Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Chocolade en spijsvertering

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1575 woorden
  • 3 februari 2009
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
30 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!
Chocolade

Mijn expert: Linda van rooj, science
Mijn leervraag: Wat voor lichamelijke effecten heeft het eten van chocolade op een mens?

Hoe word chocolade gemaakt?

Samenvatting van het bovenstaande proces waarbij cacaobonen worden omgezet in chocolade:
Stap 1 . De cacaobonen worden schoongemaakt om al het losse materiaal te verwijderen.
Stap2. Om de typische chocolade geur en kleur te verkrijgen worden de bonen geroosterd. De temperatuur, tijd en vochtigheid tijdens het roosteren zijn afhankelijk van het soort boon dat gebruikt wordt en het soort chocolade of chocoladeproduct dat gewenst is.
Stap 3. Een wanner wordt gebruikt om de schillen van de bonen te verwijderen, zodat de gepelde cacaoboon overblijft.

Stap 4. De gepelde boon ondergaat alkalisatie, meestal wordt kaliumcarbonaat gebruikt, voor de smaak- en kleurontwikkeling.
Stap 5. Vervolgens worden de gepelde bonen gemalen tot cacao-likeur (cacao deeltjes opgelost in cacaoboter). De temperatuur en mate van malen varieert per type boon en het gewenste eindproduct.
Stap 6 . Producenten verwerken gewoonlijk meer dan één soort boon in hun producten, daarom moeten de verschillende soorten bonen gemengd worden tot de gewenste mix.
Stap 7. De cacao-likeur wordt geperst zodat de cacaoboter eruit geperst wordt en er een vaste massa achterblijft genaamd cacaokoek. De hoeveelheid boter die geëxtraheerd wordt, wordt bepaald door de producent die cacaokoek maakt met verschillende hoeveelheden vet.
Stap 8 . Nu wordt het productieproces in tweeën gesplitst. De cacaoboter wordt gebruikt voor de productie van chocolade. De cacaokoek wordt verbrokkeld en vervolgens verpulverd tot cacaopoeder.
Stap 9. De cacao-likeur wordt gebruikt om chocolade te maken na toevoeging van cacaoboter. Andere ingrediënten zoals suiker, melk, emulgatoren en cacaoboter equivalenten worden toegevoegd en gemengd. De verhoudingen van de verschillende ingrediënten zijn afhankelijk van de soort chocolade die gemaakt wordt.
Stap 10. Het mengsel ondergaat vervolgens een verfijningproces door een serie van rollers te doorlopen, op deze wijze wordt een gladde pasta gevormd. Dit verfijningproces verbetert de textuur van de chocolade.

Stap 11 . Het volgende proces, concheren, ontwikkelt de smaak en textuur verder. Concheren is een kneedproces. De snelheid, duur en temperatuur tijdens het kneden beïnvloeden de smaak. Een alternatief voor concheren is een emulsificatieproces waarbij een apparaat wordt gebruikt die op dezelfde wijze werkt als een eiopklopper.
Stap 12 . Het mengsel wordt vervolgens getemperd of ondergaat een proces van verhitten en weer afkoelen en weer verhitten. Dit voorkomt verkleuring en uitreding van vet via de formatie van specifieke kristallen van de cacaoboter.
Stap 13. Het mengsel wordt daarna in een mal gegoten of als hulsel om een vulling heen, die vervolgens gekoeld wordt in een koelkamer.
Stap 14 . De chocolade wordt verpakt en is klaar voor distributie.

Hoofdvraag:
Wat voor effecten heeft het eten van chocolade op een mens?

Kernbegrippen:
bloeddruk
bloedvaten
antioxidanten (flavanolen)
cacao
hart- en vaatziekten
per dag vier gram
tien gram pure of dertien gram melkchocolade dagelijks

Het is uitgezocht dat het eten van chocolade goed is voor de bloeddruk en de bloedvaten, door de antioxidanten (flavanolen) die in cacao zitten. Het is dus ook zo dat het eten van veel chocolade voor de helft het sterfen aan de hart- en vaatziekten kan verminderen, maar daarvoor moet je dan wel per dag vier gram cacao binnen hebben.
Wel minstens tien gram pure of dertien gram melkchocolade dagelijks te eten.


Waarom witte chocolade minder gezond is dan melk en pure chocola.
Witte chocolade is chocolade die geen cacaopoeder bevat, maar alleen cacaoboter, gecondenseerde melk, suiker en vanille. Daarom is witte chocolade ongezonder dan melk en pure chocolade. Met ook nog eens dat het ook geen voldoende cacao bevat, om net als pure (en witte) chocolade het overlijdensrisico aan hart- en vaatziekten te verminderen.

Mijn deelvragen
- Hoe word chocolade gemaakt?
- Waarom is witte chocolade ongezonder dan melk of pure chocolade?
- Hoe word chocolade verteerd?
Mijn hoofdvraag is: Wat voor effecten heeft het eten van chococla op een
Hoe word chocolade verteerd?

Je spijsvertering bestaat uit 7 stappen. Die stappen zijn:

1. mond
2. slokdarm
3. maag
4. twaalfvingerige darm
5. nuchtere darm+kronkeldarm
6. De dikke darm
7. endeldarm+anus

Stap 1 de mond

De mond is eigenlijk de ingang van je eten (in dit geval chocolade).
Door te kauwen maak je het makkelijker om door te slikken en koolhydraten worden er afgebroken tot suikers. Tijdens het kauwen vermengt het voedsel zich met speeksel, dat een begin maakt met de afbraak van voedingsstoffen in het voedsel. De tong speelt ook een heel grote rol in de mond, want daarmee proef je de smaken van het eten dit geval chocolade). Er zitten namelijk vier soort van zones met smaakpapillen op je tong. Als je iets vies’ eet, is het vaak bedorven, dat proeven je smaakpapillen en dan spuug je het uit. Dus je smaakpapillen beschermen je lichaam. Bewegingen van de tong tegen het gehemelte zorgen ervoor dat het voedsel naar achteren geduwd wordt, richting de keel. Achter in de keel zit de huig, een poortje tussen de mond en de slokdarm. De huig heeft als taak om voedsel tegen te houden dat geen toegang mag krijgen tot de slokdarm, bijvoorbeeld omdat het te groot of te droog is. Door meer te kauwen kunnen we het voedsel kleiner en zachter maken zodat de huig het wel doorlaat.


