Skyglobe
door:
klas:
SKYGLOBE
1. Zoek de poolster en bepaal de hoogte.
Alt=41,9 graden
Az=359,4 graden
RA=o2h 46'
dec=89 10'
MAG=20
2. Welk sterrenbeeld zit aan de poolster vast.
Aan de poolster zit het sterrenbeeld Ursa Minor oftewel de kleine beer vast
5. In welk sterrenbeeld staat de zon op 31 mei 2001 om 12.00 PM in
amsterdam
De zon staat in het sterrenbeeld Stier (Tauros).
6. In welk sterrenbeeld staat de planeet venus.
Venus staat in het sterrenbeeld PSC.
7. Wat zie je in 24 uur gebeuren.
In 24 uur zie je dat de kleine beer (Ursa Minor), om de poolster heen draait.
8. Hoeveel graden schuift de kleine beer op?
Hij verschuift 360 graden.
9. Wat zie je in 1 jaar gebeuren.
Ik ben begonnen bij 12.00 PM mei 31 2001 Amsterdam. Je ziet hetzelfde
als bij de kleine beer, alleen maakt de grote beer een grotere cirkel
( het duurt langer voordat deze een gehele cirkel heeft beschreven)
om de poolster, omdat deze verder weg van de poolster staat.
10. Hoeveel graden schuift de grote beer per maand op.
360 delen door 12 = 30 graden.
Dus de grote beer schuift per maand 30 graden op.
11. Waarom blijft de poolster op zijn plaats.
De aardas van de aarde wijst naar ongeveer het noorden, naar de poolster.
13. Zie tekening.
(zelf maken)
14. Leg het verschijnsel schrikkeljaar uit.
De werkelijke tijdsduur van een jaar wordt bepaal door de tijd die de aarde er over doet om één maal in zijn baan om de zon heen te draaien, dit duurt om precies te zijn 365,24219 dagen, afgerond op 365¼ dag, 5 uren, 9 minuten en 46 seconde. Elke 4 jaren wordt die ¼ dag op 29 februari een extra dag op de kalender gezet om met de kalender in de pas te blijven van de werkelijke omloop van de aarde om de zon.
Vanwege de getijdewerking van de maan en andere oorzaken neemt de draaiing van de aarde rond haar as langzaam af en verwijdert de maan zich langzaam van de aarde. Hierdoor neemt de lengte van de zonnedag op het moment toe met gemiddeld ongeveer 0,00170 seconde per eeuw.
De toename van de lengte van de zonnedag betekent dat we een schrikkelseconde tussen moeten voegen om onze kalenderdag in de pas te laten blijven lopen met de draaiing van de Aarde. Een schrikkelseconde wordt altijd net voor 0:00:00 uur ingevoegd, bij voorkeur aan het einde van juni of december. In zo'n geval volgt op de seconde van 23:59:59 een seconde 23:59:60 (de schrikkelseconde) en daarna de seconde 0:00:00 van de volgende dag.
15. Notatie van waarneming.
Omdat je op dezelfde dag blijft kijken op het zelfde tijdstip alleen een jaar later, is is het logisch dat de plaats van de kleine beer hetzelfde blijft. Alleen zie je dat het sterrenbeeld verschuift. Hij verschuift richting het westen en dan slaat hij opeens terug naar de “beginpostitie.”
16. Notatie van waarneming.
Jan 01 2005 Amsterdam 12.00 Pm
De aardas draait zelf ook een klein beetje, het blijft wel in de buurt van de polaris. Soms verwijdert het zich van de polaris en dan draait hij er weer naar toe.
17. Verklaar.
De aarde maakt een tolbeweging, deze beweging word precessie genoemd. Door de precessie verandert de plaats van de poolster. Eén zo'n volledige tolbeweging duurt bijna 25.700 jaar, ook wel een platonisch jaar genoemd.
Precessie is de 3de beweging die de aarde maakt, hij draait namelijk omzich zelf heen en natuurlijk ook om de zon.
Dit werd ontdekt 129 voor Chr door Hipparchus , een Grieks astronoom en wiskundige. Doot het wiebelen van de aarde , beweegt ook de hemelequator. De aarde ligt in de binnenste invloedsfeer van de aantrekkingskracht van de zon, de aantrekkingskracht is enorm. De aarde wordt niet alleen beinvloed door de zon, maar ook door meerdereplaneten in ons zonnenstelsel. De ellipsvormige “aardbaan” wijzigt daardoor voortdurend van vorm. Omdat de aarde rond haar eigen as draait, zorgen de “centrifugale krachten” ervoor dat die de aarde aan de evenaar doet uitdijen. Vandaar dat de aarde geen perfecte bol is, maar meer een afgeplatte sferoïde. Omdat de aarde is afgeplat heeft de aantrekkingskracht van de maan de neiging om de aardas recht op de baan van de maan te trekken. Tegelijkertijd functioneert de uitzetting van de evenaar als een wiel die de aardas in positie houdt. Dit verhindert dat de positie van de aardas, door de aantrekkingskracht van de zon en maan word verandert.
Deze kracht is dus wel genoeg om de beweging in de aardas te veroorzaken, dat wil zeggen dat zij langzaam met de klok mee (dus tegen de draaiing van de aarde in) schommelt. Deze schommeling word precessie genoemd.
Een tol heeft een soort zelfde effect. Hard en ononderbroken draaiend staat hij rechtop. Maar op het moment dat de as uit evenwicht raakt, begint hij aan een tweede beweging, een langzame tegendraadse schommeling in een grote cirkel. De precessiecyclus van onze aarde duurt 25.776 jaar. Precessie is erg moeilijk vast te stellen omdat de schommeling heel erg langzaam gaat.
18. Wat is je sterrenbeeld.
Mijn sterrenbeeld is stier (Tauros).
19. In welk sterrenbeeld stond de zon?
De zon stond in het sterrenbeeld van de Ram (Aries).
20. Dus wat is je echte sterrenbeeld.
Het lijkt me dus duidelijk dat ik geen stier ben maar eigenlijk een ram.
21. Noteer je gegevens precies
12 mei 1987, 15.00 AM. Amsterdam.
22. Welke 12 sterrenbeelden vormen de dierenriem.
De twaalf sterrenbeelden van de Dierenriem zijn: Aries (Ram),Taurus (Stier), Gemini (Tweelingen), Cancer (Kreeft), Leo (Leeuw), Virgo (Maagd), Libra (Weegschaal), Scorpius (Schorpioen), Sagittarius (Boogschutter), Capricornus (Steenbok), Aquarius (Waterman) en Pisces (Vissen).
23. Waar komt de naam vandaan.
Eén van de theorieën wijst naar de oude culturen die leefden in het gebied tussen de Eufraat en de Tigris (gelegen in het huidige Syrië) enkele duizenden jaren voor het begin van onze jaartelling. Men heeft aanwijzingen gevonden dat de originele dierenriem slechts uit zes sterrenbeelden bestond: Stier, Kreeft, Maagd, Schorpioen, Steenbok en Vissen. Later zou deze zijn uitgebreidt naar twaalf tekens i.v.m. het voorkomen van 12 volle manen in een jaar in dit gebied van de sterrenhemel.
In de Arabische geschiedschrijving heette de dierenriem Al Mintaka al Buruj oftewel de Gordel der Tekens. In de Griekse geschiedschrijving spreekt men over de Twaalf Delen. Aristoteles schreef in de vierde eeuw voor Christus over de Cirkel der Kleine Dieren, ta zodia of ook wel de ronde der dieren, zodiakos kyklos (waarschijnlijk maakte het sterrenbeeld Weegschaal toen nog geen deel uit van de dierenriem).
Bij de Romeinen was de dierenriem bekend als Zodiacus (waar ons woord zodiac van is afgeleid).
De dierenriem wordt in het algemeen omschreven als een strook aan de sterrenhemel aan weerszijden van de ecliptica. Zon, maan en planeten bevinden zich, gezien vanaf de aarde, altijd in deze strook. De Dierenriem heeft een breedte van ca. 20°, en ontleent zijn naam aan het feit dat de meeste sterrenbeelden in deze strook dierfiguren voorstellen. De twaalf sterrenbeelden van de Dierenriem zijn: Aries (Ram), Taurus (Stier), Gemini (Tweelingen), Cancer (Kreeft), Leo (Leeuw), Virgo (Maagd), Libra (Weegschaal), Scorpius (Schorpioen), Sagittarius (Boogschutter), Capricornus (Steenbok), Aquarius (Waterman) en Pisces (Vissen). Enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling werd de schijnbare baan van de zon (de ecliptica) in twaalf even grote gedeelten van 30° opgedeeld (te beginnen bij het lentepunt), die de tekens van de Dierenriem werden genoemd. Deze tekens vielen toentertijd in grote lijnen samen met de sterrenbeelden van de Dierenriem. Als gevolg van de precessie van de aardas, verplaatst het lentepunt zich echter elke zeventig jaar over ongeveer 1° langs de ecliptica; dit heeft tot gevolg dat de tekens van de Dierenriem tegenwoordig niet meer samenvallen met de gelijknamige sterrenbeelden van de Dierenriem. Bovendien zijn de twaalf sterrenbeelden niet allemaal even groot. De zon verblijft daardoor in sommige sterrenbeelden van de Dierenriem veel langer dan in andere.
24. Kopie van afbeelding dierenriem met de 12 tekens.
25. Internetadres van het figuur van vraag 24.
http://www.astro.uu.nl/~strous/AA/nl/sterrenhemel/index.html
26. Internetadres van de namen van de sterrenbeelden.
http://www.astro.uu.nl/~strous/AA/nl/antwoorden/sterrenbeelden.html
REACTIES
1 seconde geleden