Het begin
Coca-Cola is uitgevonden door John Stith Pemberton (man van de foto). Hij is geboren op 8 juli 1831 en ging dood op 16 augustus 1888. John had een eigen apotheek en wou een pilletje of drankje waardoor er meer klanten kwamen dan bij zijn apotheek dan bij andere apotheken. Heel lang deed hij erover om zijn drankje te maken. Maar uit eindelijk had hij op 8 mei 1886 een drankje die zou helpen tegen hoofdpijn, buikpijn en maagkramp, met de belangrijkste ingredienten; colanoten en kokabonen.Hij verkocht het al voor 5 cent. Een vriend van John, Frank Robinson verzon de naam Coca-Cola (Coca van de kokabonen en Cola van de colanoten) en ontworp het logo. Maar zijn klanten vonden het niet alleen helpen, maar ook nog eens heel lekker. Dus dronken ze het ook voor de lekkerheid.
Later verkocht John het bedrijf aan Asa Candler voor 550 dollar, inclusief het geheime recept! Het geheime recept is erg goed bewaakt. Het staat in een bankkluis in Atlanta. Er zijn maar een paar mensen over de hele wereld die weten wat het geheime recept is.
Asa Candler was goed in het verkoop. Hij zorgde ervoor dat het overal te zien was. Zelf liet hij bonnetjes maken, zodat mensen gratis cola flesjes konden halen. Hij richtte tegelijketijd The Coca-Cola Company op. Hij zorgde voor veel klanten.
Toen vorkocht Asa Candler aan ene Ernest Woodruff voor 25 miljoen dollar. Voor die tijd was dat erg veel geld.
Olympische Spelen
Coca-Cola is in Nederland gekomen doordat de Olympische Spelen in 1928 in Amsterdam werden gegeven. Coca-Cola was de hoofdsponser (nu nog steeds). Ernest Woodruff liet het land ook Coca-Cola proeven. Het drankje was ook in Nederland een groot succes. In Nederland werd daarom in 1945 de N.V. Nederlandse Coca-Cola Maatschappij.
Fabrieken
Voor 1945 waren er in Nederland twee fabrieken, eentje in Rotterdam en de ander in Amsterdam. In 1940 werd de Rotterdamse fabriek verwoest. Nu staat de Coca Cola fabriek in Dongen
(fabriek van het plaatje) en het
hoofdkantoor in Rotterdam.
Reclames
Slogans
John Pemberton deed al aan reclame's. De reclame was alleen nog heel saai. De slagon (slagzin) was toen ook ; '' Coca Cola, een verfrissende, heerlijke dorstflesser die de consument plezier en ontspanning biedt, is overal verkrijgbaar tegen een zeer betaalbare prijs van 5 dollarcents'. Die slagon is heel anders dan nu maar in 1904 kwam er een nieuwe slagon en die ging zo; 'Delicious en refreshing' (heerlijk en verfrissend).
1922: 'Thirst know no season' (dorst kent geen seizoen).
1927: 'Six million a day' (zes miljoen per dag).
1929: 'The pause that refreshes' (de pauze die verfrist).
1942: 'It's the real thing' (het is je ware).
1963: 'Things go better with Coke' (dingen lopen beter met Coke).
En nu is de slagon 'open happiness'.
Kerstman
De bedrijf reclametekenaar van Coca Cola, Haddon Sundblom, kreeg een opdracht om de kerstman te ontwerpen of een nieuw uiterlijk te geven. Daarvoor had hij veel verschillende kleding. Haddon had een nieuwe kerstman gemaakt in de kleuren van Coca Cola, rood en wit. De The Company zet de kerstman altijd op de foto/tekening met een flesje Coke in zij handen, natuurlijk. De kerstman is dus niet verzonnen door Coca Cola maar Haddon Sundblom heeft hem dus wel ontworpen.
Er zijn meerdere dingen om keuze te maken. Er staat bijvoorbeeld in Atlanta, Georgia een Coca Cola museum met van allerlei dingen over Coca Cola, de geschiedenis, allerlei flesjes, liedjes over Coca Cola enzovoorts.
Coca Cola sponsoort ook. Coca Cola sponsoort de Olympische Spelen al heel lang, vanaf het begin van de twintigste eeuw. Ook het voetbal wordt gesponseerd, zoals bij grote kampioenschappen en wedstrijden over de hele wereld. En bij de Tour de France zijn ze er ook. In Nederland sponseren ze ook veel dingen.
Ook bestaat er in de Verenigde Staten Coca Cola Scholars Foundiation; een stichting van de Coca Cola company. Waar elk jaar 250 jaarbeurzen worden verdeeld onder alle mensen die willen door studeren.
Op de tv zijn er soms ook reclamespotjes van Coca Cola, of er hangen posters.
Flesjes
Glazen flesjes
De glazen flesjes zijn al heel oud. Veel andere bedrijven gingen het flesje na maken dus op een gegeven moment ging The Coca Cola Company in 1913 een nieuw flesje laten ontwerpen. Het was de bedoeling dat je meteen het flesje herkend. De Root Glass Company uit Indinana (Amerika) had een glasblazer in dienst, die Alexander Samuelson heette. Hij en zijn assistente Earl Dean hadden samen een nieuw en uniek flesje bedacht. Ze waren geinspireerd van de vorm van een vrouwenlichaam. Het flesje die in 1915 werd gemaakt mag niet worden nagemaakt.
Blikjes
Maar glas is best duur en zwaar, glas is ook niet zo handig om zo snel mee te nemen. Coca Cola bedenkt daarom een blikje met een lipje die je zo, met een hand kon open maken. Ze waren lichter en goedkoper. Vanaf 1960 waren de blikjes overal in de winkels te vinden.
PET-fles
Kunststof was ook heel handig, het was ook licht, sterk en goedkoop. Ook kan je het niet weggooien. Dus uiteindelijk kwam er in 1970 een plastic PET-fles van een liter met een schoefdop. De oorspronkelijke vorm is nog wel te herkennen in de flesjes alleen de bijzondere slanke vorm is het toch niet meer.
Zoals je hier naast op het plaatje kan zien is het ontwerp heel vaak is verandert.
Ingredienten
Niemand weet de geheime ingredienten in een Coke.Coca Cola heeft een paar producten met cafeïne. Dat zijn bijvoorbeeld Coca Cola Light en Zero. Er staan een paar producten op de achterkant van flesje of blikje, dat moet namelijk van de wet. Hier zijn de ingredienten; sprankelend water, kleurstof E1500, zoetstoffen (natriumcyclamaat, acesulfaam-k, en aspartaam)- bij een gewone Coca Cola staat hier de hoeveelheid suiker-, voedingszuren (E338-E330), plantenextracten, conserveermiddel E211 en cafeine (bevat een bron van felilalanine, staat erbij). Dan staat er ook nog de voedingswaarde per 100 ml; energiewaarde 0,8 kJ (0,2 kcal). En er staat ook nog op wat er niet in zit; eiwit 0 gram, koolhydraten 0 gram, vet 0 gram, verzadigde vetzuren 0 gram, voedingsvezels 0 gram, natium 0 gram.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
J.
J.
leuk werkstuk
4 jaar geleden
Antwoorden