1. Hoe is aardolie ontstaan en op welke manier wordt het uit de grond gehaald?
Aardolie bestaat al meer dan 100 miljoen jaar. Gestorven kleine plantjes en diertjes (plankton) vormen in dikke lag op de zeebodem. Doordat dat allemaal op een zuurstofarme bodem kwam te liggen kon het niet makkelijk verteerd worden. Na een tijd komen die onder een laag zand en klei te liggen. Die lagen worden als maar dikker en zwaarder. Doordat het zo zwaar wordt verandert het in een soort van stroperige massa. Door de zwaarte ontstaat een druk en een erg hoge temperatuur, vanuit daar is
aardolie en aardgas ontstaan. Aardolie zit onder ondoordringbare lagen steen. Wanneer met door middel van trillingen ziet of er olie in de grond zit, wil met dit er natuurlijk uithalen, dat gebeurt met een boormachine. De boormachine zorgt ervoor dat de boor ronddraait zodat het iets gemakkelijker de grond in gaat. Aan de boor zitten lange en grote pijpen die samen met de boor de grond in gaan. Wanneer het dieper wordt kunnen er pijpen aangeschroefd worden zodat hij verder de grond in kan. Wanneer de boor in de grond draait kan dit nogal warm worden, daarom wordt er ook gezorgd voor spoelwater zodat hij niet oververhit raakt. Het olie komt er soms vanzelf uit, maar meestal moet het eruit worden gepompt.
2. Waar werd aardolie vroeger voor gebruikt?
Zo´n 6000 jaar geleden had de mens nog geen flauw benul van de aanwezigheid van de aardolie in de grond. Op sommige plaatsen kwam de aardolie spontaan aan de oppervlakte. Men gebruikte het kleverige olie als muurbedekking of voor het waterdicht maken van boten. Romeinse doktoren probeerden aardolie uit als medicijn tegen een aantal ziektes. Dit was uiteraard een volledige mislukking.
In de 7de eeuw gebruikten de Byzantijnse soldaten de aardolie als wapen. Ze hadden het Griekse vuur uitgevonden. Dit vuur was dat niet door water te blussen is, ze schoten pijlen af met het Griekse vuur, vuurpijlen.
3. Aardolie als grondstof voor andere producten
Aardolie is nog voor veel andere producten belangrijk als grondstof. Aardolie is heel belangrijk voor de petrochemische industrie, dat is de tak van de industrie die zich bezig houdt met de verwerking van aardolie tot verschillende producten. Aardolie is belangrijk voor brandstoffen, onder andere benzine. Voor aardolie is polyetheen een onmisbare grondstof. Polyetheen is het meest gebruikte kunststof wat er is. Polyetheen wordt gemaakt door polymerisatie van etheen, dat is het samenvoegen van kleine koolwaterstoffen tot een lange keten. Etheen werd verkregen door het afbreken van een mengsel van koolwaterstoffen, dat ontstaat bij het scheiden van ruwe olie op een temperatuur van circa 150 tot 180 graden Celsius. Ook wordt olie als grondstof gebruikt in de farmaceutische industrie, deze industrie produceert medicijnen en geneesmiddelen.
4. Welke zijn de belangrijkste olieproducerende landen, olie-exporterende landen en olie verbruikende landen?
De OPEC
De OPEC staat voor Organisation of Petroleum Exporting Countries. In het Nederlands wordt dit vertaald als Organisatie van Olie Exporterende Landen. OPEC bestaat uit elf landen die sterk van de olie-inkomsten afhankelijk zijn. De OPEC is op 14 september 1960 opgericht in Bagdad (Irak) op initiatief van Venezuela. Later voegden zich acht andere leden bij OPEC, waarvan er twee de organisatie weer hebben verlaten: Qatar (1961), Indonesië (1962), Libië (1962), Verenigde Arabische Emiraten (1967), Algerije (1969), Nigeria (1971), Ecuador (1973-1992) en Gabon (1975-1994).
De OPEC heeft zijn hoofdkwartier in Wenen sinds 1 september 1965, daarvoor was het gevestigd in Genève. De Arabische leden van de OPEC kondigden in 1973 maatregelen aan tegen het westen. Hierdoor ontstond de oliecrisis. Na de revolutie in Iran van 1979 steeg de olieprijs en daarmee was de tweede oliecrisis een feit.
Landen die relatief veel olie produceren, maar geen lid zijn van de OPEC zijn: Canada, Mexico, Noorwegen, Verenigde Staten, Rusland en Oman.
5. Hoeveel aardolie is er in het verleden al gebruikt?
Al heel lang zijn mensen bezig om ruwe olie uit de grond te halen. Volgens geruchten is aardolie al 3 miljard geleden ontstaan uit micro-organismen die naar de bodem zakten. In de Middeleeuwen ontdekte men aardolie in de grond. Pas in 1854 wist Amerikaan George Henry Bissell hoe je het uit de grond moest halen namelijk met boorapparatuur.
George Henry Bissell richtte een oliemaatschappij op genaamd Pennsylvania Rock Oil Company. Intussen heeft men ongeveer 3780 miljard liter aan ruwe olie gewonnen. In totaal kan er ongeveer 190,8 miljard kg aan ruwe aardolie gewonnen worden.
De totale hoeveelheid winbare aardolie bestaat uit ongeveer 1200 miljard vaten. Datikomt overeen met 40 maal het huidige jaarlijkse verbruik. 62% van deze voorraad bevindt zich in het Midden-Oosten, 12% in Europa/Eurazië, 10% in Afrika, 9% in Latijns-Amerika (exclusief Mexico), 5% in Noord-Amerika, en maar 3% in de overige delen van Azië. Saoedi-Arabië heeft de grootste voorraad, gevolgd door Irak,Iran, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. De landen Rusland, Venezuela en Nigeria hebben een grote voorraad aardolie. In Nederland wordt de aardolie onder andere gevonden in en rond de Noordzee.
6. Als de olieprijs stijgt…
Als de prijs van aardolie stijgt dan hebben ze meer opbrengst per vat waarvan ze dan weer die dure opgravingen kunnen doen. Hiermee kunnen ze deze winbare reserves opgraven.
7. Waar komt aardolie voor in Nederland
In Nederland komt aardolie voor op de volgende plaatsen, Schoonebeek, rond en in Den Haag en in het Nederlandse deel van de Noordzee. aardoliemoedergesteente word gevormd door de posidonia schalies. De Vlieland Zandsteen van de Rijnland Groep is belangrijkste oliereservoirgesteente. Posidonia schalie is een laag kleisteen met een hoog percentage aan organische stof.
Op het plaatje hiernaast zie je waar veel aardolie ligt, rood aangegeven.
Schoonbeek hoort zogenaamd bij de ‘giant oil fields’ en heeft ongeveer één miljard olievaten. Schoonbeek is daarmee een van de grootste olievelden van Noordwest-Europa. En dan spreken we alleen nog maar over het Nederlandse deel van het veld. Na de grens wordt het veld Emlichheim genoemd. De olie in Schoonebeek is heel taai en stroperig en bevat erg veel paraffine, paraffine is een soort kaarsvet. Paraffine stolt bij lage temperaturen. Om de olie op te pom¬pen moet je de olie dus eerst vloeibaar maken. Je kan de olie vloeibaar maken door het op te warmen.
8. In welke fracties wordt aardolie verdeelt?
Als je ruwe olie gaat destilleren krijg je verschillende fracties. Destillatie van ruwe olie is een belangrijke stap bij olieraffinage in de petrochemie. De olie wordt gescheiden in verschillende destillatiefracties:
LPG
Benzine
Kerosine
Diesel
Stookolie
Asfalt, teer
De verschillende fracties hebben ieder hun belangrijke toepassingen:
brandstof
smeermiddel voor machines
asfalt voor wegen en dakbedekking,
grondstof voor de chemische industrie, denk aan plastics, geneesmiddelen en kunstmest.
REACTIES
1 seconde geleden
B.
B.
Hey,
Het is niet echt een fout en ik weet niet wanneer ze allemaal zijn toe getreden, maar de 11 landen die bij de OPEC horen zijn: Irak, Iran, Venezuela, Qatar, Koeweit, Saoedi-Arabië, Bahrein, Negeria, Algarije, libië en Indonesië.
17 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
lollig!!!!
12 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Hey, weten jullie ook uit welke landen het komt?
10 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
ik vind dit een heel goede werkstuk omdat ik dit echt nodig heb voor mijn spreekbeurt
9 jaar geleden
Antwoorden?.
?.
Kunnen jullie ook de vraag "hoe werkt aardolie" beantwoorden
8 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
dit is echt de beste website ooit ik hou ervan i
8 jaar geleden
Antwoorden