Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Andreas Vesalius

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 454 woorden
  • 22 augustus 2000
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
28 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
Andreas van Wesele of Andreas Vesalius werd op 3 december 1514 geboren in Brussel. Zijn vader, die ook Andreas heette, was apotheker in dienst van Keizer Karel V, zijn moeder was Elisabeth Crabbe. Vesalius ging eerst naar school in Brussel en trok in 1529 naar Leuven om naar het Pedagogium Castri 'middelbaar' onderwijs te volgen. Naast deze studie volgde hij ook nog lessen aan het Collegium Trilingue, gesticht door Hieronymus Busleiden en verder uitgebouwd door Erasmus. Door deze lessen beheerste hij het Latijn zeer goed, en wist ook het een en ander van Grieks. Toen hij 19 jaar oud was begon hij zijn medische opleiding aan de universiteit te Parijs. Hier kreeg hij les van Jacobus Sylvius en Johannes Gunterius Andernacus. Hij bekeek daar werk van Galenus, een oude Griekse anatoom, die een meer dan 250 boeken achterliet. Om lichamen te hebben om in te kunnen snijden jatte hij af en toe een lijk van de executieplaats. Hierdoor kreeg hij grondige kennis van het skelet van de mens, waardoor hij later zelf een skelet kon bouwen uit de beenderen van een geëxecuteerde. Dit snijden in lijken was niet geheel onomstreden, omdatvolgens de Katholieke Kerk lichamen ongeschonden begraven dienden teworden. In de zomer van 1536 werd Vesalius gedwongen naar Brabant terug te keren wegens het uitbreken van de oorlog tussen Keizer Karel en François I van Frankrijk. Aan het einde van dat jaar ging Vesalius naar de universiteit van Padua, in die tijd de meest vooruitstrevende medische faculteit van Europa. Daar deed hij examen en promoveerde hij tot doctor in de geneeskunde, waarna hij Paolo Colombo kon opvolgen als docent heelkunde. Hier kon hij nog meer lijken snijden, waardoor hij nog meer kennis over het menselijk lichaam kreeg en er drie systematische platen van kon maken. Ook liet hij een leerling drie platen van het skelet maken en deze zes platen werden uitgegeven. Alles wat hij hierbij opmerkte en in tegenstrijdigheid was met Galenus schreef hij op, al waren er sommige dingen nog niet helemaal realistisch. Op den duur geloofde hij zelfs niets meer van Galenus tenzij hij het zelf gezien had. In augustus 1543 kwam het eerste deel van zijn reeks boeken uit waarin hij zijn onderzoeken naar de anatomie publiceerde. Later werd hij arts in dienst van Karel de vijfde. In diezelfde periode huwde hij met Anna van Hamme uit Vilvoorde en juli van 1545 kregen zij een dochter, die zij ook Anna noemden. De keizer was geen gemakkelijke patiënt, want hij luisterde niet altijd naar de adviezen van Andreas . Behalve een goed anatoom was Vesalius ook een goede geneesheer en daarom werd hij vaak geraadpleegd door beroemde en adellijke personen. Dit is keuze III van de eindopdrachten bij hoofdstuk 5 van Solar – ANW voor bovenbouw VWO - deel 2

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.