WATER
In de woning word een apart circuit voor regenwater opgenomen. Met het regenwatersysteem wordt regenwater opgevangen, opgeslagen, gefilterd en via een apart leidingnet hergebruikt. Onder het terras achter de woning bevindt zich een tank van twee kubieke meter, waar in het regenwater wordt opgevangen. De opslagtank bevindt zich zeventig centimeter diep en heeft een inhoud van tweeduizend liter. Als de tank vol is word het overtollige regenwater via een aparte buis afgevoerd naar een nabije sloot. Een andere buis zorgt voor ontluchting van het reservoir. Ook is er een buis dat het water naar een zonneboiler vervoert. Daar wordt een deel van het water verwarmd voor de douche. Het regenwater wordt in de woning gebruikt voor de (vaat)wasmachine, douche en de buitenkraan. Voor een gezin van vier personen is een volle tank voldoende voor meer als 15 dagen. Bij een te laag regenwaterpeil, wat in Nederland niet snel zou gebeuren, wordt de tank automatisch bijgevuld met kraanwater. Een elektronisch meetapparaatje houdt bij hoe vol de tank is. De display van dit apparaat bevindt zich in de keuken van de woning.
Maar hoe werkt de zonneboiler dan die het water moet verwarmen voor de douche?
Een zonneboilersysteem bestaat uit een zonnecollector van circa 3 m² op het dak en een boilervat, binnen in het huis, dat standaard 90 liter bevat. Door de zonnecollector stroomt water. Die weer uit de tank uit de tuin is gehaald. Dat collectorwater wordt door de zon opgewarmd tot maximaal 90º C. Het hete water stroomt door een spiraal in het boilervat dat is gevuld met koud kraanwater. En dan kunt u douchen. De zonneboiler bespaart gemiddeld de helft van de energiekosten. En gaan gemiddeld 24 jaar mee. Ook zijn ze vrijwel onderhoudsvrij.
Ook word er op elke kraan een waterbesparende kop gezet, die we gewoon in de doe-het-zelf zaak kunnen kopen. Maar de douchekop was daar van het grootste probleem. Een normale douche kop verbruikt 11 tot 13 liter water per minuut en de waterbesparende douchekop van Amerikaans fabrikaat 8 liter water per minuut. Dus zijn we op zoek gegaan naar een douchekop die nog meer bespaarde. En we hebben er een gevonden van de technicus Jan Gosselink die een douche kop heeft gevonden die maar liefs 4.5 liter water per minuut verbruikt. En die toch de even harde waterstraal heeft als de oude vertrouwde douchekop.
STROOM
De zon is een van de belangrijkste bronnen van duurzame energie. Daarom kiezen we ervoor om de stroom in het huis te opwekken met ‘zonnestroom’. Ook omdat de zonnepanelen zonlicht direct in elektriciteit kunnen omzetten.
We plaatsten op het dak zonnepanelen. In Nederland levert een zinnen energiesysteem een optimaal rendement als het gericht is op het zuiden en aangebracht word onder een hellingshoek van 35 á 40 graden.
Maar hoe werkt een zonnepaneel dan precies?
Een paneel bestaat uit meerdere kleine zonnecellen die met elkaar verbonden zijn.
Dwarsdoorsnede van een zonnecel.
Elke zonnecel is opgebouwd uit flinterdunne laagjes halfgeleidend materiaal waartussen – onder invloed van het zinlicht – een spanningsverschil ontstaat. De zonne-energie wordt via een omvormer en een normale stekker direct aangesloten op het elektriciteitnet. En dan kan er dus al gelijk gebruik worden gemaakt van de groene stroom.
Opbrengsten bij verschillende hellingshoeken en oriëntaties:
0° 30° 45° 60° 90°
Zuid (180°) 87% 98% 97% 94% 74%
ZO en ZW (135° en 225°) 87% 95% 94% 85% 70%
O en W (90° en 270°) 87% 84% 78% 73% 56%
Noord (0°) 87% 65% 52% 42% 33%
Toilet
Voor het kleinste kamertje van het huis hebben we gekozen voor de waterloze toilet. Omdat een normaal toilet per ‘grote boodschap’ minimaal 8 liter water verbruikt zou de watertank te snel opraken en zal er dus te veel kraanwater gebruikt moeten worden. De waterloze toilet Nonolet® heeft helemaal gaan water nodig omdat er niets wordt weggespoeld. Ook al spoelt dit toilet niks weg het is wel geheel reukloos, hygiënisch en maakt geen lawaai. De vrijwel droge en reukloze inhoud zit in een composteerbare plastic zak en kan eenvoudig worden weggooit in de groene GFT container of op de eigen composthoop.
Compostfabrieken zijn blij met dit verrijkt GFT afval. Het verhoogt de kwaliteit van de compost en is zelfs een uitstekend product voor de fabricage van groene stroom. Dus het is in meerdere opzichten goed voor het milieu.
Het Nonolet® (afgeleid van het Latijnse non olet = stinkt niet) werkt volgens het, door Sietz Leeflang ontdekte, afdekprincipe. Elke grote boodschap wordt afgedekt met een paar papieren handdoekjes en wordt met een platte ronde stamper of 'presse papier' aangedrukt. De ontlasting wordt zo telkens tussen papieren laagjes verpakt.
Verse ontlasting stinkt doordat het nog darmbacteriën bevat. Deze bacteriën sterven af en stinken dan ook niet meer, nadat ze in aanraking zijn gekomen met zuurstof. Tenslotte: een verse hondendrol stinkt wel, maar één die al er een poosje aan de open lucht is blootgesteld, niet meer.
Doordat de ontlasting in het Nonolet® tussen de vellen papier wordt platgedrukt, wordt het oppervlakte dat met zuurstof in aanraking komt, sterk vergroot. Het papier is zuurstofrijk en zo worden de bacteriën zeer snel gedood. En daarmee verdwijnt de geur.
Zo onstaat een reukloos, hecht pakket van ……'papier maché', dat er, wanneer er in het toilet wordt gekeken, het er niet onsmakelijk uitziet. U ziet tenslotte slechts grijze vellen papier in de bak liggen. Zelfs bij warm weer ruikt u niets en, zo blijkt uit testen, ook de vliegen tonen geen enkele interesse.
Wat wel voor geurtjes kan zorgen, is de urine. Daarom wordt deze in het Nonolet® apart opgevangen en afgevoerd naar een reservoir.
Het zuurstofrijke papier waarmee de ‘boodschap’ steeds mee word afgedekt, laat geen vocht door. Daardoor ontstaat er ook een vrijwel droog, glad pakket, waar de urine makkelijk vanaf stroomt. De ‘grote boodschap’ en de urine komen zo niet met elkaar in aanraking.
Onder in de bak zit een drainagesysteem, dat het vocht verder afvoert.
Ook zit er aan de achterzijde van het toilet een ventilatiesysteem die er voor zorgt dat als er eventuele geurtjes ontstaan dat die weer snel verdwijnen.
De binnenbak, waarin het pakket papier maché heeft gevormd, wordt bekleed met een biologisch afbreekbare plastic zak. Na zo’n zestig keer gebruikt worden kan de zak dicht worden geknoopt. Daarna kan de bak er uit worden gehaald om daarna in de GFT container worden gegooid of zonder zak op de eigen composthoop.
Bouw
Ook de manier waarop het huis word gebouwd is heel belangrijk. In de winter is het fijn dat alle zonnestralen binnen in het huis kunnen treden. Maar in de zomer is dat niet altijd even fijn.
Daarom word het huis zo gebouwd dat er in de zomer, door een grote dakoverstek, maar weinig ‘hoge’ zomerzon binnenkomt.
En in de winter als de zon een stuk lager staat dat dan alle stralen wel binnenkomen. En dat het dan binnen een stuk aangenamer wordt. Zonder dat de kachel hoger wordt gezet.
Binnen worden er massieve donkere stenen geplaatst die de warmte in de winter beter vast houden. En dan heb je dus bijna nooit meer koude voeten.
Een kas aan de zonzijde kan in de winter en het voor- en najaar veel warmte vangen en die aan het rest van huis geven. Met name het dak, maar ook de wanden van zo’n kas moeten inde zomer af te schermen zijn, zodat het binnen niet te warm wordt.
Ook kan er een boom aan de zuidkant worden geplaatst die de zon in de zomer tegen houdt. Maar dat moet wel een boom zijn die vroeg zijn blad verliest en pas weer laat bladeren krijgt. Zodat er van de zon kan worden geprofiteerd kan worden als er het meest behoeften aan is.
Ook moet er worden opgelet welke kant de woning is opgericht. Net zoals bij de zonnecollectoren is het belangrijk dat het huis op het zuiden word gericht voor het beste rendement.
Verwarming
Het huis wordt verwarmd met behulp van de Fin-oven. Een Fin-oven is steen kachel die warmte opslaat in de massa en deze vervolgens geleidelijk afstaat aan de omgeving. Steen heeft in tegenstelling tot staal de eigenschap om te gaan stralen. Daardoor is de snelheid waarmee de warmte wordt afgegeven veel trager. Het resultaat is daardoor ook dat er vrijwel een volledige verbranding optreed. Rookgassen worden in de gang door de kachel twee keer naverbrand om schadelijke uitstoot tot een minimum te beperken. Gevaar voor schoorsteen brand is ook nihil omdat rookgassen bij een volledige verbranding nauwelijks roet afzetten op de schoorsteenwand.
Bij de verwarming van de CV wordt de lucht door het metalen oppervlakte van de kachel. De lucht gaat circuleren en brengt (verbrand) microstof in de ruimte. Dat is schadelijk voor de gezondheid.
Warmte stijgt voor het grootste deel naar het plafond.. Bij ventilatie (openraam) verlies je dus heel veel warmte. Bij stralingswarmte wordt de warmte horizontaal uitgestraald zodat er geen luchtcirculatie ontstaat en dus ook minder microstof. Dit betekent dat je dus ook je huis kan ventileren zonder dat er veel warmte ontsnapt.
Ondanks de hoge temperaturen binnen in de Fin-oven zal de buitenkant van de over nooit boven de 50 graden uitkomen zodat er geen stof verbrandt en dat de ruimte er overal behaaglijk aanvoelt.
Op gas stookt de kachel continu en verbruikt minstens vijf keer minder gas dan een gashaard. Op een gemiddelde winterdag wordt de kachel op hout twee keer pet etmaal met een lading van 4 á 5 kg gestookt. Een Fin-oven verbruikt daarmee tot zes keer minder hout dan een normale houtkachel. De brandduur is ook maar een half uur. Dit betekent dat er slechts een uur per etmaal rookgassen de schoorsteen verlaten.
Normaal duurt het anderhalf uur voordat een volledig afgekoelde kachel na een stookbeurt weer op volle warmte is. Maar de Fin-oven blijft op een stookbeurt tussen de twaalf en veertien uur constant warmte uitstralen. Dus twee keer per etmaal stoken betekent een constant warme kachel.
Het prototype van de kachel heeft een milieutest doorstaan met zeer verrassende resultaten. Gedurende de stookperiode, waarbij temperaturen tot 1200 graden werden gemeten, was de samenstelling zeer constant met een koolmonoxide (CO) uitstoot van 0.03 vol.%. En het rendement was gemiddeld 70%.
REACTIES
1 seconde geleden
H.
H.
heb je geen bronnen ??
14 jaar geleden
Antwoorden