Zitten er op de veelgebruikte MarsPlanets-knop van een snackautomaat meer bacteriën dan op de minder vaak gebruikte Milky Way Crispy Rolls-knop?
Gemaakt door:
Margriet
Hannah
Biologie, IBO
Inhoudsopgave
Inleiding blz. 3
Onderzoeksvraag blz. 3
Hypothese blz. 3
Voorspelling blz. 3
Werkwijze
a. Materiaal blz. 3
b. Methode blz. 3/4
Resultaten blz. 4/5
Conclusie blz. 5
Inleiding
Bacteriën zijn normaal niet zichtbaar voor het menselijke oog, maar ze zijn zichtbaar te maken door ze kolonies te laten vormen op een agar-agar (soort bouillon) bodem. Wij hebben een experiment bedacht om te kijken op welke plek in onze school de meeste bacteriën voorkomen. Als plek is er de automaten in de benedenfoyer gekozen, omdat die veel gebruikt worden door bijna alle leerlingen bij ons op school. Daardoor verwachten we dat er veel bacteriën op zullen zitten. We bedachten dat op de knop die het meest gebruikt wordt de meeste bacteriën zullen zitten en op een knop die nauwelijks wordt gebruikt minder bacteriën zullen zitten. Om te onderzoeken of deze hypothese klopt, is er een experiment bedacht en uitgevoerd.
Onderzoeksvraag
Zitten er op de veelgebruikte MarsPlanets-knop van een snackautomaat meer bacteriën dan op de minder vaak gebruikte Milky Way Crispy Rolls-knop?
Hypothese
Op de MarsPlanets-knop zitten meer bacteriën dan op de Milky Way Crispy Rolls-knop. Omdat er meer mensen de MarsPlanets-knop gebruiken die allemaal bacteriën met zich meebrengen. Doordat er meer mensen op dat knopje drukken, zullen daarop daarom meer bacteriën zitten.
Voorspelling
Als de hypothese klopt, dan zal het resultaat van het experiment zijn: dat er in het bakje van de MarsPlanets-knop, dat het meest gebruikt is, de meeste kolonies bacteriën zitten.
Werkwijze
a. Materiaal
• 3 petrischaaltjes
• 1 broedstoof 30°C
• Alcohol desinfecterende handgel: Royal Nedalco handalcohol
• Unicura: antibacteriële zeep
• Snackautomaat in de benedenfoyer: knop Milkyway Crispy Rolls en knop Mars Planets
b. Methode
Er worden 3 petrischaaltjes gepakt. Er wordt met Edding viltstift op de schaaltjes geschreven: op het eerste schaaltje wordt geschreven: ‘Meest gebruikte knop: Mars Planets’. Het tweede schaaltje wordt beschreven met: ‘Minst gebruikte knop: Milky Way Crispy Rolls’. Op het laatste schaaltje wordt geschreven: ‘Controleschaaltje’. Er werd op ieder schaaltje onze namen geschreven, om de bakjes te herkennen. Persoon nr1 wast zijn/haar handen met Unicura antibacteriële zeep, droogt zijn/haar handen af met papier, om eventuele bacteriën op een handdoek uit te sluiten. Hij/zij reinigt daarna zijn/haar handen met Royal Nedalco handalcohol. Vervolgens maakt hij/zij vuisten van zijn/haar handen om zo zo m in mogelijk bacteriën vanuit de lucht op zijn/haar handen te laten komen terwijl hij/zij naar de benedenfoyer lopen. Persoon nr2 houdt alle deuren open voor persoon nr1, zodat hij/zij ‘bijna’ bacterioloog bij de automaten in de benedenfoyer aankomt. Met zijn/haar rechterwijsvinger drukt persoon nr1 de knop van de MarsPlanets in. Hierna doet persoon nr2 snel het dekseltje van de meest gebruikte MarsPlanets-knop open en persoon nr1 drukt voorzichtig zijn/haar rechterwijsvinger in de voedingsbodem. Daarna drukt persoon nr1 met zijn/haar linkerwijsvinger de knop Milkyway Crispy Rolls in. Hierna doet persoon nr2 snel het dekseltje van de minst gebruikte Milkyway Crispy Rolls-knop open en persoon nr1 drukt weer voorzichtig dit keer zijn/haar linkerwijsvinger in de voedingsbodem. Hierna wordt het controleschaaltje enkele seconden opengedaan in de benedenfoyer. Zo kan er gekeken worden naar de bacteriën die in de lucht zit rond de automaten in de benedenfoyer. Dit maakt het nauwkeuriger om te kijken naar de twee voedingsbodems van het experiment. De petrischaaltjes gaan vervolgens 5 dagen in de broedstoof op 30°C, zodat het proces van het groeien van de bacteriën versneld wordt. Na 5 dagen worden de petrischaaltjes er uit gehaald en worden de resultaten bekeken. De koloniën worden geteld om het aantal bacteriën ten tijde van besmetting te achterhalen.
