Platina

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 518 woorden
  • 20 februari 2002
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
65 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

PLATINA (PT) Algemene Gegevens:

Naam: Platina
Symbool: PT
Atoom Nummer: 78
Atomisch Gewicht: 195,078
Relatieve Dichtheid: 21,45
Kleur: Grijs/Wit (zilver) Kookpunt: ca. 3827 °C
Smeltpunt: 1769 °C

Platina werd al in de 7e eeuw voor Christus gebruikt voor het maken van sieraden. Dit gebeurde door de Inca’s in Colombia toen. Ook zijn er bewijzen te vinden dat men in het oude Egypte ook al Platina gebruikte voor het maken van sieraden. In 1735 werd er voor het eerst over geschreven door de Peruaan Antonio de Ulloa, hij wordt daarom als de ontdekker van Platina gezien. Het werd voor het eerst naar Europa gehaald door ene Wood. Verder werd er in 1822 een grote hoeveelheid Platina ontdekt in het Oeral-gebergte in Rusland.

De naam is afgeleid van het Spaanse word Plata, dit betekend letterlijk zilver (geld/rijkdom). Platina is de verkleiningvorm van Plata.

Van de totale aardkorst bestaat 0,00000051 % uit Platina. Het is tot op een diepte van 16 kilometer te vinden. Als metaal komt het vooral voor gelegerd met andere platinametalen. Ook in sommige mineralen komt het voor. Voorbeelden hiervan zijn:

 Braggiet of Cooperiet  Ferronikkelplatinum  Ferroplatinum of Polyxeen  Geversiet  Sperryliet

Platinametalen zijn vaak aan nikkel, chroom of ijzerertsen gebonden.

De belangrijkste wingebieden van Platina als metaal zijn Rusland (Siberië, Oeral), Zuid-Afrika, Canada en Zuid-Amerika. In Canada komt het voor in Nikkelerts, Platina word hier dus zeg maar bijgewonnen als extra.

De Bereiding:

Ruwe Platina-erts word door slibben of wassen gezuiverd. Goud word door Algamering eruit verwijderd. Vervolgens lossen we de erts op in koningswater (Een mengsel van geconcentreerd salpeterzuur en geconcentreerd zwavelzuur). Na het indampen word het weer opgelost in zoutzuur met de andere platinametalen. Hierna word het neergeslagen met Salmiak als 2PtCl6. Hieruit ontstaat bij het gloeien platinaspons, dat in de knalglasvlam word gesmolten. Zo ontstaat Platina.

Platina-Erts (in Ton) Wereldjaarproductie 208 Rusland 106
Zuid-Afrika 89
Canada 10
Japan 1,3
Australië 0,4
Colombia 0,4

Waar wordt het zoal voor gebruikt:

Platina word vaak gebruikt voor het maken van sieraden en het zetten van edelstenen en ook de tandarts maakt er geregeld gebruik van bij het zetten van kronen. Ook in de verdere geneeskunde word Platina gebruikt voor het maken van instrumenten. Zelfs in je computer zit platina, het wordt gebruikt bij je harddisk. Maar ook in auto’s vind je het terug, bij de katalysator om precies te zijn. Verder wordt Platina in nog veel meer uiteenlopende dingen gebruikt, een paar voorbeelden hiervan zijn: Aanstekers, in de verwarmingsspiraal van de oven, bij een vliegtuigbougie, bij weerstandsthermometers en zelfs in vulpennen.

De kosten:

De prijs van Platina heeft in het verleden flink geschommeld. Vroeger was het een stuk minder waard als goud (f225,- / kg in 1840). In 1900 waren de prijzen van goud en Platina ongeveer gelijk maar tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dat ongeveer het achtvoudige daarvan. Na deze oorlog tot aan 1940 (de Tweede Wereldoorlog) was Platina weer eventjes iets goedkoper als goud. Na 1950 is de prijs ongeveer 3 keer zo hoog geworden als die van goud.

De voorraden Platina zijn nog lang niet op, In de Verenigde Staten is zelfs nog een groot gebied waar men Platina uit kan halen en ook in Rusland, het Oeral-gebergte is nog volop Platina te vinden.

REACTIES

M.

M.

Hoi,
Ik vond je werkstuk echt goed.

groetjes, Mehdi

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.