Drugs

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1445 woorden
  • 4 januari 2003
  • 273 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
273 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Hoofdstuk 1 Softdrugs

Er zijn verschillende soorten drugs. Deze zijn verdeeld in 2 groepen. Die twee groepen zijn softdrugs en harddrugs. Softdrugs en harddrugs zijn allebei gevaarlijk en slecht voor je. De minst gevaarlijke zijn de softdrugs. Aan softdrugs raak je namelijk minder snel verslaafd en ze beïnvloeden je eetlust ook niet zo erg als de harddrugs. De twee meest voorkomende softdrugs zijn hasj en marihuana.

Hennep
Marihuana (een andere naam voor wiet) is gemaakt van gedroogde en verkruimelde bloemtoppen van de hennepplant. De kleur ervan loopt van bruingroen tot grijsgroen.
Hasj is gemaakt van de hars van de hennepplant. Hars is een bruine of zwarte kleverige stof.
Marihuana en hasj worden samen ook wel cannabis genoemd. Cannabis, of eigenlijk cannabis savita, is de wetenschappelijke naam van de hennepplant.
Hennep kan overal groeien waar het niet te koud is. Vooral in China, Marokko en Turkije wordt veel hennep verbouwd.
Van hennepvezels wordt al meer dan duizend jaar touw en kleding gemaakt. Daarom is het een nuttige plant.
Zo’n vijfduizend jaar geleden hebben de Chinezen al ontdekt dat je door het roken van hennep high kunt worden. Pas na 1960 gingen bepaalde groepen mensen in Nederland marihuana en hasj gebruiken. Nu zijn softdrugs in coffeeshops te koop.

Blowen

Blowen is de benaming voor het roken van marihuana of hasj.
Zo’n sigaret wordt joint genoemd. Van blowen kun je high worden. Als je high bent krijg je een licht en vrolijk gevoel in je hoofd. Je ogen kunnen rood worden en je kunt een droge mond krijgen. Je reactievermogen en je aanwezigheid nemen ook af. Dat gevoel duurt meestal zo’n twee tot drie uur.
Als je meer ervan gaat nemen kun je stoned worden. Je reactievermogen en je aanwezigheid worden dan nog minder dan als je high bent en je armen en benen voelen zwaar aan.
Eén op de vijf jongeren blowt wel eens. Meestal doen ze dat uit nieuwsgierigheid; ze willen weten hoe het voelt om high te zijn.

Hoofdstuk 2 Harddrugs

Verschillende harddrugs zijn XTC, LSD, heroïne, cocaïne en paddo’s.
Harddrugs zijn dus de gevaarlijkere drugs. Je kunt er al verslaafd aan raken als je het een keer probeert. Vooral heroïne en cocaïne werken verslavend.

XTC

De letters XTC zijn een afkorting van het Engelse woord ‘‘ecstasy’’. Dat betekent in het Nederlands ‘‘extase’’. Bij extase ga je helemaal uit je dak.
XTC is in de vorm van pillen en capsules te koop. De pillen hebben verschillende vormen en kleuren. Vaak staat er een afbeelding op.
Als je XTC gebruikt kan het invloed hebben op je geheugen, je concentratie en je stemming. Toch wel het grootste gevaar is dat je geen vermoeidheid voelt. Zo kun je uren achter elkaar blijven dansen. Als het dan ook nog eens warm en vochtig is en er niet genoeg wordt gedronken kan je lichaam oververhit en uitgedroogd raken. Het zou ook kunnen dat sommige spieren en organen (zoals de nieren) niet meer werken.
Omdat de gevolgen van een XTC-pil best heftig kunnen zijn, behoort XTC ook tot de harddrugs.