Resultaten
Meest gebruikte knop: Mars Planets
Nadat dit petrischaaltje in de broedstoof had gezeten, zat er in het midden, waar de vinger was ingedrukt, een schimmel met een diameter van 11 mm. Verder waren er in deze voedingsbodem geen koloniën van bacteriën te zien. De schimmel was groen van kleur met een wit randje er omheen.
Minst gebruikte knop: Milkyway Crispy Rolls
Het aantal koloniën dat er is geteld in de voedingsbodem was 118. Waarvan 116 wit waren en 2 geel. De gele koloniën waren groter dan de witte. De diameter van de grootste kolonie, die geel was, was 4 mm. Op de grootste kolonie zitten 1256637 bacteriën. Dit is zo berekend: één bacterie heeft een doorsnede van 10-6 mm. De diameter van onze kolonie is 4 mm, dus de oppervlakte is dan π x 2² = 12,57 mm. Dus op de kolonie zitten 12,57/10-6 is 1256637 bacteriën. Dat betekent dat er ongeveer 20 delingen nodig zijn geweest. En dat één deling ongeveer 6 uur duurde. Want: 5 dagen is 120 uur, 120 uur / 20 delingen = 6 uur per deling. Dit kan niet gegarandeerd zijn, omdat gele koloniën misschien wel sneller delen dan witte koloniën of andersom. Over heel de voedingsbodem zaten koloniën verspreid, één kolonie vanaf het midden uitgelopen naar de buitenkant. Op deze voedingsbodem zat ook een witte schimmel, ongeveer even groot als de gemiddelde andere koloniën.
Controleschaaltje
Op het controleschaaltje zaten 33 koloniën, waarvan er 30 wit waren en 3 geel. Ook hier waren de gele koloniën groter dan de witte. De grootste kolonie had een diameter van 3 mm. Dat betekent dat er 70858 bacteriën in deze kolonie zitten. Voor de berekening zie berekening Milkyway Crispy Rolls. Dat betekent dat er ongeveer 16 delingen nodig zijn geweest. En dat één deling ongeveer 7,5 uur duurde. Voor deze berekening kunt u ook kijken bij de berekening van Milkyway. De witte koloniën zaten kenmerkend in het midden en de gele aan de buitenkant. Ook in het controleschaaltje zat een witte schimmel. Deze was even groot als de andere koloniën in dit schaaltje.
Bacteriegroei op knoppen automaat
Schaaltjes Aant. koloniën Diameter grootste kolonie (in mm) Kleuren koloniën Waar? Schimmel?
Meest gebr. knop:
Mars Planets
-
-
-
-
Ja
Minst gebr. knop:
Milkyway
118
4
116 wit
2 geel
Overal verspreid
Ja
Controle 33 3 30 wit
3 geel Witte in midden, gele aan buitenkant
Ja
Aantal koloniën/schimmels op de knop van een snackautomaat
Conclusie
Op de meest gebruikte knop, MarsPlanets, werden geen koloniën bacteriën gezien. Wel een grote groene schimmel. Op de minst gebruikte knop, Milkyway, en op het controleschaaltje zaten twee verschillende kleuren koloniën. Op iedere voedingsbodem zat één of meerdere schimmel(s).
REACTIES
1 seconde geleden