Inhoudsopgave:
1.voorkant
2.inhoudsopgave
3.inleiding
4.werkstuk
5.bronvermelding
6.mening
Inleiding:
Ik heb voor dit onderwerp gekozen want ik had eerst een werkstuk gemaakt maar die was
fout en daarna weer 1 en die was weer fout en nu heb ik andere onderwerp gekozen.
Ik ga u wat vertellen over natuurlijke en kunstmatige abortus en nog een paar andere punten.
Werkstuk:
Er zijn twee soorten abortus: de natuurlijke en de kunstmatige abortus.
De natuurlijke abortus:
De natuurlijke abortus wordt door het lichaam van de vrouw zelf en vaak ongewenst uitgevoerd deze soort wordt ook wel miskraam genoemd.
Een miskraam ontstaat doordat er kort na de bevruchting ontwikkelingsstoornissen zijn, zoals een tekort aan een hormoon en bepaalde virussen. Het tekort aan een hormoon kan in sommige gevallen nog verholpen worden met hormoonpreparaten, maar in andere gevallen stoot het lichaam het embryo of de foetus af. De vrouw krijgt dan een miskraam.
Bij ongeveer 10% van de zwangere vrouwen krijgt een natuurlijke abortus.
kunstmatige abortus:
Een andere naam voor een kunstmatige abortus is abortus provocatus.
Dit houdt in dat er door een arts het foetus of embryo weg haalt uit de baarmoeder.
Het verschil met de natuurlijke abortus is dat de vrouw zelf kan bepalen of ze het kindje wil houden of laten weg halen.
Je hebt verschillende technieken om abortus te plegen:
De verschillende technieken en mogelijkheden voor het beëindigen van de zwangerschap zijn:
- De morning-afterpil
Tot 3 dagen na onvoldoende beschermde geslachtsgemeenschap;
- De abortuspil
Tot een zwangerschapsduur van 7 weken;
- De zuigcurettage
Tot een zwangerschapsduur van 12 weken;
- de Finks-methoden
Tot de 16 e week.
- De zuigcurettage + verkleining van de vrucht en moederkoek
Vanaf een zwangerschapsduur van 12 tot 22 weken;
- Prostaglandine-methode
vanaf een zwangerschapsduur van 12 tot 22 weken.
- Saline-methode
vanaf 4 tot 7 maanden
Abortus provocatus staat nog steeds in het Wetboek van Strafrecht. Alleen wanneer abortus wordt uitgevoerd volgens de eisen van de Wet Afbreking Zwangerschap, is de arts niet strafbaar. Abortus wordt niet beschouwd als een gewone medische ingreep. Omdat het politieke debat zo lang duurde, nam geleidelijk de zwangerschapspreventie een steeds belangrijkere plaats in.
Elk initiatief om seksuele voorlichting en het gebruik van anticonceptiemiddelen te verbeteren, werd door de politiek ondersteund. Dit leidde ertoe dat Nederland meer dan andere landen investeerde in onderzoek op het gebied van geboortebeperking.
Vanaf 1971 was er, zoals eerder vermeld, een abortuskliniek. Maar de onwettige status ervan droeg bij aan het gevoel dat abortus provocatus alleen als noodoplossing mocht dienen. Abortus provocatus wordt ook nu algemeen ervaren als een recht van de vrouw, waarvan bij voorkeur geen gebruik dient te worden gemaakt.
Een aantal belangrijke punten uit deze wet zijn:
- Abortus mag alleen verricht worden in ziekenhuizen en klinieken met een vergunning.
- Een periode van 5 dagen tussen het verzoek van de vrouw en de behandeling tot afbreken van de zwangerschap.
- Klinieken en ziekenhuizen zijn verplicht een registratie bij te houden die anoniem is.
- Abortus blijft in het wetboek van strafrecht.
Abortus is in Nederland toegestaan tot het moment dat een vrucht buiten het lichaam van de moeder levensvatbaar is. De levensvatbaarheidgrens is gesteld op 24 weken zwangerschap. De zwangerschap kan worden afgebroken via medicatie of een zuigcurettage.
Abortus mag alleen plaatsvinden in klinieken en ziekenhuizen die daarvoor een vergunning hebben.
Het afbreken van zwangerschappen is geregeld in de Wet afbreking zwangerschap.
Geschiedenis:
Abortus bestaat altijd al.
er zijn altijd redenen om een zwangerschap af te breken zoals: relaties die kapot gaan, zwangerschap op een jonge leeftijd, lichamelijke klachten en verkrachting.
Het plegen van abortus was illegaal. Vrouwen gebruikten vaak zelf primitieve en gevaarlijke middelen zoals breinaalden en zeepsop. Er waren veel illegale artsen die niet over de juiste instrumenten en kennis beschikten om verantwoord te werk te gaan. Dit leidde vaak tot complicaties zoals blijvende onvruchtbaarheid en sterfte van de vrouwen. Rijke vrouwen hadden de mogelijkheid om naar goede artsen te gaan. Die voerden abortus ook in het geheim uit. Doordat abortus nog niet algemeen geaccepteerd was waren er nog geen goede medische technieken ontwikkeld. Hierdoor bleef het beëindigen van een zwangerschap een zware ingreep. In de jaren 60 kwamen er veranderingen. Door maatschappelijke veranderingen werd seksualiteit meer besproken onderwerp. Er kon makkelijker over gepraat worden. Anticonceptiepil werd geïntroduceerd en door steeds meer vrouwen gebruikt. De mogelijkheid ontstond om aan gezinsplanning te doen. Abortus was ook steeds meer bespreekbaar geworden doordat de mensen zich aan de kerkelijke normen en waarden gingen onttrekken. In de 2de helft van de jaren 60 kwam abortus op gang.
Doet een abortusingreep pijn?:
Het juiste antwoord is ja maar. Het maar slaat op het vervelende gevoel dat iedereen ervaart. De meeste vrouwen zeggen dat de pijn met plaatselijke verdoving dragelijk is en maar kort duurt Het is echter moeilijk te voorspellen hoeveel pijn jij zult ervaren. Iedereen reageert n. l. anders op pijn en ook niet iedereen kan zich even goed ontspannen. De arts en verpleegkundige zullen je echter goed begeleiden. In de meeste klinieken kun je, als je van de behandeling liever niets wilt merken, een roesje (sedatie) krijgen. De klinieken waar dat kan, vermelden dat in hun folder. Als je daarna weer helder wordt, weet je vaak niets meer van de behandeling. Wel kun je dan toch een soort menstruatiepijn voelen. Een zetpil of een tabletje tegen die pijn biedt dan uitkomst.
Wat kost een abortus?
Als je officieel in Nederland woont hoef je niets te betalen. De behandelkosten worden sedert 1985 betaald door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het meenemen van een uittreksel uit het bevolkingsregister, of je ziekenfondskaart is over het algemeen voldoende bewijs voor jouw recht op gratis behandeling.
Wat vinden andere godsdiensten van abortus?
Het jodendom keurt de abortus alleen goed als het noodzakelijk is om de dood van de moeder te voorkomen. De ‘mens in wording’ wordt als weerloos en onschuldig beschouwd en deze dient binnen de gemeenschap rechtvaardig behandeld te worden. Binnen het huidige jodendom zijn de meningen sterk verdeeld.
De Christenen beschouwen de vernietiging van menselijk leven als moord. Alleen de indirecte abortus is toegestaan, bijvoorbeeld als baarmoederkanker het leven van de vrouw bedreigt.
De islamitische wet verbiedt abortus. Sommige liberale wetgeleerden achten abortus onder bepaalde omstandigheden toelaatbaar.
Volgens het hindoeïsme verdient de embryo, die kwetsbaar is, speciale bescherming, dus is abortus niet toegestaan.
Bronvermelding:
Ik heb mijn informatie van scholieren.com en informatie van youtube.nl want daar kan je filmpjes kijken en toen heb ik ernaar geluisterd en toen heb ik het getypt.
Mening:
Ik vind dat mensen geen abortus moeten plegen want het is ten sloten wel jou kind die 9maanden in jou buik gezeten heeft en dan laat je hem of haar gewoon verwijderen dus ik vind abortus geen goede keuze.
REACTIES
1 seconde geleden