Werkstuk aids.
Inhoudsopgave :
Hoofdstuk [1] Wat is aids?
Hoofdstuk [2] Hoe word aids veroorzaakt ?
Hoofdstuk [3] Hoe wordt het aidsvirus overgedragen?
Hoofdstuk [4] Wat zijn de ziekte verschijnselen bij aids?
Hoofdstuk [5] Wat is seropositief?
Hoofdstuk [6] Hoeveel aids patiënten en seropositieve zijn er? (Nederland/wereldwijd)
Hoofdstuk [7] Is er een medicijn of een vaccin tegen aids?
Hoofdstuk [8] Hoe kun je aids voorkomen?
Hoofdstuk [9] Wie kunnen er aids krijgen ?
Hoofdstuk [10] Wat moet je doen als je in het verleden risico hebt gelopen?
Inleiding :
Ik moet een werkstuk maken over aids. Dagelijks sterven er duizenden mensen aan AIDS. Dus ik vind het een heel interessant werkstuk wat ik ga maken. Ik hoop dat ik er meer van te weten kom .
Bronvermelding :
Internet Google, aids site’s .
Hoofdstuk [1] Wat is aids?
Aids is een besmettelijke ziekte die wordt overgebracht door het Hiv-virus. Het lichaam wordt daardoor vatbaar voor allerlei infecties zoals: longontsteking of huidkanker. Het Hiv-virus bevindt zich in bijvoorbeeld: bloed, sperma, vaginaal vocht, voorvocht en moedermelk. Aids is dus een ziekte waarbij het afweersysteem niet meer goed functioneert. En Aids is een ernstige ziekte die niet te genezen is.
Aids betekent: Immuun- deficiëntie Syndroom. Dit betekent dat het afweersysteem van de mens niet meer goed doet Het afweersysteem houdt normaal gesproken infecties tegen. Zoals longontsteking of huidkanker of een andere infectie.
Hoofdstuk [2] Hoe wordt aids veroorzaakt ?
Aids wordt veroorzaakt door het Hiv-virus. Het menselijk lichaam heeft een afweersysteem dat beschermt tegen allerlei ziektes. HIV tast het afweersysteem aan en dood de T-cellen die samen ons afweersysteem zijn. Doordat het afweersysteem niet meer goed werkt kun je allerlei ziektes krijgen. Een aidspatiënt gaat dus niet dood aan aids maar aan verschillende ziektes. Binnen 5 jaar is meer dan 90% van een aidspatiënt dood.
Hoofdstuk [3] Hoe wordt aidsvirus overgedragen?
Aids kan overgebracht worden door bloed contact en seksueel contact.
* anaal contact. Bij mannen en vrouwen
* Bij seksueel contact kan een risico zijn dat besmet sperma in de vagina komt.
* Bloed contact kan plaatsvinden door drugsgebruikers die dezelfde naald gebruiken.
* Zwangere vrouwen kunnen aids ook doorgeven aan hun kind voor of na de geboorte.
Hoofdstuk [4] Wat zijn de ziekteverschijnselen bij aids?
De meeste mensen krijgen twee tot vier weken na besmetting griepachtige verschijnselen, zoals koorts, moeheid, hoofdpijn, keelpijn, opgezette lymfeklieren en huiduitslag. De klachten gaan meestal vanzelf over. Pas later, meestal jaren later, raakt de afweer van de patiënt aangetast doordat het aantal afweercellen omlaag gaat. Er kunnen dan verschijnselen van aids optreden.
De belangrijkste klachten en ziekteverschijnselen die je al snel kunt krijgen zijn:
- (extreem) gevoel van moeheid
- aanhoudend gewichtsverlies
- aanhoudende koorts (hoger dan 38º C)
- hevig nachtzweten
- aanhoudende diarree
- opgezette lymfeklieren in de hals, oksels en liezen
- candida: ontstekingen door een soort schimmel, meestal in de mond, keel of vagina. Je herkent deze schimmel aan een witte uitslag
- huidproblemen: droge, schilverende huid, eczeem enzovoort
- (terugkerende) anale en vaginale wratten
- ernstige tandvleesontstekingen
- regelmatig terugkerende vaginale infecties
- gordelroos: blaasjes gevuld met vocht, gepaard met zenuwpijnen
Hoofdstuk [5] wat is seropositief?
