Mars

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1268 woorden
  • 13 juni 2004
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
14 keer beoordeeld

Mars van toen tot nu…… Vanaf de aarde bekeken heeft Mars een rode kleur. Vandaar de naam “rode planeet”. Mars is in het Grieks, Ares, en dat betekend de God van de oorlog. Mars is de 4e planeet vanaf de zon gezien. Vroeger keek men in de ruimte met telescopen. Zo zag rond 1896 de beroemde astronoom Percival Lowel kanalen op Mars. Dat was een aanleiding om te zeggen dat er leven op mars was. Die kanalen komen er tenslotte niet zomaar. Toen er in de jaren 30 een melding op de radio werd gedaan over een landing van Marsmannetjes op Aarde, dacht iedereen dat er leven op Mars was. Men kwam meer te weten van de planeet Mars nadat er een aantal ruimtevluchten en ruimtesonde de planeet observeerden. De eerste geslaagde lancering was op 5 november 1964, met de ruimtesonde, Mariner 4. Op 15 juli 1965 passeert de Mariner 4 na 228 dagen, op een afstand van 9846 km, als eerste langs mars. De eerste close-up foto’s waren gemaakt. Het toestel nam 22 foto’s. Op de foto’s stond een uitgestrekt en schraal niemandsland, bezaaid met kraters en een zandtapijt. Het zenden van de foto’s naar de aarde duurde tot 3 augustus. Mariner 4 Op 25 februari 1969 was er een geslaagde lancering van Mariner 6. Daarna volgde op 27 maart 1969 een geslaagde lancering van Mariner 7, die identiek is aan Mariner 6. Op 31 juli 1969 vliegt Mariner 6 langs Mars op een afstand van 3431 km. Hij neemt dan diverse foto’s en doet diverse metingen. Op 5 augustus vliegt Mariner 7 langs. De twee toestellen zorgden voor 143 foto’s op afstand en 55 close-up foto’s. Er werden onder andere foto’s van de noordelijke en zuidelijke poolkappen van Mars gemaakt en van Phobos, een van de twee manen van Mars. Ook werd de atmosfeer onderzocht en de chemische samenstelling werd in kaart gebracht.
Mariner 6&7 De Mariner 9 maakte een geslaagde lancering op 30 mei 1971. Op 14 november Bereikt de Mariner 9 Mars. De Verenigde Staten waren er als eerste in geslaagd om een object in een baan om een andere planeet te brengen. De Mariner 9 analyseerde het oppervlak, de atmosfeer met infrarood- en UV-meetinstrumenten. Pas een maand later kon de Mariner duidelijke foto’s maken. Dit kwam omdat Mars bijna volledig verduisterd was door dichte stormen. De Mariner 9 fotografeerden 100% van het oppervlak van Mars en nam de eerste close-up foto’s van de twee manen van Mars: Phobos en Deimos. Het toestel zond 7329 foto’s door en werd uitgeschakeld 349 dagen nadat het in een baan was om de planeet. Mariner 9 Er zijn ook andere mariners gebouwd en gelanceerd, maar die hadden allemaal een mislukte missie. Dit kwam door constructie fouten. De mariners zijn gebouwd door de NASA. Er zijn ook ruimtevluchten vanuit de USSR, maar de meeste missies van de USSR zijn mislukt. Vanaf 20 augustus 1975 zijn er nog tientallen ruimtevaarten van de NASA geslaagd. Op 20 augustus 1975 slaagde de lancering van de Viking 1. Daarop volgde de Viking 2. Deze maakten veel verhelderende foto’s van Mars en het Marsoppervlak. De vikings hadden allebei een lander. Zo had elke lander instrumenten om de fysische en magnetische eigenschappen van de bodem te onderzoeken. Ook de atmosfeer en het weerpatroon van Mars werd geanalyseerd. Daarnaast waren er ook biologische experimenten uitgevoerd om te zoeken naar tekens van leven. Deze experimenten leverden wel wat op. Er werd aangetoond dat er chemische activiteiten in de bodem van Mars zaten. Er was echter geen duidelijk bewijs voor de aanwezigheid van micro-organismen. De Vikings maakten o.a. ook een foto van “Het gezicht van Mars”.(zie foto) Deze structuren zijn ongetwijfeld gevormd door winderosie. De lander Viking Mars The face Op 4 december 1996 slaagde de lancering van de Mars Pathfinder. Op 4 juli 1997 maakte de Mars Pathfinder een landing op Mars, waarna een wagentje genaamd Sojourner van de lander af rijdt. Deze voert in de omgeving van de lander onderzoek uit. Hieruit bleek dat Mars meer op de aarde lijkt dan op de maan. Het steen bevatte vele stoffen die op aarde ook te vinden zijn. Het tweede dat gevonden was, kwam uit een chemische analyse. De samenstelling bleek overeen te komen met de meteorieten die op aarden gevonden zijn. In zo’n meteoriet waren mogelijke sporen gevonden van vroegere levensvormen op Mars. Het derde dat gevonden was, waren aanwijzingen die duiden op vroegere aanwezigheid van water. Vandaar de kanalen die Percival Lowel ontdekt had.
