G.P.S

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 591 woorden
  • 22 juli 2001
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
28 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Wat is G.P.S?

G.P.S betekent global positioning system. G.P.S is een plaatsbepalingssysteem dat werkt met een aantal satellieten. Deze satellieten zenden een signaal uit en deze kan op aarde worden opgevangen met een apparaatje.

Hoe is G.P.S ontstaan?

Er wordt al duizenden jaren genavigeerd door de mensen. Dit deden ze vroeger met sterren en nu bijvoorbeeld met G.P.S. De eerste elektronische navigatiesystemen werden gebruikt in de 2e wereldoorlog door de Amerikanen, dit systeem heette “Loran” en hier werd ook gebruikt gemaakt van een satelliet, deze heet de “Transit 1A” en werd 2 jaar voor de 1e bemande ruimtevaart in een baan om de aarde gebracht. In 1964 wilde het Amerikaanse leger hun “Loran” systeem uitbreiden met nog meer satellieten. Toen hebben ze van de naam Loran, “Secor” gemaakt. In 1975 vond Amerika dat dit systeem niet meer goed werkte en toen hebben ze G.P.S ontwikkeld en dat gebruiken we nu nog steeds.

Hoe werkt G.P.S.?

Er zijn ooit 24 satellieten gelanceerd die een bepaalde frequentie uitzenden. De ontvanger op aarde die een computertje bevat vangt van minimaal 3 satellieten een signaal op en berekent waar op aarde je, je bevindt. De 3 signalen zorgen voor 3 dingen namelijk de: Lengtebepaling, de breedtebepaling en de hoogtebepaling. Beter is het om 4 satellieten te gebruiken, dat gebeurt normaal ook, voor een grotere nauwkeurigheid. Het signaal dat wordt uitgezonden bevat informatie over bijvoorbeeld de plaats van de satelliet en de tijd waarop het signaal wordt uitgezonden.

De verschillende soorten G.P.S

Je hebt verschillende soorten G.P.S die allemaal hun eigen functie hebben. Je hebt bijvoorbeeld “Glonass” (Global Orbiting Navigation Satellite System) dit systeem wordt gebruikt door het leger, dit systeem is in de jaren 70 ontwikkeld door de Russen en wordt nu door het leger gebruikt. Voor dit systeem zijn 24 satellieten gelanceerd, van deze 24 gebruikt G.P.S er 6 van. De frequenties voor het leger en de normale G.P.S zijn verschillend zo zendt de normale G.P.S een signaal uit van 1575,42 Mhz. En het leger gebruikt een frequentie van 1227,60 Mhz. Deze laatste van het leger is sterk gecodeerd en is ook niet op te vangen met de gewone apparatuur, hiervoor is speciale apparatuur voor nodig. Een ander soort G.P.S is “Qaspr” dit is een systeem dat veel wordt gebruikt in vrachtwagens en een variatie van dit systeem wordt ook gebruikt door de wandelaars of als je aan het fietsen bent.

En de laatste is het “Carin” systeem, “Carin” betekent Car Information System. “Carin” wordt gebruikt in auto voor plaatsbepaling, bijvoorbeeld je wilt van een bepaald punt A ergens naar een ander punt B dan voer je, je bestemming in en het “Carin” systeem wijst je de weg. Dit systeem meld bijvoorbeeld dat je over 300 meter naar rechts moet en daarna weer gelijk naar links. De boordcomputer die dit allemaal regelt past bijvoorbeeld ook de rijroute aan als er ergens een file is zodat je zo snel mogelijk van punt A naar punt B komt. Het “Carin” systeem kan je tot op de straat nauwkeurig bij je bestemming brengen, de boordcomputer is ook uitgerust met een beeldshermpje waar de hele reis op te volgen is en de verwachte reistijd en de afstand op worden weergegeven. Dit systeem werkt wereldwijd.

Conclusie Het G.P.S systeem is een zeer goed werkend systeem voor plaatsbepaling op aarde omdat het op een meter nauwkeurig kan zeggen waar precies op aarde je, je bevindt het nadeel van G.P.S is dat het behoorlijk duur is.

REACTIES

K.

K.

Heeee lekker ding
heel erg bedankt voor het geven van je werkstuk.
we hebben er veel aan.
meer tijd voor andere dingen....
kuzzzzz karlijn en rolien

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.