Stap 2 slokdarm

De slokdarm is eigenlijk een buis van ongeveer 25 cm die in verbinding staat met je mond en je maag. De slokdarm heeft eigenlijk geen rol in de spijsvertering, maar die alleen maar het voedsel naar je maag brengt.
Als je slikt, dan ontspant de keelholtekringspier (Deze spier verhindert dat ademhalingslucht in de slokdarm stroomt) en kan het eten door de slokdarm glijden. Daarna sluit de keelholtespier zich weer.

Stap 3 De maag

De maag doet drie belangrijke dingen: het verder kneden en fijnmaken van voedsel dat via de slokdarm uit de mond komt, het doden van bacteriën en het afbreken van eiwitten en vetten. Als de maag leeg is, dan is hij ongeveer zo groot als een vuist van een volwassene, maar hij is er rekbaar, dus als je eet kan hij ongeveer drie keer zo groot worden. Als die tot zijn uiterste is, dan is hij vol en heb je genoeg. Eiwitten in het voedsel worden in de maag afgebroken door pepsine, een enzym dat eiwitmoleculen opknipt in kleinere moleculen: polipeptiden en peptiden.

Stap 4 De twaalfvingerige darm


De twaalfvingerige darm heeft drie functies:
1. Regelen van de frequentie van het legen van de maag.
2. Neutraliseren van maagsappen.
3. Afbreken en opnemen van voedingsstoffen
De dunne darm bestaat uit twee delen: In het eerste deel (twaalfvingerige darm) worden voedingsstoffen afgebroken en deels opgenomen. In het tweede deel (het samenstel van nuchtere darm en kronkeldarm) vindt de grootste opname van voedingsstoffen plaats.

Je eten verlaat niet in één keer je maag, om vervolgens door de twaalfvingerige darm te gaan, het eten gaat steeds meerder keren kleine beetjes door die darm. En om het eten door te laten, opent de pylorus die aan de onderzijde van je maag zit. Je hormonen prikkelen dan de pylorus, die kringspier zodat die zich sluit. Dus de hormonen remmen eigenlijk het legen van je maag.

Je eten dat in de twaalfvingerige darm terecht komt is nog zuur van de maagsappen en dat kan de wanden van de twaalfvingerige darm beschadigen, daarom moet dat eerst worden geneutraliseerd worden. En pas als je het eten niet meer zuur is, wil de maag zich openen om weer meer eten in de twaalfvingerige darm te lozen. Het enzym amylase (identiek aan amylase dat in speeksel zit) kan de overige koolhydraten afbreken tot meer suikers. Dit wordt gedaan door meerdere enzymen die in de twaalfvingerige darm al worden gescheiden.

Stap 5 De nuchtere darm en de kronkeldarm.

De nuchtige en de kronkeldarm zijn de belangrijkste organen van het hele spijsverteringproces. De darmplooien zijn zo groot mogelijk om voedingstoffen op te nemen. De nuchtige en de kronkeldarm doen twee dingen: voortstuwen en mengen van voedselresten en afbreken en opnemen van voedinstoffen en water. Het samenknijpen van de nuchtige en de kronkeldarm duwen het eten door het spijsverteringkanaal. Tegelijk vermengen ze etensresten met elkaar en met spijsverteringssappen die aan de andere kant van de twaalfvingerige darm afkomtig zijn en aan de andere kant door de wand van de nuchtere darm en de kronkeldarm zelf worden afgescheiden.
Voedingstoffen die nog ongebruikt de twaalfvingerige darm voorbij gaan, worden helemaal opgenomen in de nuchtere en de kronkeldarm. Eenvoudige suikers die zijn gemaakt bij de vertering van de koolydraten worden grotendeels in de nuchtere darm ‘’behandeld’’, zodat de kronkeldarm bijna geen suikers meer voorkomen, omdat de twaalfvingerige darm niet alle koolhydraten heeft kunnen omzetten in suikers, moet de nuchtige darm er mee verder gaan. Tussen de plooien en de vlokken van de darmwand liggen kleine klierbuisjes die spijsverteringssap produceren. Dit sap is nodig voor de afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Stap 6 De dikke darm

We zijn nu bij het een na laatste deel van het spijsverteringsproces. En al hoewel de vorige stappen al bijna al de voedingstoffen hebben verwerkt, weet de dikke darm nog een aantal stoffen te vinden die goed zijn voor je lichaam. Maar in de dikke darm komen eigenlijk alleen nog maar de afvalstoffen terecht, waar de andere spijsvertering stappen geen raad mee wisten, worden in de dikke darm verwerkt.


Stap 7 De endeldarm+anus

De endeldarm vormt het laatste stuk van het spijsverteringsproces. In de endeldarm worden etensresten die niet meer te verteren zijn opgeslagen. Als je op het toilet zit, dan ontspant de anus zich, die eigenlijk ook wel eens je poepgat word genoemd en dan kunnen de onverteerbaar etensresten je lijf verlaten.

Dit gaat eigenlijk bij alles wat je eet of drinkt. Dus zo word niet alleen chocola verteerd, maar ook ander soort voedsel.















REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.