Voorwoord
Dit werkstuk gaat over de olifant. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik de olfant een bijzonder dier vindt. Het lijkt me dan ook leuk om daar een werkstuk over te maken. Ik hoop dat het maken van dit werkstuk leuk is en ook leerzaam, en dat het allemaal zonder problemen gaat.
Ik wens u dan ook
Veel leesplezier!!
Inhoudsopgave
1. kenmerken en klasse
2. land en leefomgeving
3. voedsel, gevaar en vijanden
extra: de slurf
nawoord
bronnenlijst
Hoofdstuk 1 kenmerken en klasse
Er zijn twee verschillende olifanten: de Afrikaanse olifant (Loxodonta africana) en de Indische olifant (Elephas maximus).
De huid van een olifant is grijs en lijkt ruw maar is zacht en gevoelig. Zijn slurf gebruikt hij voor van alles, zoals drinken, ruiken en tillen. Hij kan er ook andere olifanten van de kudde mee groeten. Dat doet hij door zijn slurf in de ander zijn bek te stoppen. De slagtanden zijn hele grote ivoren hoektanden in de bovenkaak. Ze kunnen er schors van de bomen mee afscheuren en wortels uit de grond trekken.
kenmerken:
Afrikaanse olifant Indische olifant
slagtanden lang kort
oren groot klein
kop rond twee bulten
rug hol recht
tenen 3 4
kwabjes a/d 2 1
slurf
gewicht 4000 tot 6000 kg 3000 tot 4000 kg
hoogte 2,4 tot 3,6 m 2,2 tot 3,0 m
klasse:
Afrikaanse olifant:
Rijk: dieren
Afdeling: gewervelden
Klasse: zoogdieren
Orde: slurfdieren
Familie: olifantachtigen
Geslacht: Loxodonta africana
Indische olifant:
Rijk: dieren
Afdeling: gewervelden
Klasse: zoogdieren
Orde: slurfdieren
Familie: olifantachtigen
Geslacht: Elephas maximus
Hoofdstuk 2 land en leefomgeving
Indische olifant:
De indische olifant leeft in Zuid-Azië (India) tot aan de zuidrand van de Himalaja, Birma en Indo-China tot in zuidwestelijk China. Zuidwaarts strekt de verspreiding zich uit tot Sri Lanka, Malakka en Sumatra. De Indische olifant is meer bosbewoner dan zijn Afrikaanse verwant.
Afrikaanse olifant:
De Afrikaanse olifant leefde eerst in bijna heel Afrika. Hannibal gebruikte Noord-Afrikaanse olifanten om de Alpen over te trekken en Rome te bedreigen. Nu zijn de dieren beperkt tot Afrika ten zuiden van de Sahara; in het uiterste zuiden (Kaap de Goede Hoop) zijn nog twee kleine groepen (Knysna en Addo); daarna zijn de zuidelijkste olifanten naar Zuid-Mozambique/Zoeloeland en Transvaal (Krugerpark) verhuisd.
(Het rode gebied is het leefgebied van de Indische olifant;
het groene ebied is het leefgebied van de Afrikaanse olifant.)
Hoofdstuk 3 voedsel, gevaren en vijanden
olifanten zijn geen vleeseters. ze eten per dag ongeveer vijftig tot honderd kilo aan plantaardig voedsel, zoals bladeren, takken, bast, vruchten, gras en ze drinken per dag ongeveer honderd tot tweehonderd liter water. Ze gebruiken dan ook zestien uur per etmaal om voedsel te zoeken en te eten. Een olifant eet ongeveer vijftig ton per jaar.
Op de olifant wordt door roofdieren zelden gejaagd, heel soms op een jonge olifant, maar dit is gevaarlijk voor de aanvaller, want de olifant beschermt zijn jongen goed. Volwassen dieren worden niet aangevallen omdat ze te groot zijn en te sterk, het roofdier durft dan niet aan te vallen. De enige vijand van de olifant is de mens. Er wordt massaal op olifanten gejaagd voor ivoor.
De meeste olifanten werden afgeslacht in de jaren zeventig. Toen steeg de waarde van het ivoor van €0,75 naar €9.08 per kilo. In Kenia heeft dat tot de rampzalige gevolgen geleid. In zeven jaar tijd werd daar meer dan de helft van de olifanten gedood. In andere landen was het soms nog erger: toen Idi Amin in Uganda regeerde, werden er negen van de tien olifanten gedood!
Later in de jaren tachtig zijn er vermoedelijk tussen de 50.000 en 150.00 olifanten per jaar gedood, Vooral in de landen waar ze minder streng zijn tegen stropers. De grootste olifanten waren toen bijna uitgeroeid. Later gingen stropers kleine olifanten met kleinere slagtanden schieten. In 1987 was het gemiddelde gewicht nog geen 5 kilo per slagtand. Dus moesten er meer dan honderd olifanten sterven voor een ton ivoor. Maar gelukkig zijn er wildparken in Afrika gesticht, Om de dieren in leven te houden. Maar niet alle parken zijn een succes: alleen de parken met voldoende sterke bewaking hebben de stropers kunnen tegen houden. In Zimbabwe werden zelfs parachutisten van het leger ingeschakeld bij de bescherming van de olifanten. Ze gingen ook achter stropers aan die vanuit Mozambique over de grens kwamen.
Door het strenge optreden gaat het nu beter met de olifant in Zimbabwe. Maar in Kenia is dat anders. Het gaat er slecht, stropers uit Somalia hebben hele kuddes olifanten afgeslacht. Gelukkig begint de regering nu de ernst in te zien voor de bescherming van de dieren. De bewakers van een nationaal park moeten goed opletten, de patrouille kan zo in de val lopen. Sommige stropers schieten net zo gemakkelijk de opzichters als de olifanten dood!
Olifanten worden gedood om hun slagtanden. De meeste stropers gebruiken automatische en halfautomatische wapens bij het stropen. Het vlees wordt door de meeste stropers niet gebruikt en rot weg.
In oktober 1989 hebben meer dan honderd landen afgesproken dat ze geen ivoor meer zullen invoeren. Maar daarmee is er geen einde gekomen in de handel van ivoor,omdat maar een paar Afrikaanse landen mee doen. Daar is nog wel ivoor te koop. Toch gaat het al beter met de olifant. En gelukkig willen telkens minder mensen ivoor kopen, daardoor daalt de prijs van het ivoor, dus kunnen de stropers minder verdienen. Laten we hopen dat de stropers de olifanten met rust zullen laten.
Tegenwoordig zijn er in sommige parken zelfs te veel olifanten en dan moeten ze de olifanten afschieten omdat ze anders de hele reservaten slopen.
Extra:de slurf
de bovenlip en neus zijn samengegroeid tot de slurf, met neusgaten aan het einde van de slurf. De slurf is een multifunctioneel instrument voor de olifant. De slurf bestaat alleen uit huid en spieren.het is een goed ontwikkeld reukorgaan en wordt vaak als reukperiscoop omhoog gestoken; het is een tastinstrument, dat heel goed reageert en is aan de punt zeer gevoelig.als grijpinstrument kan de slurf takken en twijgen afrukken of bomen met wortel en al de grond uittrekken. Hij kan met water gevuld worden (ongeveer zes liter) dat daarna in de bek wordt gespoten, of hij kan zand en stof opzuigen en het daarna over zijn rug blazen als afweermiddel tegen stekende insecten, en tenslotte kan de slurf als wapen gebruikt worden in de vorm van een geweldige knuppel.
Nawoord
Het werkstuk maken vond ik heel leuk en inderdaad ook (volgens mijn verwachting) leerzaam, want ik wist een hoop dingen nog niet over de olifant die ik nu wél weet, zoals: de sociale omgang onderling bij olifanten en wat olifanten allemaal kunnen met hun slurf.
Ik heb nu meer respect gekregen voor de olifant want het is een zeer gevoelig en intelligent dier.
Ik hoop dat u het leuk vond om te lezen.
Bronnenlijst
boeken:
biologie voor jou, auteur: Gerard Smits en Ben Waas (lesboek biologie);
zoogdieren der wereld, auteur: Hans Hvass.
Internet:
http://images.google.nl/images?q=olifant&hl=nl&btnG=Google+zoeken;
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=informatie+olifant&btnG=Zoeken&meta=.
Anders:
Computerprogramma: Encarta 99 encyclopedie Winkler Prins Editie.
REACTIES
1 seconde geleden
Y.
Y.
een afri. olifant heeft 4 tenen en een indische 5
18 jaar geleden
Antwoorden