Ziektes in de derde wereld

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 5577 woorden
  • 29 februari 2004
  • 249 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
249 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inleiding

Van alle mensen die hier op dit moment op aarde leven, lijden er meer dan 828 miljoen aan honger en ondervoeding. De mensen in Derde wereldlanden leven in armoede, er is dus weinig geld. De hygiëne in die landen laat ook te wensen over. En door die slechte hygiëne kunnen ziekten zich makkelijk verspreiden en mensen infecteren. Nu er geen geld is, kunnen de meeste mensen geen medische hulp krijgen. (medicijnen, vaccinaties etc) In het werkstuk gaan we verder in op de situaties in de Derde wereldlanden, in het bijzonder hoe het staat met de ziektes die daar voorkomen en hoe het verkomen kan worden.

Hoeveel ziektes zijn er in de derde wereldlanden en hoeveel zijn er te genezen?

Over de hele wereld zijn er honderden verschillende ziektes. Niet alle ziektes komen in elk gebied voor. Veel van die ziektes komen wel voor in de derde wereldlanden. Ziektes die bij ons vroeger veel levens hebben gekost, maar tegenwoordig met een kuurtje of medicijnen zijn te genezen, zijn daar nog levensbedreigend. Ziektes die in de Derde wereld voorkomen zijn helaas lang niet allemaal te genezen. Omdat er zoveel ziektes zijn kunnen we ze niet allemaal behandelen, vandaar dat we een selectie hebben gemaakt van een paar ziektes die daar veel voorkomen.

 Aids staat voor (Acquired Immune Deficiency Syndrome): Aids is een ongeneeslijke ziekte die ontstaat na infectie met het HIV-virus. De ziekte tast het natuurlijke afweersysteem van de patiënt aan, waardoor hij of zij niet meer bestand is tegen allerlei andere (infectie)ziekten. De behandeling richt zich voornamelijk op het vertragen van het verloop van de ziekte. Genezing en vaccinatie zijn vooralsnog niet mogelijk gezien en nog geen medicijn tegen deze verschrikkelijke ziekte is gevonden.

Aids is in veel ontwikkelingslanden een groot probleem. Aids kan op een paar verschillende manieren worden overgedragen. Één daarvan in door seksueel contact.

In derde wereldlanden is het seksuele contact vaak onveilig. Er worden geen voorzorgsmaatregelen genomen (zoals bvb het gebruik van condooms) om zichzelf te beschermen tegen eventuele ziektes die kunnen worden overgedragen door seksueel contact. Zo kan een virus al HIV zich makkelijk verspreiden. Veel mensen in de Derde Wereld zijn katholiek. Tot een paar jaar terug verbood de paus condooms te gebruiken. Doordat de paus het gebruik van condooms verbood, bedreven veel mensen onveilig seks. Hierdoor kan het virus zich weer een stuk makkelijker verspreiden. Beneden de Sahara zijn net zoveel vrouwen als mannen besmet met HIV. Dit betekent dat de meeste kinderen met AIDS in Afrika geboren worden.

Malaria: Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet. Je kan Malaria krijgen als je wordt gestoken door een Malariamug. Als je besmet bent met Malaria, krijg je eerst last van een grieperig gevoel daarna krijg je
last van spier- en gewrichtspijnen daarop volgt koorts met koude rillingen en hoofdpijn. Hierna word je snel ernstig ziek. Vaccinatie tegen malaria is niet mogelijk. De malariaparasiet komt na een steek door een besmette malariamug via het bloed in de lever en dringt later door in een rode bloedcel. Rode bloedcellen vermenigvuldigen zich door splitsing. Dus als de rode bloedcel met de parasiet zich splitst heb je 2 cellen met de Malariaparasiet en zo verspreid de ziekte zich in je lichaam. Er zijn ongeveer vier honderd Malariamuggen, van die vierhonderd Malariamuggen kunnen er tachtig echt Malaria overbrengen. Malariamuggen steken vooral ‘s avonds en ‘s nachts. Malaria is een Italiaans woord en betekent letterlijk slechte lucht.

Er zijn verschillende soorten malaria: - Malaria Tropica: Dit is de meest voorkomende vorm van Malaria en ook de ook de meest gevaarlijke. Als je hier niet snel aan wordt behandeld, ga je al binnen een paar weken dood. Deze vorm van Malaria wordt veroorzaakt door de parasiet Plasmodium falciparum.

- Malaria Tertiana: Dit is een goedaardige vorm van Malaria. Het wordt veroorzaakt door de parasiet Plasmodium vivax en/of door de parasiet Plasmodium ovale. Bij besmetting met deze vorm van Malaria, komen koortsaanvallen om de 48 uur. De parasieten kunnen in je lever achterblijven en zo vele maanden of jaren later nog Malaria-aanvallen veroorzaken.

- Malaria Quartana: Deze vorm van Malaria is bijna gelijk aan Malaria Tertiana. Bij deze vorm komen koortsaanvallen om de 72 uur voor. Malaria Quartana wordt veroorzaakt door de parasiet Plasmodium Malariae. Deze vorm komt vrijwel niet voor.

