Ook deze week is het nog 'seksweek' op Scholieren.com. Samen met de Sense Infolijn geven we antwoord op al jouw seksvragen.

 


Alles over seks Alles over seks


Beren zijn zoogdieren – warmbloedige die hun jongeren met melk voeden. Ze baren hun jongen levend. Ze zijn carnivoren ( tenminste op uitzonderingen na) en behoren allemaal tot de familie Ursidae. Ze zijn verwant aan de andere vleeseters zoals de wasberen, otter, mongoes en tijger, hoewel ze er anders uitzien. Beren behoren ook tot de sterkste diersoorten ter wereld, er zijn 7 soorten beren plus de panda.

Kenmerken:

De beer heeft altijd een paar kenmerken. Welke beer het ook is. Een beer 5 scherpe klauwen die naar voor uitstekend. Ook kenmerkend is dat een beer een zoolganger is. Een beer is sterk en levensgevaarlijk met een dikke vacht met haren uitzondering ijsberen hebben een soort vet onder de vacht, een beer heeft een grote kop met kleine ronde oren. Ook zie je altijd dat beren omnivoren zijn. Een uitzondering is de ijsbeer en de bruine beer zij zijn carnivoren. Ze hebben een gevoelige neus, daarmee kunnen ze ruiken of er voedsel in de buurt is. Beren houden een winterslaap behalve de panda’s. De beren kruipen dan in een hol en slapen daar de hele winter. Dus zie je de beren in de winter niet buiten. Een kenmerk van de reuzen panda is dat hij een extra vinger heeft. Die ook wel de valse duim wordt genoemd. De grootste beer is de Kamtsjatkabeer.
Op dit plaatje hieronder staan de kenmerken van de Bruine beer

Soorten:

Er zijn heel veel soorten beren. Laten we eens beginnen met enkele bedreigde beren zoals:
- de grizzlybeer
- ijsbeer
- reuzenpanda
- brilbeer
- lippenbeer
En ook wat niet bedreigde beren:
- Aziatische zwarte beer
- Bruinebeer
- Reuzen holen beer
- Siberische bruine beer
- Pandabeer
- Maleise beer
- Witte beer
- Zwarte beer
- Bril beren

Waar leven beren?

De beer leeft eigenlijk in alle omstandigheden en bijna overal in de wereld behalve in Australië,Afrika en Antarctica. Ooit leefden er beren in Noord-Afrika, maar die waren in de 19de eeuw uitgestorven.
Beren zijn niet op zoek naar een bepaald woongebied, ze hebben integendeel verschillende omgevingen nodig om zich in een brede keuze om aan voedsel te voorzien. Ze komen daarom voor in verschillende leefgebieden waaronder de Arctische toendra, berghellingen, met struiken begroeide woestijn, gematigde en tropische bossen, en tropische graslanden. Elk beer heeft zijn favoriete omgeving. Als een beer een passende omgeving heeft gevonden, blijft hij daar gewoonlijk lang leven maar alleen als er geen andere soort bij komt wonen. Als er een ander soort beer bijkomt wonen bijv. een grizzly op een plaats van een Maleise beer komt dan is het altijd de zwakste of kleinste die van zijn plek wordt gehouden.

Wat eten beren?

Beren zijn omnivoren, dat betekent dat ze bijna alles eten. Met uitzondering de ijsbeer, die is carnivoor hij eet zeehonden bij voorkeur de speklaag. Omdat de beren zo groot zijn eten ze wel tot 18 kg voedsel per dag. Beren zijn verzot op zoetigheid en vallen bijennesten aan om zich te voeden met honing. Lippenberen houden van termieten ze hebben een goede techniek om daar bij te komen. Maleise beren eten graag knaagdieren, hagedissen en fruit. Bruine beer houdt van een afwisselend menu,hij houdt van vlees als van planten.Een Tibetaanse beer houdt van maden en wormen. Het voedsel van een panda is bamboe, vogeleieren, paddestoelen enz. Een echte vruchten liefhebber is de zwarte beer hij houdt van rijpe lijsterbessen.
Alle beren houden van vlees, grote soorten zoals de Grizzly- en Aziatische beer doden zelfs hun prooi. Op veeweiden vallen ze soms schapen en jong vee lastig.

Hoe leven beren?

Beren hebben geen sociaal leven. Ze komen alleen samen om te paren,of op plaatsen waar veel voedsel te vinden is.Mannetjes gebruiken dan hun reukzin om bronstige vrouwtjes te zoeken. De mannetjes moet vaak vechten om het vrouwtje Komen ze elkaar toch tegen dan gaan ze vechten. Jonge beren doen vaak schijn gevechten om te oefenen voor later. Beren staken de vijandelijkheden als er geen voedsel meer is. Bruine beren verdragen elkaar bij het vissen en ijsberen eten samen van walviskadavers en op vuilnisbelten. Maar toch moeten beren op hun hoede zijn voor andere beren. Kannibalisme (het opeten van soortgenoten) komt voor bij beren meer dan bij andere zoogdieren. Jonge beren moeten oppassen voor mannetjes beren ze vechten met de jongen en eten ze dan op.

Bronvermelding:

De informatie en plaatjes zijn gehaald door de boeken:
- Dieren in gevaar, Azië. Dhr. A Krever
- Een jaar bij de beren. Dhr. Dieter Betz
- Beren en Panda’s. Dhr. Michael Bright
- Natuur encyclopedie. Dhr. David Burnie
- Dieren in gevaar, De ijsbeer. Dhr. Michael Bright
- Deltas groot beren boek. Dhr. Aartselaar
- Dier in beeld, Beren. Bernard Stonehouse
- Knipselkrant voor de jeugd, Beren
- Knipselkrant voor de jeugd, Panda’s
- De wereld der dieren Beren. Dhr. Michael Leach

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

mooi hoor

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

waar is de afbeelding met kenmerken van de bruine beer op het begin???

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

W.

W.

mooie site

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

woohw met cool!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

waw goede info

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast