Bio-industrie

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 979 woorden
  • 13 oktober 2001
  • 585 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
585 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Bio-industrie
Wat is bio-industrie nou eigenlijk?

Bio betekent leven en industrieën zijn fabrieken. In de bio-industrie worden vooral kippen, koeien en varkens gehouden. Maar natuurlijk ook andere dieren. Het is een nieuwe vorm van veeteelt. De dieren worden zo snel mogelijk klaargemaakt voor de slacht en dat betekent dat ze dus vetgemest worden. Dit gebeurt heus niet op een diervriendelijke manier. In deze vorm van veeteelt worden veel computers gebruikt. Heel anders dan vroeger dus. In de bio-industrie worden dieren zo veel mogelijk op elkaar gepropt om geld uit te sparen. Maar ze denken er niet bij na hoe het voor de dieren is.

Kippen in de bio-industrie

Omdat kippen klein zijn kunnen er veel in een klein hokje. Veel bedrijven hebben er zelfs 10.000! Ze worden gehouden om het vlees en de eieren. De hokjes waarin ze zitten heten legbatterijen. Het zijn hokjes met gaas ervoor vier etages hoog. Daarin moeten ze eieren leggen. Een kip legt ongeveer 250 tot 300 eieren per jaar. Omdat ze zo dicht op elkaar zitten en geen bewegingsvrijheid hebben gaan ze zichzelf kaalplukken. Om te zorgen dat ze geen andere kippen pikken wordt hun snavel ervan afgebrand. Kippen die in een legbatterij zitten worden meestal maar 1 jaar. Er worden ook eieren uitgebroed en dat worden slachtkuikens. Die kuikens leven ongeveer 6 weken. Omdat ze anders zichzelf dood groeien. Dat komt door het krachtvoedsel dat ze er in stoppen dat is zo krachtig dat ze in twee weken tot een bijna volwassen kip uitgroeien. Als ze naar het slachthuis worden gebracht, worden ze in kleine hokje gepropt en dat doen ze zo hardhandig dat vaak de vleugels breken. In het slachthuis zelf worden de kuikens verdoofd met een elektrische schok en dat worden ze geslacht.

Varkens in de bio-industrie

Je hebt in de bio-industrie fokzeugen en slachtvarkens. Fokzeugen zijn er om zo veel mogelijk kleintjes te baren. Ze varkens staan in een klein hokje met een rooster op de vloer. Als ze zwanger is dan wil ze volgens haar instinct een nest maken, maar dat kan niet omdat het hokje waarin ze zit veel te klein is en er is geen stro. Daardoor raakt ze helemaal gestresst. In de kleine ruimte waarin ze zitten kunnen ze nog net hun biggetjes zogen. De biggen worden maar 3 weken gezoogd i.p.v. 14 weken normaal. Maar niet alleen worden de biggetjes dan niet meer gezoogd maar ook bij hun moeder weg gehaald omdat ze dan sneller een nieuw nest kan werpen. Zo'n fokzeug leeft ongeveer 3 jaar. Daarna wordt ze geslacht. Je hebt ook nog slachtvarkens. Als de biggen bij hun moeder worden weggehaald komen ze in een groepshok. Als klein biggetje wil je overal op zuigen. Dus nemen ze dan maar elkaar staart, omdat te verkomen knippen de veehouders de staartjes eraf. Dan hebben ze dus niks om op te zuigen en worden ze gek. Omdat ze op roosters staan gaan de poten kapot. En omdat ze de hele tijd in het donker staan zijn ze niks gewend en dan als ze naar het slachthuis worden gebracht raken ze in paniek!

Koeien in de bio-industrie

Ook bij de koeien heb je verschillende koeien je hebt melkkoeien, kistkalveren en mestkalveren. Vergeleken bij de kalveren hebben de melkkoeien het relax. Vergeleken bij vroeger is het wel alleen maar slechter geworden. Nu staan de koeien niet meer in de weide maar in boxen. Ze kunnen er in lopen en in liggen maar verder niks. Omdat ze zoveel mogelijk melk moeten geven hebben ze het beter dan andere koeien maar dat is ook de enige reden. Koeien in de bio-industrie geven 90.000 liter per jaar. Omdat dat veel meer is dan normaal lijden ze vaak aan uierontsteking en worden ze geslacht. Je hebt dus ook kistkalveren. Dat zijn kalveren die een paar dagen na hun geboorte al in een kleine houten of metalen kist gezet. Ze krijgen dan twee keer melk per dag. Geen echte melk natuurlijk maar kunstmelk met veel hormonen. Alleen dan zien ze licht verder rest is het de hele dag donker. Omdat ze zich vervelen gaan ze zich aan hun vacht likken. Als een kalf dan wordt geslacht dan zie je vaak gigantisch haarballen in de maag van dat dier. De mensen willen altijd blank vlees. Dus daarom geven ze de kalveren geen ijzer. Maar als het geen ijzer binnenkrijgt krijgt het bloedarmoede.