Lepra: Er zijn ongeveer 4 miljoen mensen die aan Lepra leiden, meer dan de helft van de mensen komt uit Afrika. Lepra (vroeger ook wel melaatsheid genoemd) is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium leprae. Lepra is vrijwel alleen besmettelijk bij direct lichamelijk contact met iemand die al besmet is met de ziekte. Bij patiënten met te weinig weerstand tast de ziekte, 3-5 jaar na besmetting, de huid aan, daarna zijn de zenuwen aan de beurt (leidend o.a. tot gevoelsstoornissen) en tenslotte het skelet, waardoor ernstige misvormingen ontstaan. Tegenwoordig is lepra dankzij een effectieve antibiotica-cocktail goed te genezen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde enkele jaren geleden dat de medicijnen en de ervaring met de behandeling van lepra voldoende waren om de ziekte voor de eeuwwisseling (dus het jaar 2000) de wereld uit te helpen, maar dat het eenvoudig aan financiële middelen ontbrak om dit te realiseren. Andere factoren die meespeelden met het niet realiseren van de doelstelling, zijn dat gezondheidsposten (hulpposten) vaak moeilijk te bereiken zijn en dat de kuur met de antibiotica-cocktail 6-12 maanden duurt (het is van groot belang dat de patiënten de kuur ook daadwerkelijk afmaken) en de mensen de kuur vaak niet afmaken.

Cholera: Dit is een bacteriële infectie die wordt overgedragen via besmet voedsel en via (besmet) water in ontwikkelingslanden. De meeste besmettingen leiden na enkele dagen hooguit tot een beetje diarree. Bij ernstige ziekte heeft de patiënt last van hevige, waterige diarree en braken waardoor zeer snel uitdroging (van het lichaam) kan optreden. Als er geen behandeling volgt, leidt de ziekte snel tot volledige uitdroging en resulteert tot de dood. Het innemen van veel Oral Rehydration Salts (ORS) is de beste behandeling. Vaccinatie helpt niet goed en heeft nogal wat bijwerkingen. Je moet voorzichtig zijn met wat je eet en drinkt en goed op de hygiëne letten. En vooral niet in vervuild water zwemmen.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

“Cholera is een uiterst besmettelijke ziekte met een dramatische impact in dit deel van de wereld. Tussen midden september 2002 en einde augustus 2003 werden overwegend in de regio rond Mbuji Mayi (Congo) alleen al 7.253 gevallen - waaronder 375 dodelijke slachtoffers - geregistreerd. Bron: http://www.msf.be/nl/terrein/landen/afrika/congo_news_23.shtml

Hepatitis A: Dit komt vaak voor bij reizigers. Hepatitis A is een leverziekte. Het ontstaat doordat er een slechte hygiëne is. De symptomen bestaan uit koorts, kou, zwakheid, verlies aan eetlust, misselijkheid, braken en pijn in de buik. Na een paar dagen zullen de huid en ogen geel worden. Het geel worden van de huid en ogen kan ernstig zijn en lang duren. Ook zal de urine donkerder en de ontlasting dunner worden. De ziekte kan zover gaan dat de lever niet meer goed werkt. Gelukkig gaat Hepatitis A vanzelf over. Het beste wat je kunt doen is je zo weinig mogelijk inspannen. Ook is het erg belangrijk dat je geen vet eten en ook geen alcohol eet en drinkt. Hepatitis A is erg besmettelijk. Als je ooit een keer bent ingeënt tegen Hepatitis A, dan heb je er de rest van je leven geen last meer van.

Hepatitis B: Dit is een ontsteking aan de lever. Deze ontsteking ontstaat door een virus. Je krijgt Hepatitis B door in contact te komen met bloed of sperma van een besmet persoon. De ziekte veroorzaakt misselijkheid, braken en weinig tot geen zin in eten. Dit gaat vaak verder tot het geel worden van de huid en de ogen. De urine wordt donker. Het herstel duurt ongeveer 1 maand maar het kan soms langer duren. Je loopt pas echt gevaar als je een transfusie krijgt met besmet bloed en bij het gebruik van ongesteriliseerde naalden en spuiten. Je kunt Hepatitis B voorkomen door het contact met vieze naalden te voorkomen, en te zorg dat je niet onbeschermd seks hebt.

Dit wil je ook lezen:

Rabiës: (ook wel hondsdolheid genoemd) Rabiës is een dodelijke virusinfectie die voornamelijk wordt overgebracht via een beet of krab van geïnfecteerde wilde- of huisdieren (alleen zoogdieren). De ziekte komt wereldwijd voor, maar vooral in ontwikkelingslanden. Tijdens de incubatieperiode (tijd tussen besmetting en het uitbreken van de daardoor veroorzaakte ziekte) zijn er normaal gesproken geen ziekteverschijnselen en alleen in deze fase is rabiës nog behandelbaar met een serie vaccinaties. Daarom moet u na een verdachte beet altijd direct medische hulp inroepen. In ontwikkelingslanden kunt u hiervoor het beste eerst contact opnemen met een westerse ambassade. De wond moet direct na de beet zorgvuldig worden uitgewassen met veel water en zeep en daarna worden ontsmet met alcohol of jodium. Deze handelwijze vermindert de kans op infectie aanzienlijk. Vaccinatie tegen rabiës biedt geen 100% bescherming. Ook al bent u er tegen ingeënt dan nog heeft u na besmetting een aantal injecties nodig om de ziekte te voorkomen.

