Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


De geschiedenis van alcohol!!!!!!!!1Alcohol is bijna even oud als de mensheid zelf. Zeker is dat 6000 jaar voor Christus er al alcohol werd gemaakt. Het oudste bierbrouwersrecept is dan ook gevonden op een 5000 jaar oude kleitafel uit Sumerië. Hier werd heel lang alleen bier gedronken.

Bij de oude Grieken was wijn weer heel populair. Zij kenden vele goden. Eén van hen was Bacchus (hiernaast op de foto te zien), de god van de vruchtbaarheid. Ter ere van hem werden veel grote feesten gehouden, waarbij door de Grieken aardig wat wijn werd gedronken. Bacchus kreeg dan ook de bijnaam: "God van de dronkenschap".

Ook in de bijbel werd vroeger al over alcohol geschreven. Zo is er een verhaal waarin Jezus water in wijn verandert tijdens een bruiloftsfeest.Toch dronken vroeger niet veel mensen alcohol en ook altijd bescheiden hoeveelheden. Alcohol was gewoon te duur en niet altijd en overal te verkrijgen.

In de Middeleeuwen bleef dit zo. In die tijd werd wijn van vruchten gemaakt en bier van gerst en honing. Het alcoholgehalte van die dranken was erg laag. Er waren natuurlijk ook nog geen koelkasten, dus de dranken bedierven snel. Hierdoor waren de dranken niet het hele jaar te koop.

Via de Arabieren bereikte in de Late Middeleeuwen de distilleertechniek ons land. Steeds meer werden de distillaten als genotmiddel gebruikt. De distillaten bedierven niet en het alcoholgehalte was hoger. Maar nog steeds was alcohol duur en dus onbereikbaar voor veel groepen mensen.

Dit veranderde in de 17e eeuw. In deze eeuw werd ontdekt dat je ook uit koren en bieten sterke drank kon maken. De grondstoffen koren en bieten waren veel goedkoper en de prijs van alcohol ging omlaag. Sterke drank werd ook bereikbaar voor de gewone man.Meer mensen gingen alcohol drinken, maar de consumptie van alcohol bleef echter tot 1960 laag. Dit kwam doordat drinken iets was voor mensen met luxe. De normale bevolking waagde zich er nog niet aan.

Maar tussen 1960 en 1990 ging een grote groep mensen steeds meer verdienen. De prijzen van allerlei producten gingen hierdoor ook omhoog. Maar de prijs van alcohol bleef op de een of andere manier laag.

Alcohol werd steeds meer een gewoon consumptiemiddel. Meer en meer mensen maakten alcohol drinken tot een gewoonte. Ook vrouwen begonnen met alcohol drinken en dit werd niet langer vreemd bevonden. In 1992 dronk de gemiddelde Nederlander bijna 1000 glazen alcohol per jaar. Meer dan 650.000 mensen dronken elke dag gemiddeld meer dan 8 glazen per dag. In het heden stijgt het drankgebruik nog steeds.

Wat zit er in alcohol??????Alcoholpercentages

Het alcoholpercentage verschilt per soort drank. Bieren hebben gemiddeld 5% alcohol, wijnen rond de 11%, sherry en port (ook wijnsoorten) rond de 18% en gedistilleerde dranken (zoals jenever, rum en whisky) tussen de 35% en 45% alcohol.

Elke alcoholhoudende drank heeft zijn eigen glaasje, met een verschillende inhoud. Dus als elk alcoholisch drankje in het goede glaasje wordt gedronken, krijg je per glaasje toch dezelfde hoeveelheid aan alcohol binnen. Eén glas bier bevat dus evenveel alcohol als een glas wijn, ook al zijn de alcoholpercentages verschillend.

Overige ingrediënten:

Naast alcohol bevatten de meeste alcoholhoudende dranken ook nog water en kleur- en smaakstoffen. Ook bevat alcohol vele calorieën. In een glas bier zitten bijvoorbeeld al minimaal 110 calorieën, in een glas wijn 80 en sterke dranken hebben er 70. Aan deze calorieën heeft de mens helaas niets, omdat de bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft er niet in zitten. Het enige wat de calorieën doen, is dik maken. Iedereen kent de bekende Duitsers wel die bier drinken. Vaak hebben deze mannen erg dikke buiken. Dit komt doordat alcohol de vetoxidatie remt. Het vet gaat zich dan ophopen in de buikholte.Soorten alcoholische dranken en de promilages ervan!!Er zijn verschillende soorten alcoholische dranken. Ze hebben allemaal een andere hoeveelheid alcohol.

