De ruimtevaarteeuw.
Wie denkt dat de ruimtevaart begon met de lancering van de Spoetnik in 1957gaat niet ver genoeg terug in de tijd. Mensen zoals de Rus Konstantin Tsiolkovsky en de Amerikaan Robert Goddard droomden reeds in het begin van deze eeuw over ruimtestations en reizen naar de maan. Zij waren de grondleggers.
Tijdens de 2de wereldoorlog waren de eerste grote raketten ontwikkeld. Deze dienden alleen voor militaire doeleinden, maar na de oorlog konden ze verder worden ontwikkeld om dienst te doen als ruimteraketten.
De maanvaart.
Aanvankelijk waren het de russen die in ruimtevaart de leiding namen. Na Joeri Gagarin brachten de Russen de meeste primeurs op hun naam: de eerste mens in de ruimte, de eerste vlucht van een volle dag, de eerste vrouw, enz... Vanaf 1965 namen de Amerikanen deze positie in. De Amerikanen landden als eerste op de maan en deden dit vijf maal over.
Ruimtestations.
Maar een belangrijke onderneming was toen het bouwen van een ruimtestation, van daaruit kon men het heelal bestuderen en verder in de ruimte vliegen. Ook hier namen de Russen weer de leiding. In de Saljoets konden mensen, in geval van bevoorrading, en jaar en langer verblijven.
Na de enkelvoudige Saljoets verscheen in 1986 de modulaire Mir. In enkele jaren werd het station geleidelijk omgebouwd. Speciale modules waren gericht op het onderzoeken van heelal en aarde en op onderzoekingen i.v.m. geneeskunde.
Mir was bedoeld 5 jaar te functioneren maar loopt nu pas op zijn laatste benen, want pas onlangs is besloten Mir op te geven, want de eerste modules voor het vervangende ruimtestation, ISS (International Space Station), zijn onlangs aan elkaar gekoppeld en in een baan rond de aarde gebracht. Binnenkort wordt de eerste woonbare module aan het ISS toegevoegd.
Samenwerking.
Wat eerst een heuse competitie was, is stilaan uitgedraaid tot een samenwerking tussen de twee partijen. Amerikaanse ruimteschepen werden aan Russische gekoppeld, Amerikanen leerden, aan boord van Mir, langere tijd in de ruimte werken, enz...
Ook ISS is een voorbeeld van samenwerking met ook Canada, Japan en Europa.
Mensen of robots.
De huidige vraag is ofdat het nodig is om ruimteschepen e.d. te bemannen. Onbemande ruimtevaart is een heel stuk goedkoper en als er geen mensen meegestuurd worden, zijn er natuurlijk geen levensbedreigende risico's. Mensen kunnen wel beter inspelen op onverwachte situaties, maar het moment waarop wetenschappers - door middel van 'telepresence' - vanop de aarde mechanische handen kunnen laten bewegen, is niet meer veraf.
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
geweldig goed!
22 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
goeie informatie man bedankt
21 jaar geleden
Antwoorden