Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Analyse over leeuwen

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 1011 woorden
  • 23 oktober 2003
  • 90 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
90 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding We kregen de opdracht een verslag te maken voor het vak biologie. In dit verslag moest een willekeurig dier worden geanalyseerd. We hebben voor leeuwen gekozen, omdat het roofdieren zijn die nogal een eigenzinnig karakter hebben in de natuur. Onze opzet was om het gedrag van een leeuw in de natuur te vergelijken met het gedrag van een leeuw in de dierentuin (gevangenschap). Vraagstelling Is er verschil tussen het gedrag van leeuwen in de natuur en leeuwen in de dierentuin? Zo ja? Wat voor verschil?
Hypothese In de natuur hebben leeuwen meer ruimte dus krijgen ze meer de kans naar hun eigen gedrag te bewegen. In de dierentuin hebben leeuwen minder ruimte en dus hebben ze minder kans om hun eigen gedrag te tonen. Materiaal · horloge (stopwatch) · pen en papier · videoband over leeuwen · protocol scoreblad · leeuw in de dierentuin Werkwijze Eerst hebben we op school gezocht naar informatie over het gedrag van leeuwen in de natuur. Dat gedrag hebben we geanalyseerd via een video over leeuwen. En door middel van de video hebben we een ethogram gemaakt, door het opschrijven van de gedragselementen. Daarna hebben we een protocol gemaakt, doormiddel van het chronologisch opstellen van de gedragselementen uit het eerder gemaakte ethogram. Dit hebben we gedaan om het later te vergelijken met het ethogram en protocol van de leeuwen in de dierentuin. Deze resultaten staan voor de resultaten van het gedrag van leeuwen in de dierentuin. Nadat we in de dierentuin waren aangekomen hebben we de leeuwen opgezocht. Eenmaal bij de leeuwen aangekomen hebben we drie keer vijf minuten een leeuw geanalyseerd. Daarna hebben we daarvan een protocol gemaakt. Als laatste hebben we de twee resultaten vergeleken en onze conclusies getrokken. Resultaten video Ethogram: lp: rustige looppas als doel om zich te verplaatsen. Lijkt op sjokken. rkk: rondkijken om de omgeving in zich op te nemen. Met zijn nek draait hij zijn hoofd van links naar rechts. neus: het optrekken van de neus om het territorium te verkennen. beko: hij trekt zijn bek open, daarbij liet hij niet zijn voortanden zien. zlp: zeer rustig lopen bijna tot stilstand komend. kp: kopjes geven bij een jonge soortgenoot met de zijkant van de kop. De ogen waren verkleind tot spleetoogjes. opk: opkijken zeer snel net of hij iets verdachts hoorde. wlp: weglopen vanuit stilstand gaan lopen. oorflap: het flapperen met de oren. Rustig op en neer. kopv: kop naar voren de nek is uitgestrekt. ren: rennen, eerst beiden voorpoten tegelijk en dan beiden achterpoten tegelijk
bekk: naar beneden kijken kop tussen voorpoten. pis: pissen tegen een boom om territorium af te bakenen. Met de achterpoten uit elkaar voor een boom. lk: likken met tong. stp: stoppen, het tot stilstaan komen vanuit beweging. Protocol van leeuw in natuur

Secondes: 1e minuut: 1-2 lp-lp
3-4 lp-zlp
5-6 zlp-stp
7-8 rkk-rkk
9-10 neus-rkk
11-12 rkk-beko
13-14 beko-? 15-16 kp-lk
17-18 opk-oorflap
19-20 opk-wlp
21-22 neus-neus
23-24 neus-neus
25-26 kopv-neus
27-28 ren-ren
29-30 ren-ren
31-32 ren-ren
33-34 lp-lp
35-36 lp-lp
37-38 ren-ren
39-40 ren-ren
41-42 stp- 43-44 bekk-bekk
45-46 ?-pis
45-47 Resultaten dierentuin ethogram: lg: liggen met staart naar achter
hfd: met hoofd tussen benen liggen
bijt: afbijten van een stuk vlees met de achterkaken

lk: likken met de tong en oren omhoog
lik bek: likken van de eigen bek
opk: opkijken met ogen wijd open
ogd: ogen dicht met snorharen breed
kl: stuk vlees met klauwen vasthouden
kw: kauwen van vlees met achterkaken
st: staart gaat omhoog en heen en weer
opst: opstaan na stilliggen, eerst met voorpoten dan de achterpoten
lp: rustige looppas
stp: stoppen na een beweging
st et: staand eten
Protocol van leeuw in dierentuin
Secondes: 1e minuut 2e minuut 3e minuut 4e minuut 5e minuut
1-2 lg-hfd lp-lp 3-4 lg-bijt stp-? 5-6 bijt-? st et-st et 7-8 kw-kw lg-hfd 9-10 lk-kw lk-lk 11-12 bijt-lk ?-kw 13-14 opk-opk kw-lk 15-16 ogd-? kw-kw 17-18 kl-lk lk-opk 19-20 lk-lk opk-hfd 21-22 lk-kw lk-lk 23-24 kw-lk bijt-? 25-26 lk-? kw-kw 27-28 opk-opk lk-kw 29-30 lk-lk kw-kw 31-32 lk-? ?-opk 33-34 kw-lk opk-? 35-36 lk-kl hfd-lg 37-38 lk-st lk-lk 39-40 st-kw lk-? 41-42 kw-st st-st 43-44 lk-lk bijt-? 45-46 opk-? kw-kw 47-48 kw-hfd kw-lk 49-50 lik bek-? lk-kl 51-52 hfd-st kl-lk 53-54 st-st lk-? 55-56 opst-? stp-lg 57-58 lp-lp bijt-bijt 59-60 lp-lp kw-kw Discussie In het protocol van beiden leeuwen staan vraagtekens. Deze vraagtekens zijn observatiestoringen. Deze zijn veroorzaakt doordat we soms de tel kwijt waren of dat we het niet goed konden zien. De leeuwen in de dierentuin hebben we drie keer vijf minuten geobserveerd maar na twee minuten begon de leeuw steeds bijna hetzelfde gedrag te herhalen. Daarom hebben we gekozen voor een protocol van twee minuten omdat het anders te onoverzichtelijk wordt als je te vaak dezelfde gedragselementen invult. Bij de leeuwen in de natuur hebben we nog geen minuut geobserveerd omdat er niet meer op de video stond. Daarom kunnen we niet met zekerheid stellen dat de conclusie juist is. Ook omdat het gedragssysteem van de leeuwen in de dierentuin anders was omdat ze eetgedrag vertoonden en in de natuur niet. Het was beter geweest om leeuwen te analyseren als ze bijna hetzelfde gedragssysteem vertonen. We hadden eigenlijk de pech dat de leeuwen in de dierentuin net gevoerd waren en daarom niet helemaal eerlijk konden vergelijken. In de hypothese hadden we voorspeld dat de leeuwen in de natuur meer naar hun eigen gedrag konden bewegen. Na onze waarnemingen denken wij dat er wel een kern van waarheid in onze stelling zit. Omdat de leeuwen in de dierentuin veel minder bewegen / kunnen bewegen en dus veel vaker hetzelfde gedrag vertonen. De leeuwen in de natuur hebben de ruimte om zoveel mogelijk gedragselementen te vertonen.
Conclusie Ja, er is verschil in gedrag tussen de leeuwen in de natuur en leeuwen in de dierentuin. Dit verschil is dat de leeuwen in de natuur meer (verschillende) gedragselementen vertonen dan de leeuwen in de dierentuin. Literatuurlijst Bijsterbos, J., Brinkman, F., Brouwer, H., Bruijn, J., Delea, P., Glazenburg, B., Idzinga, T., Koenis, I., Lankhof, D., Meiners, A., Strikwerda, J., Wolters, J. (1998). Nectar (biologie 1). Wolters Noordhoff bv. Groningen Nederland.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.