De ziekte van Pfeifer

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 521 woorden
  • 30 oktober 2001
  • 189 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
189 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Wat is de ziekte van pfeifer?

De ziekte van Pfeiffer, wordt ook wel 'kissing disease' of klierkoorts genoemd, wordt veroorzaakt door een virus - het Epstein-Barr-virus (EBV). Dit virus houdt zich onder andere op in de speekselklieren en wordt in veel gevallen verspreid door zoenen. Maar het EBV-virus wordt zeker niet alleen door kussen doorgegeven, net als bij een simpele verkoudheid kan besmetting ook plaatsvinden via druppeltjes speeksel. De meeste mensen worden als kind al besmet, de infectie verloopt dan over het algemeen zonder symptomen - kinderen worden hoogstens een beetje hangerig. Als men tijdens of na de puberteit besmet wordt kan men wel behoorlijk ziek worden. Na een vermoeiende of inspannende tijd is men vatbaarder voor het EBV-virus. De incubatietijd varieert tussen tien dagen en zes weken.

Hoe besmettelijk is de ziekte van Pfeifer?

De kans dat men met het virus besmet wordt is groot. Bij mensen die de infectie hebben doorgemaakt en daardoor beschermd zijn tegen de ziekte, wordt het virus levenslang aangetroffen in de keel. Als men het virus eenmaal heeft, gaat het nooit meer weg. Iemand kan dan een ander besmetten zonder ziek te zijn en zonder het zelf te weten. Er zijn geen maatregelen voorhanden om verspreiding van de infectie te voorkomen.

Wat zijn de verschijnselen?

De symptomen van de ziekte van Pfeiffer worden voor het grootste gedeelte veroorzaakt door de immuun respons op de Epstein-Barr virus infectie van het lichaam. De meest voorkomende verschijnselen zijn vermoeidheid, klierzwellingen en keelpijn. Vaak zijn ook de milt en de lever in de buik gezwollen en pijnlijk. Door bloedonderzoek kan de ziekte van Pfeiffer definitief worden vastgesteld. De duur van het ziekteverloop is verschillend en kan variëren van 3 weken tot 6 maanden. De incubatietijd (de periode die ligt tussen het binnendringen van het virus en het optreden van ziekteverschijnselen) is vier tot zes weken, maar kan soms wel zestig dagen zijn. Op jonge leeftijd verloopt de infectie in de gevallen meestal symptoomloos. Als men tijdens of na de puberteit besmet wordt kan men wel behoorlijk ziek worden. Zolang de leverfuncties gestoord zijn is het verstandig om lichamelijke activiteit te vermijden. advies! Vaak gaan de vermoeidheidsklachten gelijk op met het verloop van de leverfunctie stoornissen. Aan de hand van het verloop van de leverfunctie stoornissen wordt een advies gegeven over het hervatten van het normale levenspatroon.

Wat zijn lymfklieren en wat doen ze?

Lymfklieren zijn boonvormige orgaantjes van enkele millimeters groot. Het zijn de zuiveringsstations van het lichaam. Vocht, vuil en bacteriën worden uit de weefsels afgevoerd via lymfevaten (een soort dunne bloedvaatjes), naar de lymfklieren, die overal in het lichaam aanwezig zijn. De lymfklieren filteren het vuil uit de lymfe, de lymfe wordt verder geleid en komt in het bloed terecht. In de lymfklieren worden de ongerechtigheden verder opgeruimd. Lymfklieren kunnen bij zeer veel kleine en grote ziekten in het lichaam 'meedoen'. Ze zijn dan vergroot, soms pijnlijk (vooral bij ontstekingen) en zijn te voelen als knobbeltjes, die enkele centimeters groot kunnen worden. De meeste lymfklieren zijn te vinden in hals, oksels en liezen, en dat zijn dan ook de plaatsen waar de dokter naar 'klieren' zal voelen.

REACTIES

L.

L.

hey ,

Ik denk dat ik die ziekte heb .
Telkens wanneer ik thuiskom ben ik doodmoe ik ga zelf om 8uur slapen ! het probleem is nu vooral dat ik examens heb , wat kan je er eigenlijk aan doen ?
Kan je het kort en bondig houden ?!
Ik ben een meisje van 13 en woont in brussel , kan je ook iets over jou zeggen , bedankt !!
Kusjes : Leila

21 jaar geleden

I.

I.

ik vind je wekstuk best ok kan er denk ik wel wat mee doen

groetjes ikke de naam wil ik niet zeggen. snap je?

19 jaar geleden

Z.

Z.

60 jaar ik kreeg de ziekte 7 kilo afgevallen en dat van de 58 kilo,ben goed ziek en moe geweest als ik in bed lag voelde je mijn lever die verdikt waskon niet eens mijn bed verschonen of afwassen,om de 2uur viel ik in slaap ben nu herstellende maar dan zijn we nu wel 3 maanden verder, echt mijn huishouden doen ga nog niet
IK zou graag willen weten of het meer voor komt boven de 60, op de side van wikepedia staat, dat het een jongere ziekte is.
gr N,Z

15 jaar geleden

I.

I.

hee dit is echt een werkstuk waar ik wat mee kan
thnx he!! :-P

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.