LSD

De stofnaam van LSD is d-lysergzuurdiëthylamide. LSD is een chemische stof en is kleur- en reukloos. Het is te koop in papertrip en in vorm van kleine tabletjes. Een papertrip is een soort papier waarop een druppel LSD zit. Het papier eet je op.
LSD is een tripmiddel. Als je gaat trippen kom je terecht in een soort droomwereld. Je ziet dan dingen die er niet zijn of niet kunnen gebeuren.
Zo denk je bijvoorbeeld dat je kunt vliegen. Of je ziet mooie kleuren en hoort geluiden die er niet zijn. Zo’n trip kan soms wel 10 uur duren. Maar als je LSD inneemt gebeuren er niet alleen mooie dingen. Soms wordt een trip een nachtmerrie en raak je in paniek of wordt heel bang. Dat heet flippen.

Heroïne

Heroïne wordt gemaakt van de papaver. Papaver is een soort klaproos. Vooral in Zuidoost-Azië wordt veel papaver gekweekt.
In de zaadbol van de papaver zit opium. Daarvan wordt de heroïne gemaakt.

De heroïne wordt uiteindelijk bruin of wit poeder.
Door heroïne op een stukje aluminiumfolie te leggen en te verwarmen komt er damp vanaf. Die damp wordt opgesnoven. Het komt dan regelrecht in je longen. Je kunt het ook in water oplossen en in een spuit doen. Dat noem je een shot.
Heroïne werkt verdovend. Je hebt geen last van pijn. Ook voel je geen honger en kou. Heroïne heeft verschillende straatnamen gekregen, zoals smack, bruin en horse.
In Nederland zijn er ongeveer 25.000 mensen aan heroïne verslaafd.

Cocaïne

Cocaïne wordt uit de bladeren van de cocaplant gehaald. De cocaplant groeit in Zuid-Amerikaanse landen, zoals Bolivia en Colombia. Vroeger aten de indianen de bladeren om zichzelf fit te voelen en meer moed te krijgen. Nu nog kauwen arme kinderen in Zuid-Amerika de bladeren van de cocaplant tegen de honger.
Cocaïne is wit, kristalachtig poeder. Meestal wordt het gesnoven. Een beetje cocaïne wordt in een lijntje op een plaatje van glas gelegd. Dat wordt dan opgesnoven.
Na een minuut of drie voel je je fitter en vrolijker. Van zorgen, vermoeidheid en honger merk je een half uur niks meer.
Op straat heeft cocaïne (net zoals heroïne) aparte namen gekregen.
De meest bekende naam is "coke". Verder wordt het ook wel snow, en crack genoemd.

Paddo’s

Paddo’s is de verzamelnaam voor soorten paddestoelen die als drugs worden gebruikt. Ze worden op straat ook wel kaalkopjes genoemd.
Paddo’s worden direct gegeten of er wordt ook thee van gezet.
Ook van paddo’s kun je gaan trippen, je ziet dingen die er niet zijn. Paddo’s kunnen ook je stemming versterken. Als je vrolijk bent word je nóg vrolijker, als je droevig bent word je nog droeviger.

Hoofdstuk 3 Verslaving en afkicken

Verslaving

Als je op een gegeven moment niet meer zonder drugs kan, ben je verslaafd. Soms kan je eetlust verdwijnen, of je krijgt een dodelijke ziekte. Het ligt er ook aan welke drugs je gebruikt.
Iemand die regelmatig harddrugs gebruikt, gaat zichzelf ook eenzaam voelen. Door al die klachten en eenzaamheid heb je steeds meer behoefte om weer drugs te nemen. Maar hoe vaker je drugs neemt, des te slechter je je gaat voelen als de drugs zijn uitgewerkt. Zo word je dus uiteindelijk verslaafd.
Elk jaar gaan ongeveer zestig drugsverslaafden dood door een overdosis van drugs.