Bilharzia: Deze ziekte wordt ook wel Schistomiasis genoemd. Dit is een worminfectie die wordt verspreid via waterslakken in stilstaand of stromend zoet water, dat is besmet door ontlasting van besmette mensen. De parasiet ontwikkelt zich in de slak en komt vervolgens in het water terecht, waar hij via de huid het lichaam van badende mensen binnendringt. Binnen enkele dagen kan huiduitslag of jeuk optreden en na 1 à 2 maanden kunnen koorts, rillingen, hoesten en spierpijn ontstaan. Behandeling is eenvoudig door een aantal dagen pillen te slikken die de parasiet bestrijden. Vaccinatie is niet mogelijk. Preventie door het vermijden van zwemmen in zoet water in besmette gebieden, drinken, koken en wassen met veilig water. Goed en hard afdrogen als je per ongeluk toch met mogelijk besmet water in aanraking bent gekomen.

Dengue: Ook wel knokkelkoorts genoemd. Dit is een tropische virusziekte die van mens op mens wordt overgedragen door besmette muggen. Er zijn twee vormen: dengue en dengue hemorragische koorts. De laatste is een ernstige vorm (vooral voor kinderen) en kan soms dodelijk zijn. Dengue koorts heeft een griepachtig verloop dat zelden ernstig is. Het begint met een plotselinge hoge koorts, ernstige voorhoofdspijn gepaard van pijn achter de ogen, pijn in de gewrichten (vandaar de naam knokkelkoorts), misselijkheid, braken en huiduitslag op borst en armen die lijkt op mazelen. Het duurt een paar dagen en verdwijnt dan even om dan vervolgens weer terug te keren. Deze tweede fase kan enkele weken duren. Dengue memorragische koorts heeft naast de hierboven genoemde verschijnselen nog een klamme huid, bloedingen, snel ontstaan van blauwe plekken, een droge mond en dorst tot gevolg. De behandeling van dengue bestaat uit rust. Er bestaat geen vaccinatie tegen.

Ebola: De eerste uitbraak van de ziekte vond plaats in 1976 aan de rivier de Ebola. Het Ebola virus komt voor in vier verschillende vormen. Ebola Zaire, Ebola Soedan, Ebola Reston en Ebola Tail. De Zaïre- vorm is het dodelijkst. Van alle besmette personen overleeft slechts tien procent deze vorm. De Soedan- vorm is minder dodelijk en de kans op genezing is bij deze het grootst. Ebola Reston wijkt af van de andere ebola's, deze is niet echt schadelijk voor de mens, maar vooral voor dieren. De Ebola- ziekte vindt je op het Afrikaans continent. Deze ziekte wordt waarschijnlijk overgebracht via vleermuizen. Zij zijn naar het schijnt de overbrenger van het virus, maar onderzoek heeft dat echter nog niet echt vastgesteld. De incubatietijd is 14 dagen en binnen 48 uur kan het virus de inwendige organen in een semi-vloeibare toestand brengen. De besmette persoon begint vervolgens te bloeden uit alle lichaamsopeningen. De volgende symptomen treden op: mond- en neusbloedingen, zere keel. Huiduitslag en bloedingen door de huid. Bloedingen van maag- en darmstelsel veroorzaken enorme pijnen en diarree. Er bestaat geen enkele behandeling tegen de ziekte en vaccinatie is ook niet mogelijk. Het lichaam zal het virus door voldoende weerstand te boven moeten komen.

Gele Koorts: Dit is een gevaarlijke ziekte die in de tropen wordt overgedragen door besmette muggen. Binnen drie tot zes dagen na de muggenbeet krijgt men last van de volgende verschijnselen: koorts, misselijkheid, overgeven, constipatie, last van de maag, hoofdpijn, spierpijn in vooral nek, rug en benen en stoornissen in de nierfunctie. Milde gevallen van gele koorts gaan na een herstelperiode over. In ernstige gevallen komen de verschijnselen terug met een lage hartslag, geelzucht en zwartbraaksel. Er is geen behandeling tegen deze ziekte mogelijk. Het risico de ziekte op te lopen in gebieden waar gele koorts voorkomt is hoog als er van tevoren geen goede maatregelen worden genomen. Vaccinatie vindt plaats door een injectie die vervolgens over een periode van 10 jaar bescherming biedt.

TBC (Tuberculose): Dit is een bacteriële infectie die ontstekingen kan veroorzaken in longen, hersenen, hersenvliezen, wervelkolom, gewrichten en lymfeklieren. Wanneer de bacterie zich in de longen bevindt, spreekt men van open TBC. Deze vorm is zeer besmettelijk. De bacterie wordt via hoesten door een besmet persoon overgebracht. De incubatietijd verschilt enorm: van enkele maanden tot vele jaren. De verschijnselen zijn: moeheid, lusteloosheid, koorts, gewichtsverlies, 's nachts transpireren en hoesten. De behandeling van TBC is, vooral in een vroeg stadium, goed mogelijk met medicijnen. Vaccinatie is mogelijk, maar biedt geen volle 100% bescherming.

Ondervoeding: Dit is geen ziekte maar hieraan sterven ook veel mensen in de Derde Wereld. Ondervoeding is het tekortschieten van het opbouwende deel van de stofwisseling. Je kan ook ondervoeding krijgen als je te weinig belangrijke voedingselementen binnen krijgt. Hieraan kun je uiteindelijk ook sterven

Veteranenziekte: Deze wordt ook wel de legionellabacterie genoemd. De legionella pneumophila bacterie groeit in stilstaand lauw tot warm water met een temperatuur tussen de 25 en 55º Celsius. Bij een hogere temperatuur sterft de bacterie. De mens kan worden geïnfecteerd door het inademen van de nevel van besmet water. Het meest kwetsbaar zijn ouderen, zware rokers en personen met ademhalingsmoeilijkheden. De eerste verschijnselen zijn spierpijn, hoofdpijn en zich ziek voelen. Na 2 tot 10 dagen ontstaat longontsteking. Mogelijke besmettingsbronnen zijn onder andere boilers, douches, waterreservoirs op daken in (sub)tropische landen, whirlpools, luchtbevochteraars, airco's en sproeisystemen. De ziekte is in een vroeg stadium goed te behandelen met antibiotica. Vaccinatie is niet mogelijk.

