De koelkast

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 611 woorden
  • 3 mei 2001
  • 201 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
201 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

De werking van de koelkast

In het kort

In 1925 werd de koelkast uitgevonden door twee jongemannen zij gebruikten petroleum waarop de koelkast werkte, nu gaat dit proces anders namelijk zo: In de koelkast zit een vloeistof, met een zeer lage kooktemperatuur, zoals ammoniak, butaan, bepaalde halogeen koelwaterstoffen. Vroeger was dit vooral CFK's maar tegenwoordig worden deze niet meer gebruikt omdat zij slecht voor het milieu zijn. De werking van deze vloeistof gaat als volgt: De koelkast heeft een kringloop. In de koelkast zitten leidingen, waardoor één van de genoemde vloeistoffen doorheen stroomt. Het wordt rond gepompt door een elektromotor. Als de vloeistof halverwege is verdampt de vloeistof omdat het de warmte uit de koelkast opneemt. Zo wordt het koeler in de koelkast doordat de temperatuur daalt. Op een gegeven moment is de vloeistof bijna rond en wordt de vloeistof in gas-vorm weer vloeistof, hierbij komt warmte vrij. Nu begint alles weer opnieuw. De temperatuur wordt geregeld door een thermostaat die de motor uit en aan schakelt.

Je hebt twee soorten koelkasten: 1 De compressie koelkast
2 De Absorptie koelkast

Deze twee koelkasten hebben beide een andere werking . De compressie koelkast

Hierbij wordt het koelmiddel verdampt in een buis- of plaatvormige warmtewisselaar in het vriesvak. Door deze verdamping wordt de temperatuur in de koelkast verlaagd, net als hierboven beschreven in de werking. Maar hierbij wordt vervolgens de damp aangezogen door een kleine compressor. De damp condenseert in de condensor en deze staat zijn warmte weer af aan zijn omgeving. Als de druk weer verhoogd is en de warmte is afgevoerd, wordt het koelmiddel weer in vloeibare toestand gebracht.

Absorptie koelkasten

Deze werken zonder compressor maar met een kookvat. Hier zit een geconcentreerde oplossing van ammoniak en water in. Als deze oplossing de warmte opneemt zal de ammoniak verdampen, dit door de warmte die hij uit de koelkast opneemt, en het water zal achterblijven. Net als bij de compressie koelkasten gaat het ammoniak rond en wordt het zo weer koel in de koelkast. Deze koelkasten vind je voornamelijk in caravans, het zijn kleine meeneem koelkastjes die erg handig.

Heb je voorstellen voor verbetering van het ontwerp ?

De milieuvriendelijkheid

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende modellen van koelkasten met ook heel veel verschillende functies, er is voor ieder wat wils. Alleen zouden de ontwerpers en uitvoerders van de koelkasten misschien meer letten op de milieuvriendelijkheid. Dit is al voor een groot deel gebeurd denk maar aan de CFK's die nu niet meer gebruikt mogen worden, omdat er aangetoond was dat deze gassen schadelijk waren voor het milieu. Misschien zou er nou aan gedacht moeten worden om een aantal verschillende ruimtes te maken die elk hun eigen temperatuur hebben zodat uiteindelijk het energieverbruik wordt verminderd, omdat het minder stroom gaat verbruiken.

Hoe de koelkast eruit ziet

Ook het uiterlijk zou aangepast kunnen worden, de meeste koelkasten zijn groot en hoekig, ook kosten ze veel ruimte en zijn ze zwaar. De koelkasten kunnen wat vrolijkere kleuren krijgen zodat ze niet zo'n saaie uitstraling hebben. De koelkast moet namelijk wel lang mee gaan, dus moet hij wel mooi blijven. Er moeten ook meer aparte vakjes komen, zodat er niet zo lang naar een bepaald product gezocht moet worden. Er moeten meer luxere koelkasten komen, waarbij je niet hoeft te bukken om er een product uit te pakken. De koelkast moet ook minder ruimte gaan kosten. Zodat hij niet meer in de weg staat. De koelkast moet ook nog makkelijker schoon te maken zijn, je moet dus op elk plekje in de koelkast heel makkelijk bij kunnen en je zou bijvoorbeeld ook losse delen eruit moeten kunnen halen om deze in de afwasmachine te zetten of zelf af te wassen.

REACTIES

A.

A.

IK HOUD VAN LEZEN!!!! X HVjJJJ

12 jaar geleden

J.

J.

ik heb altijd gedacht dat albert einstein de koelkast heeft uitgevonden. maar dat is blijkbaar dus niet zo.
PIETERTJE HOUD JE BEK dit is geen ordinaire site dit is een leerzame site die niet is bestemd voor kwajongens

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.