Gazelle

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas mavo | 968 woorden
  • 1 april 2013
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Gazellen
Gemaakt door Julia Leurs 1C
Mr R.Koppelmans
Biologie

1)Inleiding
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het niet zo een voor de hand liggend onderwerp is en omdat ik er meer over wil weten.

Eerst dacht ik dat het alleen een fietsmerk was maar dat is niet zo. Het is een dier die in warme droge klimaten leeft en heel veel vijanden heeft Ik heb het over de gazellen.

2)Tot welke soort behoort de gazellen?
De gazellen behoord tot de Holhoornige de Latijnse naam daar voor is Bovidiae.

Tot die familie behoren ook runderen, waterbuffels, schapen, geiten en antilopes. Deze familie behoort weer tot de evenhoevige familie.

En allemaal behoren ze tot het zoogdier.

Bij de holhoornige hebben de mannetjes grotere hoornen dan de vrouwtjes.

In de gazellen het soort zelf zijn er ook verschillende soorten rassen zoals de Koring gazellen, Thomson gazellen en de Duin gazellen.

Er waren eerst 14 soorten gazellen er zijn al 2 rassen uitgestorven dat zijn de Noord-Algerijnse gazellen en de Gazella arabica. Er is nog maar een ras dat helemaal veilig is en dat is de Indische gazellen. Alle andere rassen zijn in gevaar zoals de Mongoolse gazelle en de Edmi. 

3)Wie zijn de vijanden van de gazellen?
Gazellen hebben veel vijanden zoals: De leeuwen en jachtluipaarden, hyenahonden en jakhalzen, luipaarden en hyena¢s. Als ze door die dieren worden bedreigd, proberen ze hen in verwarring te brengen door te springen terwijl ze hun hoofd en hun poten recht houden. Zo waarschuwen ze gelijk de andere gazellen dat ze in gevaar zijn. Als er gevaar is slaan de gazellen op de vlucht door heel hard te gaan rennen zo ontwijken ze meestal aan hun vijanden. Dejachtluipaard haalt snel en makkelijk een snelheid van 100 km per uur dus de gazellen lijkt verloren, maar dat houdt hij maar heel kort vol. Als de gazelle die paar seconden volhoud en uit de klauwen van het jachtluipaard blijft dan is hij gered. Maar het kan ook zijn dat ze worden gepakt en dan hebben ze pech.

De gazellen heeft een techniek om razendsnel een hoekje om te gaan een soort zigzag. Hij kan ook plotseling loodrechte koerswijzigingen doen zo kan hij ook uit de klauwen van het roofdier blijven. Want als hij een loodrechte koerswijzigingen doet dan moet het roofdier eerst weer zijn koers veranderen en tegen die tijd heeft de gazelle al weer een voorsprong van erg lang. Als er te veel gazellen bijvoorbeeld worden gepakt en ze zijn bijna weg uit dat gebied dan stoppen de roofdieren met jagen op die dieren. Zo kunnen de dieren zich weer voortplanten tot ervan de dieren waarop ze daarna jagen weer genoeg zijn. Daarna wordt er weer op de gazellen gejaagd tot er weer te weinig zijn. Zo gaat dat door. Op die manier blijven de hoeveelheid dieren in evenwicht.

4)Waar leven de gazellen?
De landen waar de gazellen voorkomen zijn : Tanzania, het zuiden van Soedan, op de Afrikaanse vlakten, Midden-Oosten, India, China en Kenia.

In al die grasvlaktes hebben de gazellen gebied. De gazellen geven hun gebied aan door met hun oogklieren langs afgebroken takjes en grashalmen te strijken. Daarnaast zetten ze hun gebied ook af met urine en uitwerpselen. De gazellen halen ook met hun hoorns de grond en pollen los,om aan te geven dat dit zijn gebied is. Als een ander mannetje een gebied binnenkomt kan het mannetje (van wie het territorium is) erg hard en gemeen zijn tegen het andere mannetje. Als het mannetje niet weg gaat, omdat hij denkt dat hij de sterkste is in het gevecht. De mannetjes duwen dan met de hoorns tegen elkaar. Het sterkste mannetje wint en achtervolgt het ene mannetje dan nog even, het andere mannetje gaat dan op zoek naar een ander gebied. Het gebeurt ook wel dat het mannetje wil dat alle vrouwtjes in zijn gebied blijven hij houdt dan alles scherp in de gaten houdt. Als een vrouwtje dan uit zijn gebied wil lopen drijft hij haar terug in zijn gebied. 

5)Hoe leven gazellen?
De gazellen eet gras, maar in het droogteseizoen ook kruiden, bladeren van struiken en zaden. Het meeste vocht krijgt de gazelle met het eten binnen en hij kan lang tijd zonder water, maar de gazellen zal dagelijks drinken als er een waterbron in de buurt is. De gazellen is het actiefst in de schemering

In de regentijd leven de vrouwtjes in kuddes van zes tot zestig dieren soms met wel meer dan honderd gazellen in grasrijke gebieden. Gazellen trekken vaak maar korte tijd met elkaar op. Groepen vallen vaak uit elkaar of worden vermengt in grotere groepen. Waarschijnlijk onthoudt een gazellen wel wie een groepslid is en wie van een andere groep komt.

Tijdens de droogteperiode gaan ze naar de struiksavannen. Tijdens de trektocht sluiten kleine kudden vrouwtjes en hun kinderen zich aan bij groepen mannelijke vrijgezellen en eenzame dieren en vormen zo één grote kudde, die uit duizenden dieren kan bestaan. Er sluiten ook steppezebra's, blauwe gnoes en anderen hoefdieren.

Gazellen zijn vaak prooi voor verschillende roofdieren, zoals leeuwen en gevlekte hyena's. De gazelle is de belangrijkste prooi van de jachtluipaarden in Oost-Afrika.

Pasgeboren kalfjes blijven de eerste weken uit het zicht van anderen dieren. Ze groeien snel en na twee maanden worden ze gespeend. Dat betekent dat het kalfje niet meer mag drinken bij de moeder.

De gazelle wordt in het wild tien tot vijftien jaar oud.

6)Conclusie.
Ik heb heel veel geleerd van dit werkstuk. Het was wel een moeilijk onderwerp want er is niet zo veel over vinden en omdat er ook een fiets merk is dat gazelle heet. Ik heb alles in mijn eigen woorden gezet. De inkt was op dus ik heb mijn werkstuk in zwart-wit.

literatuurlijst
1.wikipedia-gazelle (http://nl.wikipedia.org/wiki/Gazellen)
2.wikipedia thomson gazellen(http://nl.wikipedia.org/wiki/Thomsongazelle)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.