Lijm (snuiven)

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 776 woorden
  • 21 maart 2004
  • 84 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
84 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

LIJM ALS DRUGS! In arme landen snuiven heel veel straatkinderen lijm. Het heet met een moeilijk woord ‘pegamento’. In die lijm zit een giftige stof waar je zegmaar high van wordt. Je voelt je dan even in een andere wereld. Je hebt geen honger, dorst of problemen meer. Je kunt er ook erg slaperig van worden. Lijm snuiven is echt heel erg ongezond en gevaarlijk is het ook. Het tast je hersenen aan, en als je suf bent van het snuiven dan kun je bovendien niet goed op jezelf passen. En ‘s nachts als je alleen op straat bent, dan heb je zelfs ogen in je achterhoofd nodig! Want overal loert het gevaar. In Nairobi heeft de Keniase regering de verkoop van lijm aan personen onder de 18 jaar officieel verboden. De maatregel is bedoeld om het lijmsnuiven door Keniase jongeren te ontmoedigen. Vooral veel straatkinderen snuiven lijm, omdat daardoor het hongergevoel zou verdwijnen. Ze inhaleren echter vooral stoffen die gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. Het snuiven is voor velen ook verslavend. Stichting Sint Martines helpt (kans)arme (straat)kinderen in Brazilie.

Veel zwerfjongeren zijn verslaafd aan het snuivenvan schoenmakerslijm.

LICHAMELIJKE RISICO’S, ZIJN DIE ER OOK?

Natuurlijk zijn er ook lichamelijke risico’s. Er zijn er juist best veel. De risico’s zijn per stof verschillend. Tri en gefluorideerde koolwaterstoffen kunnen ernstige hartritmestoornissen teweegbrengen die soms de dood tot gevolg hebben. Stoffen zoals hexaan, benzine, tri of samengestelde lakverdunners brengen verlammingsverschijnselen met zich mee. Tolueen (dat vaak in lijm zit) leidt tot neurologische schade. Tri en tetra kunnen nier- en leverbeschadigingen geven. De meeste oplosmiddelen veroorzaken bloedarmoede. Benzeen kan ook nog andere bloedziekten veroorzaken. Drijfgassen in spuitbussen hebben nog een extra risico voor de longen.

WAT IS GLUE SNIFFING?

Glue sniffing is de Engelse vertaling van het snuiven van vluchtige oplosmiddelen (waaronder lijm). Het wordt gedaan om in een roes te raken. Het gaat hierbij om producten als benzine, gas uit sigarettenaanstekers, verf en lakverdunners, nagellakverwijderende stoffen of drijfgassen uit spuitbussen en natuurlijk lijm. Na inademing hebben deze middelen vrijwel direct effect. Bij matig gebruik hebben ze over het algemeen een korte werkingsduur. De effecten lijken dan een beetje op die van alcohol. Iemand voelt zich licht aangeschoten en in een roes, kan niet meer stevig op zijn benen staan en wordt duizelig. Soms komen er hallucinaties, die meestal plezierig en kleurrijk zijn. Neemt een gebruiker meer, dan komt deze in een dromerige toestand en treden er bewegingsstoornissen op. De gebruiker kan nauwelijks meer op zijn benen staan en leidt aan geheugenverlies. Je kan dit vergelijken met iemand die dronken is, waarbij men zichzelf niet onder controle heeft. De gebruiker wil meestal in een lichte roes blijven. Na het gebruik ervan, kan er een kater ontstaan. Men heeft dan last van hoofdpijn en misselijkheid. Bij veel snuiven kan verlies van bewustzijn optreden. Uiteindelijk kunnen verlammingsverschijnselen optreden, ook van de ademhalingsspieren. Dan staat de ademhaling stil en houdt het hart ermee op. Snuiven van vluchtige oplosmiddelen kan dus heel erg gevaarlijk zijn.

IS ER EEN KANS OP VERSLAVING?

Als het lichaam eenmaal went aan de oplosmiddelen, dan heb je kans dat je de dosissen steeds wil verhogen. De meest genoemde klachten die daarna komen zijn angst, slapeloosheid, duizelingen, verminderde eetlust, duizeligheid en misselijkheid. Geestelijke afhankelijkheid treedt wel op, dat wil zeggen de persoon verlangt sterk naar de roes.

DE EFFECTEN OP KORTE EN LANGE TERMIJN.

Effecten op korte termijn Het algemeen licht euforisch roeseffect duurt zeer kort en wordt soms gevolgd door een dronkemanstoestand. Door het snuiven ontstaan irritaties van de ogen, neus en keel. Soms stelt men braakneigingen, hoofdpijn en psychotische reacties (o.a. hallucinaties) vast.

Effecten op lange termijn Lichamelijke nevenverschijnselen na langdurig gebruik zijn verschillend naargelang de aard van het genomen product. Effecten na langdurig gebruik van deze producten zijn o.a. mogelijke beschadiging van hersenen, longen, lever, nieren, beenmerg, oogvliezen en zenuwen. KAN DE WET HIER WAT AAN DOEN?

Snuifmiddelen zitten in stoffen die vrij verkrijgbaar zijn. Iedereen kan de stoffen dus op een manier gebruiken waarvoor ze niet bedoeld zijn. Er is geen wet die dat verbiedt, ondanks het feit dat het zeer gevaarlijk kan zijn.

Dit wil je ook lezen:

GLUE-SNIFFING, HOE DOE JE DAT?

Door insnuiving ofwel rechtstreeks van de flacon of de tube, ofwel wordt de vloeistof op een prop watten aangebracht in een plastic zak gehouden dat dan vervolgens als een soort masker op de neus wordt gedrukt. Deze techniek noemt men "glue-sniffing".

Een andere goede site !!! Voor vooral “hoe maak ik lijm”, (wat extra info, dus niet specifiek hoe maak ik lijm) en voor “Verschillende soorten Lijm.”

* www.bison.nl

Ga dan naar: - Producten - Gebruikstips - Lijmen wat en hoe

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.