Seropositief betekent dat je bij een bloedtest kan zien dat het Hiv-virus in je bloed zit. Je lichaam maakt namelijk antistoffen aan tegen het virus en die zijn zichtbaar. Dat noem je HIV-seropositief of seropositief. Positief betekent in dit geval dat het lichaam in een bloedtest een positieve, duidelijke reactie laat zien op het Hiv-virus. Het toont dus aan dat het virus in je lichaam zit.
Wanneer kan je een test doen?
Mensen die denken dat ze misschien met het Hiv-virus besmet zijn, kunnen een test doen. Dat kan alleen pas na een half jaar. Pas dan kan je zien of het Hiv-virus in je bloed zit. Dat komt omdat de incubatietijd van het virus 6 maanden is.
Hoofdstuk [6] Hoeveel aids patiënten en seropositieve zijn er? (Nederland/wereldwijd.)
Aids over de hele wereld :
Vroeger dachten veel mensen dat aids een ziekte voor homoseksuele mannen was. Nu denken nog veel mensen dat. Maar dat is niet waar: iedereen kan aids krijgen.
Het is waar dat meer mannen aids hebben dan vrouwen. Vaak komt dat ook doordat het van vrouwen niet bekend is dat ze aids hebben. Bij vrouwen wordt heel snel gedacht dat er iets anders aan de hand is.
In de afgelopen jaren zijn hiv en aids in de wereld enorm toegenomen. UNAIDS (de aidsorganisatie van de Verenigde Naties) en de Wereld Hulp Organisatie schatten het aantal mensen met hiv en aids eind 2000 op 36.1 miljoen. Dat is 50% meer dan in 1991 werd voorspeld. In het jaar 2000 hebben 5.3 miljoen mensen hiv opgelopen. Men schat dat in de afgelopen 20 jaar 21.8 miljoen mensen aan hiv en aids zijn gestorven.
Dit zijn cijfers uit november 1999: In Nederland zijn er ongeveer 13.000 mensen met aids of hiv. Daarvan zijn 100 kinderen. Bij 6100 is de diagnose aids gesteld. In het totaal zijn er in Nederland meer dan 3.900 mensen overleden aan aids.
Het aantal aids patiënten in Nederland is de afgelopen jaren gedaald. Dat is nog geen reden tot optimisme. Het zegt niet zo veel over het aantal mensen dat met hiv geïnfecteerd is. Veel mensen gebruiken nu hiv-remmers zodat ze langer leven. Ook het aantal aids-diagnoses is de laatste jaren afgenomen. Maar ook dit zegt niets over het aantal hiv-patiënten. Door de hiv-remmers hebben veel mensen nog geen aids. En de diagnose aids is dus nog niet gesteld. Het aantal hiv-patiënten is in Europa niet geregistreerd. Men is daar nu mee begonnen.
Nu zijn er in Europa in Italië de meeste aids-diagnoses gesteld. In Rusland en Oost–Europa neemt op dit moment het aantal hiv- en aidspatiënten het snelst toe.
Aids komt in Europa het meest voor bij drugsgebruikers. Het aantal mensen dat door bloedtransfusies is besmet is in verhouding tot de andere besmettingen heel laag.
In de wereld zijn er in Afrika de meeste mensen met aids. Dat komt doordat de patiënten in Afrika de hoge kosten voor remmers niet kunnen betalen. Medicijnen zijn ontwikkelingslanden onbetaalbaar. 95% van de aidspatiënten kan geen medicijnen betalen.
Bijna één op de negen mensen in Afrika is met het hiv besmet. In Zuid-Afrika één op de vijf en in Botswana één op de drie.
Voor het eerst in jaren daalt het aantal besmettingen met hiv in Afrika. Volgens de VN-organisatie UNAIDS heeft de epidemie al zoveel slachtoffers gemaakt in Afrika, dat steeds minder mensen overblijven die nog besmet kunnen worden.
Aids in Nederland :
In Nederland stijgt het aantal besmette mensen nog steeds, al is het minder dan dat men aanvankelijk dacht. Het aantal seropositieve ligt naar schatting tussen de 8000 en de 15000. Dat dit getal erg onprecies komt doordat er in Nederland geen lijst bestaat met alle seropositieve. Wel is bekent hoeveel mensen met Aids er zijn in Nederland: 5000. Intussen zijn er in Nederland 3500 mensen gestorven aan Aids. Een op de tien Nederlanders heeft wel eens iemand ontmoet die met HIV besmet is of aan Aids lijd.