Tetanus: Deze bacteriële infectie tast de spieren aan. Tetanus ziektekiemen zijn aanwezig in de grond en kunnen in het lichaam komen door wonden die in uw lichaam zitten (en die u nog niet opgemerkt heeft). De symptomen zijn ernstige spierpijn en kramp die tot de dood kan leiden (door ademhaling- en uitputtingsoorzaken). De incubatieperiode is 4 tot 21 dagen, normaal is ongeveer tien dagen. Een dtp-injectie (difterie, tetanus, polio) kan je tien jaar tegen de ziekte beschermen.

Difterie: Het gaat om een bacterieontsteking van de keelholte, gepaard gaande met koorts en ontsteking van de amandelen. De infectie kan zich naar het strottenhoofd uitbreiden en kan dan een stembandontsteking veroorzaken, die beter bekend is onder de naam 'kroep'. Deze aandoening gaat gepaard met heesheid van de stem en een benauwde blafhoest. Deze kroep is iets anders dan 'pseudo-kroep'. Bij deze aandoening is geen sprake van koorts en amandelontsteking, maar wel van een blafhoest en heesheid. Difterie komt tegenwoordig nog maar zelden voor, evenals kinkhoest en kinderverlamming. Vrijwel ieder kind wordt tegen deze gevreesde ziekten ingeënt. Hoewel er vanuit de natuurlijke geneeswijze bedenkingen zijn tegen inentingen, zal men de voor- en nadelen tegen elkaar moeten afwegen.

Polio: Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat wordt verspreid van mens op mens. Bijvoorbeeld slijm uit de neus of keel, of door vervuiling van voedsel of water dat besmet is. De symptomen zijn koorts, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Het virus komt vervolgens in het bloed- en zenuwsysteem. In minder dan 1 van de 100 ziektegevallen komt verlamming voor. De kans op verlamming wordt groter wanneer je ouder wordt. Een dtp-injectie (difterie, tetanus, polio) kan je 15 jaar beschermen tegen deze ziekte.

Wie zijn de slachtoffers?

Driekwart van de wereldbevolking woont in Derde wereldlanden (ontwikkelingslanden). Van de wereldbevolking lijden meer dan 828 miljoen mensen honger er aan ondervoeding. De bevolkinggroei in de ontwikkelingslanden is enorm, 2 miljard. En voor die mensen is onvoldoende (of geen) schoon drinkwater en voedsel. De grote bevolkingsgroei leidt tot problemen vooral als ze ook al worden getroffen door natuurrampen, oorlogen en droogtes. Dit kan leiden tot massale sterfte als gevolg van ondervoeding, ziektes en misschien ook 'voedselrellen'. De meeste slachtoffers van die ziektes zijn mensen die in de Derde wereldlanden wonen. Deze mensen leven in armoede en hebben geen geld voor goed medische zorg. Vaak ontbreekt er in de dorpen (steden) een hospitaal of hulppost, de dichtbij zijnde hulpost is vaak vele kilometers verderop, veel mensen kunnen deze toch niet maken. Deze mensen sterven vaak aan ziektes die met een kuur of medicijnen zo verholpen had kunnen worden.

Ontwikkelingssamenwerking:

Ontwikkelingshulp houdt in: de overdracht van geld, goederen, personeel of expertise van rijke landen of organisaties naar regeringen, organisaties of bevolkingsgroepen in arme landen. Een beter alternatief is ontwikkelingssamenwerking. Ontwikkelingssamenwerking: staat voor gelijkwaardigheid en overleg. Dit geeft mensen in ontwikkelingslanden niet het gevoel dat ze minderwaardig zijn, de mensen hebben hier meer aan. De mensen kunnen daar nu ook met nieuwe technologieën werken en zo zich meer mengen in het vaarwater van de concurrentie.

Om de sociale ontwikkeling in de arme landen te verbeteren worden middelen uit de rijke landen overgedragen aan de arme landen. (soort van recycling). Er zijn veel internationale opererende organisaties die de derde wereldlanden steunen: de specialistische instellingen van de Verenigde Naties, de Wereldbank, het IMF en de regionale ontwikkelingsbanken. De instellingen kunnen niet allemaal opgenoemd worden, omdat dat er gewoon te veel zijn. Wel kunnen de grootste instellingen worden opgenoemd die met hulporganisaties hebben te maken. Voorbeelden zijn: Artsen zonder Grenzen (AZG), het Rode Kruis, Unicef en het Lilianefonds.

Welke medische steun is er beschikbaar voor de 3e wereld landen? De farmaceutische industrie investeert vrijwel niets in medicijnen voor tropische ziekten. De mensen leven immers in armoede en brengen geen geld in het laatje. Tussen 1975 en 1997 zijn wereldwijd 1223 nieuwe medicijnen geïntroduceerd, maar daarvan zijn er niet meer dan dertien bestemd voor tropische ziekten.

