M’n Motivatie:
Ik heb voor deze opdracht gekozen omdat heel veel mensen tegenwoordig een beugel hebben. Deze opdracht leek me ook leukst. Ik weet er niet zo heel veel van aangezien ik er zelf gelukkig nooit eentje gehad heb.
De beugel:
Tegenwoordig is het bijna in de mode om een beugel te hebben veel mensen hebben er één of hebben er een gehad ongeveer 1 op de 5 kinderen heeft een beugel of heeft er eentje gehad. Natuurlijk liever geen beugel dan wel maar je hebt er uiteindelijk toch voordeel van een gebit dat schots en scheef staat is niet zo’n mooi gezicht vroeger hadden ze nog geen beugels maar tegenwoordig kan (bijna) alles.
Je kunt om verschillende redenen een beugel krijgen
Bijvoorbeeld:
- Als je tanden scheef groeien
- Als je tanden te ver uit elkaar staan.
- tanden en kiezen niet juist op elkaar passen waardoor je een verkeerde beet krijgen de tanden en kiezen verkeerd slijten.
- Een onder/overbeet. De bovenkaak staat te ver naar voren, de onderkaak te ver naar achteren en onder beet is natuurlijk andersom.
- Tanden en kiezen niet goed doorkomen.
- Duimzuigen: Door het duimzuigen moeten veel kinderen een beugel gaan dragen. Je krijgt problemen met je kaken en je tanden gaan scheef staan. Als je een beugel moet gaan dragen door het duimzuigen en je bent nog in de groei dan groeit alles weer heel snel recht.
Hoe werkt het bij de Orto?
Voor je een beugel krijgt, gaat de orthodontist eerst je gebit bekijken. Staan je kaken goed? Hoe ver is je mond al gegroeid? Praat je wel goed? Dat kan een orthodontist niet allemaal zo zien. Daarom laat hij foto's maken. Dat gebeurt vaak met een speciaal apparaat dat foto's van de binnenkant van je mond kan maken. Aan die röntgenfoto's kan de orthodontist zien of je echte tanden en kiezen al goed genoeg gegroeid zijn. Daarna moet je ook nog happen. Zo wordt er een afdruk van je gebit gemaakt. In die afdruk wordt later gips in gegoten. De orthodontist noemt dat het gipsmodel. Het model stuurt hij naar een beugel maker. Die kan daarmee een speciale en passende beugel voor je maken als dat nodig is. Als je een beugel moet, moet je er wel helemaal achter staan aangezien je dat ding een halfjaar of zelfs langer in je mond moet dragen. Dan na een tijdje krijg je je beugel en moet je elke maand terug komen voor controle en misschien het aantrekken van draden zodat je een nog sneller een resultaat hebt
Soorten beugels
Er zijn 5 verschillende soorten beugels de: buitenboordbeugel, activator, plaatbeugel, vaste beugel en de retentiebeugel.
Buitenbeugel:
Voordat je een buitenbeugel krijgt, worden er eerst om je bovenste achterste kiezen 2 elastiekjes. Deze elastiekjes zorgen ervoor dat er straks wat meer ruimte is om 2 ijzeren bandjes in je mond te plaatsen. Daar wordt dan de buitenbeugel aan vastgemaakt en door het petje/nekband wordt dan kracht gezet op de bovenkaak. Het is de bedoeling dat de groei van de bovenkaak wordt geremd en dat de onderkaak weer normaal kan doorgroeien. Als je een buitenbeugel hebt merk je al snel dat de stand van je tanden verbeterd want iedere keer is de ruimte tussen je voortanden en de beugel weer weg en dan moet je weer terug naar de orthodontist om de beugel bij te laten stellen. De buitenbeugel wordt ook vaak ‘buitenboordbeugel’ of ‘buitenboordmotor’ genoemd. De echte naam voor deze beugel is ‘headgear’.
Activator:
De activator word ook wel de blokbeugel genoemd. Hij zit vastgeklemd aan je bovenkaak. Een activator zorgt ervoor dat de groei van de bovenkaak tegengehouden wordt, en dat de onderkaak sneller groeit. Een activator kan dus ook alleen maar worden gebruikt als je nog in de groei bent. De beugel werkt alleen als je hem 16uur per dag in hebt. Na 6 á 9 maanden hoef je hem alleen nog maar s’nachts in als je een beetje geluk hebt. Het kan zijn dat je spierpijn krijgt van de activator maar dat is wel een goed teken dat betekend dat de activator zijn werkt doet.
Plaatbeugel:
De plaatbeugel kan je uitdoen. Het is een plastic plaatje met ijzerdraadjes eraan. Het zit tegen je gehemelte aangedrukt. De ijzerdraadjes zitten om je gebit heen. Deze losse beugel zet je tanden en kiezen recht. De plaatbeugel is eigenlijk bijna niet zichtbaar vanaf de buitenkant.
Vaste beugel:
De vaste beugel bestaat uit brackets ,slotjes ook wel genoemd deze beugel krijg je meestal nadat je al een andere losse beugel hebt gehad. Door de brackets gaat een ijzeren draad. Bij een vaste beugel of slotjesbeugel horen elastiekjes. Die zijn heel klein. Ze zitten vast aan speciale haakjes van je beugel. De elastiekjes trekken je gebit netjes langs het ijzerdraadje. Als je voor controle langskomt, verplaatst de orthodontist soms de elastiekjes of trekt het ijzerdraadje wat strakker.
Retentiebeugel:
De retentiebeugel is een beugel die je krijgt als alles op zijn plek zit. Van deze beugel heb je weinig last want je hoeft hem alleen nog maar ’s nachts in te doen. Ook zit de retentiebeugel niet vervelend in je mond want hij trekt of duwt niet tegen je gebit. Hij zit allen maar als steuntje tegen je gebit aan zodat de tanden en kiezen nog een poosje op hun nieuwe plek kunnen vastgroeien. Het is niet zo goed zichtbaar vanaf de buitekant dus hij valt minder op dan de andere beugels.
Kosten
Een beugel kost rond de 2000 euro als het niet meer is en omdat niet iedereen zoveel geld kan missen bestaan er ziektekostenverzekeringen. Sommige verzekeringen betalen meer dan andere. Maar beugels worden vaak wel gedeeltelijk vergoed. Het ligt er ook aan wat voor soort beugel je hebt de koste kunnen dan hoger of lager uitvallen.
Eten en drinken
Als je net een beugel hebt kun je er in het begin wel een beetje last van hebben met als die uitsteeksels in je mond maar dat gaat naar een tijdje ook wel over. Je mag ook bepaalde dingen niet eten en drinken. Het ligt er wel aan wat voor beugel je hebt bij een uitneembare beugel kun je die natuurlijk uitdoen. Mensen met een beugel mogen geen: toffees, drop, pepermunt, stokbrood en andere taaie dingen eten.
Nadelen van een beugel
- Je kunt last krijgen van je mond en dan kun je dus niet normaal eten.
- Sommige beugels zijn heel opvallend, vooral als je aan je mond kunt zien dat je een beugel draagt. (bijv. de blokbeugel en de buitenbeugel) dan heb je kans om flink bekeken te worden door de medemens
- Het ijzer en nikkel van beugels, kan contactallergie veroorzaken ook best vervelend
- Een beugel is ook heel duur, gelukkig zijn er ziektekosteverzekeringen die dat regelen.
Voordelen van een beugel
- Een mooi gebit, mooie rechte tanden, een goede verhouding tussen je kaken en je - gebit, netjes sluitende mond.
- Als je een beugel hebt moet je toch wel 1x per maand naar de orthodontist, mis je nog eens wat van school
Meestal spelen de nadelen bijna niet mee als je een beugel krijgt, het gaat erom dat je een netjes gebit krijgt!
M’n reflectie:
Het was wel een interessante opdracht. Ik wist niet dat er zoveel bij kijken bij alleen een beugeltje nemen aangezien meer dan kwart van de Nederlands bevolking er een heeft (gehad). Ik heb er best veel van geleerd en het was ook wel interessant ik ben dingen te weten gekomen die ik nog niet wist
De bronnen:
http://www.orthodontist.nl/beugels/vast.html
http://www.orto.nl/hagenhome.html
REACTIES
1 seconde geleden