Sinds de industriële revolutie is de mensheid in principe bezig het hele ecosysteem van ons eigen thuis, planeet aarde, in de war te gooien. In het verleden heeft dit al geleid tot grote overstromingen en het verstoren / verwoesten van totale natuurlijke gebieden. Maar dit stelt in principe nog niks voor in vergelijking met wat ons te wachten staat, als we in dit tempo doorgaan. Door alle gassen die wij uitstoten met onze fabrieken en auto’s, vergroten wij alleen maar het broeikaseffect.
Door het vergroten van het broeikaseffect stijgt de gemiddelde temeratuur op onze planeet en dat heeft weer invloed op gigantisch veel klimatologische factoren, zoals:
- Het smelten van de poolkappen;
- het stijgen van het zeeniveau (20 cm in de laatste 100 jaar);
- uitsterven van vele diersoorten die zich niet kunnen aanpassen aan de snelle klimaatveranderingen.
Steeds meer wordt er gezocht naar natuurvriendelijke methodes voor het produceren en het opwekken van energie. Denk aan de zonnecellen en aan het feit dat steeds meer materialen gerecycled worden.
Behalve deze preventieve acties is men ook steeds meer bezig om het klimaat naar eigen hand te zetten. Onlangs heeft een Britse wetenschapper zijn gewaagde plan gepresenteerd om de klimaten van gehele werelddelen totaal te veranderen en naar eigen hand te zetten.
Deze Stephen Salter werd in de jaren 70 al beroemd met het uitvinden van een mechanisme, genaamd de drijvende eend. Dit mechanisme was in staat energie te winnen uit de golven van de oceaan. Het nieuwste idee van deze wetenschapper heeft ook weer alles van doen met de zee. Door gebruik te maken van enorme waterturbines die zeewater verdampen en de lucht in blazen wil hij in gebieden waar droogte heerst, kunstmatige regenbuien creëren.
Dit vergt weliswaar een enorme investering, maar er zouden veel problemen mee opgelost kunnen worden. Oorlogen om water zijn dan niet meer nodig, de grondkwaliteit van die regio’s verbetert, regenwouden worden gered en de impact van de klimaatverandering wordt geneutraliseerd.
Zeewater wordt opgezogen uit de oceaan door propellors in grote pijpen en vervolgens wordt het water als een gigantische wolk uitgespuwd op zo’n 20 meter hoogte. Zo zal er veel meer waterdamp in de lucht terechtkomen dan in gewone omstandigheden. Die waterdamp trekt vervolgens weer het binnenland in, waar het in de vorm van regen terecht zal komen. De schatting van Stephen Salter is dat al met een paar honderd van deze machines miljoenen mensen in de droogste gebieden van deze aarde constant van water voorzien kunnen worden en dat zij zelfs een volledige landbouwcultuur kunnen opbouwen. En als hij nog verder mocht dromen, dan zouden complete klimaten aangepast worden om zo de stijging van het zeeniveau een halt toe te roepen en om een einde te maken aan de grote hoeveelheid extra water die zich nu op de continenten bevindt.
Het plaatsen van hele hordes met verdamper turbines langs de kusten van Afrika zou al in een decennia een veel groener plaatje van het continent op moeten leveren.
Vragen die je jezelf kunt stellen over dit onderwerp:
Hoe werkt het klimaat in principe, waar ontstaat de regen?
Hoe komt het dat de mens in de laatste jaren zoveel invloed heeft gehad op de klimaatveranderingen?
Wat kan er gebeuren als we gewoon in dit tempo doorgaan?
Hoe kan men met deze techniek klimaten van hele landen veranderen?
De landen voor wie deze techniek een uitkomst zal bieden zijn over het algemeen zeer arme landen en die zullen geen geld hebben voor deze techniek. Wie zullen hier eventueel in investeren en waarom? Bron: zie sites bij de verwijzing.
Context/Beroepenveld
Werktuigbouwkunde, elektrotechniek
Verwijzing
http://www.newscientist.com
http://www.howstuffworks.com
http://www.greenpeace.com
REACTIES
1 seconde geleden