Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Lavalampen

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 806 woorden
  • 11 maart 2001
  • 99 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
99 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Inspiratie nodig voor je profielwerkstuk?

Ben jij op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk, maar weet je niet waar te beginnen? Bij de Universiteit Twente vind je volop inspiratie. Van organen op chips tot fast fashion tot het programmeren van een robot – er is altijd wel een onderwerp dat bij jouw interesses past.

Lees meer!

Inleiding
Bij dit werkstuk ga ik het hebben over lavalampen. Het is te vinden in archimedes, jaargang 35 nummer 2. Ik ga het hier kort hebben over wie de lavalamp heeft uitgevonden en in welk jaar dat is geweest. Het lijkt me ook interessant om te weten te komen waaruit een lavalamp bestaat. Dus wat de inhoud is van de lavalamp. Het lijkt me een kei interessant onderwerp want ik heb zelf ook een lavalamp, maar daar heb ik mee geschud om de vaste “lava” van de bovenkant los te krijgen. Maar het water werd troebel en je kon de “lava” bijna niet meer zien. Terwijl eerst het water gewoon doorzichtig was. Ik heb de vloeistof eruit gehaald en vervagen door gewoon water, maar nu wil de “lava” niet meer omhoog. Of dit nu door de vloeistof komt of door de zuurstof in de fles. Dus het is fijn om te weten wat er in zit, dan kan ik misschien mijn lavalamp herstellen hoe die eerst was. Je hebt ook verschillende lavalampen. Ik wil hier een paar bekendste opnoemen.

De lavalamp van toen:
Lavalampen komen voor in vele designwinkels maar door wie en wanneer is deze lavalamp uitgevonden.
De lavalamp is bedacht door Craven Walker. Zijn echte naam is Edward Craven Walker. Hij leefde van 1918 tot 2000. Hij was een Engelse ingenieur. Hij maakt het eerste model van de lavalamp. Dit was in het jaar 1963. Deze lavalamp bestond uit een glazen vat met een inhoud. De inhoud was minerale olie met water. Hij had iets nodig om het glazen vat te verwarmen en gebruikte een doodgewone gloeilamp. Hij deed dit door de onderkant van het glazen vat te verwarmen. Het effect was dat de olie omhoog schoot en weer naar beneden zakte in verschillende vormen.
Het is niet bekend of dit een opgezet experiment was of dat dit heel toevallig is ontdekt.

De lavalamp van nu:
De lavalampen van nu bestaan nu uit heel andere inhoud. Deze inhoud is een polaire mengsel van polyethyleenglycol met water en een apolair mengsel van paraffine en gechloreerde paraffine. Deze twee verschillende soorten mengsels mengen zich niet met elkaar. Als de lavalamp nog koud is, dan is de bodem nog bedekt met het paraffine mengsel. Dit mengsel is nog vast en heeft een veel grotere dichtheid dan het water/polyethyleenglycol - mengsel dat om de mengsel heen zit.
Als je de gloeilamp aanzet straalt die warmte uit. En als je de gloeilamp dan onder het glazenvat plaatst wordt het water vanzelf verwarmd, met het gevolg dat de paraffine gaat smelten. Het smelten verloopt zeer langzaam omdat paraffine een slechte warmtegeleider is. Daarom heeft men een metalen spiraal onder op de bodem gelegd. Deze metalen spiraal zorgt ervoor dat de warmte van de gloeilamp beter wordt overgedragen aan de paraffine. Bij de eerste keer dat je de lavalamp laat verwarmen duurt ongeveer 6 uur totdat de paraffine volledig is gesmolten. Bij de 4e keer dat je de lavalamp laat verwarmen duurt het nog maar 2 tot 3 uur totdat de paraffine volledig is gesmolten. Als de paraffine volledig is gesmolten neemt het volume ervan met 3% toe. De dichtheid van de paraffine verandert langzaam van groter dan de dichtheid van water naar kleiner dan die dichtheid. Hierdoor gaat de paraffine als het ware drijven. Een deel van de warme paraffine maakt zich los van het andere deel van de paraffine die op de bodem van het glazenvat drijven, en stijgt vervolgens langzaam op. Verder verhoogt de toevoeging van polyethyleenglycol aan water de viscositeit of anders gezegd de stroperigheid van het polaire mengsel. Boven in de lamp is het omringende water niet zo warm. Dus de het deel van de paraffine die omhoog is gestegen koelt af. Hierdoor neemt de dichtheid van het deel van de paraffine weer toe en zinkt vervolgens weer.

Soorten
Je hebt veel verschillende soorten lavalampen. Je kunt ze krijgen in verschillende maten of vormen. Je hebt ook lava lampen in verschillende kleuren zoals: groen, blauw, oranje. Hierboven zie je een paar verschillende soorten vormen en kleuren.

Reflectie
Ik heb hier zeer veel geleerd. Ik weet nou tenminste wat ik nu moet doen met mijn kapotte lavalamp. Ik weet nu ook waar een lavalamp uit bestaat en wat voor een processen de lavalamp moet doorlopen om de lava omhoog te krijgen. Ik weet nu ook wie de uitvinder van de lavalamp is. Ik vond dit onderwerp zeker een geslaagd onderwerp en ik heb hier zeer veel aan gehad. Alleen ik heb nu geen scheikunde dus ik weet eigenlijk niet wat de stoffen zoals polyethyleenglycol en paraffine en gechloreerde paraffine betekenen. En of ik deze stoffen zelf kan maken en waar ik ze kan krijgen. Deze stoffen heb ik nodig om mijn eigen lavalamp te kunnen maken.

Ik heb gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

· Het archimedes Artikel: lavalampen
· Het internetadres : www.mathmos.com
· Het internetadres : www.oozinggoo.com

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.