Diamanten

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 386 woorden
  • 24 juni 2003
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
68 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Waar komt diamant vandaan? Waar de diamant precies ontstaan is, is nog steeds gedeeltelijk een raadsel, ook voor de specialisten op dat gebied. Ze denken dat op de een of andere manier vele miljoenen jaren geleden bij enorme hitte en druk diep in de aardkorstdiamant gekristalliseerd is. Daarna dreef de kracht van oude vulkaanuitbarstingen gesmolten stenen met daarin diamant door een soort gangen naar het aardoppervlak, waar men nu de diamanten vindt. De hardheid van een diamant Diamant is de hardste van alle edelstenen, ook al is de samenstelling nog zo eenvoudig: zuivere koolstof net als grafiet in een potlood die gekristalliseerd is. Omdat de diamant zo hard is, kan hij met de uiterste precisie geslepen worden, waardoor het heel mooi wordt als er licht op schijnt. Door het oppervlak te polijsten krijgt de diamant een prachtige schittering die alleen een diamant heeft. Wat betekent karaat precies? Het gewicht van een diamant zeg je niet in grammen. Het gewicht van een diamant heet karaat. Een karaat is ongeveer 1/5 gram. Dat betekent dat een diamant van vijf karaat 1 gram weegt. Omdat een diamant zo precies moet worden gewogen, klapt het weegschaaltje al naar beneden als je er tegen aan blaast. In welke landen kun je diamanten vinden? Je vraagt je jezelf natuurlijk wel af in welke landen de diamanten gevonden worden. Hieronder staat een tabel met cijfers uit 1970 waar de diamanten gevonden worden. Opvallend is dat een groot deel uit Afrika komt. In totaal was in 1 jaar tijd over de hele wereld de opbrengst van diamant ongeveer 9,5 kilo. Over zeldzaam gesproken!

Zaïre (Congo) 29,7% Zuid-Afrika 17,1% Rusland 16,6% Ghana 5,4% Angola 5,1% Zuidwest-Afrika 4,1% Sierra Leone 4,1% Liberia 1,7% Venezuela 1,0% Centraal Afrika 1,0% Ivoorkust 0,4% Brazilië 0,1% overige landen 11,6%

Hoe worden diamanten opgegraven? Meestal kost het erg veel moeite om een diamant op te graven. Een typisch voorbeeld daarvan vindt men in Zuidwest Afrika. Daar liggen de diamant lagen diep onder het zandduinen van de Namib woestijn. Sommige duinen zijn wel 21 meter hoog. Dit zand moet eerst worden weggegraven om een kiezel met diamant te vinden. Dat wil zeggen dat voor 1 gram diamant 110.000 kilo moet worden weggegraven. Hier en daar bevat ook de zeebodem diamanthoudende lagen. Deze werden vroeger door middel van baggermolens naar boven gebracht. Sinds 1971 zijn die lagen uitgeput geraakt. De mensen hebben daarom het baggeren stopgezet. Maar het zoeken naar nieuwe lagen gaat door.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.