Wat is AIDS?
AIDS is een nog niet zo oude ziekte. Pas een paar jaar is deze ziekte herkend in de Verenigde Staten in 1981. AIDS is een bepaald soort longontsteking dat normaal alleen voorkomt bij mensen met een verzwakte afweer. Deze ziekte kwam opeens heel vaak voor bij jonge homoseksuele mannen, die daarvoor altijd gezond waren geweest. Ook werd er bij deze groep mensen ineens een bepaald soort huidkanker voor te komen (Kaposi sarcoom). Op dat moment kwam deze huidkanker eigenlijk alleen maar voor bij oudere mannen. Het bleek dus om een nieuwe ziekte te gaan en kreeg de naam AIDS.
De naam AIDS staat eigenlijk voor Acquired Immune Deficiency Syndrome. In het Nederlands noemen we dit het Verworven Immuun Deficiëntie Syndroom. Dit betekent dat het afweersysteem van de mens niet meer goed functioneert. Als er niets met het afweersysteem aan de hand is, houdt het infecties tegen. Maar als de persoon besmet is met het hiv-virus, vermindert het afweersysteem steeds meer. Hiv staat voor Humaan Immunodeficiëntie Virus, ook wel het Aids-virus. Wanneer iemand met het hiv geïnfecteerd is, gaat het lichaam van die persoon antistoffen maken. Deze antistoffen zijn wel in staat om het proces langzamer te laten verlopen, alleen niet om het virus te vernietigen. Het virus breekt het afweersysteem af. Het lichaam wordt daardoor vatbaar voor allerlei aandoeningen, waartegen het normaal wel bestand zou zijn geweest, bijvoorbeeld een bepaald type longontsteking.
Een Aids-test kan aantonen of iemand antistoffen tegen het Aids-virus in het bloed heeft. Deze persoon is dan HIV-geïnfecteerde. Als die persoon HIV-geïnfecteerde is, noemen we hem seropositief. Iemand die seropositief is, hoeft nog niet meteen ziek te zijn. Daardoor merken de mensen vaak niet dat die persoon besmet is. Pas als het afweersysteem is aangetast en er ziekteverschijnselen optreden, kan de dokter zeggen dat die persoon AIDS heeft. Je kunt niet precies zeggen hoeveel jaar iemand nog te leven heeft of na hoeveel jaar iemand echt AIDS krijgt. Soms krijgt iemand echt AIDS na 2 jaar, de ander krijgt pas ziekteverschijnselen als hij 10 jaar verder is. Gemiddeld duurt het zo ongeveer 8 tot 10 jaar, voordat iemand klachten krijgt.
Hiv-positief betekent, dat er antistoffen aangetroffen zijn in het lichaam. Voor veel mensen is dit verwarrend, want meestal betekent positief een goed resultaat, terwijl seropositief juist negatief is. Als iemand hiv besmet is, is die persoon nog niet meteen ziek, maar hij kan andere mensen wel besmetten met ditzelfde virus. Als een vrouw besmet is met het virus en zij krijgt een baby, is er een kans dat de baby ook seropositief is. Het kan ook overgedragen worden tijdens de bevalling, of via de borstvoeding.
AIDS 2000
Hoe kan iemand AIDS voorkomen?
Veel mensen die AIDS hebben, hebben onveilige seksuele contacten gehad. Als je dat hebt, loop je kans op besmetting. Alleen als allebei de mensen weten dat ze niet met het aids-virus besmet zijn, hoeven ze wat AIDS betreft geen maatregelen te nemen. Het hoeft hier niet alleen te gaan over mannen met vrouwen, maar het kan ook gaan over homoseksuele mannen of vrouwen. Behalve via onveilig seksueel contact kan iemand ook besmet raken door het gebruik van het spuiten van drugs en onveilige bloedtransfusies. Als je daarom ook niet zeker weet dat de andere persoon niet zo besmet is, is veilig vrijen het beste.
Door veilig vrijen, bescherm je jezelf, maar ook de ander. De meest gebruikte manieren van veilig vrijen zijn het gebruik van een gewoon condoom bij vaginale geslachtsgemeenschap of een extra sterk condoom bij anale geslachtsgemeenschap. Als je zeker wilt zijn dat je niet besmet raakt, zorg er dan voor dat er geen sperma of bloed in je mond of vagina komt. Je loopt geen kans op besmetting door te zoenen of andere vormen van vrijen.
Als je een condoom gebruikt, betekent dat niet meteen dat je helemaal geen kans meer hebt op besmetting. Het biedt alleen bescherming als het niet knapt, scheurt of afglijdt. Een condoom zal minder snel kapot gaan als je glijmiddel gebruikt. Je mag hiervoor nooit dingen als vet, vaseline of produkten op basis van olie gebruiken. Dit tast het rubber aan, waardoor het minder sterk wordt en eerder zal scheuren of knappen.
Er is ook een vrouwencondoom te koop (Femidom). Het vrouwencondoom is net zoals het mannencondoom maar voor een keer te gebruiken. Een voordeel van het vrouwencondoom is dat het al een tijdje voor de gemeenschap ingebracht kan worden en na de gemeenschap ook nog een tijdje kan blijven zitten.
Een ander veel gebruikt anticonceptie middel is de pil. De pil werkt wel tegen het zwanger raken van een vrouw, maar niet tegen geslachtsziekten. De meeste vrouwen gebruiken dan ook naast de pil gewoon het condoom. Er zijn natuurlijk nog heel veel meer anticonceptiemiddelen, maar die middelen geven geen van allen bescherming tegen AIDS of andre SOA’s. AIDS 2000
Hoe wordt AIDS verspreid?
Het AIDS virus zit in je lichaamsvochten. Dus bijvoorbeeld: sperma +bloed. Dit virus kan verspreid worden als je in contact komt met het lichaamsvocht van iemand anders die AIDS heeft. Dus bijvoorbeeld door:
- onveilig vrijen - lenen van eerder gebruikte naalden - overdracht van moeder op baby; bij zwangerschap bijvoorbeeld. - gebruik van bloedproducten of transfusie met besmet bloed.
Bij iemand die besmet is bevatten vooral het sperma en het bloed hoge concentraties AIDS. In voorvocht is de concentratie lager maar nog wel genoeg om het over te brengen. In de andere lichaamsvochten is het virus wel aanwezig maar daarvan is de concentratie zelfs te laag om het over te dragen. Zweet en speeksel en tranen bevatten dus ook aids maar ze zijn niet besmettelijk. In normale omgang met mensen die seropositief zijn loop je geen gevaar besmet te worden. Dit gevaar is er alleen maar als je in contact komt met lichaamsvochten.
Veilig vrijen
Als je onveilig vrijt loop je altijd de kans op een besmetting met HIV. Als je geen voorzorgsmaatregelen treft vrij je onveilig. Je kan niet aan iemand zien of diegene seropositief is. Dus is het belangrijk dat je geen risico’s neemt. Het is dus het beste om veilig te vrijen zolang je niet zeker weet of de ander besmet is
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden