Wat is Asbest?
Het woord asbest is afgeleid van het Griekse woord “asbestos”en betekend onverwoestbaar. Asbest is een verzamelnaam voor materiaal dat vezels van serpetijn of amfibool bevat. Asbest vezels zijn sterk en flexibel. Ze zijn geschikt voor veel verschillende toepassingen omdat ze bestand zijn tegen de hitte en chemicaliën, slijtvast en isolerend zijn. De meest voorkomende asbest soort is chrysotiel, een witte asbest soort die in de mijnen gewonnen werd. Asbest is erg goedkoop.
Een aantal asbestsoorten:
Chrysotile
Amosiet
Crocidoliet
Ruwe vorm chrysotiel
Hoe wordt asbest gemaakt?
Asbest is een natuurlijk product. Asbest wordt als delfstof gewonnen in o.a Zuid-Amerika, Rusland en Canada. De lengte van de asbestvezels kan sterk variëren en is afhankelijk van de vindplaats, de asbestsoort en de verwerking van de delfstof tot vezels.
Waar werd asbest voor gebruikt?
In Nederland werd asbest officieel verboden in 1993. Hiervoor werd nog wel gebruik gemaakt van asbest. In de jaren tachtig werd er in en om de huizen vaak asbesthoudend cement gebruikt. Asbest werd voor nog veel meer dingen gebruikt, zoals: remvoeringen en koppelingsplaten in auto’s, in vloerbedekking, in een kookplaatje voor in de keuken, als plaat onder en achter de kachel, en als plantenbak. Asbest werd ook heel veel gebruikt voor golfplaten.
Asbest komt op twee manieren voor: hechtgebonden en losgebonden. Hechtgebonden betekent dat asbestvezels goed opgenomen zijn in het materiaal waarin ze verwerkt zijn. Er komen dan dus nauwelijks asbestvezels vrij. Asbestcementgolfplaten en vlakke platen die in goede staat verkeren, zijn voorbeelden van hechtgebonden asbest. Andere voorbeelden van hechtgebonden asbest zijn: vulmiddel, structuurverf en koppelingsplaten, maar hechtgebonden asbest wordt voor nog veel meer dingen gebruikt. Bij losgebonden asbest kunnen asbestvezels gemakkelijk vrij komen, omdat de asbest nauwelijks gebonden is aan het dragermateriaal. Een voorbeeld van losgebonden asbestmateriaal is spuitasbest. Spuitasbest is voor 1978 vooral veel gebruikt als isolatiemateriaal en als brandwerende laag op staalconstructies. De brandwerende laag op staal constructies werd vooral gebruikt in grote gebouwen. Losgebonden asbest werd ook gebruikt voor o.a: geïsoleerde leidingen en vaten, isolatie in verwarmingsketels en isolatie in treinen en schepen.
Is er asbest aanwezig in de directe omgeving?
Sinds 1993 mag asbest in Nederland niet meer gebruikt worden. Asbest is een gevaar voor de gezondheid. Asbest komt dan ook niet meer voor in de directe omgeving. Toch komt asbest nog voor in veel gebouwen, woningen en objecten. Dit brengt risico’s met zich mee, vooral tijdens het bewerken en slopen van asbest.
Op het asbestverbod bestaan een aantal uitzonderingen:
het uitvoeren van laboratorium onderzoek aan asbesthoudend materiaal
onderhoud en reparatie aan asbesthoudend materiaal
opslag en verwerking van asbesthoudend afval
het slopen van asbest uit gebouwen en objecten
Deze uitzonderingen van het asbestverbod gelden tot 1 januari 2005.
Brengt asbest gezondheidsrisico’s met zich mee?
Asbest is een groot gevaar voor de gezondheid, daarom is asbest in Nederland ook verboden. Toch sterven in Nederland jaarlijks zo’n 700 mensen aan de gevolgen van een aandoening die door asbest is veroorzaakt.
Doordat de vezels gemakkelijk kunnen vrijkomen, is het gezondheidsrisico van losgebonden asbest groter dan dat van hechtgebonden asbest. Asbest kan schadelijk zijn als het in hoge concentraties wordt ingeademd. In de buitenlucht zweven ook asbestvezels maar dat zijn er maar zo weinig dat dat geen gevaar oplevert. Een te hoge concentratie van ingeademde asbestvezels kan tot gevolg hebben dat je ziektes krijgt als asbestose, longkanker en mesothelioom.
Wat zijn dit voor ziektes?
Asbestose
Asbestose is een ziekte die tot de groep van stoflongziektes behoort.
Door de bindweefselvorming in de longen wordt het steeds moeilijker om zuurstof op te nemen. De ziekte uit zich pas 10 tot 40 jaar na de blootstelling aan asbest. Asbestose is niet te behandelen.
Longkanker
Deze aandoening kan zich uiten 4 tot 40 jaar na de blootstelling aan asbest. Roken in combinatie met de blootstelling aan asbest, verhoogt de kans om longkanker te krijgen. Afhankelijk van de uitbreiding van de longkanker is therapie mogelijk.
Mesothelioom
Dit is een kwaadaardige aandoening die in bijna alle gevallen wordt veroorzaakt door de blootstelling aan asbest. Mesothelioom is een aandoening van de vliezen rondom de longen, buik en hart.
Bij de ziekte maligne mesothelioom kan een werknemer zijn werkgever aansprakelijk stellen en kan de werknemer recht krijgen op een schade vergoeding. Dit is wel afhankelijk van de omstandigheden. Na 30 jaar kan de werknemer zijn werkgever niet meer aansprakelijk stellen.
Pleurale plaques
Deze ziekte wordt heel vaak gevonden bij mensen die met asbest hebben gewerkt. Pleurale plaques zijn verdikkingen van het borstvlies.
Conclusie
Asbest is gevaarlijk en is in Nederland verboden. Asbest werd voor veel verschillende dingen gebruikt maar komt inmiddels steeds minder voor in Nederland. Er moet voorzichtig om worden gegaan met asbest vanwege de gezondheidsrisico’s die asbest met zich mee brengt.
Motivatie:
Ik wist heel weinig van asbest af en het leek me een vrij moeilijk onderwerp om me in te verdiepen, maar door dit verslag te maken ben ik er toch meer over te weten gekomen.
Reflectie:
Het was een moeilijk onderwerp om een verslag over te schrijven. Niet alle informatie die ik gevonden heb, heb ik begrepen. Het was wel een interessante opdracht omdat ik heel weinig van asbest afwist.
Bronnen:
www.comiteasbestslachtoffers.nl
REACTIES
1 seconde geleden