Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zonne-energie

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • vmbo | 868 woorden
  • 3 februari 2004
  • 82 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
82 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zonne-energie is energie die van de stralen van de zon worden gemaakt. Zonne-energie is beter voor het milieu. Er valt elke minuut meer zonne-energie op aarde om de wereldbehoefte van een jaar te dekken. Een zonnepaneel kan je in alle kleuren maken maar de meest voorkomende kleur is blauw. Dat komt doordat blauw een soort van aantrekkingskracht heeft. Een zonnepaneel moet je ook schoon houden want als je een vies paneel hebt dan komt de zon er niet goed door.
Het paneel moet naar het zuiden staan want als je dat doet dan krijgt het paneel meer stroom, dat komt doordat de zon in het zuiden het hoogst is en het felst. Als het paneel in de schaduw staat doet het lampje het bijna niet meer


Als het paneel een kwart in de schaduw staat dan krijg je ook minder stroom.

Als de zon er helemaal op schijnt dan doet het paneel het beste.

Een zonneboiler is een apparaat dat energie van de zon absorbeert en omzet in hitte voor de verwarming van gebouwen en water. Via lucht of water die door of langs de collector stroomt wordt de warmte opgenomen en getransformeerd naar een warmteopslagtank. Een conventioneel verwarmingssysteem wordt daarbij gebruikt als back-up voor wanneer de zonne-energie niet beschikbaar is. Zonneverwarming van water vindt plaats door gebruik van een collector, een heetwater reservoir en een pomp om het water te transporteren. De zon geeft niet alleen licht, maar ook warmte. ‘s Zomers natuurlijk, maar ook in de winter. Met slimme technieken kunnen we die warmte steeds beter opvangen, vasthouden en in huis gebruiken. Ook zonnewarmte is dus duurzame energie. Veel mensen besparen jaarlijks al zo’n 200 m³ gas met de zogenaamde zonneboiler. Dit is een glazen plaat waaronder dunne leidingen lopen. De zon verwarmt de leidingen en zo het water. Dat warme water wordt opgeslagen in een geïsoleerde tank, waarna het te gebruiken is voor de douche of afwas. Zonnewarmte in huis opvangen kan ook eenvoudiger door dubbel glas te gebruiken. Die laten de zonnewarmte wel naar binnen maar niet naar buiten. Moderne architecten ontwerpen daarom steeds meer goed geïsoleerde huizen met veel ramen aan het zuidkant. Intelligente zonnewering en ventilatiesystemen voorkomen dat het huis ‘s zomers te koud wordt.
Dit is een doorsnede van een zonneboiler. Eerst zie je isolatiemateriaal, daarboven de koperen buizen waar het water door heen loopt en daarboven het zwarte ijzer waar de zon opschijnt.

Als alternatief kan zonne-energie ook worden opgevangen en omgezet in elektrische energie door gebruik van zonnecellen. Zonne-energiecentrales die de hitte van de zon gebruiken om stoom te maken waarmee elektriciteitsturbines kunnen worden aangedreven kunnen wellicht in de toekomst de op fossiele brandstof gestookte centrales kunnen vervangen waardoor elektriciteit zou kunnen worden geproduceerd zonder risico's voor het milieu. De meest gebruikte zonnecel is gemaakt van silicium. Dat silicium bestaat uit twee lagen, de zogenaamde N-laag en P-laag. Het verschil in de twee lagen ontstaat door kleine chemische toevoegingen. Hierdoor ontstaat een spanningsverschil over het scheidingsvlak vergelijkbaar met de plus en de min van een batterij. Onder invloed van licht worden er extra elektronen in de zonnecel losgemaakt. Door een verbinding tussen beide lagen te maken, gaat er een elektrische stroom lopen. Voor het op gang komen van het fotovoltaïsche proces is niet alleen felle zon nodig. Ook op een bewolkte dag kan een zonnecel elektriciteit leveren. Dat komt door de accu. Als de zon schijnt dan wordt de accu opgeladen. Als de accu is opgeladen dan gaat de stroom van het paneel meteen naar het apparaat. Als er geen zon is kan een apparaat toch nog even werken.

Zonnecellen worden meestal aan elkaar gekoppeld door ijzeren draden en ondergebracht in een zonnepaneel. Panelen met zonnecellen leveren gelijkspanning van 12 of 24 Volt. In zo’n paneel zijn de cellen tegen weer en wind bestand. Meer zonnepanelen maken doorgaans deel uit van een compleet systeem, een zogenaamd PV-systeem. Andere componenten van een PV-systeem zijn hulpmiddelen zoals kabels, regelapparatuur en een draagconstructie. De PV-systemen kunnen gebruikt worden voor autonome en (elektriciteits-)netgekoppelde toepassing. Een zonnepaneel kost ± € 700,-. Per m² levert het ongeveer jaarlijks 80kwh. En dat is € 12,- wat je per jaar verdient. Dat is niet erg veel, het kost dan ook ± 58 jaar om die € 700,- terug te verdienen. Gelukkig krijg je veel subsidie. Dat betekent dat je veel geld van de overheid krijgt.
De cellen zijn 10 cm bij 10 cm en het paneel helemaal 60 cm bij 100 cm.

We klagen dat Nederland niet zonnig is, maar de zon is er elke dag. Die zon benutten we om elektriciteit op te wekken: door zonnecellen.
Deze blauw glimmende plaatjes maken zonnestroom van gewoon daglicht. Iedereen heeft ze wel eens gezien, want zonnecellen zijn er al best lang. Technische verbeteringen zorgen ervoor dat de cellen steeds goedkoper worden en meer elektriciteit kunnen opwekken. Nederland besteedt de komende jaren veel geld aan onderzoek naar nog betere zonnecellen. Op plaatsen waar normale stroom niet of moeilijk kan komen, zijn zonnepanelen de beste oplossing. Goede voorbeelden zijn lichtboeien op de zee en verlichten bushokjes in de polder. Ook bij nieuwe huizen wordt steeds meer gekozen voor zonnepanelen of zonnedakpannen. De bewoners besparen zo al een beetje op hun elektriciteitsverbruik. Zonder er comfort voor in te leveren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.