waterbad. Als de buizen er 10 min. inzitten gaan we het volume van de gevormde gasbel opmeten. Dit doen we ook als ze er 20 en 30 min. inzitten.

Waarnemingen en resultaten: De waarnemingen en resultaten zijn weggevallen, omdat ze in excel zijn gemaakt

Groepswaarden in mm na 30 minuten Glucose Fructose Galactose Lactose Saccharose Water
Groep 1 24 37 9 6 34 2
Groep 2 32 30 2 2 32 4
Groep 3 34 35 1 2 38 2
Groep 4 49 54 1 2 50 1
Groep 5 44 47 0 2 42 4
Groep 6 (onze groep) 1 40 44 2 37 2
Groep 7 38 60 22 19 43 3 Gemiddelde groepswaarden in mm in de klas 31,7 43,3 11,3 5 39,4 2,6 Conclusie:

Ik had de suikers: glucose, fructose, lactose en sacharose goed. Alleen van galactose had ik gedacht dat die goed zou kunnen worden gebruikt door de gist, maar dit was niet het geval want hij had namelijk samen met lactose de laagste hoeveelheid koolstofdioxide. Ik had dit namelijk verwacht, omdat het een enkelvoudige suiker is.

Discussie:

Ik denk dat de reden is waarom ik dacht dat galactose goed zou kunnen worden gebruikt dat ik de theorie niet helemaal goed heb begrepen of een denkfout heb gemaakt. Onze waarnemingen van Glucose en galactose zijn waarschijnlijk door mekaar gekomen in het waterbad en daarom zijn onze waarnemingen van die twee ook niet helemaal goed.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.