Functie van het skelet

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 629 woorden
  • 18 februari 2009
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
22 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Functie van het skelet

Anatomie is Grieks voor uit elkaar halen/ snijden van organen.

Fysiologie is hoe werken de lichaamsonderdelen.

*Spieren

Er zijn 2 soorten spieren Dwarsgestreepte spieren en Gladgestreepte spieren. Dwarsgestreepte spieren bestaan uit lange banen die dwarst lopen. Je kunt zelf bepalen wat je met je spierweefsel doet. Als je bijvoorbeeld je voet optilt dan doe je dat met deze spier. Deze spier is ook sterken dan de Gladgestreepte spier. Gladgestreepte spieren bestaan uit spiercellen. Ze zijn langzamer en je kunt niet bepalen wanneer je iets samentrekt.

*Uitzondering!

Je hart is een dwarsgestreepte spier maar, je kunt niet zelf bepalen wanneer je hart aanspant.

*Kraakbeen

Is zacht, elastische bindweefsel die je hebt zitten in je oor, neus en in je gewrichtsvlakken.

*Botweefsel

Is hard bindweefsel.

*Beenmerg

Verzorgt de aanmaak van de rode bloedlichaampjes .

*Beenvlies

Is hard.

Alles wat groeit, heeft zuurstof en voedsel nodig.

*Soorten gewrichten

Kogelgewricht; kan alle kanten op, bevind zich in je schouder en in je heup.

Scharniergewricht; kan maar 1 richting op en bevind zich in je knie en in je elleboog.

.

Het skelet beschermt kwetsbare organen.

*Voorbeelden

De schedel beschermt de hersenen.

De ruggenwervels beschermen het ruggenmerg.

De borstkas beschermt hart en longen.

*Aan het skelet zitten snieren vast waardoor een mens kan bewegen.

*Het skelet zorgt samen met de spieren voor een stevigheid van het lichaam.

*In de botten (de platte beenderen: heupbeenderen schouderblad, ribben) worden bloedcellen gemaakt.

Lifeguard

*Enkele polsgreep

Strek je rechterarm (waaraan de drenkeling vasthoudt) krachtig in de richting van de borst van de drenkeling (afduwen). De arm(en) van de drenkeling worden zo een beetje gebogen. Trek daarna je rechterhand met een cirkelbeweging snel boven water omhoog, terug naar je rechterschouder. Jouw rechterarm komt zo onder de rechteroksel van de drenkeling, waardoor de drenkeling met zijn rug naar je toe komt te liggen. Nu kun je de drenkeling gaan vervoeren, waarbij je linkerarm kunt gebruiken voor extra voortstuwing en om rechter in het water liggen. Zoals je de drenkeling nu vasthoudt om te vervoeren, heet de houdgreep.

*Dubbele polsgreep van onderen

De drenkeling pakt je van onderaf aan beide handen of polsen vast. Pak met je rechterhand de rechterpols van de drenkeling vast, zo dicht mogelijk tegen het polsgewricht of er zelfs overheen. Houd met je hand de pols stil en draai met je linkerarm in de richting van de duim van de drenkeling (naar beneden). De drenkeling laat nu je linkerpols vanzelf los. Je rechterarm strek je nu in de richting van de borst van de drenkeling zoals bij de enkele polsgreep.

.

*Dubbele polsgreep van boven

De drenkeling pakt je nu van bovenaf met de linkerhand jouw rechterpols en met de rechterhand je linkerpols. Met je rechterhand pak je nu de rechterpols van de drenkeling vast, weer zo dicht mogelijk bij de hand. Hierbij zit je duim aan de onderkant van de pols. Houdt met de rechterhand de pols van de drenkeling stil en draai je linkerarm in de richting van de duim (naar boven). De drenkeling laat nu je pols vanzelf los. Strek de rechterarm in de richting van de borst van de drenkeling zoals bij de enkele polsgreep.

.

*De houdgreep

Deze greep ontstaan uit de bevrijdingsgrepen; de drenkeling die de redder heeft vastgegrepen blijft de redder vasthouden. Wanneer je een van de drie polsbevrijdingsgrepen hebt uitgevoerd, dan heb je de drenkeling in de houdgreep. De houdgreep is een vervoersgreep waarbij de drenkeling de redder vasthoudt. Daardoor kun je niet van vervoersgreep wisselen. Alleen wanneer de drenkeling je loslaat, moet je overgaan op een andere vervoersgreep of een aangepaste houdgreep. Bij de aangepaste houdgreep pakt de redder met zijn rechterhand onder de oksel van de drenkeling, de rechterpols van de drenkeling vast. Op dezelfde manier kan het ook met je linkerhand. De vrije arm kun je ondersteunend gebruiken voor bijvoorbeeld extra stuwing of voor de ligging van de drenkeling.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.