GPS

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 599 woorden
  • 22 september 2000
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
46 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen
GPS

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

GPS

Wat is GPS? GPS staat voor Global Positioning System. Het is een navigatiesysteem dat bestaat uit 24 satellieten. Deze satellieten kun je indelen in verschillende groepen: - Geostationaire satellieten: deze satellieten 'staan' boven de evenaar, op 36.000 kilometer hoogte. Zij doen er ongeveer 24 uur over om 'rond' de aarde te draaien, even lang dus als de aarde erover doet om om haar as te draaien. Het lijkt dus of deze satellieten stil 'staan'. - Circumpolaire satellieten: zij draaien om de aarde in een baan die over de polen loopt (circumpolaire satellieten). Zij staan ongeveer 700-1000 kilometer boven het aardoppervlak en doen ongeveer 11 uur over een 'rondje'. Zo kun je overal in de wereldsignalen ontvangen van de satellieten, wanneer je maar wilt. Ook maakt het niet uit wat voor weer het is. Iedere GPS-satelliet heeft een eigen code, zijn PRN (pseudo-random number). Zo weet je altijd van welke satelliet je een signaal ontvangt, zodat je je plaats kunt bepalen. Er zijn meer PRN's dan satellieten, omdat er ieder moment een nieuwe/vervangende satelliet gelanceerd kan worden (Een satelliet gaat ongeveer tien jaar mee. Er worden constant nieuwe satellieten gemaakt om de 'oude' te vervangen). Er zijn op dit moment 24 GPS-satellieten. De eerste Satelliet werd gelanceerd in februari 1978. Een satelliet weegt ongeveer 2.000 pond.

Civiele toepassingen
GPS kent vele toepassingen, veel te veel om op te noemen. Dit zijn er een paar: - Auto (vervoer) navigatie. - Luchtvaart - Scheepvaart - Ruimtevaart - Geodesie; dat is een wetenschap die zich bezighoudt met het bepalen van de grootte en vorm van een gedeelte van het aardoppervlak. - Survey; landmeetkunde als geodetische (zie geodesie) toepassingen. - Wetenschappelijk onderzoek. Om een paar (wezenlijke) voorbeelden te noemen: De positie van het passagiersschip Titanic, dat in 1914 gezonken is, is met behulp van GPS bepaald. En bij de aanleg van de tunnel die Engeland en Frankrijk met elkaar verbindt, is GPS ook erg nuttig geweest; de tunnel werd namelijk vanuit beide landen gebouwd en met behulp van GPS naar elkaar toe geleid. In 25 noordelijke staten van de VS en in twee provincies in het zuiden van Canada worden 2300 treinen gevolgd. De GPS zorgt voor veel informatie over de treinen (bijvoorbeeld positie- en snelheidsgegevens). Zo blijkt GPS een erg goed controle- en regelsysteem. Vervoersbedrijven, politie, brandweer, ambulance en ga zo maar door, beginnen ook gebruik te maken van GPS. Zij gebruiken dan AVL apparatuur. AVL staat voor Automatic Vehicle Location. Een mogelijkheid van AVL is dat als je bijvoorbeeld onderweg bent met bus of eigen auto, aan je wordt verteld door middel van een kleurenschermpje wat de kortste/snelste weg is ergens naar toe. Als je dan toch een verkeerde afslag neemt, kiest AVL een andere weg. Ook is er de mogelijkheid informatie te krijgen over de verkeerssituaties op een bepaalde plek (files, mist, gladheid, haarspeldbochten enz.). Ook valt er reisinformatie en toeristische informatie te verkrijgen. (Moeten we ons nu niet afvragen: 'Waar zijn wij nou helemaal mee bezig?').

Militaire toepassingen
Er zijn erg veel militaire toepassingen. Natuurlijk is er GPS voor plaatsbepaling 'te land ter zee en in de lucht'. En het is een ondersteunend middel voor het registreren van mijnenvelden en dergelijke. Maar ook voor bijvoorbeeld bommenwerpers: bommen kunnen met behulp van GPS nauwkeuriger op een bepaalde plek terechtkomen. Para's en ULV's 'vliegen' op kortere en snellere manier naar hun bestemming. Reddingsoperaties kunnen beter gecoördineerd worden.

Conclusie
GPS kan erg nuttig zijn. Het is een grote vooruitgang in onze samenleving. In de toekomst zullen er steeds meer GPS-gebruikers komen. Het zal natuurlijk nog wel even duren, want GPS is nu nog, vooral in Nederland, erg duur.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.