Hoofdstuk [7] Is er een medicijn of vaccin tegen aids?
Nee, er bestaan helaas nog geen medicijnen of inentingen om AIDS te genezen. Bepaalde ziekteverschijnselen kunnen tijdelijk behandeld worden. Hierbij moet je denken aan longontsteking, tuberculose, enz. Deze verschijnselen worden veelal met antibiotica bestreden. Het vinden van een middel dat AIDS geneest is ingewikkeld. Wel wordt er geëxperimenteerd met middelen die het leven van mensen met AIDS verlengen (AIDS of HIV remmende middelen). Deze medicijnen worden in een bepaalde combinatie voorgeschreven, dit houdt in dat mensen met AIDS soms veel medicijnen per dag moeten slikken. Deze medicijnen hebben vaak ernstige bijwerkingen, zoals misselijkheid, diarree of hoofdpijn. Soms hebben mensen zoveel last van de medicijnen dat ze besluiten met de therapie te stoppen. Ook het effect van de medicijnen op langer termijn zijn nog onbekend.
Intussen zoekt men nog steeds verder. Enkele van de nieuwe middelen worden in Nederland op kleine schaal toegepast en onderzocht op hun werkzaamheid. Dit vereist langdurig en zorgvuldig onderzoek. Al met al moeten we concluderen dat we voorlopig nog geen afdoende geneesmiddel tegen AIDS kunnen verwachten.
Hoofdstuk [8] Hoe kun je aids voorkomen ?
Door veilig te vrijen beschermt u zichzelf maar ook de ander. Als u een nieuwe relatie aangaat dan loopt u mogelijk risico om geïnfecteerd te raken, want u weet immers niet altijd zeker of iemand seropositief is of geïnfecteerd kan zijn met een andere geslachtsziekte.
Als u buiten uw vaste relatie seksueel contact heeft met anderen of u heeft losse contacten of u heeft verschillende relaties na elkaar, neemt u dan voor de veiligheid altijd de volgende maatregelen:
- Heb altijd condooms op zak.
- Gebruik een condoom bij vaginaal en anaal contact.
- Als u anale gemeenschap heeft, gebruik dan een speciaal condoom met veel glijmiddel op waterbasis.
- Laat bij orale seks geen sperma en (menstruatie)bloed in de mond komen. Gebruik een condoom of een beflapje om dit te voorkomen.
- Gebruik alleen uw eigen seksattributen. Als u toch wisselt, doe er dan een condoom omheen en verwissel deze iedere keer als het attribuut van gebruiker wisselt. Gebruik dildo’s, vibrators en dergelijke niet eerst in de vagina en direct daarna in de anus of andersom. Dit kan nare infecties veroorzaken.
Hoofdstuk [9] Wie kunnen er aids krijgen?
Iedereen kan besmet worden met hiv en aids krijgen. In de zuidelijke landen van Afrika, waar de aidsepidemie het omvangrijkst is, worden vooral vrouwen getroffen. Zij lopen een grotere kans om de ziekte te krijgen en ze worden ook op een jongere leeftijd geïnfecteerd dan mannen.
Kinderen raken op verschillende manieren besmet. Allereerst gebeurt dat van moeder op kind, tijdens de zwangerschap of bevalling of door het geven van borstvoeding. Het grootste deel van de kinderen raakt op een van deze manieren besmet. Jongeren besmetten elkaar door te experimenteren met onveilige seks of drugsgebruik.
Hoofdstuk [10] Wat moet je doen als je in het verleden risico hebt gelopen?
• Raak niet in paniek, maar denk even goed na of je eventueel PEP nodig hebt. Handel wel zo snel mogelijk als je denkt dat je risico gelopen hebt!
• Ga zo mogelijk de hiv-status van je partner na.
• Als deze partner (mogelijk) hiv-positief is, neem dan zo snel mogelijk contact op met de instantie die PEP verstrekking verzorgt bij je in de buurt.
• Bedenk je ook dat de kans op besmetting met hiv vele malen kleiner is dan de kans op besmetting met Hepatitis B of een andere soa en dat hiervoor ook maatregelen genomen moeten worden. Een ongewenste zwangerschap kan ook het gevolg zijn van onveilige seks. Dit kan voorkomen worden door de ‘morning after pil’.
