Groene Stroom

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 640 woorden
  • 5 juli 2004
  • 110 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
110 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Groene stroom is duurzame energie, ook wel duurzame stroom, natuurstroom of ecostroom genoemd, die is opgewekt met behulp van zonnecellen, waterkracht, wind of biomassa. Er zijn geen fossiele energiebronnen zoals aardgas en steenkool voor nodig, die het milieu belasten en die bovendien op termijn uitgeput raken. Groene stroom wordt op een natuurvriendelijke manier opgewekt, het is schoon en ook onuitputtelijk. Een nadeel van groene stroom is dat het duurder is dan gewone stroom, dat komt doordat het opwekken van groene stroom gewoon veel duurder is dan het opwekken van gewone energie. Maar door belastingmaatregelen van de overheid hoeven groene stroomgebruikers geen energieheffing (Ecotax) te betalen. Dus het is maar een klein beetje duurder. Hieronder zie je alle manieren van opwekken van groene energie. Zonne-energie Door met zonnecollectoren en zonnepaneel te werken kan je veel energie uit de zon halen. Het verschil tussen een zonnecollector en een zonnepaneel is dat een zonnecollector zonlicht om zet in warmte, en een zonnepaneel het licht omzet in elektriciteit. Zonnecollectoren verwarmen water dat gebruikt kan worden voor de centrale verwarming of warm douchewater. Een zonnecollector vangt het zonlicht op en verwarmt daar water mee. In feite is een zonnecollector een soort doos met een zwarte bodem die de zonnewarmte vast houdt. Daaronder zit nog een isolatielaag om te helpen de warmte vast te houden. Een zonnepaneel zet in een keer de straling van de zon om in elektrische energie. Dat gebeurt als er zonlicht op een zonnecel valt waardoor dat omgezet wordt in elektrische energie. Dat gebeurt in de draadjes in de cel die tevens de elektrische stroom vervoeren.
Water-energie Water-energie, het klinkt heel moeilijk maar het is eigenlijk heel simpel, het is niet veel meer dan een grote turbine die onder water hangt en die inwerking word gebracht door het stromende water. Doordat het wat er door die grote turbine valt, kun je dingen laten bewegen, waardoor je stroom kan wekken. Boven zo’n turbine hangt een grofvuilrooster die het drijvende afval zo goed mogelijk probeert tegen te houden. Wel kost dit veel geld omdat het bouwen van een waterkrachtcentrale heel duur is. Windenergie Windenergie komt veel Nederland, dat komt omdat Nederland een plat land is en aan de zee ligt, hierdoor waait de wind hard en kun je daar makkelijk gebruik van maken. Voor het opwekken van windenergie worden windturbines gebruikt. De wieken moeten recht op de wind staan. Omdat de wind van richting kan veranderen, moet de molen steeds op de wind worden gezet. Dat doet een computer. Het belangrijkste onderdeel van een windturbine is het rotorblad; door de uitgekiende vorm van het blad wordt de energie van de langsstromende lucht omgezet in een draaiende beweging. De rotorbladen zitten vast aan de hoofdas of naaf, waarvan de draaiende beweging wordt versneld in een tandwielkast. de tandwielkast drijft op zijn beurt een generator aan die elektriciteit opwekt. De assen, tandwielkast en generator zitten in de gondel bovenop de mast. De opbrengst van zo’n windturbine kan heel erg verschillend zijn. Als het veel waait is de opbrengst veel hoger, daarom zetten ze de windturbine’s op plekken waar de wind hard waait, zoals langs het water of op een open vlakte. Biomassa Biomassa is de verzamelterm voor allerlei organische materialen, zoals: • snoeihout of gras; • GFT (Groente-, Fruit- & Tuinafval); • sloophout; • mest. Door het verbranden, vergassen of vergisten van biomassa kan duurzame elektriciteit, en dus groene stroom, worden geproduceerd. Maar anders dan bij de verbranding van fossiele brandstoffen is de omzetting van biomassa 'CO2-neutraal'. Hierdoor draagt biomassa als energiebron niet bij aan het broeikaseffect . Er zijn vier bronnen voor biomassa brandstoffen: houtafval uit de bosbouw, plantaardig afval uit de landbouw zoals stro, plantaardig afval uit de landbouwverwerkende industrie en energiegewassen die speciaal worden geteeld voor het gebruik als brandstof. Bovendien is biomassa een onuitputtelijke energiebron, want datgene dat gebruikt wordt, kan opnieuw worden aangeplant.

REACTIES

B.

B.

Dit is zooo gaaf maar komen leraren hier op de site ook ik hoop van niet want anders zijn mensen de klos!!

13 jaar geleden

P.

P.

hahaa zo coohool

12 jaar geleden

O.

O.

Hahahah tegenwoordig die plagiaatcontrole he :'(

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.