Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Portretten in de schilderkunst 20e eeuw

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 1674 woorden
  • 8 juni 2013
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
19 keer beoordeeld

--BELANGRIJK--

Hier zijn de links met de hoogste resolutie van de besproken schilderijen:

Reserve Infanterie Korporaal: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Egon_Schiele_024.jpg

Portret van Nietzsche: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nietzsche-munch.jpg

Portretten in de schilderkunst 20e eeuw

Ik heb gekozen voor het expressionisme, omdat een van  mijn favoriete schilders; Egon Schiele daar een groot voorbeeld van is. expressionisme is een stroming waarbij alles gecreëerd wordt zoals men het ervaart. Er zijn zeer weinig algemene richtlijnen voor deze stroming, omdat het simpelweg de visualisatie is van de werkelijkheid die men ervaart.

Uiteraard is de eerste kunstenaar Egon Schiele. Schiele was een apart type. Zijn vader stierf aan syfilis, waarna hij met zijn oom ging wonen. Hij is van daaruit later naar de kunstacademie gegaan. Schiele had ook licht-incestueuze interesse voor zijn zusje Gerti,die vier jaar jonger dan hem was. Schiele is later van de kunstacademie afgegaan omdat het er te strikt was volgens hem. Hij heeft daarna Gustav Klimt opgezocht, die uiteindelijk zijn mentor werd.

De tweede kunstenaar is Edvard Munch. Hij is onder andere zeer bekend voor zijn schilderij; de schreeuw. Hij maakte net als Schiele voor zijn tijd zeer controversiële werken, wat bij zijn tentoonstellingen niet altijd gewaardeerd werd. Hij vond dat altijd een leuk idee, hoe iets zo onschuldig als een schilderij zoveel ophef kon veroorzaken. Hij niet snel afstand van zijn schilderijen, hij stelde ze enkel tentoon.

Van Egon Schiele heb ik het schilderij; Reserve Infanterie Korporaal gekozen, en van Munch; Portret van Fredrich Nietzsche.

Egon Schiele: ‘Reserve Infanterie Korporaal

 

Qua voorstelling speelt zich niet echt veel af op het schilderij, de korporaal kijkt enkel weg van Schiele. Zijn kleurgebruik samen met zijn kleurcontrast is wat hem een van mijn favoriete schilders maakt. Ik herinner mij nog hoe de hele brugklas naar het Singer museum ging, om daar De Denker te zien, van Rodin. U had het over biefstuk, hoe Rodin vlees in het gezicht aangaf. Dit doet Schiele ook, op een nog veel mooiere manier vind ik. Hoewel ze niet getekend zijn, zie ik denkrimpels in het hoofd van de korporaal. Schiele gebruikt bovenal menselijke kleuren, alsof het ‘huidskleurpotlood’ meerdere dieptes heeft. Niet meerdere kleuren, maar meer diepgang binnen de kleur zelf.

De compositie is zeer kalm in het portret, aangezien er maar een hoofdelement is. Ik zie echter wel dat het zeer goed is opgebouwd. Vooral bij amateur-portretten in een wegkijkende positie met bril is het zo dat de bril er later opgetekend wordt, of dat er geen rekening wordt gehouden met de scherpstelling van de glazen. Schiele heeft hier perfect rekening mee gehouden, en heeft dit effect meegenomen terwijl hij dit werk maakte. In dit portret is geen schaduw te zien, en het is ook in zijn andere werk zeer zeldzaam. Sommigen zouden dit een vorm van amateurisme durven noemen, maar hij doet het gewoon anders. In plaats van bijvoorbeeld kleerplooien direct te maken, gebruikt hij gewoon een aparte strijkstijl om ze aan je voor te stellen, dat je ze enkel ziet als je er langer dan tien minuten naar kijkt. Ook bijvoorbeeld bij de kaaklijn, andere kunstenaars hadden daar schaduw kunnen neerzetten. Maar Schiele laat de kaaklijn overlopen in de adamsappel om geen schaduw te hoeven gebruiken.

 

Het licht/donker contrast is al eerder besproken samen met Schiele’s strijkstijl, maar het lijkt me goed om er wat verder over door te gaan. De wang van de korporaal is wat donkerder, wat het werk leven in lijkt te blazen. Dit gebeurt over het hele portret, wat de korporaal werkelijk leven schenkt, in ‘Dying Edith Schiele’ heeft hij dit bijvoorbeeld niet gedaan.  Enkel een paar zwakke streken op Edith haar gezicht, wat het effect gaf dat ze werkelijk stervende was. Ook zoals eerder genoemd, is het uniform van de korporaal op sommige plekken donkerder om kleerplooien aan te geven.

Het schilderij is nogal herkenbaar, aan het uniform van de man is te zien dat hij een korporaal is, hij heeft baretknopen op zijn schouder, een verfraaide halsknoop en een manchetlijn van gouden draad.

Nou is het nogal grappig dat techniek als laatste op de lijst van beeldende begrippen staat, omdat de helft van de techniek al voor het licht is gehouden in de vorige alinea’s. Er zijn hoewel, nog een paar dingen die nog moeten worden verteld over Schiele zijn techniek. Nog even over compositie naast techniek, heeft Schiele alles behalve het hoofd, torso en de rechterarm weggelaten. Ik denk persoonlijk dat dit zo is dat dat niet de aandacht gaat trekken. Ik merkte pas na vijf minuten van het observeren van het portret dat de korporaal geen benen had in het portret. Ik vind dit een goede keuze van hem, omdat het eerder de aandacht trekt naar de meer gedetailleerde delen van het werk. Iets wat mij nu pas opvalt in zijn kleurgebruik, is dat hij kleuren toestaat om terug te komen. Ik zie bijvoorbeeld dat het rood rond de bril van de korporaal  hetzelfde (in ieder geval lijkt) is als zijn bril. Ook de kleur van zijn hemd lijkt zeer veel op dat van zijn haar. Dit geeft het schilderij een rustige indruk, waardoor ik er werkelijk uren naar kan kijken zoals nu. Met schilderijen zoals die van Juan Gris raakte ik al na een minuut geïrriteerd, omdat hij niet zo rustig omging met zijn kleuren zoals Schiele dat doet.

Edvard Munch: ‘Portret van Nietzsche’

 

De voorstelling van het portret is een beetje apart, omdat de achtergrond ook nogal expressionistisch geschilderd is. Ik zie een man, een denker die verward raakt door zichzelf. Het kleurgebruik is erg frivool. De lucht heeft een amberachtige kleur die nogal afsteekt met de Indigo geschilderde bergen. Het is voor mij allemaal zeer onduidelijk wat Munch zijn artistieke intenties waren, maar het lijkt wel een hint te zijn naar dat de lucht vrijer is dan wat aan de grond zit. Het is zeer interessant dat maar twee dingen in dit schilderij hun originele kleur hebben. Nietzsche zelf en het dorp. Ik denk dat dit misschien zo is omdat Munch de natuur zoveel anders vindt dan de mens en zijn creaties.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De voorstelling van het portret is een beetje apart, omdat de achtergrond ook nogal expressionistisch geschilderd is. Ik zie een man, een denker die verward raakt door zichzelf. Het kleurgebruik is erg frivool. De lucht heeft een amberachtige kleur die nogal afsteekt met de Indigo geschilderde bergen. Het is voor mij allemaal zeer onduidelijk wat Munch zijn artistieke intenties waren, maar het lijkt wel een hint te zijn naar dat de lucht vrijer is dan wat aan de grond zit. Het is zeer interessant dat maar twee dingen in dit schilderij hun originele kleur hebben. Nietzsche zelf en het dorp. Ik denk dat dit misschien zo is omdat Munch de natuur zoveel anders vindt dan de mens en zijn creaties.

