ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

De betekenis van aids en HIV en hoe het virus werkt.
Aids is een afkorting van Acquired Immune Deficiency Syndromen, ofwel Verworven Immuun Deficiëntie Syndroom. Het betekent dat je afweersysteem beschadigd is. Daardoor kan je lijf je niet meer beschermen tegen allerlei ziektes. Als je aids hebt word je sneller ziek dan anders. En je word steeds eerder ernstig ziek. Een verkoudheid word bij iemand die aids heeft al snel longenontsteking. Een griep kan dodelijk zijn. Je lichaam kan je niet meer beschermen. Dat komt omdat het geïnfecteerd is met een virus. Het is besmet met aidsvirus oftewel het HIV-virus. De letters HIV zijn afkorting van De Engelse woorden: Human Immuno-Deficiency Virus.
Dat betekent dat het een virus is dat het menselijk afweersysteem aantast. Een virus is het kleinste levende deeltje dat we kennen. Je kunt het alleen met een elektronenmicroscoop zien. Daarmee kun je heel kleine dingen zien. Een virus kan je lichaam binnen komen. Je kunt het bijvoorbeeld inademen. Als je een virus in je lichaam komt, maakt het meer virusdeeltjes. Je gaat je ziek voelen en je krijgt soms koorts. Griep en waterpokken zijn virusziektes. Die ziektes duren niet langer dan 2 tot 3 weken. Dat komt doordat je lichaam tegen het virus vecht. Dat werk word gedaan door je afweersysteem.


afweersysteem
als het afweersysteem niet meer werkt bestrijd hij ook geen virussen of bacteriën meer en kan je aids krijgen.

Hoe word je besmet?
Een virusziekte is meestal heel besmettelijk. Griep is een virusziekte. En waterpokken en mazelen ook. Als je uit dezelfde beker drinkt of in elkaars gezicht hoest kun je het virus al van een ander krijgen. Maar zo werkt het niet bij het HIV-virus . Dat kan je bijvoorbeeld krijgen als er bloed met HIV virus in je lichaam komt. Met injectie naalden kan je ook het virus krijgen niet als je het een keer gebruikt maar wel als je het vaker gebruikt. Daarom gebruiken artsen en dokters een naald ook maar een keer en gooien dan de naald weg. Je kan het ook krijgen als je drugs spuit want de meeste die drugs spuiten gebruiken een naald vaker dan een keer en dan kan je besmet raken. Als het HIV virus in het bloed zit komt het ook in terecht in andere lichaams vloeistoffen. Het komt in moeder melk daarom kan een moeder die Aids of het HIV virus haar kind makkelijk besmetten omdat de navelstreng verbonden is met haar baby. Het kan ook in je vocht van je vagina komen of in het zaad van een man. Je kunt elkaar dus ook besmetten met vrijen. Via zaad en vocht van de vagina kan het virus van het ene lichaam naar het andere gaan. Je krijgt aids of HIV meestal door onveilig vrijen daarom moet je altijd een condoom gebruiken. Je kan het ook krijgen als je een naald twee keer gebruikt. Maar het komt het meeste voor dat mensen niet veilig vrijen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je besmet bent met HIV?
-Je krijgt hoofdpijn
-Je krijgt sneller griep
-En je krijgt erge koorts
-opgezwollen klieren
-huid uitslag
-keelpijn
maar dit duurt niet lang dit verdwijnt al na 4 weken.
want daarna voelt de patiënt zich gezond maar dat is die gene dan helemaal niet.
Daarom hebben ook vaak mensen niet door dat ze besmet zijn met het HIV virus. Omdat ze denken dat het gewoon een griep is omdat zo snel die symptomen verdwijnen. Daarom ontdekken ook veel mensen het te laat.
op een gegeven moment dan zit het virus te ver in je lichaam en ook in je afweersysteem en dan krijg je deze dingen:


-Vermoeidheid
- Gewichtsverlies
- Vaak griep en zweten
- Vaak gist infecties (oraal of vaginaal)
- Vlokkige huid
- Korte termijn geheugen verlies
En je afweersysteem doet het nu niet goed meer of helemaal niet meer.
Dit is wat je kan krijgen als je het HIV virus hebt

Hoe kan je aids afremmen? Welke medicijnen moet je gebruiken?
AZT een RT-remmer ,is een de bekendste middelen in de strijd tegen de ontwikkeling van aids. De medicijnen minderen de symptomen en zorgen er voor dat het kind niet snel het HIV virus krijgt van de moeder of aids. Deze medicijnen proberen het virus te blokkeren en te minderen.
meer informatie kon ik hier niet over vinden…..

Hoe veel mensen zijn in Nederland besmet en hoe veel over de wereld?
In Nederland hebben 5000 mensen aids en 3500 zijn er al aan overleden.
Oost zuid en zuidoost Azië daar hebben
8.3 miljoen mensen naar schatting aids. Over de hele wereld hebben 40,3 miljoen mensen aids of HIV. 25,8 die besmet zijn met HIV of aids leeft in Zuid-Afrika. Er zijn heel veel mensen gelukkig die het ontdekt hebben die medicijnen gebruiken. Daardoor is het bij veel mensen minder geworden maar bij de jongeren neemt het aantal toe omdat veel onveilig vrijen het komt ook veel bij prostituees voor.


Aids fonds

het is in 1985 opgericht

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.