Ongeluk of Moord

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 884 woorden
  • 16 juni 2004
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Voorwoord

Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat we graag zouden weten hoe een moordonderzoek in zijn werk gaat.Natuurlijk is ons projectje iets simpeler, maar het idee is er. We hopen hiermee te ontdekken of J. Fortuin daadwerkelijk vermoord is, en zo ja, op wat voor manier.

Plan van aanpak

Er is een jongen vrouw vermoord in haar bad aangetroffen. Wij moeten onderzoeken wat er is gebeurd en waaraan ze gestorven is. Er zijn restjes slootwater in haar bad gevonden tussen het badschuim. De vraag is, is ze in bad gestorven of in de sloot. En heeft de dader haar later mee terug genomen en in bad gelegt. De manier om erachter te komen is om te kijken wat er in haar longen zit. Is het slootwater, dan is ze in de sloot verdronken en in bad gelegt. Is het badwater, is ze daar misschien ondergehouden en om het leven gebracht. Door het practicum te doen komen wij erachter wat er is gebeurd. We onderzoeken de 3 monsters:

1 - Slootwater
2 - Badwater
3 - Longinhoud

Dus eerst moeten we nu het practicum gaan doen, en dan weten we meer.

Inleiding

Mevrouw J. Fortuin is dood aangetroffen in haar bad. Er zijn enkele monsters ter beschikking om te onderzoeken wat er gebeurd is. We hebben het slootwater, badwater en haar longinhoud. We weten dat als we gaan onderzoeken met de microscoop dat er een van de twee resultaten uit kunnen komen. Als we het monster van het slootwater, badwater en die van de longinhoud onderzoeken kan dit eruit komen:

1. Als het slootwater en de longinhoud hetzelfde is, is ze in de sloot verdronken/vermoord en daarna in bad gelegd.

2. Als de longinhoud hetzelfde is als haar badwater.. is ze in bad verdronken/vermoord.

Het doel is natuurlijk om erachter te komen wat er gebeurd is met mevrouw Fortuin. Na het practicum onderzoek weten wij meer…

Betoog

Wij hebben alle proefjes gedaan.

De gebruikte materialen: - een microscoop met alles erbij, - filterpapier - trechter - reageerbuisjes - een pipetje - 3 flessen met iets erin.

Daarin zat natuurlijk slootwater, badwater en de longinhoud.

Het onderzoek ging als volgt: Wij hebben 2 flessen hiervan onderzocht onder de microscoop nadat we het slootwater en de longinhoud hadden gefiltreerd. Daarna hebben we het met behulp van een pipetje in een reageerbuisje gedaan en de PH waarde opgemeten.

De opstelling: Een klein kamertje met allemaal rommel, met een klein bureau tegen de muur waar we de microscoop en de doos met de toebehorende dingen erin.

Dit wil je ook lezen:

Nadat we het slootwater hadden gefiltreerd hebben we het bekeken onder de microscoop. Het zag er niet echt helder uit met allerlei plantaardige cellen erin en vuil. Een schets maken werd ons afgeraden.

Daarna hebben we de longinhoud gefiltreerd. Deze leek behoorlijk veel op het slootwater, en het bevatte ook plantaardige cellen en vuil.

De derde fles bevatte het badwater, maar dat konden we niet gebruiken volgend de Toa.

De samenhang: toch hebben wij de conclusie getrokken dat mevrouw J. Fortuyn in de sloot om het leven in gekomen, omdat er slootwater in haar longen zit. Ze is dus verdronken. En daarna vermoedelijk in haar bad is gelegd.

We hebben daarna het slootwater en de longinhoud in een reageerbuisje gedaan en er een PH strookje bij gehouden. De PH resultaten:

Slootwater PH (strookje erbij plakken) Longinhoud PH (strookje erbij plakken) Badwater Was niet bruikbaar

De brief:

Onderzoekscommissie B.V
Blauwe Bellenstraat 13
1234 AB Hilversum

Politie Zwijndrecht
Dievenstraat 7
3343 CB Zwijndrecht

Geachte heer/mevrouw, Hilversum, 03-10-’02

Wij, het Onderzoekscommissie B.V, hebben onderzoek gedaan naar de dood van mevrouw J.Fortuin. De desbetreffende preparaten hebben we onderzocht en dit is de uitslag:

-Preparaat A: Longinhoud: algjes, viesheid, kleine plantjes donkere kleur (neutraal PH 7) -Preparaat B: Leidingwater: schone belletjes, neutrale kleur (zuur PH 6) -Preparaat C: Badwater: badschuim, neutrale kleur (basisch PH 14) -Preparaat D: Slootwater: algjes, viesheid, kleine plantjes donkere kleur (neutraal PH 7)

Er is een duidelijk overeenkomst tussen preparaat A en D. We hebben er een bijgaande bijlage bijgedaan om aan te tonen dat de longinhoud (A) en het slootwater (D) hetzelfde zijn. Hieruit kunnen wij vaststellen dat mevrouw J. Fortuin is vermoord in de sloot en daarna in haar bad is gelegd. Er is dus geen sprake van een ongeluk maar van moord. Wij raden aan om nader onderzoek te toen naar de dader(s).

M.v.g, De Onderzoekscommisie

Nawoord

Om de dood van J.Fortuin te onderzoeken, kregen wij een monster van de longinhoud, een monster van het slootwater, en een monster van het badwater. Het badwatermonster was helaas niet meer bruikbaar, aangezien er mee geknoeid was door vermoedelijk een leerling van een andere klas. Om te bekijken of het water dat gevonden was in de longen van het slachtoffer hetzelfde was als het water uit de sloot waar het slachtoffer gevonden is, hebben wij de PH-waarden vergeleken, en het water bekeken onder een microscoop. De PH-waarden bleken hetzelfde te zijn, en onder de microscoop bevonden we dat zowel in het slootwater als het water uit de longen van J.Fortuin plantencellen en stukjes viezigheid zaten. De TOA vond het niet noodzakelijk dat wij tekeningen maakten van wat we onder de microscoop zagen. Wel hebben we de strookjes met de PH-waarden bijgesloten.

Literatuurlijst:

Wij hebben hierbij behalve het boek en de opgaven geen verdere bronnen hoeven te raadplegen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.