Nou vind ik het heel moeilijk om iets te kunnen zeggen over de compositie, omdat ik deze wel zie maar niet waarneem zoals de artiest dat deed. Ik vind het namelijk wel redelijk geschilderd, met drie niveaus van diepte. Nietzsche, het dorp en de bergen. Er is wat schaduw, maar niet dat het iemand zou opvallen als het niet geobserveerd wordt.  De zon komt uit de bergen, en er is een klein beetje schaduw te zien rondom het dorp en op Nietzsche zelf. Het licht/donker contrast vind ik nog wel het mooist in dit schilderij, omdat je het pas ziet als je erover nadenkt. Nietzsche is in zwart gekleed, terwijl de rest van zijn omgeving kleurrijk is.  Dit geeft denk ik aan hoe pessimistisch Nietzsche is, en hoe hij afstak op de rest van zijn omgeving.

 

De titel is redelijk herkenbaar in het schilderij, het is duidelijk dat het een portret van een man is, hoewel ik hem niet meteen zou herkennen als Nietzsche.

De techniek van Munch is nogal apart om te zien. Ik weet niet wat hij nou eerst heeft geschilderd in het schilderij, dat heeft hij echt heel goed gedaan in de compositie. Ik zie in dit schilderij dat Munch dingen die hij waarneemt voorrang geeft tot de rest, zo steekt het dorp, en de snor van Nietzsche bijvoorbeeld uit van de rest. Ik zie ook dat hij kleuren in elkaar laat overgaan, Het groen ten noorden van het dorp gaat half over in het geel, het geeft het een gestileerd effect als men er niet op let. Het is ook duidelijk dat hij de lucht niet een matte kleur wou geven, dus heeft hij uit hetzelfde kleurenpaneel een zwaardere kleur genomen, dat het geheel fixeerpunten geeft, dit maakt het prettiger om naar het werk te kijken.

Persoonlijke mening

 

Ik vind al met al het schilderij van Schiele veel begrijpelijker, ik begrijp wat hij me voorschotelt met zijn werk, en toch kan ik er zeer lang naar kijken en nieuwe dingen in vinden. Dit voelde ik niet in het schilderij van Munch, wat ik eigenlijk heel verwarrend vond omdat ik niet helemaal begreep wat de artiest wou uitbeelden met zijn werk. Het liefst had ik gekeken naar twee werken van Schiele, omdat ik ze zo écht vind, terwijl ze expressionistisch zijn. Ik vind het ook zo goed van Schiele hoe hij geen achtergrond tekent. Hij had natuurlijk de achtergrond kunnen maken van het oorlogskamp, maar waarom zou hij? Het zou de aandacht van de Korporaal afhouden wat zonde zou zijn omdat het zo een meesterwerk is. Ik  vind persoonlijk dat Munch wel een goede schilder is, maar hij lijkt voor mij alle geheimen wel te verbergen in het schilderij, terwijl Schiele ze verstopt in het open, want als het portret van Nietzsche naamloos zou zijn, zou ik alleen een man in een zwart pak bij een dorp zien, terwijl het bij Schiele zijn portret wel duidelijk is. Daar zit gewoon een intelligent kerel, het maakt verder niet zoveel uit wat hij is.

De grootste reden misschien nog wel dat ik zo een bewondering heb voor Schiele is omdat hij het simpel houdt. Het mag misschien wel zo lijken alsof ik Munch af sta te kraken, maar ik kan zijn werk hem echt niet nadoen. Bij Schiele hoewel, lijkt dit wel zo. Hij maakt zijn werk met zulke simpliciteit dat het zowat inspirerend is om enkel te zien. Als ik zijn werk zo zie denk ik, wauw, dat kan ik vast ook. Maar als ik er zoals nu letterlijk vijf uur naar heb gekeken zie ik hoe veel werk er in deze prent is gegaan, en hoe puur het eigenlijk is. Ik vind ‘Reserve Infanterie Korporaal’ een echt meesterwerk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.