Maar de enorme kosten van research and development (R&D) maken het dat vrijwel alleen grote, kapitaalkrachtige concerns nieuwe geneesmiddelen kunnen ontwikkelen. De hele wereld is daarmee afhankelijk geworden van de vraag voor welke medicijnen deze concerns een "markt" zien. (of niet) Dat de hoge R&D-kosten doorberekend kunnen worden aan de consument, daarvoor zorgt het patentrecht. Een patent geeft de "uitvinder" tientallen jaren het alleenrecht om te bepalen wie het product mag maken of verkopen én wat het gaat kosten. Het zijn met name de nieuwe, gepatenteerde geneesmiddelen (zoals die voor aids) die voor de meeste mensen in ontwikkelingslanden volstrekt onbetaalbaar zijn. Organisaties als Artsen Zonder Grenzen en Health Action International zetten zich in om de medicijnen die gepatenteerd zijn goedkoop te kunnen invoeren in ontwikkelingslanden.

In 2002 is er een nieuw wereldwijd fonds voor bestrijding van aids, tuberculose en malaria opgericht. Het Global Fund to fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (GFATM). Dit fonds is opgericht na aanbeveling van secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties. Hij gaf bij de VN aan dat er een extra bron van financien noodzakelijk is voor het bestrijden van deze ziekten. Aids, tuberculose en malaria zijn de infectieziekten die in ontwikkelingslanden de meeste slachtoffers maken. Het fonds financiert gezondheidsprojecten in de armste en zwaarst getroffen landen. Tot nu toe heeft het fonds 1,6 miljard dollar toegezegd gekregen. Minister Herfkens zegde op het Wereld Aids Dag Congres namens Nederland 135 miljoen euro toe aan het GFATM. Bijzonder aan het fonds is de nadruk op samenwerking tussen de publieke en private sector en het bereiken van aantoonbare en kwantificeerbare resultaten. Bovendien bestaat in het bestuur van het fonds een gelijkwaardige verhouding tussen donorlanden en ontwikkelingslanden. Donorlanden zijn: VS, Japan, Italië, de Europese Unie, Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Vier ontwikkelingslanden worden nog vastgesteld, maar in ieder geval zitten in het bestuur Brazilië, Oekraïne en Oeganda.

Enkele organisaties en stichtingen die hulp verlenen in en aan ontwikkelingslanden. Bevorderen van betere gezondheid(szorg) voor de kansarme bevolking in Afrika. Hun Aandachtsgebieden zijn Medisch werk, voorlichting, wetenschappelijk onderzoek en opleiding voor de ontwikkelingslanden.

Stichting die zich inzet voor verbetering van drinkwater- en sanitaire voorzieningen in de Derde Wereld.

De Andreas Manna Stichting is een Nederlandse organisatie die op kleinschalige basis hulp verleent aan wees- straat- en zwerfkinderen in Afrika en in de directe leefwereld van deze kinderen projecten opzet die moeten leiden tot verbetering van opvang en zorg voor deze kinderen het onderwijs, de gezondheidszorg, de landbouw en de drinkwatervoorziening. Het Aids Fonds zet zich sinds 1985 in voor een wereld zonder aids. Het Fonds is er voor iedereen die met hiv/aids of de gevolgen daarvan te maken heeft of kan krijgen. NOVIB is een onafhankelijke organisatie voor ontwikkelings- samenwerking, die deel uitmaakt van de internationale organisatie Oxfam. ICCO heeft als missie 'werken aan een wereld waarin geen armoede en onrecht heerst'. Memisa zet zich al 75 jaar in voor een structurele verbetering van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Hivos is een ontwikkelings organisatie die staat voor emancipatie, democratisering en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.

Het RAWOO is de Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek voor Ontwikkelingssamenwerking. Het is een onafhankelijk college. De sectorraad bestaat uit onderzoekers, maatschappelijke vertegenwoordigers en overheid. Het analyseert de ontwikkelingen en brengt verslag uit over de wetenschap en de technologie. Grote hoeveelheden geld van de regering gaat naar de hulporganisaties en de medische onderzoeken. De artsen en de wetenschappers proberen geneesmiddelen te vinden. Een belangrijke tropische ziekte, malaria (ook aids) waar duizenden mensen van omkomen wordt bestudeerd. Natuurlijk nog andere (tropische) ziektes waar naar onderzoek wordt gedaan. Religieuze organisatie: Deze kwamen uit de tijd toen missionarissen de wereld afreisden om mensen te bekeren tot het christendom. Nu, zijn ze alleen maar geïnteresseerd in het helpen van mensen: gehandicapten, ontwikkelingsprojecten etc.

De heilige van de sloppenwijken: Moeder Theresa werkte in de sloppenwijken om de armen te helpen. In 1949 richtte ze de Missionarissen van liefdadigheid op. Het bestond uit een orde van kloosterzusters die hun werk als een roeping van God vonden. In 1979 kreeg ze de Nobelprijs voor de vrede.

Acties: Ze organiseren maren en demonstraties, verzamelen handtekeningen of organiseren brievencampagnes naar politici.

Hulporganisaties mogen niet altijd iets doen om te helpen. Ze moeten zich aan wettelijke voorschriften houden: "De actie de we ondernemen moet toepasselijk zijn en mag de reputatie en daardoor ook de effectiviteit van de hulporganisatie niet schaden."

Ontwikkelingshulp van de industielanden:

Ontwikkelingshulp van de industrielanden in procenten van Bruto nationaal product.