Wij lichten u in over het alcoholgehalte in bepaalde dranken. 1. De mixen met als voorbeeld de Breezers, Passoa ( 5,6 %)MixdrankenWat zijn het en welke soorten zijn er?

Je hebt premixen en postmixen. Premixen zijn kant-en-klare drankjes uit een blikje of flesje. Deze premixen zijn meestal een mix van een bestaand merk sterke drank, zoals bijvoorbeeld Pisang Ambon (bananenlikeur) met jus d'orange of Bacardi (rum) met cola. Mixdranken die op bestelling door de barkeeper worden gemixt heten postmixen. De meeste mixdranken hebben een alcoholpercentage van rond de 5% maar er zijn ook mixdranken met een alcoholpercentage rond de 30%. Naast de gewone mixdrankjes (bijvoorbeeld breezers), heb je ook nog Shooters en Alcopops.Shooters

Shooters zijn gedistilleerde alcoholhoudende drankjes, verpakt in kleine flesjes, reageerbuisjes of capsules. Bekende voorbeelden zijn Feigling en Flügel. Soms zijn shooters gemengd met stoffen als cafeïne, taurine en guarana. De meeste shooters bevatten ongeveer 20% alcohol en zijn daarom sterke dranken die alleen mogen worden verkocht aan mensen boven de 18 jaar.

Alcopops

Alcopops zijn dranken die ontstaan zijn op basis van vergisting van vruchten zoals citroen, limoen, grapefruit enzovoort, bijvoorbeeld Two Dogs en Hooper's Hooch. Hieraan wordt nog koolzuur en alcohol toegevoegd. De meeste alcopops bevatten 5% alcohol en worden verkocht in flesjes en blikjes van 33cl.2. De jenevers, er bestaan twee soorten:

- de graanjenevers ( 35 %)

- de fruitjenevers( 24 %)

3. De likeuren en distillaten je hebt bijvoorbeeld

- Apricot Brandy (24%)

- Martini ( 15%)

- Hasselt Caffee ( 18%)

- Crême de Cassis( 15%)

4. Vervolgens bestaan er ook sterke dranken zoals:

- Rum (40% tot 80%)

- Whisky (40% en meer)

- Cognac (40% en meer)

- Poire William (40%)

- Ouzo (37%)

- Madeira (40% en meer)

- Grand Marnier(40%)

5. Daarna zijn er wijnen:

- rode wijnen (12 tot 13%)

- Witte wijnen (12 tot 13%)

- Zoete wijnen (12 tot 13%)

- Droge wijnen (12 tot 13%)

- Champagnes en schuimwijnen (11 tot 12%)

- Porto’s en pineau des charentes (17 tot 19%)

6. Ten slotte zijn er bieren: lichte en zware. Onder de titel van lichte bieren heb je: - Jupiler (5,2%) - Hoegaarden (5%) - Leffe (6,6%)

Onder de sterke bieren vind je trappisten, streekbieren en abdijbieren (7,5 tot 11%)

Om u een beter zicht te geven over ons werk gaan we de titels rangschikken volgens alcoholpercentage: - Lichte bieren gemiddeld 5,5% - Premixen gemiddeld 5,6% - Sterke bieren gemiddeld 7,5 tot 11% - Wijnen gemiddeld 13,7% - Likeuren en distillaten gemiddeld 20% - Jenevers gemiddeld 29,3% - Sterke dranken gemiddeld 43,3%Manieren van gebruik!!!!!Alcohol wordt nooit puur gedronken. Pure alcohol is eigenlijk gewoon vergif en als je dit dus zou gaan drinken zou je dood gaan. Alcohol wordt dus verdund gedronken. Zoals ik al eerder heb vermeld, zijn er drie soorten alcoholhoudende dranken: bier, wijn en gedistilleerde drank. Omdat deze dranken verschillende soorten alcoholpercentages hebben, worden deze dranken allemaal in verschillende soorten maten van glazen gedronken.

Met het goede bijpassende glas van het drankje krijg je dus per glas dezelfde hoeveelheid aan alcohol binnen.

Naast deze standaarddranken worden er door jongeren vooral mixdrankjes gedronken. Deze drankjes zijn een mix van een alcoholhoudend drankje en een non-alcoholhoudend drankje. Zo heb je breezers (een mix van Bacardi en vruchtensapjes), Wodka-redbull, Bacardi-Cola, Pasoa-Jus en Malibu-Jus.

Door volwassen mensen wordt er vooral wijn en bier gedronken en door studenten liters aan bier.Alcohol gebruik algemene bevolking!!!!!!!·86% van de bevolking van zestien jaar en ouder drinkt wel eens alcohol.

·92 % van de bevolking heeft ooit alcohol gedronken (ouder dan 12 jaar).

·75% dronk alcohol in de laatste maand.

·Hiervan dronk 20% (bijna) dagelijks.

·Per hoofd van de bevolking wordt in Nederland 8,1 liter pure alcohol geconsumeerd.

·Per persoon drinken we gemiddeld bijna 81 liter bier, 19 liter wijn en 5 liter gedistilleerd per jaar. Afgerond is dat 1000 glazen (2,5 glazen per dag).

·Ongeveer 10% van de drinkers neemt bijna de helft van alle geconsumeerde drank voor zijn rekening.Wat drinken jongeren op een uitgaansavond?

14 - 24 jaar, in 2002

Jongens Meisjes

Mixdrankjes 54 72

Fris 52 62

Bier 71 32

Likeur 21 31

Shooters 16 17

Wijn 4 25

Sterke drank 16 9

Alcopops 2 1

De tabel geeft de percentages aan van hoeveel jongeren wel eens deze drankjes drinkt.Promilages!!!!!!!!!Je kan met een formule uitrekenen hoeveel alcohol je in je bloed hebt. Dit doe je met de formule BAG (bloedalcoholgehalte). Dit wordt uitgedrukt in promillages. Een promillage van 0,5 wil zeggen dat je 1 cc bloed een half milligram alcohol bevat. In de tabel hieronder kun je zien wat voor dingen er gebeuren met je lichaam bij bepaalde promillages.

Met glazen alcohol bedoel ik een standaardglas bier, wijn of sterke drank. Dit betekent bier in een normaal bierglas, wijn in een wijnglas en sterke drank in een borrelglas. Een mixje (bijvoorbeeld cola-rum) telt als 1 glas. Een flesje breezer is 1,5 glas.

1 - 3 glazen: vrolijk - ontremd - ontspannen

Bij 0 tot 0,5 promille heb je 1 tot 3 glazen alcohol binnen een uur gedronken. Je polsslag en ademhaling versnellen. Je bloedvaten direct onder de huid verwijden zich, waardoor je een lekker warm gevoel krijgt. Je smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan iets achteruit en ook het pijngevoel vermindert. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.

3 - 7 glazen: aangeschoten - tipsy - glaasje te veel

Bij 0,5 tot 1,5 promille heb je 3 tot 7 glazen alcohol binnen een uur gedronken. Hierdoor veranderen je stemming en gedrag zeer duidelijk. Je overschat jezelf. Het verdovende effect op je natuurlijke remmingen begint duidelijk merkbaar te worden. Daardoor krijg je het idee dat alcohol stimulerend werkt, terwijl je eigenlijk wordt verdoofd. Je geheugen wordt minder. Ook krijg je meer moeite met het beoordelen van situaties en loopt je reactiesnelheid terug. De coördinatie van je spieren wordt aangetast en je krijgt te maken met het zogenaamde tunneleffect, je neemt links en rechts van je gezichtsas steeds minder waar. Levensgevaarlijk in het verkeer.

7 - 15 glazen: zat - knetterlam

Bij 1,5 tot 3 promille heb je 7 tot 15 glazen alcohol binnen 1,5 uur gedronken. Alle eerder genoemde lichamelijke effecten worden nog sterker. Je gaat je ook nog eens overdreven emotioneel gedragen en je zelfkritiek verdwijnt. Verder wordt je gezicht rood en zwelt op, je pupillen worden groter. Ook neemt de kans op misselijkheid en braken toe.

15 - 20 glazen: laveloos

Bij 3 tot 4 promille heb je 15 tot 20 glazen alcohol binnen 2 uur gedronken. Je zintuigen raken verdoofd. Je bent totaal in de war. Je bent afwezig, wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.

20 - 25+: glazen: knock-out

Bij meer dan 4 promille heb je meer dan 20 tot 25 glazen alcohol gedronken. Je ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat je in coma kunt raken en zelfs kunt doodgaan: je ademhaling stopt of je krijgt een hartstilstand.

Het aantal glazen dat je drinkt bepaalt het alcoholpromillage in je bloed, maar dit bepaalt niet alleen hoe je je voelt. De snelheid van drinken, de maagvulling, het lichaamsgewicht en je geslacht zijn eveneens van invloed.Hieronder een tabel met daarin het alcoholpromillage in je bloed na aantal glazen en verstreken tijd.

aantalglazen promillage na 2 uur na 3 uur na 4 uur na 12 uur

gewicht 60kg 80kg 60kg 80kg 60kg 80kg 60kg 80kg

2 0,3 0,1 0,1 0 0 0 0 0

3 0,5 0,3 0,3 0,2 0,2 0 0 0

4 0,7 0,5 0,6 0,3 0,4 0,2 0 0

5 1,0 0,7 0,8 0,5 0,7 0,4 0 0

6 1,2 0,8 1,0 0,7 0,9 0,5 0 0

7 1,4 1,0 1,3 0,9 1,1 0,7 0 0

8 1,7 1,2 1,5 1,1 1,4 0,9 0 0

9 1,9 1,4 1,8 1,2 1,6 1,1 0,4 0

10 2,2 1,6 3,0 1,6 1,9 1,3 0,7 0Alcohol en de wet!!!!!!!!!Het gebruik van alcohol heeft nogal wat gevolgen voor de maatschappij, dat hadden wetgevers vroeger al begrepen. Er bestonden al overheidsmaatregelen tegen alcohol in de Middeleeuwen. Vanaf de 18e eeuw werd alcohol bereikbaar voor grotere groepen van de samenleving en dit zorgde toen ook voor drankmisbruik op grote schaal. Langzamerhand werd duidelijk dat de overheid een speciale verantwoordelijkheid had. De Nederlandse Overheid reageerde hier niet op met een totaal verbod van drank, maar met een matigingsbeleid. Alleen de vormen van drankmisbruik die rechtstreeks gevaar voor de omgeving of voor de gebruiker opleveren, zijn strafbaar.

Toch zijn er nog heel wat andere wetten die zich moeten bezighouden met drankgebruik en –misbruik. Zo staan in het Wetboek van Strafrecht artikelen over openbare dronkenschap, ordeverstoringen en het bedreigen van andermans veiligheid onder invloed van alcohol. Ook in de Wegenverkeerswet zijn artikelen over alcohol te vinden. Deze wet stelt dat het rijden onder invloed strafbaar is en dat het gelijk staat aan een misdrijf. Van rijden onder invloed is sprake als de bestuurder van een voertuig een ademalcoholgehalte heeft van 220 microgram of een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille of hoger. Ook fietsers en ruiters te paard vallen hieronder. Het besturen van een vliegtuig, schip of trein mag uiteraard ook niet onder invloed gebeuren.Wat zijn de straffen voor rijden onder invloed?

Rijden onder invloed is geen overtreding maar een misdrijf. U kunt dan ook een zware straf verwachten. De straffen voor het overtreden van de 0,5 limiet hebben we hieronder in een aantal tabellen gezet. De aangegeven normen zijn richtlijnen; uiteindelijk is het de rechter die de strafmaat vaststelt!

Reken ongeveer 0,2 promille per standaardglas (dus na 3 glazen zit u zeer waarschijnlijk boven de limiet van 0,5). 1 flesje bier is ongeveer 1,5 glas. Een flesje mixdrank (bijvoorbeeld breezer) is 1,25 glas.

Rijden onder invloed in auto, bestelauto of motorfiets

AAG in mg/l promillage(BAG) boete (indicatie) Rij-ontzegging/gevangenisstraf

235 - 350 0.54 - 0.80 220

351 - 435 0.81 - 1.00 300

440 - 500 1.01 - 1.15 390

505 - 570 1.16 - 1.30 480

575 - 650 1.31 - 1.50 550 6 maanden voorwaardelijk, EMA

665 - 715 1.51 - 1.65 650 6 maanden onvoorwaardelijk, EMA

720 - 785 1.66 - 1.80 700 7 maanden onvoorwaardelijk, EMA

790 - 865 1.81 - 2.00 800 8 maanden onvoorwaardelijk, EMA

870 - 945 2.01 - 2.15 900 9 maanden onvoorwaardelijk, EMA

950 - 1020 2.16 - 2.35 1000 10 maanden onvoorwaardelijk, EMA

1025 en hoger 2.36 en hoger Minimaal 28 uur werkstraf / 12 dagen gevangenisstraf en minimaal 12 maanden rij-ontzegging (ov)

AAG= ademalcoholgehalte, drukt het aantal microgrammen pure alcohol per liter (uitgeademde) lucht uit.