Afkicken

Als je verslaafd bent aan heroïne is "methadon" een goede oplossing. Methadon is een vervangingsmiddel, waardoor je minder behoefte aan heroïne krijgt. Methadon is dus nog steeds wel een drug, maar niet zo zwaar als heroïne.
Een verslaafde kan elke dag bij de methadonbus of in een opvangcentrum een glaasje methadon drinken.
Als je van de drugs af wilt kun je ook terecht bij een afkickcentrum.
Een bekend afkickcentrum is de Jellinek-kliniek in Amsterdam.
Meestal wordt er daar ook methadon gebruikt bij het afkicken. Steeds wat minder, totdat ook de methadon gemist kan worden.
Dat is zo simpel nog niet. Onderzoek heeft aangetoond dat na vijf jaar behandeling nog maar zes procent helemaal geen drugs meer hoeft te gebruiken (clean zijn).
Afkicken lukt sowieso niet altijd. Als je ongeveer 10 jaar drugs hebt gebruikt, lukt het afkicken bijna nooit.
In Dordrecht bij afkickcentrum “De Hoop” is een ander, strenger afkickprogramma. Daar zijn alcohol, methadon, sigaretten en slaapmiddelen helemaal verboden.
Bij “De Hoop” horen een broodjeszaak, een muziekwinkel, een werkplaats en een boerderij. Zo vergeten de verslaafden het leven met de drugs op straat, en leren ze te werken. Dit programma werkt goed. Eén op de drie verslaafden maakt het programma af zonder de methadon, alcohol,
sigaretten, of slaapmiddelen.

Hoofdstuk 4 Wetgeving

De regering wil de risico’s van het gebruiken van drugs voor iedereen voorkomen. Daarom maakt de Opiumwet van 1976 een verschil tussen drugs met onaanvaardbare risico’s (harddrugs) en drugs met minder risico’s (softdrugs).
Nederland heeft zoals dat heet een gedoogbeleid: in coffeeshops mogen onder bepaalde voorwaarden softdrugs worden verkocht.
Alle coffeeshops moeten zich houden aan de zogenaamde AHOJ-G regels:

 Geen Affiches (reclame)
 Geen Harddrugs verkopen
 Geen Overlast veroorzaken
 Geen toegang voor Jeugdigen onder de 18 jaar (ook niet om alleen iets te drinken)
 Geen verkoop van Grote hoeveelheden (maximaal vijf gram)

Het bezit van zowel soft- als harddrugs is strafbaar in Nederland, maar als je niet meer dan 30 gram softdrugs en 0,5 gram harddrugs voor eigen gebruik bij je hebt, word je niet gestraft.
Maar als je je niet aan de regels houdt:

HARDDRUGS Maximale vrijheidsstraf en/of boete
Invoer/uitvoer 12 jaar € 45400,-
Verkoop, vervoer, vervaardiging 8 jaar €45400,-
Bezit 4 jaar € 45400,-
Bezit voor eigen gebruik 1 jaar € 45400,-
SOFTDRUGS
Invoer/uitvoer 4 jaar € 45400,-
Verkoop, vervoer, vervaardiging, bezit van meer dan 30 gram 2 jaar € 25.000,-
Verkoop, vervaardiging, bezit tot 30 gram 1 maand€ 22700,-

REACTIES

R.

R.

goed werkstuk lekkertje

19 jaar geleden

J.

J.

bedankt voor je spreekbeurt doei

19 jaar geleden

T.

T.

Heyz ik had veel aan je werkstuk
doei

19 jaar geleden

F.

F.

leuk werk stuk
ik heb veel aan gehad

19 jaar geleden

R.

R.

leuk werkstuk :D ik meost een wekstuk maken voor biologie op school heb nix hoeven doen ik ben al klaar heb gewoon de jouwe uit geprint :D

Thanx xxxjes

19 jaar geleden

T.

T.

een mooie hoor

18 jaar geleden

L.

L.

leuk:)

12 jaar geleden

L.

L.

ik vond het heel leuk en heel veel invormatie uit de jouwe leuk hoor en heel erg bedankt.(M)

11 jaar geleden

J.

J.

Leuk werkstuk, ik heb er veel aan gehad.

11 jaar geleden

R.

R.

Good job :D

11 jaar geleden

G.

G.

Thx nu nog cijfer afwachten

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.