Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Dierproeven

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 668 woorden
  • 15 juni 2001
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
60 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
DIERPROEVEN: DIERPROEVEN:

Inleiding:

Dag in dag uit worden ze gemarteld. Zere ogen, ondragelijke pijn, rode huid, bloed, duizeligheid, misselijkheid, ontstekingen, en uiteindelijk de dood door ziekte of vergiftiging.
En waarom? Omdat ze het zo nodig op dieren willen uittesten. Dat is toch helemaal nergens voor nodig? Er zijn genoeg andere manieren om veilige make-up de wereld in te brengen.

De meest gebruikte tests op proefdieren:

Dieren worden geschoren en de huid word vol gesmeerd. Ze kunnen zich niet bewegen, de tests duren 7 dagen, ze veroorzaken bij de dieren oog en huidirritaties, ontstekingen en zelfs blindheid en dit alles gebeurt wanneer de dieren bij bewustzijn zijn.

Tests op giftigheid. De LD-50 test is 1 van de meest wreedste testen. Aan allerlei dieren zoals: Cavia's, ratten en muizen wordt de proefstof gevoerd (lippenstift, oogschaduw enz.) Tot 50% van deze dieren sterft hieraan.
In- vitro- methoden: Cellen en weefsels van mensen en dieren op kweek zetten en gebruiken.
Computeranalyse: Tests elektronisch berekenen wat de effecten zijn op de menselijke huid.
Nagemaakte menselijke huid: Met behulp van huidcellen word dit nagemaakt.
Gebruik van lagere dieren zoals: Slakken, insecten en bacteriën in plaats van gewervelde dieren. Men denkt dat zij minder pijn voelen omdat zij en minder ontwikkeld zenuwstelsel hebben.

De meest gebruikte dieren voor proeven zijn muizen en ratten maar er worden ook veel vogels en vissen gebruikt. Ze gebruiken veel muizen en ratten omdat deze weinig voedsel en weinig zorg nodig hebben en zich snel voortplanten.

In de VS gebruiken ze apen om het aids-virus op uit te testen en hun medicijnen.  Ook worden er honden op de tafel neergelegd, vastgebonden en een onnoemelijk zwaar gewicht op hun hoofd gegooid, nadat de hond het uitkrijst van pijn word het gewicht voor de tweede maal op zijn hoofd gegooid. Na nog een laatste pijnkreet wordt hij uit zijn lijden verlost. En waarom? Omdat ze de bloeddruk van een hond willen meten voordat hij sterft. Dit is een van de vele voorbeelden van dierproeven.

Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen aan het lijden van deze dieren. Je kunt bijvoorbeeld cosmetica kopen van:
- AH (huismerk)
- Kruidvat (huismerk)
- The body shop
Deze merken zijn niet getest op dieren en zijn dus diervriendelijk. Zo kun je met een gerust hart over straat. Deze make- up is niet duurder dan de andere cosmetica, die wel op dieren is getest.

Standpunt voorstander:

Een voorstander van de dierproeven vindt dat het nodig is om het eerst op dieren uit te testen. Ze willen alleen absolute veilige make- up verkopen aan de mensen. Ze vinden het misschien jammer voor de dieren maar de veiligheid van de make- up en mens gaat boven de dieren. Dit klinkt hard maar zo denken die mensen denk ik wel. Ze vinden het wel zielig voor de dieren maar vinden dat er geen andere oplossing is. Ze voelen zich er misschien niet helemaal goed bij maar toch doen ze het. Ook is het van belang voor de medicijnen. Er worden op dieren veel verschillende geneesmiddelen uitgetest, die nog eens van groot belang zouden kunnen zijn.

Standpunt tegenstander:

Een tegenstander vind het wreed en zielig. Hij/Zij kan zich niet voorstellen hoe iemand dit nou kan doen. Het is bijna onmenselijk. De dieren worden aan de lopende band gemarteld, ingesmeerd met de nieuwste cosmetica, geprikt en vergiftigd. En dat alleen om zo'n dom merk lippenstift of oogschaduw. Ze kunnen toch ook andere methoden gebruiken zoals: In- Vitro- Methode, de Computeranalyse of de Nagemaakte menselijke huid. Hierdoor lijden de dieren niet zo en kunnen ze vrij zijn. Vrij van de martelingen en pijnen, vrij van de wreedheid van de mens.


Eigen mening:

Ik vind dat ze moeten stoppen met dierproeven. Het is zielig en wreed. Hoe kunnen ze nou zo martelen en pijnigen voor de cosmetica? Dat is toch erg. Ik zou het zelf nooit kunnen doen. Er blijft toch een groot schuldgevoel bij je achter als je dit doet. Ik snap het gewoon niet.

Bronvermelding:

Ik heb alles van Internet afgehaald.

REACTIES

L.

L.

Beste Michelle,
Heb jij nog enkele adressen van de sites die jij gebruikt hebt voor dit werkstuk. Zou je ze dan naar mij willen mailen? want ik moet ook een werkstuk maken over dit onderwerp.
bvd

22 jaar geleden

D.

D.

hallo
ik had even een vraagje wat voor cijfer heb je er voor gehad omdat ie namelijk erg kort is vind ik hij is in ieder geval wel erg goed nou groetjes ik hoop dat ik snel er wat van hoor

22 jaar geleden

B.

B.

Hoi,
Ik doe zelf ook mijn wekrstuk over dierenproeven en ik heb er best veel aan gehad. Dankjewel!

KuSsIeSzZ BrItT

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.