Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

European Combined Terminals; de spookterminal

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 1464 woorden
  • 28 maart 2001
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Inspiratie nodig voor je profielwerkstuk?

Ben jij op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk, maar weet je niet waar te beginnen? Bij de Universiteit Twente vind je volop inspiratie. Van organen op chips tot fast fashion tot het programmeren van een robot – er is altijd wel een onderwerp dat bij jouw interesses past.

Lees meer!
1. Introductie

Dit verslag beschrijft een terminal waar ASC's (Automated Stacking Cranes) en AGV's (Automatic Guided Vehicles) actief zijn. Dit systeem combineert een hoge graad van automatisering met beproefde technologische onderdelen en het is sinds meer dan acht jaar operationeel op de ECT Delta Sealand (OSL) en de Delta Dedicated East (DDE) terminals.

2. Verschillende terminal functies en bewegingen.

Voor het laden en lossen van schepen, is de kade uitgerust met brugkranen (verrijdbare kranen), die speciaal ontworpen zijn voor het behandelen van containers. Achter de kade met kranen is een grote open ruimte (yard) gesitueerd voor (tijdelijke) opslag van containers waarbij het stapelen geschiedt met behulp van ASC's. Horizontaal transport, het vervoeren van containers van kade naar yard, wordt uitgevoerd door AGV's.

Verschillende types van containers zijn opgeslagen in de vele yards. De volgende types kunnen onderscheiden worden:
· Gewone containers (20', 40', 45') en ongewone (extra grote) containers, die zowel vol als leeg kunnen zijn.
· Reefer containers (gekoeld) en tankcontainers (al of niet verwarmd), containers met een gevaarlijke lading en containers met niet in een container passende lading (grote afmetingen, stukgoed, machinerie).
Het laatste type containers wordt opgeslagen in aparte opslagplaatsen. Reefer yards en lege container yards worden apart gehouden van de gewone yard. In de reefer yard worden de containers aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Zodoende wordt de temperatuur van de zich in de container bevindende handelswaar op peil te houden.
De lege container yard mag dan functioneren als depot (strategische reserve) maar schoonmaak, herstel en onderhoud is er ook mogelijk. Tevens worden koelcontainers hier gecontroleerd en ingesteld voor een volgende lading.
De landzijde van de terminal is verbonden met het wegennet. Vrachtwagens worden afgehandeld met behulp van straddle carriers. Deze worden gebruikt voor intern horizontaal transport tussen de ASC-omgeving en de transfer punten voor het lossen en laden van de vrachtwagens. Voor het horizontale transport tussen de container yard, de trein-terminal en andere operationele terminals wordt gebruik gemaakt van het multi﷓trailer system (MTS). Aan landzijde worden deze MTS'ers geladen/gelost op de multi trailer system vervoer punten.
Om alle hierboven genoemde 'terminal-bewegingen' uit te voeren op een zo efficiënt mogelijke manier om kade-lengte, opslag ruimte, materiaal en personeel optimaal te benutten is correct plannen en uitvoeren zeker nodig (ruimte planning, planning de ligplaats voor de kade en een planning die laat zien welk 'karretje' waar naar toe moet).
3. AGV-ASC Systeem

Op de terminal wordt horizontaal transport tussen kade-kranen en container yards uitgevoerd door onbemande voertuigen (Automatic Guided Vehicles of AGV's). Het onbemande voertuig ontvangt de opdracht door middel van radio data communicatie van het Process Control System (kortweg PCS) om een beweging te maken via een vastgestelde route tussen twee punten met een container. De AGV kan zijn positie en richting controleren en zijn snelheid regelen en bewaakt tevens een aantal functies als motor temperatuur en brandstof niveau. Deze mogelijkheden zijn gebaseerd op een navigatie en een radio data uitzendsysteem, aangevuld door een rasterwerk van ontvangers die geïnstalleerd zijn in het wegdek van de terminal. Door middel van radio data communicatie rapporteert het onbemande voertuig eens in de zoveel tijd zijn huidige positie aan het PCS, die centraal de routes van alle voertuigen controleert en (waar nodig) de voorrang vast stelt tussen de voertuigen.

Onder de kade kraan vindt het laden en lossen van AGV's plaats. Nadat de container is geplaatst op de AGV, wordt de route van de AGV naar één van de ASC's aan waterkant vastgesteld door het PCS. Gedurende het lossen van een schip wordt intussen de door het PCS bestelde AGV naar een van de ASC transfer punten gestuurd, waar een ASC een container op de AGV plaatst. Hierna beweegt de AGV zich naar de kade kraan volgens de opdracht van het PCS.
Voor het opslaan van containers in de container yard worden Automated Stacking Cranes of ASC's gebruikt. Een ASC is een onbemande rijbrugkraan. De container yard bestaat uit een groot aantal sub-stacks (ASC-lanen), die haaks staan op de kade. Elke laan heeft een breedte van 6 containers en wordt bediend door één ASC.
In principe worden alleen standaard containers en reefers opgeslagen in ASC-lanen. Toch kunnen andere types ook opgeslagen worden onder vergelijkbare condities. Extra grote (niet standaard) containers met bepaalde afmetingen (met lading die deels boven de container uitsteekt) kunnen opgestapeld worden in een aparte laan bedient door een speciaal daarvoor gemaakte ASC, die is voorzien van een overhoogte spreader (spreaders zijn de 'armen' die aan een ASC zitten). Dit is de ASC-M(anual).
Voor het geval een ASC het begeeft is een reddingskraan (ook wel ASC-Rescue genoemd) in de gelegenheid de ASC te vervangen totdat deze gerepareerd is.
De ontvangen containers worden verdeeld over de lanen door het PCS (Process Control System). Het PCS vertelt een ASC naar welke ASC-laan hij moet. Als een container vervoerd moet worden van de ASC-stack naar de water- of landkant beveelt het PCS een ASC om de container op te halen van zijn locatie en het te vervoeren naar het transfer punt waar de container nodig is.
Aan de landzijde van iedere laan zijn transfer punten onder het bereik van een ASC geplaatst. Import containers worden vervoerd naar deze transfer punten door de ASC en ASC's zorgen er hier ook voor dat export containers vanaf de transfer punten in de stack belanden. Een straddle carrier wordt gebruikt om een container te transporteren tussen het transfer punt aan landkant en de transfer punten voor vrachtwagens en multi-trailer systems (MTS); het laatstgenoemde materiaal wordt gebruikt voor verder transport naar de rail terminal of andere operationele gebieden.
4. Ontwerp van de Automated Terminal (ook wel Spook Terminal)

Op het grootste gedeelte van een geautomatiseerde terminal wordt gebruik gemaakt van wat men noemt: "the container handling machinery". Dit is een samenhangend systeem van gebieden en materiaal dat zorgvuldig gecombineerd en in evenwicht met elkaar gebracht is en een met elkaar vervlochten systeem vormt.

De standaard sectie van een terminal zou bestaan uit de kade, ASC-yard, de operationele zijde aan land, intern wegennet en railterminal. De operationele en opslag capaciteit van de terminal is grotendeels gebaseerd op de lengte van de kade, de omvang van de stack, evenals de standaard structuur.
4.1 Standaard structuur

De standaard structuur van de gehele terminal is afgeleid van de standaardmaat van een basiselement, wat de 25 meter is, van de ASC (20 meter breed + 5 meter ruimte). De ASC spoorbaan is samengevoegd in groepen van 9. Op elk negende spoorbaan is er een 10 meter brede ruimte voor een onderhoudsweg plus transformator stations en lichtmasten.

Een standaard opzet van de terminal heeft een aantal voordelen. In het ontwerpstadium kunnen elementen makkelijk verplaatst worden, zonder de structuur van het geheel te beschadigen. Ook kunnen, tijdens constructie of operationeel leven op de terminal, veranderingen aangebracht worden met een minimum van desinvestering of verstoring van de structuur van de terminal.
4.2. Standaard lay-out.

De standaard lay-out van de geautomatiseerde terminal is te verdelen in verschillende zones. Om te voorkomen dat bemande en geautomatiseerde materialen door elkaar gehaald worden op de verschillende operaties, worden de zones strikt gescheiden gehouden. Dit levert een hoog niveau van veiligheid op en sluit beschadiging aan vracht en materialen uit.

4.2.1. Kade

Omgeving van de kade

Dit is de gehele omgeving tussen de voorkant van de muur van de kade en de transfer punten van de container yard.
AGV omgeving onder de kade-kraan
De AGV omgeving tussen de kraan rails bestaat uit 6 lanen voor het transport van containers naar en van de kade-kraan.
AGV gebied tussen keer- en opslagplaats
Dit gebied ligt tussen het gebied van de reikwijdte van de kraan aan zijn achterkant en de transfer punten van de opslagplaatsen (ASC-W, ASCIM-W en MT-W). De stroom verkeer achter het gebied van de reikwijdte van de kraan aan zijn achterkant loopt gelijk aan de AGV lanen op 4,0 meter afstand. De stroom verkeer van AGV's wordt op zo'n manier geregeld door het systeem dat de besturing van een AGV naar een bepaalde kade-kraan gerealiseerd kan worden zonder dat de andere er enige hinder aan ondervinden.
4.3. ASC yard

Automatische container yard (ASC)

De geautomatiseerde container yard bestaat uit ASC lanen of sub-yards elk uitgerust met een automated stacking crane (ASC), die gebruikt wordt voor standaard containers. In de meeste sub-yards zijn gebieden bestemd voor de opslag van reefer containers.

In de ASC lanen zijn transfer punten geplaatst op de landzijde (ASC-L) en aan de waterzijde (ASC-W). Aan waterzijde vindt uitwisseling van containers plaats tussen ASC en AGV yard aan de landzijde tussen ASC en straddle carriers.

De breedte van elke sub-yard is 20,0 meter, en biedt plaats aan zes rijen met containers. Elke negende laan is er een gang bestemd lichtmasten, sub-stations en enkele elektrische hulpstukken. Tussen de sub-yards is er ruimte gecreëerd voor een service weg. De lengte van de sub-yard is zo dat 42 TEU (TEU is Twenty foot Equivalent Unit) opgeslagen kan worden in één rij.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.