BAG= bloedalcoholgehalte wat uitgedrukt wordt in promillages.Rijden onder invloed op brommer en snorfiets

AAG in mg/l promillage (BAG) Boete (indicatie) Rij-ontzegging

235-435 0.54 - 1.00 110

436- 650 1.01 - 1.50 190

651 - 870 1.51 - 2.00 280 6 maanden voorwaardelijk

871 - 1090 2.01 - 2.50 370 6 maanden onvoorwaardelijk

1091 en hoger 2.51 en hoger 460 - 600 9 tot 15 maanden onvoorwaardelijkRijden onder invloed op fiets

AAG in mg/l BAG in promillage Boete (indicatie)

235 en hoger 0.54 en hoger 85 - 310 euro

·De hoogte van de boete is afhankelijk van of de fietser verkeersgevaarlijk gedrag vertoond en of het vaker is geweest dat hij is gepakt voor rijden onder invloed.

·De aangehouden fietser komt alleen in aanraking met het CBR als er eerder een aanhouding heeft plaatsgevonden met een auto of ander gemotoriseerd voertuig. In de gevallen waarbij de fietser de verkeersveiligheid in gevaar heeft gebracht, komt hij in aanraking met artikel 5 van het strafrecht.

De aangegeven normen zijn richtlijnen; uiteindelijk is het de rechter die de strafmaat vaststelt!

In de eis wordt onder meer gerekend met de volgende verzwarende factoren:

- is er sprake van een verkeersongeval; zo ja, zijn er slachtoffers

- is er sprake van recidive (herhaling)

- is er door de manier van rijden sprake van in gevaar brengen van de verkeersveiligheid.

Daarnaast heeft de wetgever in de Drank- en Horecawet regels opgesteld voor mensen die beroepsmatig alcohol tappen en gedistilleerd slijten. Om dat te mogen doen, moet je aan een aantal eisen voldoen die in deze wet zijn vastgelegd. Hieronder staat wat deze wet inhoudt:De Drank- en Horecawet:

De Drank- en Horecawet is één van de belangrijkste middelen om het alcoholgebruik te matigen. Deze wet is op 1 november 2000 van start gegaan.

- De wet maakt onderscheid tussen zwak-alcoholische drank (meer dan 1,5 % alcohol) en sterke drank (15 % alcohol of meer). Maar wijn, zoals sherry, port en vermout, met meer dan 15 % alcohol is volgens de wet ook zwak-alcoholisch.

- De verkoop van bier en wijn vanuit supermarkten, winkels en dergelijke behoeft geen vergunning. Alle andere vormen van alcoholverstrekking wel.

- De Drank- en Horecawet wil drankmisbruik voorkomen. In dat kader zijn er ook leeftijdsgrenzen gesteld. Aan personen beneden de 16 jaar mag geen bier en wijn worden verkocht. De leeftijdsgrens voor sterke drank ligt bij 18 jaar.

- Het in cafés en slijterijen toelaten van personen die al dronken zijn, is verboden.

- Ook mag een barman geen drank meer schenken aan iemand die al dronken is. Hij moet dus zelf voorkomen dat iemand in zijn zaak dronken kan worden.

- De bedrijfsleiders en beheerders van cafés en slijterijen moeten minimaal de leeftijd van 25 jaar hebben, en moeten zich de laatste vijf jaar 'netjes' gedragen.

- Het is verboden om te tappen of te slijten en gelijktijdig alcohol via automaten te verkopen.De Bob!!!!Wat is Bob?

Bob is een nieuwe actie in Nederland, want in België is Bob al jaren een bekent verschijnsel. Bob is degene die nuchter blijft, zodat de rest veilig thuiskomt na een feestje bijvoorbeeld. Zo rijdt er niemand onder invloed en komt iedereen veilig thuis aan.Wie is de Bob?

Dat is nou het mooie, iedereen kan de Bob zijn. De ene keer ben jij dat en de andere keer één van je vrienden of vriendinnen en de volgende keer weer een ander. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van vooraf afspreken wie de Bob is. Als je verstandig bent hou je het natuurlijk bij wie er aan de Bob-beurt is.Waarom de actie Bob?

We kruipen in Nederland nog te vaak met een slok op achter het stuur. Met alle onnodige gevolgen, want je moet maar eens kijken hoeveel slachtoffers er komen door drank op de weg. In België waar deze actie is gestart zijn er duidelijk minder slachtoffers gevallen na de invoering van de Bob. Met andere woorden: Bob werkt goed! Hoog tijd dus om Bob ook in Nederland te introduceren.Risisco's van drankgebruik!!!!!Langdurig teveel drinken kan ernstige gevolgen hebben. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld ontsteking van het slijmvlies van slokdarm en de maag, beschadiging van de lever en schade aan hersenen en zenuwstelsel. Ook is er een duidelijk verband tussen bepaalde kankers en alcohol, voornamelijk kanker van de mond, keel, strottenhoofd en slokdarm.

Teveel alcohol drinken is schadelijk voor een aantal organen. Bij een flinke dronkenschap worden bijvoorbeeld hersencellen afgebroken. Gelukkig is zo’n dronkenschap niet rampzalig. Alleen bij langdurig en overmatig gebruik zullen de hersenen wel minder goed gaan functioneren. Vooral het korte termijngeheugen zal beschadigd raken. Dit komt onder andere doordat de opname van vitamine B verminderd wordt. Je noemt deze ziekte ook wel het Korsakoff-syndroom. Jonge mensen die veel drinken lopen ook risico om deze ziekte te krijgen.

De maag is het eerste orgaan dat last krijgt van teveel alcohol. Alcohol is een ontvettende stof en kan dus het beschermlaagje van je maag, het maagslijmvlies, aantasten. Je kunt dan last krijgen van brandend maagzuur. Doordat de maagwand het zo zwaar te verduren heeft, kun je last van kleine bloedinkjes krijgen.

Het tweede orgaan dat last van teveel alcoholgebruik krijgt, is de lever. Als de lever te veel moet worden ingeschakeld, vergroten de levercellen op den duur, waardoor de lever minder goed werkt. Er kunnen dan ontstekingen ontstaan en de bloedvaten van de lever komen in de knel. De lever is te vet en gaat opzetten, waardoor hij minder goed werkt.

Als je op dit punt bent gekomen en dan niet stopt met drinken, kunnen er gedeeltes van de lever afsterven. Dit noem je wel levercirrose, maar ook leververharding.

De lever doet dan zijn werk niet meer en de giftige stoffen blijven in je bloed zitten en beschadigen andere organen.

Voor kinderen is alcohol drinken extra risicovol, omdat de lever eigenlijk pas is volgroeid als je 23 jaar bent. Kinderen hebben dus een kleinere lever dan volwassenen en zullen daarom eerder de effecten van alcohol merken. De lever loopt dan ook een grotere kans op beschadiging. Alcohol drinken staat ook in een relatie met hart- en vaatziekten. Teveel alcohol heeft een bloeddrukverhogend effect. Ook heeft alcohol een negatief effect op de spieren in ons lichaam, dus ook op de hartspier.

Behalve lichamelijke effecten heeft overmatig alcoholgebruik ook invloed op maatschappelijk functioneren. Een probleemdrinker verzuimt tot zes keer meer dan een ander en heeft meer kans op een ongeval op het werk. Vijftien procent van alle verkeersdoden overlijdt bij een ongeval waarbij alcohol in het spel is.Verslaafd of niet?

Men raakt niet zomaar verslaafd aan alcohol. Daar gaat lange tijd overheen. Het is ook niet zomaar op te maken uit het aantal glazen dat men per dag drinkt of men verslaafd is of niet. Er zijn alcoholverslaafden die wekenlang droog staan, om dan weer stevig te gaan drinken.

Er zijn wel een aantal signalen waaraan u kunt merken dat alcohol een probleem begint te worden, zoals:

·U heeft steeds vaker trek in alcohol;

·Het kost meer moeite om een aangeboden glas te weigeren;

·U zoekt vaker situaties op waarin u kan drinken en vermijdt situaties waarin dit niet kan;

·Iemand uit uw omgeving heeft wel eens aangeraden om wat minder te drinken, of opmerkingen gemaakt over uw drinkgedrag;

·U zorgt dat er altijd drank in huis is;

·Op het werk bent u vaker betrokken bij (bijna) ongevallen en presteert u slechter;

·Onder invloed van alcohol heeft u wel een aantal dingen gezegd of gedaan waar u achteraf spijt van had;

·U transpireert meer, ben vergeetachtiger of onrustiger, slaapt slechter of heeft vaker hoofd- of maagpijn.Deze signalen zijn natuurlijk ook een indicatie voor het drinkgedrag

van iemand uit uw omgeving waarvan u vermoedt dat deze teveel drinkt.

Als u één of meer van de volgende vragen met ja beantwoordt, is het verstandig eens stil te staan bij uw drinkgewoonten.

1. heeft u ooit het gevoel gehad te moeten minderen met drinken?

2. Raakt u wel eens geïrriteerd door opmerkingen van anderen over uw alcoholgebruik?

3. Voelt u zich wel eens schuldig over uw alcoholgebruik?

4. Drinkt u wel eens ’s morgens alcohol om weer fit te worden?Alcoholische dranken maken deel uit van ons sociale leven. Gezellige en belangrijke gebeurtenissen worden vanzelfsprekend opgeluisterd met een drankje. Om de beschikbaarheid en het geld hoeven Nederlanders drank niet te laten staan. En dat doen wij ook niet: meer dan 80% van de Nederlandse bevolking tussen de 15 en 60 drinkt regelmatig alcohol.

Zolang het bij een glaasje op zijn tijd blijft is hier niks mee mis. Echter, 8 tot 10 % van de Nederlanders boven de 15 heeft problemen door of met eigen drankgebruik, zowel mannen als vrouwen. En 5% van de werknemers is een probleemdrinker.

Als drankgebruik daardoor problemen oplevert, is het tijd om maatregelen te nemen.Zelfhulptips

Vindt u dat u te veel drinkt en heeft u besloten om te minderen of te stoppen? U drinkt ongetwijfeld volgens een redelijk vast patroon. Als u wilt stoppen of minderen met drinken, dan is het zaak om dit vaste patroon te doorbreken. We geven u een voorbeeld: U komt eind van de middag thuis, trekt uw schoenen uit, pakt een pilsje of schenkt uzelf een glas wijn in en gaat op de bank zitten om even t.v. te kijken. Uw lichaam is ingesteld geraakt op een vaste hoeveelheid alcohol in deze situatie. Als u wilt stoppen of minderen met drinken, dan is het zaak om deze gewoonte te doorbreken. Veranderen van gewoontes is moeilijk, maar zeker mogelijk.

Als u alleen uw alcoholgebruik wilt veranderen en de situatie hetzelfde laat, dan maakt u het voor uzelf extra moeilijk. U zou een aantal dingen kunnen doen om het stoppen of minderen meer kans van slagen te geven:

·noteer twee weken lang wat u drinkt en in welke omstandigheden

·schrijf ook op wat de prettige kanten zijn van het drinken

·noteer wat de negatieve kanten zijn van het drinken

·ga voor u zelf na welke situaties en omstandigheden voor u moeilijk zijn om niet te drinken of minder te drinken

·bedenk wat en wie u zou kunnen ondersteunen in uw wens om te minderen of te stoppen

·neem na deze twee weken een beslissing over minderen of stoppen

·stel na deze beslissing voor u zelf een plan op. In dit plan maakt u met uzelf een aantal afspraken. Bijvoorbeeld over de datum waarop u gaat minderen of stoppen, de tijd die u uzelf geeft om uw doel te bereiken en de manier waarop u uzelf beloont als u uw doel heeft gehaald en wat de volgende stap is als u uw doel niet heeft gehaald.Ontwenning:

Bij iemand die teveel drinkt, zal het lichaam gaan protesteren als hij of zij stopt of flink mindert. Hij krijgt dan last van zogenaamde ontwenningsverschijnselen. De meest voorkomende verschijnselen zijn: erg trillen, transpireren, misselijkheid, onrust, oplopende bloeddruk en hartkloppingen. Als u hier last van heeft doet u er goed aan, hierover te overleggen met uw huisarts.

Als je bijna dagelijks erg veel drinkt, kán het stoppen met drinken bepaalde risico's met zich meebrengen. Het kán zijn dat je zo veel last hebt van de ontwenningsverschijnselen dat je een zogenaamd insult krijgt. Dit is een epileptische aanval. Twijfelt u of u op eigen houtje kunt stoppen, raadpleeg dan altijd de huisarts of de arts van de Instelling voor Verslavingszorg.Nog meer nadelen?Hoeveel calorieën zitten er in mixdrankjes?

In een flesje mixdrank (van 275 ml) zitten bijna evenveel calorieën als in een kroket, namelijk 146 kcal. Dit is meer dan in een glas bier (102,5 kcal) of een glas wijn (82 kcal).

Alle alcohol maakt dik:

Alcohol is erg calorierijk. In 1 gram alcohol zit 7 kilocalorieën. Dat is bijna net zoveel als in 1 gram vet (9kcal) en meer als in 1 gram suiker (4kcal). Daarnaast bevatten veel alcoholische drankjes, zoals mixjes veel suiker, waardoor je nog meer calorieën binnenkrijgt.

Alcohol heeft bovendien nog eens een extra dikmakend effect, doordat het de afbraak van het vet uit de voeding vertraagt en er zo voor zorgt dat je meer vet opslaat.

Rotte tanden van mixdrankjes:

Mixdrankjes kunnen, doordat ze veel zuur en suiker bevatten, slijtage van het tandglazuur veroorzaken. Door het verdwijnen van het glazuur worden je tanden en kiezen kwetsbaarder voor aandoeningen en gevoeliger voor warmte en kou. Hierdoor kan je kiespijn krijgen of nog erger!

Nou blijkt het dat deze slijtage van het glazuur steeds meer voorkomt, vooral bij jongeren. Anders dan bij gaatjes ontstaat de slijtage over je hele tanden en kiezen en dit is niet meer te herstellen door je tandarts. Dus als je, je stralende glimlach nog wil houden, let dan op bij het drinken van mixdrankjes!Gunstige effecten!!!!!!!!!De stof alcohol is weliswaar giftig, maar als je de alcohol met mate gebruikt, kan het ook gunstige effecten hebben op je lichaam. Oudere mensen die last hebben van verkalkende bloedvaten, kunnen er met een kleine hoeveelheid aan alcohol voor zorgen dat deze bloedvaten wijder worden en dat het bloed er dus beter doorheen kan stromen. Er is ook wetenschappelijk bewezen dat alcohol helpt om een hartinfarct te voorkomen. Onder matige drinkers komen er dan ook minder hartinfarcten voor dan bij niet-drinkers.Wat is een kater?Een kater wordt veroorzaakt door verschillende factoren:

·Alcohol zet de nieren aan tot extra vochtafscheiding. Dit leidt tot een bonkende koppijn en de bekende "droge mond".

·Tijdens de afbraak van alcohol ontstaan er giftige stoffen in je lichaam waaronder asceetaldehyde. Deze stof wordt zonder hulpmiddelen te langzaam afgebroken.

·Vaak zijn er aan alcoholische dranken, zoals mixdrankjes en wijn, chemische middelen toegevoegd, waarop je lichaam slecht reageert.

·Vaak drinken mensen op plaatsen waar veel gerookt wordt. Ook zijn deze ruimtes vaak slecht geventileerd en staat de muziek te hard.Hoe voorkom je een kater?·Drink niet teveel.

·Gebruik tijdens of na het drinken éénmalige 4 à 6 tabletten met asparagine.

Dit versnelt de afbraak van alcohol in je lichaam.

·Zorg voor een goede bodem voordat je gaat drinken. Eet dus goed.

·Drink niet te snel en niet door elkaar.

·Drink glazen fris/water tussen het drinken door.

Wat is Asparagine?

Asparagine is een aminozuur die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. De stof speelt een belangrijke rol bij het afbreken van alcohol in je lichaam. Helaas is de hoeveelheid Asparagine in je lichaam vaak te klein om grote hoeveelheden alcohol het hoofd te kunnen bieden. Door het aanvullen van extra Asparagine d.m.v. KG-2 kan je de alcoholafbraak in je lichaam stimuleren. Dit heeft een ontnuchterend effect en voorkomt een kater.Wat doe je als je een kater hebt?·Blijf zo lang mogelijk in bed.

·Drink zoveel mogelijk water.

·Neem wat pijnstillers zoals paracetamol.

·Probeer te ontbijten met vers fruit.

·Voor de volgende keer: neem voor het slapen gaan wat KG-2/AfparBronnen:http://www.utwente.nl/gezondensterk/gezond_alcoholgebruik/alcohol.doc/index.htmlhttp://www.dekaterkomtlater.nl/home.asp

http://www.alcoholinfo.nl/

http://www.minvenw.nl/cend/dco/voorlichting/campagnes/bobjijofbobik/#www.scholieren.com

http://www.katervrij.nl/asparagine.html.

http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/0442640/http://proto.thinkquest.nl/~jrb134/misbruik.htmhttp://www.hetverschilvzw.be/alcol.htm

http://www.bndestem.nl


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

mooi werkstuk dankjewel help je me mooi uit de brand ;)

15 jaar geleden

T.

T.

de algemene informatie is goed, wel jammer dat er geen duidelijke opbouw in zit mbt inleiding enzo. verder ziet het er niet echt aantrekkelijk uit om te lezen(het enige wat je ziet is een grote lap tekst). er zitten ook behoorlijk wat spelfouten in.

8 jaar geleden