Keuze van mijn onderwerp: Het hart en de bloedsomloop en in het bijzonder: de aangeboren hartafwijking “de open ductus botalli.”
Vraagstelling: Wat is de aangeboren hartafwijking: de open ductus botalli.
Deelvragen: 1. Hoe is de anatomie van hart en bloedsomloop bij een foetus? 2. Hoe is de anatomie van hart en bloedsomloop bij een geboren baby? 3. Wat is een aangeboren hartafwijking? 4. Wat zijn de meest voorkomende aangeboren hartafwijkingen? 5. Hoe is een aangeboren hartafwijking te behandelen en wat wordt er aan gedaan? 6. Welke aangeboren hartafwijkingen wil ik meer over weten? 7. Wat is een open ductus botalli? 8. Hoe is de anatomie van hart en bloedsomloop bij een open ductus botalli? 9. Hoe wordt een open ductus botalli vastgesteld? 10. Hoe is een open ductus botalli te behandelen en wat wordt er aan gedaan?
Inhoud van hoofdstukken:
Inleiding
Hoofdstuk 1: De anatomie en de bloedsomloop
Hoofdstuk 2: Aangeboren hartafwijking
Hoofdstuk 3: De open ductus botalli
Nabeschouwing
Inleiding Voor u ligt het werkstuk voor het vak biologie: “Lang leve de rikketik”. Het onderwerp wat ik nader wil onderzoeken is de bloedsomloop en het hart. En waar ik meer over wil weten, zijn de aangeboren hartafwijkingen. En in het bijzonder de open ductus botalli. In onze samenleving vormen hart- en vaatziekten de grootste bedreiging voor de gezondheid van de mens. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één. Het gaat daarbij bijna altijd om afwijkingen die tijdens het leven zijn ontstaan. Deze hartafwijkingen komen vooral voor bij volwassenen. Bij kinderen ligt dit heel anders: bij hen komen overwegend aangeboren hartafwijkingen voor. Bij aangeboren hartafwijkingen bestaat er een afwijking in de bouw van het hart waardoor de normale bloedsomloop verstoord wordt. Deze afwijkingen in de bouw kunnen heel eenvoudig zijn, maar ook meer gecompliceerd. Om meer over aangeboren hartafwijkingen te weten te komen heb ik hiervoor dan de volgende vraagstelling: Wat is de aangeboren hartafwijking: de open ductus botalli? De volgende deelvragen worden nader uitgewerkt in de hoofdstukken: 1. Hoe is de anatomie en de bloedsomloop bij een foetus? 2. Hoe is de anatomie en de bloedsomloop bij een geboren baby? 3. Wat is een aangeboren hartafwijking? 4. Wat zijn de meest voorkomende aangeboren hartafwijkingen? 5. Hoe is een aangeboren hartafwijking te behandelen en wat wordt er aan gedaan? 6. Over welke aangeboren hartafwijking wil ik meer over weten? 7. Wat is een open ductus botalli? 8. Hoe is de anatomie van de bloedsomloop bij een open ductus botalli? 9. Hoe wordt een open ductus botalli vastgesteld? 10. Hoe is een open ductus botalli te behandelen en wat wordt er aan gedaan
Hoofdstuk 1 De anatomie van hart en bloedsomloop Om te weten wat een aangeboren hartafwijking is, wil ik eerst weten hoe de anatomie van het hart en bloedvaten is, en hoe dit is voor de geboorte: foetale bloedsomloop.
1.1 Hoe is de anatomie van hart en bloedsomloop bij een foetus? De bloedsomloop van een foetus is heel anders dan de bloedsomloop van een geboren kind. Na de geboorte treden er veranderingen in het hart op.
Tijdens de zwangerschap loopt het bloed van de placenta via de navelstreng naar het lichaam van de foetus. Door een aparte verbinding komt het bloed in de onderste holle ader. Uit de rechter boezem stroomt het bloed gedeeltelijk door een opening in het boezemtussenschot (foramen ovale) naar de linker boezem en vervolgens via de linker kamer naar de aorta.
Het gedeelte van het bloed uit de rechter boezem, dat niet door het foramen ovale stroomt, komt in de rechter kamer en vervolgens in de longslagader.
Aangezien de longen niet geplooid zijn, is de weerstand van het longvaatbed groot. Het bloed vloeit daarom via een verbinding tussen longslagader en aorta, de ductus arteriosus botalli, naar de aorta. Uit de aorta ontspringen twee navelstrengslagaderen, die de placenta van bloed voorzien.
1.2 Hoe is de anatomie van hart en bloedsomloop bij een geboren baby? Na de geboorte wordt de navelstreng afgebonden. De weerstand in de grote circulatie neemt toe, doordat de gemakkelijke doorstroming van de placenta wegvalt. De longcirculatie komt op gang met de eerste schreeuw. Het foramen ovale in het boezemtussenschot wordt gesloten door een klep, als gevolg van de veranderde verhoudingen van de bloeddruk. De ductus venosus arantiï en de ductus arteriosus botalli vallen hierdoor eveneens dicht. Dit gebeurt binnen enkele uren of dagen. De wanden verkleven en vergroeien met elkaar door de vorming van bindweefsel. Dit proces duurt enige weken.
Hoofdstuk 2: Een aangeboren hartafwijking Als een baby geboren wordt hoopt men op een gezond kind, maar bij 1% komt echter een aangeboren hartafwijking voor. Bij een moeder met een aangeboren hartafwijking is dat groter dan normaal. Bij 4 tot 5% van die kinderen komen aangeboren hartafwijkingen voor. Maar wat is een aangeboren hartafwijking?
2.1 Wat is een aangeboren hartafwijking? Een aangeboren hartafwijking is elke afwijking in de bouw en de functie van het hart en de grote bloedvaten ten gevolge van stoornis in de ontwikkeling van het hart in de vroegste embryonale periode (ca. 2-12 weken na de bevruchting).
Er zijn drie groepen van hartafwijkingen bij kinderen: In de eerste plaats kan het hart aangeboren bouwfouten hebben. Voorbeelden: gaatjes in het schot tussen de boezems, onderontwikkelde hartkamers, kleppen die niet goed werken, af aders of slagaders die verkeerd zijn aangesloten. Al deze afwijkingen kunnen ook gecombineerd voorkomen. Bouwfouten kunnen diverse oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een virusinfectie in de eerste fase van de zwangerschap, zoals rode hond. Maar ook het gebruik van sommige geneesmiddelen of een erfelijke afwijking. Echter, meestal ontstaat dit soort hartafwijkingen door onbekende factoren. Een kindercardioloog kan vertellen hoe groot de kans op herhaling is.
Bij een tweede vorm van aangeboren hartafwijkingen zijn de hartspiercellen ziek. Hierdoor kan het hart minder krachtig samentrekken en werkt dus de pomp onvoldoende. Dit kan komen door ontsteking van de hartspier, meestal als gevolg van een virusinfectie. Er kunnen ook andere oorzaken zijn, die vaak niet te achterhalen zijn. Sommige vormen zijn erfelijk.
In de derde plaats kan het elektrische besturingssysteem beschadigd zijn of een bouwfout hebben. Het gevolg hiervan is dat d hartslag te snel, te langzaam of onregelmatig is. We spreken dan van hartritmestoornissen. De beschadigingen kunnen zijn ontstaan door aandoeningen, soms al voor de geboorte, maar zijn vaker het gevolg van infecties, overbelasting van het hart of van hartoperaties om een aangeboren bouwfout te corrigeren.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden