Windmolens

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 980 woorden
  • 26 mei 2006
  • 289 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
289 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Windmolens
Inhoud:

De geschiedenis
1. waarvoor wordt een windmolen allemaal gebruikt?
2. de werking van een windturbine (moderne windmolen)
3. waar worden windturbines geplaatst
4. verschillende soorten windmolens
5. windenergie

1. De geschiedenis van de windmolen

Wind is in de geschiedenis al heel belangrijk voor ons geweest: Denk maar aan de VOC die met de wind in de zeilen naar Azië voer en natuurlijk ook de bekende molens uit het Nederlandse landschap waar polders mee werden droog gemaald, waar graan mee werd gemalen en hout gezaagd werd.
De kracht van de wind werd als eerst gebruikt in een Perzische windmolen uit de zeventiende eeuw.
Windmolens zijn altijd voorzien van wieken.
De klassieke windmolen heeft vier grote verticale wieken en werk als het volgende:

De windkracht op de wieken word omgezet in een grotere kracht van de centrale as.
Met een stelsel van tand en kroonwielen word de kracht dan overgebracht op bijvoorbeeld een maalsteen of een pomp.
De kracht van de molen hangt af van de windsterkte en de hoek waaronder de wieken naar de wind worden gedraaid.Een klassieke windmolen gebruikte men vroeger als een soort aandrijving voor een maalsteen, voor het malen van graan.De werking van de moderne windmolens is heel erg anders en ze worden ook voor een ander doel gebruikt.
Het is tegenwoordig heel erg anders de windmolens zijn gemoderniseerd en er worden tegenwoordig ook veel minder onderdelen gebruikt voor een windmolen de energie word er wel schoner op maar windenergie is ook redelijk prijzig.
2. De werking van de moderne windmolen

Nu wordt de wind gebruikt om energie op te wekken. Dit gebeurt met een windmolen wat ook wel een windturbine genoemd wordt. Deze windturbines zie je meestal staan als naar zee op vakantie gaat. Ze worden hier geplaatst omdat in deze open gebieden de windsnelheid veel hoger is en dan krijg je natuurlijk ook meer energie.
De moderne windmolen (windturbine) werkt heel anders hij heeft veel minder onderdelen dan de klassieke windmolen.
Hij drijft geen grote maalsteen maar een stroomgenerator (om energie op te wekken)het lijkt een beetje op een fietsdynamo.
Om zo veel mogelijk energie uit de wind te halen, zijn de rotor bladen (de “wieken” van de windturbine)
Soms wel honderd meter in doorsnee.
Ieder rotorblad kan je apart draaien zodat de windturbine zo veel mogelijk stroom kan opwekken. De rotorbladen zitten vast aan de hoofdas of naaf, waarvan de draaiende beweging wordt versneld in de tandwielkast. Dit kun je vergelijken met een versnellingsbak. Bij ong. windkracht 2 beginnen de rotorbladen te draaien. Bij windkracht 7 a 8 bereiken ze de maximale capaciteit. Om schade te voorkomen wordt bij een te grote windkracht de windturbine stop gezet. In de generator wordt de draaiende beweging omgezet in een elektrische spanning van ong. 380 Volt (Dit ligt aan de diameter van de rotorbladen en natuurlijk aan de windsnelheid). Een transformator verhoogt de spanning, zodat het op het openbare elektriciteitsnet kan. De mast is helemaal computer gestuurd. Van de windvaan krijgt hij informatie binnen over de windkracht en de windrichting. Aan de hand van deze gegevens wordt de gondel in de goede richting gezet door middel van de kruimotor. Ook worden de badhokverstellingen hierdoor geregeld.
Windsensoren hebben een computer, in staat om de beweging van de rotor te controleren,
(of hij nog wel in de goede richting staat.)

3. Waar worden windmolens/turbines geplaatst.

Je kunt niet zomaar ergens een windmolens/turbines plaatsen en zitten wel een aantal eisen aan vast dat zijn de volgende:

- De afstand tot elkaar: Om te voorkomen dat windturbines elkaar beïnvloeden, moeten ze dan ook op een bepaalde minimale afstand van elkaar staan.
- De hoogte van de windturbine: In hogere luchtlagen waait het harder, dus daarom zijn windturbines vaak erg hoog gebouwd.
- Horizonvervuiling: Om ze mooi in het landschap te laten passen worden de windturbines vaak in een lijnopstelling langs een dijk of vaart geplaatst. Groepsopstellingen worden door omwonenden eerder geaccepteerd als duidelijk is geworden dat hiermee een hogere opbrengst kan worden bereikt.
- Als we volop gebruik willen maken van windturbines dan hebben we in ons kleine landje een te groot ruimte tekort,
Daarom werkt de overheid aan windmolenparken in de zee. Deze ontwikkeling kost jaren onderzoek. De plannen voor een
demo-project zijn al in volle gang. Als dit slaagt, dan zullen er windmolenparken gebouwd worden die ongeveer 24 km van de kust liggen. Het voordeel is dat je ze niet meer vanaf het strand ziet en dat het op zee ook veel harder waait en ze dus een grotere energiebron hebben.
4. Verschillende soorten windmolens

Je hebt verschillende soorten windmolens, je hebt ouderwetse en nieuwe.Dit zijn een paar klassiekers:
Graanmolens:
Graanmolens worden gebruikt om graan te malen (voor meel)
De graanmolen wordt gebruikt als extra kracht om de grote maalsteen te laten malen.
Zaagmolens:
Zaagmolens werden gebruikt als aandrijving voor een groot zaagblad (dus een soort van superzaagmachine)
Pompmolens:
Pompmolens worden in polders gebruikt om het overtollige regenwater weg te pompen.
Je hebt ook watermolens maar dat heeft er niks mee te maken.

5. Wind energie

veel bedrijven gebruiken groene stroom.
Windenergie is een zuivere energiebron, die bij productie van elektriciteit geen vervuilende stoffen in het milieu brengt. Bovendien is wind één van de weinige eigen energiebronnen waarover Nederland beschikt het is onuitputbaar en kan door niemand worden afgenomen.
Wat zijn de kosten van windenergie?
De kosten van een windturbine zijn sterk afhankelijk van de plek waar je hem neerzet. Per locatie is de hoeveelheid wind verschillend en de aansluiting op het elektriciteitsnet is per locatie verschillend. De kostprijs van stroom van windturbines varieert van 11 cent per kilowattuur op windrijke plaatsen tot 18 cent per kilowattuur landinwaarts. De prijs van fossiele brandstoffen bedraagt gemiddeld 8 cent per kilowattuur. De opbrengst van een windturbine bedraagt ongeveer 850 kilowattuur per vierkante meter rotoroppervlak. Een gemiddeld huishouden gebruikt 3250 kilowattuur. Als regel kun je hier gebruiken: aantal huishoudens stroom = 0.6 x het generatorvermogen in kilowatten. Dus een 750kilowatt turbine is goed voor ongeveer 500 gezinnen.

REACTIES

V.

V.

Hooii,,,

Echt heel erg goed werkstukk zeg !!
Echt bedankt,,

Groetjess Vivienne!

15 jaar geleden

M.

M.

hooii,ik vind dit wel leuk hoor!
hij is goed opgeschreven hoor en er zijn en paar hoofdletters vergeten,maar dat gebeurt wel is dus zo erg is dat nou ook weer niet! ik geef dit een 8+

knap gedaan!

14 jaar geleden

J.

J.

wel goed hooor.

14 jaar geleden

A.

A.

THNx

13 jaar geleden

H.

H.

goed verhaal heb het van jullie gehaald en perfect voor een werkstuk

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.