Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Drugs

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 973 woorden
  • 16 maart 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 7
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
Waarom gebruiken jongeren harddrugs?
Er zijn verschillende redenen waarom jongeren harddrugs gebruiken. Als je het aan de gebruikers zelf zou vragen zouden zij zeggen dat ze er een positief en aangenaam gevoel van krijgen. Het is belangrijk dat men kijkt naar de motivatie waarom mensen harddrugs gebruiken. Dit zal verschillend zijn voor iedere gebruiker. Het kan te maken hebben met het omgaan van emoties, door drugs kunnen zij ontsnappen aan het nemen van moeilijke beslissingen of om zichzelf onafhankelijk te voelen.
Er zijn ook fysieke redenen, bijvoorbeeld om hun pijn te blokkeren of om hun energie niveau te verhogen voor een groot feest zoals trance energy zodat zij de hele nacht door kunnen gaan.

Door drugs te gebruiken kunnen mensen zich geaccepteerd voelen door andere mensen of ze voelen zich minder verlegen.
Het gaat ook om de omgeving waar gebruikers in leven. Als het aanbod vrij en niet te kostbaar te verkrijgen zijn, zal de verleiding om te gebruiken groter worden.
Als mensen voor het eerst drugs gaan gebruiken, gaan ze experimenteren. De redenen waarom jongeren experimenteren met drugs zijn de volgende:
- Verkrijgbaarheid en kosten: als drugs vrij verkrijgbaar en goedkoop zijn, is de prikkel om te gebruiken groter. Veel drugs zijn gemakkelijker te verkrijgen en de prijzen zijn gedaald. Bijvoorbeeld cannabis, LSD en snuifmiddelen zijn redelijk goedkoop in vergelijking met alcohol.
- Nieuwsgierigheid: jonge mensen proberen vaak nieuwe ervaringen uit. Dat hoort bij het opgroeien. Voor veel jonge mensen kan de motivatie om met drugs te experimenteren alleen nieuwsgierigheid zijn om te kijken wat het is.
- Verveling: voor sommige jonge mensen is het proberen van drugs een middel om wat opwinding te brengen in een nogal saai leven.
- zich volwassen voelen: voor sommige jonge mensen staat het experimenteren met drugs gelijk aan het nemen van de eerste slok alcohol wat hen het gevoel geeft nu volwassen te zijn.
- als protest: voor sommige mensen kan drugsgebruik aantrekkelijker zijn als ouders, leraren en andere volwassenen hen zeggen het niet te doen.
- druk van anderen: als iedereen het doet, kunnen jonge mensen zich als buitenstaander voelen als zij het niet doen. Sommige vrienden kunnen druk uitoefenen om te gebruiken en hen uitmaken voor 'watje' als zij het niet doen.

Mensen gaan na het experimenteren ook recreatief gebruiken. Dit wil zeggen dat men na het experimenteren verder gaat en dus gaat gebruiken op een regelmatige, gecontroleerde manier. Enkele redenen hiervoor zijn:
- niet geremd worden, zodat communicatie tussen mensen wordt verbeterd. Dit kan meer vertrouwen inhouden in seksuele situaties.

- een verlangen om verschillende gevoelens te onderzoeken en manieren om de wereld te verkennen.
- als deel van mode die kleding, muziek en sociale activiteiten omvat.
- genieten van de 'kick' en het mogelijkerwijs ervaren als meer plezierig dan alcohol.
- het gevoel is een relatief goedkope manier om zichzelf te amuseren.

Mensen kunnen ook afhankelijk zijn van drugs maar ze gebruiken ze alleen als ze het 'nodig' hebben. De redenen hiervan zijn:
- geblokkeerd raken of onplezierige gevoelens of herinneringen.
Drugsgebruik kan mensen beschermen voor pijnlijke ervaringen in hun verleden en het heden.
- blokkeren van fysieke pijn.
- voorzien in een doel en betekenis van het leven. Geld krijgen voor drugs, de drugs te pakken krijgen, het vermijden van politie en het deel uitmaken van een drugsscene met andere mensen vraagt tijd en energie.- vertrouwen hebben en andere mensen en moeilijke situaties onder ogen zien.
- helpen omgaan met armoede, werkloosheid, slechte huisvesting en geen vooruitzichten. Drugsgebruik kan mensen helpen de dagelijkse zorgen te vergeten.

Er zijn dus genoeg redenen waarom jongeren drugs gebruiken.


Welke soorten drugs zijn het populairst bij jongeren?
Het gebruik van hasj en wiet bij jongeren neemt nog steeds toe, waarbij eerlijk gezegd mag worden dat jongens duidelijk meer gebruiken dan meisjes. ( jongens tussen 16 en 18 jaar bijna 20%, bij de meisjes beneden de 10%.)
Ongeveer 11% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar gebruikt regelmatig cannabis. Het gebruik van XTC onder jongeren tot 18 jaar ligt duidelijk lager, namelijk 2,2%.
Cocaïne en heroïne worden het minst gebruikt onder jongeren, hoewel deze drugs vaak de krantenkoppen halen. Ik geef een tabel om weer te geven hoeveel gebruikers wij hebben in Nederland.

In de jaren tachtig groeide het gebruik van heroïne snel. Men schat dat er nu 130000 heroïnegebruikers zijn in Engeland. In het bijzonder neemt dit toe onder jonge mensen in armoedige stadswijken. De gemiddelde leeftijd waarop voor het eerst drugs gebruikt wordt, lijkt lager geworden. Kinderen op de leeftijd van ongeveer 12 jaar beginnen al met experimenten.
Het gebruik van snuifmiddelen lijkt in de jongere leeftijdsgroepen meer algemeen te zijn. Omdat jongeren onder de 16 jaar geen alcohol mogen kopen zal het gebruik van snuifmiddelen en wiet toenemen.

Technische ontwikkelingen en verandering van gewoonten hebben ook tot gevolg had dat nieuwe drugs steeds gemakkelijker verkrijgbaar zijn. XTC bestond al rond de vorige eeuwwisseling, maar werd pas in 1988 algemeen gebruikt. In Nederland is het gebruik van XTC bij houseparty's en in disco's en bepaalde horecagelegenheden sterk toegenomen. Door deze populariteit gaan sommige drugsdealers al oncontroleerbare en gevaarlijke samenstellingen van illegaal geproduceerde tabletten dealen.

Je kunt dus concluderen dat jongeren die harddrugs gebruiken het meest aan heroïne, cocaïne en XTC zitten.

Hoe komen jongeren aan deze drugs?
Jongeren kunnen overal drugs krijgen. De meeste jongeren die drugs gebruiken, hebben oudere vrienden die dit ook doen. Daar kopen de jongere gebruikers weer van.

Je kan ook in contact gebracht zijn met een dealer, die je altijd ken bellen wanneer je drugs wilt.

In jongerendisco's staan mensen gewoon ook binnen te dealen. Ze blijven maar zeuren totdat mensen 'ja' zeggen. Vooral jongeren zijn snel over te halen om iets nieuws te proberen.


Je kan het natuurlijk ook gewoon bij de coffeeshop halen, maar meestal moet je daar 18 jaar of ouder zijn, en ze hebben geen harddrugs.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.