1 Denemarken 1,06% 2 Nederland 0,82% 3 Zweden 0,81% 4 Noorwegen 0,80% 5 Luxemburg 0,70% 6 Belgie 0,36% 7 Zwitserland 0,34% 8 Frankrijk 0,33% 9 Groot Britannie 0,31% 10 Finland 0,31% 11 Ierland 0,30% 12 Japan 0,27% 13 Duitsland 0,27% 14 Australie 0,27% 15 Nieuw Zeeland 0,26% 16 Portugal 0,26% 17 Canada 0,25% 18 Oostenrijk 0,25% 19 Spanje 0,24% 20 Griekenland 0,19% 21 Italie 0,13% 22 Vs 0,10%

BRON: anp/afp

Heeft de “buitenwereld” ook last van diezelfde ziektes? Niet bij alle ziektes heeft de “buitenwereld” er ook last van, maar bij de meeste is dit helaas wel het geval. De ziektes zijn buiten de ontwikkelingslanden wel beter te behandelen, en sterven hier minder mensen. De buitenwereld leeft niet zo in armoede als de mensen in ontwikkelingslanden. De mensen daar hebben niet zoals ons een social verzekerings stelsel. Als we niet meer kunnen werken (arbeidsonschikt) krijgen we een uitkering. Wij hebben een ziekenfonds waar we maandelijks premie aan betalen. Worden we ziek en hebben we medicijnen, operatie etc, zijn we verzekerd en keert de verzekering het geld voor de behandeling uit. Omdat de kosten zo hoog zijn zouden we ze zonder verzekering niet kunnen betalen. De mensen in de ontwikkelingslanden hebben geen verzekeringen, of sociaal stelsel. Mensen die daar ziek zijn. Kunnen minimale hulp krijgen bij hulp-posten, als deze aanwezig is. Ook krijgen wij vaccinaties als er een ziekte dreigt uit te breken. Het virus van de ziekte word in ons lichaam gespoten, ons lichaam gaat antistoffen maken, om de ziektecellen uit te roeien en uit ons lichaam te dringen. Zo kunnen we de ziekte niet meer krijgen.Als dit ook bij kinderen in Ontwikkelinglanden gedaan zou worden, zou het sterfte cijfer in Derde wereld landen een stuk lager zijn.

Hier de ziektes en in welke landen ze voorkomen. Aids: Alle landen over de hele wereld hebben er last van.

Malaria: In de volgende landen kan je het hele jaar malaria krijgen: Angola, Bangladesh, Belize, Benin, Bhutan, Birma, Bolivia, Brazilië, Brits Guyana, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Kameroen, Centraal Afrikaanse Republiek, Chad, China Volksrepubliek, Colombia, Comoren, Djibouti, Dominicaanse Republiek, Dubai, El Salvador, Equator, Equatoriaal Guinee, Eritrea, Ethiopië, Filippijnen, Frans Guyana, Fujairah, Gabon, Gambia, Ghana, Guatemala, Guinee, Guinee Bissau, Guyana, Haïti, Honduras, India, Indonesië, Ivoorkust, Jemen, Kameroen, Kenia, Kongo, Laos, Liberia, Madagaskar, Malawi, Maleisië, Mali, Mauritanië, Mauritius, Mexico, Mozambique, Myanmar, Namibië, Nepal, Nicaragua, Niger, Nigeria, Oeganda, Oman, Pakistan, Panama, Papua Nieuw Guinea, Peru, Rwanda, Sao Tomé & Principe, Saoedi-Arabië, Senegal, Siërra Loense, Salomo eilanden, Somalië, Sri Lanka, Soedan, Suriname, Tanzania, Togo, Tsjaad, Vanuatu, Venezuela, Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam, Jemen, Zaïre, Zambia, Zimbabwe. In de volgende landen kan je in bepaalde tijden in het jaar marlaria krijgen: Afghanistan, Azerbeidzjan, Botswana, Cambodja, Egypte, Georgië, Irak., Iran, Myan, Paraguay, Swaziland, Syrië, Thailand in de grensgebieden Laos, Tadzjikistan, Turkije. Zuid-Afrika.

Lepra: Lepra komt voor in 28 landen.

Cholera: Deze ziekte komt over de hele wereld voor.

Hepatitis A en B komen over de hele wereld voor.

Rabiës: Dit komt in de meeste delen van de wereld voor. In enkele landen komt het virus niet voor (b.v. Engeland, Ierland, Australië, Noorwegen, Zweden en Japan).

Bilharzia: Deze ziekte komt behalve in Afrika ook voor in delen van Latijns-Amerika, China, Japan, Indonesië en enkele plaatsen in het Midden-Oosten.

Dengue: Dit komt over de gehele wereld voor maar vooral in Zuidoost Azië, Midden Amerika en het Caribische gebied.

Ebola: De landen waar ebola actief is, zijn Zaïre, Soedan, Gabon, Ivoorkust, Nigeria, Liberia, Kenia en Kameroen, verder komt het eigenlijk alleen maar voor in landen waar een slechte medische zorg is. Gele koorts: Deze ziekte komt verder alleen maar voor in Zuid- Amerika.

Lassa koorts: Deze ziekte komt alleen maar voor in Afrika.

TBC: TBC komt wereldwijd voor, vooral in ontwikkelingslanden

Veteranenziekte: Deze ziekte komt overal in de wereld voor. De ziekte is hier twee jaar geleden
nog uitgebroken

Difterie: Deze ziekte komt alleen maar voor in Afrika en dan ook niet zo vaak meer.

Tetanus: Deze ziekte komt ook voor in de westerse landen, maar dan eigenlijk alleen bij mensen tussen de 50 en de 74 jaar.

Polio: Deze ziekte komt verder alleen nog maar voor in de minder welgestelde landen, zoals in Azië en in sommige delen van Rusland.

