Afval
Afval
Inleiding
Ik houd mijn werkstuk over afval.
Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik wel is wil weten waar al mijn ‘afval’ naar toe gaat. Ik wil er nog veel meer over te weten komen, dan dat alles de Kliko ingaat.
Ik weet wel dat de vuilnismannen en vrouwen de Kliko bakken om de week op komen halen.
Inhoud
* Soorten afval.
* Recycling.
* Milieu vervuiling.
* Wat een gezin op één dag weggooit aan afval, en waar het naartoe gaat.
* Verspilling.
* Nog leuk om te weten!
Bladzijde 1
Soorten Afval
Op de wereld is veel verschillend afval.
In Nederland bijvoorbeeld:
Klein Chemisch Afval
Met dat soort afval bedoelen we: medicijnen, batterijen enz.
Om het te herkennen hebben de mensen een logo gemaakt; een afvalbak met een kruis erdoorheen.
GFT Afval
Er zijn 3 verschillende Kliko bakken. Één hiervan is de GFT bak. GFT is een afkorting voor : Groente - Fruit en Tuinafval. Hier kun je dus al je afval in doen wat met Groente - Fruit en Tuinafval te maken heeft.
Glas Afval
Glas kan altijd worden hergebruikt. Alleen lege potjes en flessen waar levensmiddelen of cosmetica in hebben gezeten en waar geen statiegeld op zit, horen in de glasbak. Dit wordt eenmalige glazen verpakkingen genoemd. Vaak kan glas op kleur worden gescheiden. Het is belangrijk om de kleuren apart te houden. Want als er gekleurd glas bij wit glas komt kan er geen wit glas van gemaakt worden.
Wit en Bruingoed Afval
Dat houdt in dat het apparaten zijn met een stekker of batterij. Een MP3 speler bijvoorbeeld. Of een tv, radio, computer, ga zo maar door. Die oude apparaten kun je allemaal kwijt bij de gemeente. Apparaten die nog kunnen worden hergebruikt lever je af bij een kringloopwinkel. Die winkel zorgt er dan weer voor dat je apparaat door andere mensen gebruikt kan worden. Vandaar het woord: hergebruik. Als je dan een nieuw apparaat koopt, is de winkelier verplicht om het oude apparaat gratis terug te nemen, omdat je daar al eerder voor hebt betaald.
Elk jaar gooien we 8 miljoen apparaten weg, dat is 134 kilo per jaar!
Dit is het Chemisch Afval logo.
Bladzijde 2
Recycling
Recycling is een ander woord voor hergebruik.
Er zijn verschillende manieren waarop afval word gerecycled. Een daarvan is verbranden. Bij verbranden wordt het vuilnis eerst bij een verbrandingsinstallatie gebracht, daar word het afval in een grote bak gekieperd. Deze bak is zo groot als twee huizen op elkaar!!
In deze bak wordt het afval fijn gemalen met messen. Dan verbrand het afval beter. In een hokje zitten twee mensen die een grijpmachine besturen. Met die grijparm wordt het afval gepakt en in een oven gegooid. In deze oven is het wel 900 graden Celsius. Als al het afval verbrand is blijft er as rook en resten over die niet verbrand kunnen worden. Het ijzer wordt met een grote magneet er uit gevist. Met de resten as word asfalt gemaakt. De stof die uit het verbranden komt, is erg giftig die moet eerst schoongemaakt worden.
Het gif word goed ingepakt en bewaard. Als de lucht weer schoon is, kan de lucht door de schoorsteen naar buiten. Bij sommig afval kunnen er delen hergebruikt worden. Er wordt zo veel mogelijk afval bij elkaar ingeleverd. Glas word ingezameld in een glasbak er zijn verschillende kleuren glas. Hier word weer nieuw glas van gemaakt. Er wordt zo veel mogelijk glas gesorteerd. Als dit is gebeurd, wordt het glas gesmolten om er nieuw glas van te maken. Bij statiegeldflessen wordt de fles schoongemaakt en opnieuw gevuld.
Dit is het ‘Recycling logo’ wat wereldwijd, iedereen kent!!
Bladzijde 3
Milieu Vervuiling
Er is een klein deel van afval wat gevaarlijk is voor het milieu. Bijvoorbeeld verfresten en batterijen. Ze horen bij het chemisch afval. Het afval is giftig en kan niet zomaar verbrand worden. Vroeger werd veel van dit afval gewoon gestort! De giftige stoffen kwamen terecht in de bodem en in het water, als gevolg dat de mensen en dieren er ziek van werden. Chemisch afval moet je apart inleveren. Het gevaarlijke afval wordt op verschillende manieren hergebruikt. Ander chemisch afval wordt verbrand in speciale verbrandingsinstallaties. Het mag niet gaan lekken, want het blijft enorm gevaarlijk.
Er is een chemokar waar je al je chemisch afval in kan doen. Die chemokar komt meerdere malen in het jaar langs om afval op te halen. Dingen die je in de chemobox vindt : zijn verf – en lijmresten en batterijen.
Dit is zo’n verbrandingsinstallatie.
REACTIES
1 seconde geleden
P.
P.
is wel een leuk werkstuk maar het kan wel iets langer de volgende keer
13 jaar geleden
Antwoorden