1 ding waarom je voor bio-industrie bent
1. Het is goedkoper. Meer voordelen zijn er niet. Groot gelijk!!!

De drie dingen waarom bio-industrie dieronvriendelijk is
1. Vrijheid. De dieren in een hok hebben geen vrijheid ze kunnen niet lopen en hebben dus geen vrijheid. Omdat ze geen vrijheid hebben gaan ze stressen en dat is gewoon dierenmishandeling! 2. Hormonen. Doordat ze de dieren zo vol stoppen met hormonen en andere dingen om ze snel te laten groeien. Maar al die hormonen zitten nog in het lichaam als het dier geslacht wordt. Dus komt het via via ook bij ons terecht. 3. Woonomgeving. Hun woonomgeving is belabberd. Echt waar. Ze staan op roosters want onwijs slecht is voor hun voeten, want hun voeten gaan er helemaal van kapot. En ze staan de hele tijd in het donker. Dus dat is slecht voor hun ogen las ze worden vervoerd. Omdat ze niet aan licht gewend zijn worden half verblind. Er zijn niet alleen nadelen voor dieren maar ook voor ons. Het is dan wel goedkoper maar daar tegenover staat dat het eigenlijk gewoon dierenmishandeling is. En er komt een enorme stank vrij bij die boerderij wat het wonen van de mensen rondom die boerderij niet zo heel prettig maakt. En het landschap wordt ook verpest. Er is overbemesting op het land en dan wordt het grondwater verontreinigd!

Conclusie

Bio-industrie is slecht voor iedereen. Het is dierenmishandeling! En het milieu gaat er op achteruit. En onze woonomgeving wordt vervuild. En dit alles alleen maar omdat het GOEDKOPER is!!!! Wat mensen al niet doen voor geld…

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Bio-industrie is slecht voor iedereen. Het is dierenmishandeling! En het milieu gaat er op achteruit. En onze woonomgeving wordt vervuild. En dit alles alleen maar omdat het GOEDKOPER is!!!! Wat mensen al niet doen voor geld…

REACTIES

E.

E.

mooi werkstuk hoor

12 jaar geleden

S.

S.

Goedgemaakt!

11 jaar geleden

A.

A.

cool!!!
ik hou mijn werkstuk erover dus heb ik nu genoeg info daarvoor

11 jaar geleden

M.

M.

je hebt groot gelijk!!!!!!
arme dieren.
sommige mensen denken ook alleen maar aan geld....
*gromt*

11 jaar geleden

A.

A.

Je hebt goede informatie en standpunten maar je zinnen zijn raar geformuleerd met veel spellingsfouten.

10 jaar geleden

D.

D.

Ik vind dit een spannend werkstuk. Het was onvoorspelbaar en erg mooi geschreven.

10 jaar geleden

Y.

Y.Mooi werkstuk en goede opbouw. Het is alleen een beetje saai en juist NIET voorspellend (dat zei @Dennis Versgapet) Dat is jammer, er zitten ook aardig wat spelfouten en grammatica fouten in. Ook geef je iets te veel eigen mening. Pas dat aan en het is super!! Verder een prima werkstuk met over het algemeen goede informatie.

9 jaar geleden

J.

J.

Het heeft me geholpen bij mijn spreekbeurt, bedankt! alleen er zitten wel veel meningen van jezelf in, ik vind dat dat niet echt hoort bij een werkstuk.

10 jaar geleden

L.

L.

Goed heel er bedankt! heb een 7.5 op mijn spreekbeurt en heb jou werkstuk er bij gebruikt!!

10 jaar geleden

A.

A.

Goed werkstuk!
Er staat veel goede info in, ik heb dit ook gebruikt voor mijn spreek beurt, daar had ik een 9,8 voor, bedankt!

9 jaar geleden

J.

J.

leuk gedaan!

8 jaar geleden

D.

D.

Ik zie sommige mensen zeggen dat andere alleen maar aan geld denken, maar eten deze mensen vlees? Zo ja, dan doe je zelf ook mee.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.