Vragenlijst : werkvel 1
1: aids wordt veroorzaakt door een virus .
2: iedereen kan besmet worden met het aids virus.
3: je kunt van aids genezen.
4: Aids is een toestaan, waarin het lichaam geen weerstand meer kan bieden tegen allerlei ziektes.
5: Je kunt besmet worden met het aids virus door een aidspatiënt aan te raken.
6: Je kunt besmet worden met het aids virus door een spuit te gebruiken samen met een druggebruiker, die met aids besmet is.
7:het aids virus kan worden overgebracht door tongzoenen.
8: alleen homo’s en druggebruikers hebben aids.
9: het aids virus kan door hoesten en niezen worden overgebracht.
10: jongeren lopen geen enkele risico met het aids virus besmet te worden.
11: zwangere vrouwen het aids virus overdragen op hun baby’s
12: Het aidsvirus kan worden overgedragen door muggen.
13: je kunt het aids virus krijgen door onbeschermde geslachtsgemeenschap met iemand, die met het aids virus besmet is.
14: een seropositief is iemand, die met het aids virus in zich draagt, maar verder niet ziek is.
15 : Het kan jaren duren voor iemand, die met het aids virus besmet is , ziek wordt.
16: De meeste mensen,die besmet worden met het aids virus gaan eraan dood.
17: Je kunt in Nederland nog steeds besmet worden met het aids virus door een bloedtransfusie.
18: Tijdens de menstruatie is het risico op besmetting met het aids virus groter.
19: Er zijn er paar honderd aids patiënten in Nederland.
20: Je kunt besmet worden met het aids virus door het gezamenlijk gebruik van tandenborstels.
21: Het aids virus kan worden overdragen door samen uit een glas te drinken.
22: Er bestaan tests om aan te tonen of je met het aids virus besmet bent.
23: Condoomgebruik kan het risico op aids verminderen.
24: het aids virus kan alleen worden overgedragen door aids patiënten, niet door seropositieven.
25: Je kunt als meisje besmetting met het aids virus voorkomen door de pil te slikken.
Vragenlijst: werkvel 2
1 aids patiënten moeten gewoon kunnen blijven werken zolang ze zich goed voelen.
2: Iedereen in Nederland zou elk half jaar getest moeten worden.
3: aids patiënten moet het verboden worden in openbare gebouwen( scholen,postkantoren,e.d.) te komen.
4: elke keer als je een nieuwe relatie krijgt met iemand, niet je je laten testen.
5: Seropositieven kunnen rustig met iemand vrijen, als ze het maar veilig doen.
6: Ik maak me niet zo druk over aids, want jongeren lopen nauwelijks risico.
7: het is stom om je te laten testen, want het kan tegen je gebruikt worden bij sollicitaties, verzekeringen. etc.)
8: Niemand hoeft het te weten Als iemand seropositief is; als die persoon maar altijd veilig vrijt.
9: Er is geen enkele reden, waarom seropositieven niet gewoon zouden kunnen blijven werken.
10: Het is onzin om je te laten testen, want je moet sowieso veilig vrijen.
11: Homoseksualiteit moet verboden worden.
12: seropositieve leerlingen kunnen net zo goed naar school als alle andere leerlingen.
13: als je eenmaal begint met testen, kun je aan de gang blijven; je kunt beter gewoon altijd veilig vrijen.
14: alle druggebruikers moeten opgesloten worden, want die zijn (mede) de schuld van de aids verspreiding.
15: voordat ik zou gaan vrijen met een nieuw vriendje of vriendinnetje, waarvan ik weer dat die al eens met anderen heeft gevreeën, zou ik willen , dat die zich eerst liet testen.
16: Iedereen kan aids krijgen, dus iedereen moet veilig vrijen.
17: Je kunt net zo gewoon met druggebruikers omgaan als met alle andere mensen, als je je maar veilig gedraagt.
18: De enige reden om je te laten testen is als je kinderen wilt en je hebt risico’s gelopen.
19: aids is een straf voor slecht gedrag.
20: Mensen, die met aids besmet zijn, zijn verplicht dit aan anderen te vertellen, zodat die daar rekening mee kunnen houden.
REACTIES
1 seconde geleden