De Pathfinder/lander De Sojourner Op 4 januari 2004 landt de MER-A om 5.35 op het zuidelijk halfrond van de planeet in de Gusev krater. En op 25 januari arriveert MER-B op Mars in de Meridiani Planum. De MER’s zijn 2 robotwagentjes. Deze voertuigen moeten de bodem van Mars onderzoeken. Zij gaan dan o.a. op zoek naar sporen van water of ijs. Er zijn tot nu toe 4 belangrijke resultaten gevonden. De MER-B heeft grijze Hematiet gevonden op zijn landingsplaats. Voor het eerst worden tijdens deze missie de ondergrond en rotsen gedetailleerd bestudeerd met een microscopische camera. Er zijn ook hele mooie foto’s genomen (zie foto’s). Ook zijn er duidelijke aanwijzingen voor de aanwezigheid van water in het verleden. Wat zijn de feiten van Mars? We weten nu al heel veel over Mars. Maar hier zijn dan nog even alle feiten: Mars heeft 2 manen een diameter van 3.397km. De gemiddelde dichtheid is 3,9 g/cm3. De luchtdruk is 7 hPa terwijl dat op de aarde 1013 hPa is. De lengte van een dag is 24,6 uur. Lengte van een jaar is 686,98 dagen. De zwaartekracht aan de oppervlak is 0,4 terwijl dat op de aarde 1,0 is. De omloopsnelheid rond de zon is 24,1 km per seconde. De temperatuur aan de oppervlak is -120 tot 25 graden Celsius. De gemiddelde afstand tot de zon is 228 miljoen km. De atmosfeer bestaat voor 95,3% uit koolstofdioxide, 2,7% uit stikstof, 1,6% uit argon en de rest bestaat uit zuurstof en water. Het klimaat is dun en droog. En de geschatte leeftijd van Mars in 4,5 miljard jaar. Wat brengt de toekomst? Je kan nu nog niet op mars gaan wonen, want een mens kan niet leven met zo veel stikstof in de atmosfeer. Maar misschien later wel. In de toekomst willen wij op de maan en op Mars gaan wonen. Dit doen wij doormiddel van koepels. Over een aantal jaar is de Aarde vol met mensen. Het zou dan heel handig zijn als wij dan op de maan of op mars of op andere sterren zouden kunnen wonen. Onder de koepels zouden dan hele grote steden kunnen komen. Maar of dit plan echt werkelijkheid wordt, blijft de vraag.
Mars in de toekomst…???!!! Nog even in het kort… Welke informatie heeft men vroeger verzameld? • Mars heeft kanalen • Dat Mars twee manen heeft • De chemische samenstelling van Mars • hoe het landschap van Mars eruit ziet
hoe heeft men die informatie verzameld? Doormiddel van foto’s die gemaakt zijn door ruimtesonde en ruimtevluchten. Hoe zit het met kanalen en Marsmannetjes op Mars? Percival Lowel ontdekte kanalen op Mars. Hij dacht dat deze van Marsmannetjes afkwamen, maar het bleek dat deze kanalen ontstaan waren door het water dat er is geweest op Mars. Hoe verzamelt men tegenwoordig informatie over Mars? Tegenwoordig verzamelt men informatie via de MER-A en de MER-B. Deze sturen foto’s en informatie van Mars naar de aarde. Is er leven of water op mars? De MER-A en MER-B hebben een duidelijke aanwijzing gevonden , dat er water in het verleden was. Er is nog geen leven aangetroffen op Mars. Welke vluchten zijn er onlangs nog in het nieuws geweest en wat hebben die vluchten opgeleverd? Op dit moment zijn de MER-A en MER-B nog onderzoek aan het doen. Kunnen we later op Mars wonen? Dat ligt geheel aan de ontwikkelingen en de toekomst. Maar wat men wil is op Mars wonen d.m.v. koepels.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.