Ondervoeding: Dit zie je eigenlijk alleen maar in ontwikkelingslanden.

Een paar weetjes:

 Meer dan 10 miljoen kinderen sterven ieder jaar in derde wereldlanden voordat ze 5 jaar oud zijn.  70 % van deze sterfgevallen komen door ziektes die makkelijk te behandelen zijn, zoals diarree, malaria en ademhalingsinfecties.  Sinds een aantal jaren is er een nieuwe ziekte die veel kinderen doodt: AIDS. Sinds de uitbraak in 1981 zijn er bijna 4 miljoen kinderen gestorven aan Aids.  In de meeste ontwikkelingslanden hebben gemeenschappen, families en kinderen geen toegang tot basisgezondheidszorg om ziekten te voorkomen en te genezen.  Er zijn door ziekte sinds 1945 al zo’n 150 miljoen kinderen gestorven. Dit is 6 keer zoveel als door oorlogen. Terwijl er wereldwijd bijna 60 keer zoveel geld aan oorlogsvoering en –preventie wordt uitgegeven als aan het voorkomen en genezen van ziekten.  Er sterven meer kinderen aan een longontsteking dan aan welke andere besmettelijke ziekte dan ook.  De mazelen is de meest besmettelijke ziekte die er is. In ontwikkelingslanden sterven hier 900.000 mensen aan per jaar. In Afrika zijn minder dan 2/3 van de kinderen tegen de mazelen ingeënt.  Er sterven iedere dag ongeveer 2250 kinderen aan malaria. Deze ziekte dood jaarlijks meer dan 1 miljoen mensen.  De mensen in Afrika worden gemiddeld 57 jaar oud. Terwijl bij ons in Nederland en in andere rijke westerse landen de gemiddelde leeftijd 78 jaar is.  Ongeveer 1,2 miljoen kinderen jonger dan 15 jaar zijn besmet met het Aids-virus en dat in Afrika alleen al meer dan 10 miljoen kinderen wees zijn geworden omdat hun ouders zijn overleden aan deze ziekte.

Wat kunnen wij doen om de mensen in de ontwikkelingslanden te helpen.

Wij zien allemaal wel eens beelden op televisie over armoede en lijden dat in ontwikkelingslanden plaatsvindt, maar wat kunnen we doen? Veel nationale en internationale ontwikkelingsorganisaties doen uitstekend werk om dit voortdurende probleem aan te pakken. Zij geven geld, voedsel, kleding, medicijnen, alles wat heel erg nodig is. Dit geld wordt ingezameld door vrijwilligers die bijvoorbeeld met een collecte bus door de steden gaan om een kleine bijdrage op te halen bij de mensen thuis voor de instantie in kwestie. Deze vrijwilligers verzamelen ook kleding en andere gebruiksvoorwerpen voor de ontwikkelingslanden. Dit gaat meestal via scholen, kerken, bedrijven of buurthuizen. De mensen kunnen daar hun spullen die ze kwijt willen afgeven.

Er zijn zoveel volwassenen en kinderen daar die nog nooit een boek gelezen hebben of kunnen lezen. In ontwikkelingslanden zijn boeken enorm schaars, en de boeken die er te koop zijn, zijn te duur. Zonder boeken is er bijna geen vooruitgang in kennis en blijven de mensen in ontwikkelingslanden in de cirkel van armoede en analfabetisme hangen. Aan het begin 2000 zijn nog altijd 875 miljoen mensen over de hele wereld analfabeet. In ontwikkelingslanden gaat één op de vijf kinderen tussen 6 en 11 jaar oud (naar schatting 113 miljoen) niet naar school, daarvan is 60 procent een meisjes. 70 procent van alle analfabeten komen uit negen landen: Bangladesh, Brazilië, China, Egypte, India, Indonesië, Mexico, Nigeria, Pakistan. In Zuid-Azië zijn naar schatting 60 procent van de vrouwen ongeletterd. Over de hele wereld kan één op de vier vrouwen niet lezen.

Read to Grow
Hun idee is dat zij mensen uit ontwikkelingslanden helpen zichzelf te onderwijzen. Heel eenvoudig. Zij verzamelen tweedehand boeken, of krijgen (giften) nieuwe boeken in het Engels voor alle leeftijden. Dit doen ze door het benaderen van scholen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België en Cyprus.

Via een actie ( Wereld Boeken Dag ) proberen ze de leerlingen te stimuleren om een boek te schenken aan een ander kind in een ontwikkelingsland, die er geen heeft. Op deze manier proberen ze kinderen in het westen bewust te maken van het feit dat niet ieder kind toegang heeft tot boeken.

Wat kunt u doen?

- De organisatie in contact te brengen met scholen die u kent en die wellicht aan de Wereld Boeken Dag willen deelnemen. - Vrijwilliger worden en in een klein team van gemotiveerde mensen die vrijwillig, en parttime scholen benaderen en uitleggen wat wij doen

Conclusie:

In ontwikkelingslanden lopen te veel mensen ziektes op, die bij ons allang zijn uitgeroeid of te genezen zijn. Door slechte regels, hygiëne en voorlichting krijgen de ziektes de kans en ruimte zich te verspreiden. Vooral in Afrika vallen veel slachtoffers. De meeste mensen daar krijgen geen inentingen, omdat daar geen geld voor is. Of omdat op medicijnen patenten zitten die de medicijnen onnodig (te) duur maken. Het aantal mensen dat overlijdt aan deze ziektes loopt op tot in de miljoenen. Dat is nog altijd veel te veel. Waarom kunnen de mensen in Afrika niet net zoals in Nederland ingeënt worden? Wij vinden dat er gewoon op de een of andere manier geld voor vrij gemaakt moet worden. Bijvoorbeeld door de landen die geld genoeg hebben. (VS, westerse wereld) neem nou president Bush geeft miljarden uit aan de ruimtevaart. Laat die ruimtevaart maar even wachten het heelal loop niet weg. Het zou in de nabije toekomst veel mensen levens kunnen schelen. Miljoenen kinderen zouden een normale jeugd kunnen hebben, zonder al geboren te zijn met dodelijke ziekte of op jonge leeftijd te sterven door een opgelopen ziekte

In ontwikkelingslanden lopen te veel mensen ziektes op, die bij ons allang zijn uitgeroeid of te genezen zijn. Door slechte regels, hygiëne en voorlichting krijgen de ziektes de kans en ruimte zich te verspreiden. Vooral in Afrika vallen veel slachtoffers. De meeste mensen daar krijgen geen inentingen, omdat daar geen geld voor is. Of omdat op medicijnen patenten zitten die de medicijnen onnodig (te) duur maken. Het aantal mensen dat overlijdt aan deze ziektes loopt op tot in de miljoenen. Dat is nog altijd veel te veel. Waarom kunnen de mensen in Afrika niet net zoals in Nederland ingeënt worden? Wij vinden dat er gewoon op de een of andere manier geld voor vrij gemaakt moet worden. Bijvoorbeeld door de landen die geld genoeg hebben. (VS, westerse wereld) neem nou president Bush geeft miljarden uit aan de ruimtevaart. Laat die ruimtevaart maar even wachten het heelal loop niet weg. Het zou in de nabije toekomst veel mensen levens kunnen schelen. Miljoenen kinderen zouden een normale jeugd kunnen hebben, zonder al geboren te zijn met dodelijke ziekte of op jonge leeftijd te sterven door een opgelopen ziekte

Eigen mening:

Het was een leuk en interessant werkstuk om te maken. We wisten wel dat het geen pretje was om in een ontwikkelingsland te wonen, maar niet dat het zo slecht ging. Mensen lijden daar aan ziektes die bij ons al jaren niet meer voorkomen. En sterven aan ziektes, die wij behandelen met een kuurtje of medicijnen en klaar. Als er iets mis is met ons dan kunnen we naar de huisarts of het ziekenhuis. De mensen in de ontwikkelingslanden moeten eerst een tocht maken van enkele kilometers. Wij vinden dat de rijkere landen, de Derde wereld landen meer moeten steunen met kunnen verkrijgen van medicijnen tegen een normale prijs. Veel mensen die daar wonen zouden er baat bij hebben. De overheid moet bijvoorbeeld een voorbeeld nemen aan ons. Wij hebben een sociaal verzekering stelsel. Zijn we ziek kunnen we daarvoor behandeld worden bij de huisarts of in het ziekenhuis. De kosten voor medicijnen of operatie worden gedekt door de verzekering. Waar je maandelijks premie voor betaalt. De mensen moeten in staat worden gesteld normale banen te krijgen zoals wij, en een vast inkomen te geniet. Een normaal salaris te verdienen en niet een paar centen voor de moeite. Er moeten goede hygiëne regels worden opgesteld. Zodat mensen minder snel ziek worden door vervuild drinkwater etc. Maar dat niet alleen. Ontwikkelingslanden komen er niet uit zonder steun van de ‘buiten wereld’. Daarom is het fantastisch dat er zoveel organisaties zijn die zich dag in dag uit inzetten om het in ontwikkelingslanden een stukje beter te laten gaan.

Bronvermelding:

Internet: www.searchpage.nl
www.gezondheidslijn.nl
www.ggdgezondheidsinfo.nl
www.kinderinfo.nl
www.unicef.nl
www.artsenzondergrenzen.nl
http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/AIDS/hulpverlening.html
www.g3w.be
http://www.nidi.nl/public/demos/dm99012.html
http://www.malaria.nl/ http://www.aidsfonds.nl/ http://www.leprastichting.nl/ http://www.msf.be/nl/fotoreportages/tsjaad_2003.htm
http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200001/medicijnen.stm
http://www.billy-globe.org/nl_2001/gezondheid/cijfers.htm
http://www.cordaid.nl/ http://www.readtogrow.nl/NederlandseSite/over_read_to_grow.htm

REACTIES

S.

S.

Hoi Marloes,

Je werkstuk ziet er goed uit! Heel veel problemen/ziektes in de derde wereld kunnen worden opgelost door goed onderwijs. Ik vind het dan ook erg leuk dat je er een stukje over Read to Grow in hebt gezet!

Groetjes,

Sebastiaan Sarton
PR/Organisatie Stichting Read to Grow.

17 jaar geleden

D.

D.

hey marloes,
leuk werkstuk hoor.

12 jaar geleden

B.

B.

leuk hoor ik heb malaria

12 jaar geleden

I.

I.

beetje moeilijk

12 jaar geleden

S.

S.

Hey Marloes,
Wat een lelijk werkstuk, hoelang ben je ermee bezig geweest? 1 uur? Vast wel. Nou, ik kan hier dus helemaal GEEN informatie uit opdoen. Mijn vraag is: "Welke ziekte zorgt in Afrika voor grote problemen?" hier moet ik 3 a4tjes over schrijven. Help me alsjeblieft.

Doei Marloes.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.