wijn

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 943 woorden
  • 16 juni 2003
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
41 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
v Intro tekst:
De meeste mensen deken dat je alleen van druiven wijn kunt maken.
Maar dat is niet zo je kunt ook wijn maken van appels frambozen enz.
Maar het handigst is om van druiven wijn te maken.

v Wat is het verschil tussen rode, witte en rosé wijn:
· Rode wijn:
Veel mensen denken dat rode wijn van rode druiven en witte druiven wordt gemaakt.
Dit is niet zo, want het kleurpigment die de rode kleur aan de wijn geeft, wit in de schil van de witte en de rode druiven. Rode wijn maak je door de schillen van de druiven mee te laten gisten. (Wat gisten is vertellen wij straks). Als je dus de schillen van witte druiven mee laat gisten krijg je toch rode wijn.

· Witte wijn:
Als je de schillen niet mee laat gisten, komt het rode kleur pigment van de schillen niet in de wijn. De wijn blijft dus wit.


· Rosé:
Als je de schillen maar heel even mee laat gisten(3 dagen) krijg je een kleur tussen rood en wit in. Dit is rosé.

v Volgorde hoe ze wijn maken:
· Most maakt:
Eerst moet je iemand hebben die druiven heeft. Als het een hobby is kan je beter bij kennis, familie enz. vragen want dan is het gratis. Dan ga je druiven plukken. Dan moet je ze onder de kraan houden om af te spoelen daarna doe je ze in een bak en dan pers je de druiven met je handen fijn, zodat de sap eruit komt. in frankrijk pletten ze de druiven zo alle schillen, de sap, pitten en soms oor wormen, wespen en takjes,doe je in een groot vat. Dan komt de eerste gisting op gang. Het sap heet dan nog most. Voor 1 liter wijn moet je ongeveer 1 kilogram druiven hebben.

· Eerste gisting:
De eerste gisting duurt ongeveer 7 dagen. Om de gisting op gang te helpen moet je een paar dingen toevoegen, zoals gist dit is gist:
- Gist:

- Voedingszouten:

- Pectine:

· Gist:

Wat is gist? Gist zijn kleine bacteriën die eet de suiker die in het vruchtvlees zit, op.
De gistcellen zet de suiker om in koolzuur en alcohol. De koolzuur is een gas. De alcohol blijft in de wijn. In het begin zitten er heel weinig gistcellen in, maar als ze merken dat er voedsel is (het suiker) gaan ze zich splitsen. De eerste cel splitst zich in tweeën. Deze twee splitsen zich in 4. vervolgens 8. zo heb je na een ½ min. al ruim 1000 gistcellen, na 1 minuut 1 miljoen en na twee minuten al 1.088.511.627.776. gistcellen. De gistcellen blijven zich vermenigvuldigen totdat er voedsel is. Dit duurt ongeveer 7 dagen. Omdat er zoveel gistcellen zijn ontstaan er ook veel koolzuur. Nadat het suiker is opgebruikt, gaan de gistcellen dood.

Kunnen je voorstellen hoeveel gistcellen er na een uur of na een dag in de wijn zitten. Dat getal zou niet meer op een school bord passen.


· Voedingszouten:
Wat zijn voedingszouten? Voedingszouten doe je er in om de gist om de gistbacteriën op weg te helpen. Gist vindt voedingszouten lekkerder dan suiker dus dan vermenigvuldigen ze zich goed.

· Pectine:
Om de druiven week te maken zodat de gistcellen het vruchtvlees goed op kunnen eten, wordt er bij pectine gedaan.

· Tweede gisting:
Na zeven dagen is de eerste gisting voorbij. Dan moet je de most zeven. Alle pitten en schillen gaan eruit en het zuivere sap gaat in een grote glazen fles van 25 of 60 liter.
De suiker is bijna helemaal opgebruikt en omgezet in alcohol en koolzuur. Het alcoholpercentage nog maar 3%. In echte wijn moet 12% zijn. Als je niks doet kan er niet meer alcohol in komen omdat er geen suiker meer in het sap zit. Daarom wordt er opnieuw suiker bij het sap gedaan. De gistcellen gaat het suiker weer eten en maken alcohol. In een grote fles van 25 liter wordt wel 4 kilo suiker bij gedaan.

Dit is zo`n grote fles van 25 a 60 liter:

v Waterslot:
Bij de tweede gisting mag er zo weinig mogelijk zuurstof bijkomen. Er kunnen bijvoorbeeld fruitvliegjes bij komen die eitjes in de wijn leggen. Dan krijg je verkeerde bacteriën en smaakt de wijn niet lekker. Omdat er toch koolzuurgas gemaakt wordt door de gistcellen, moet dit kunnen ontsnappen. Daarom wordt er op de fles een waterslot gedaan. Door het waterslot kan er wel lucht uit de fles, maar niet erin.
Dit is zo`n waterslot: Dit is ook een waterslot:


Na ongeveer zes weken is het sap al een beetje helder geworden. Ook ligt er drap op de bodem van de fles. Dit zijn de dode gistvellen. Omdat de wijn hierna kan gaan smaken moeten we hem overhevelen. De fles met de inhoud moet je nog je hoog weg zetten. Een lege fles eronder. Dan moet je een slangetje in de bovenste fles, je zuigt eraan en de wijn stroomt zo in de onderste fles. Het drap laat je in de fles zitten en gooi je weg. Na 3 maanden moet je de wijn nog een keer overhevelen en na drie maanden nog eens. Elke keer wordt de wijn een beetje helderder.

een complete wij hevel gistingsfles met wijnhevel
van gisten en bottellen. En biologische filter hobby.

Ongeveer een jaar nadat de druiven zijn geplukt is hij helemaal klaar. Dan kun je de wijn in kleinere flessen doen. Ook moet er een kurk in de fles.

Dit is zo`n apparaat:

Als je de fles nog 1 jaar laat liggen is hij op zijn lekkerst

v Intro tekst
v Wat is het verschil tussen rode, witte en rosa wijn.
- Rode wijn
- Witte wijn
- Rosé
v Volgorde hoe ze wijn maken.
- Most maken
- Eerste gisting
- Gist
- Voedingszouten
- Pectine
- Tweede gisting
v Waterslot.

REACTIES

L.

L.

Beste,
Waar kan ik aub professionele studies volgen om wijn te cultiveren?dank,ludwine

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.