Dengue

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 772 woorden
  • 11 april 2002
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 7
40 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Dengue Er zijn nog steeds mensen die denken dat Dengue een lichte koorts is die zonder behandeling vanzelf over gaat. Dengue is en ernstige virale ziekte, die overgebracht wordt op de mens door een muskiet (Aedes Aegypti).

Dengue is een ernstige virale ziekte. Het wordt gekarakteriseerd door het plotseling opkomen van koorts gedurende 3 tot 5 dagen, intense hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, pijn achter de ogen, anorexia, maag- en darm-stoornisen en huiduitslag. De ziekte kan zich kan zich op verschillende manieren uiten, van a-specifieke koorts tot een levensbedreigende vorm, het Dengue Shock Syndroom. Sinds 1965 zijn er meer dan 350.000 patiënten in ongeveer 60 verschillende landen met dengue opgenomen in een ziekenhuis. Bijna 12.000 doden door deze ziekte zijn sindsdien gerap-porteerd. Miljoenen mensen werden reeds een keer geïnfecteerd. Er zijn vier verschillende soorten van het virus te onderscheiden, serotype 1 tot en met 4. De meest gangbare in onze regio zijn 1, 2 en 4.

Waar komt het voor? Dengue komt voornamelijk voor in tropische delen van de wereld en soms ook in de subtropische delen van Noord- en ZuidAmerika, het Middelland-se zeegebied en Afrika. Dit voornamelijk door het gunstige broeiklimaat voor de eitjes van de mug.

Hoe wordt het verspreidt? Dengue wordt verspreidt door een mug genaamd " Aedes Aegypti ". Deze mug wordt zelf niet met het virus geboren. Hij krijgt het virus pas als hij een mens die besmet is met dengue prikt. Pas na acht dagen in het lichaam van de mug is het virus zover gevorderd, dat het de mens kan besmetten. Bij voortplanting van de mug wordt het virus niet aan de eieren overgedragen. De " A. Aegypti " mug kan het virus alleen van de mens overnemen. Hierdoor ontstaat dan de discussie waar het virus in de eerste instantie vandaan komt, aangezien de mug de drager van de virus is en mensen elkaar niet kunnen aansteken met deze ziekte.

Dengue en de mens De incubatietijd voor de mens is 4 dagen. Het verloop van de ziekte bij de mens gebeurt in drie stadia : 1) Invasie stadium : 2-3 dagen
Een aanval van Dengue kan in de uren voor het uitbreken voorafgegaan worden door een algeheel malaise en pijn in de gewrichten en spieren. Daarna begint het heel plotseling : koude rillingen (die op koorts wijzen) of het rood worden van het gezicht. De pijn in het hoofd (vooral achter de ogen) en in verschillende gewrichten (erger worden bij beweging) is kenmerkend. De huid is hypergevoelig, ziet er rood en gezwollen uit. De tong is dik. In enkele uren loopt de koorts tot 40°C op en de pols tot boven de 120 slagen per minuut. Elke beweging doet pijn. Na de eerst dag daalt de koorts iets.

2) Remission stadium: 12 uur - 3 dagen
Na enkele dagen wordt de temperatuur weer normaal en voelt men zich goed genoeg om te bewegen of lichte werkzaamheden te doen. Ook de andere klachten recidiveren. De symptomen nemen geleidelijk af.

3) Eindfase en eruptie
Na ± 1 week kan de koorts nog terugkomen, en ontstaat er een rode uitslag (eventueel vervolgd door vervelling).De polsslag kan in dit stadium vertraagd zijn. Het herstel kan lang duren in de zin van spier- en gewrichtspijnen en snelle uitputting (slechte eetlust, slapeloosheid, depressie, zwakheid).

Er is nog geen vaccin uitgevonden voor Dengue. Er bestaat ook geen gerichte behandeling ervoor. De behandeling van een primaire Dengue-infectie is uitsluitend symptomatisch. Men geeft dan medicijnen tegen de symptomen van de ziekte Dengue, zoals koorts, hoofdpijn, stijfheid, spierpijn en pijn in de botten en gewrichten. Nadat de mens een bepaalde vorm van de ziekte Dengue heeft gehad is hij immuun voor deze vorm van de ziekte geworden.

Dengue en de mug Dengue wordt verspreidt door een mug genaamd "Aedes Aegypti". Deze mug wordt zelf niet met het virus geboren. Hij krijgt het virus pas als hij een mens die besmet is met dengue prikt. Pas na acht dagen in het lichaam van de mug is het virus zover gevorderd, dat het de mens kan besmetten. Een "A. Aegypti" mug kan maximaal zes maanden lang leven. Na het leggen van de eieren is er na acht dagen een volwassen mug ontstaan (ei-larf-cocoon-mug). Deze mug is onder de bevolking ook bekend als de "pata blanca" mug. Dit dankzij zijn zwart-wit gestreepte poten. De ziekte kan alleen maar overgebracht worden door het vrouwelijk geslacht van deze mug.

Een van de bestrijdings wijzen van deze mug die de ziekte voortbrengt is houden van spuit acties met het bestrijdingsmiddel "Malathion" door de GGD. Ook streeft men naar preventieve maatregelen om het broeien te voorkomen. Ik denk dat het beste is als de mensen er voor zorgen dat de mug zich niet kan voortplanten. Op deze manier kunnen we de overheid ook dure en ongezonde spuitacties besparen

REACTIES

L.

L.

Hallo,
Mijn commentaar over het werkstuk is dat het heel interesant is want over deze soort onderwerp krijg je nooit iets te horen. Maar ja ga zo door. Volgende schooljaar ben ik in mijn examen klas en ik moet een scriptie maken over een onderwerp en ik heb dengue gekozen omdat ik het interesant vindt om over te gaan praten en vooral hier op Aruba dit soort ziekte veel voorkomt.
Ik laat het tot hier.
Bedankt doei,
Lisalotte Jacobs

18 jaar geleden

S.

S.

hoi Rico,
nou zeg jij weet er veel van,van waar heb je alle informatie?Heb je zin om me terug te mailen,kunnen we over verschillende onderwerpen discussieren.Wie weet.
Bye,God bless

17 jaar geleden

R.

R.

Dengue of knokkelkoorts .nooit van gehoord
Hierbij de documentaire op URL link http://www.youtube.com/watch?v=vafP_96Ih3U

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.