Coca cola

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2016 woorden
  • 11 mei 2015
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
59 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Het begin

Coca-Cola is uitgevonden door John Stith Pemberton (man van de foto). Hij is geboren op 8 juli 1831 en ging dood op 16 augustus 1888. John had een eigen apotheek en wou een pilletje of drankje waardoor er meer klanten kwamen dan bij zijn apotheek dan bij andere apotheken. Heel lang deed hij erover om zijn drankje te maken. Maar uit eindelijk had hij op 8 mei 1886 een drankje die zou helpen tegen hoofdpijn, buikpijn en maagkramp, met de belangrijkste ingredienten; colanoten en kokabonen.Hij verkocht het al voor 5 cent. Een vriend van John, Frank Robinson verzon de naam Coca-Cola (Coca van de kokabonen en Cola van de colanoten) en ontworp het logo. Maar zijn klanten vonden het niet alleen helpen, maar ook nog eens heel lekker. Dus dronken ze het ook voor de lekkerheid.

Later verkocht John het bedrijf aan Asa Candler voor 550 dollar, inclusief het geheime recept! Het geheime recept is erg goed bewaakt. Het staat in een bankkluis in Atlanta. Er zijn maar een paar mensen over de hele wereld die weten wat het geheime recept is.

Asa Candler was goed in het verkoop. Hij zorgde ervoor dat het overal te zien was. Zelf liet hij bonnetjes maken, zodat mensen gratis cola flesjes konden halen. Hij richtte tegelijketijd The Coca-Cola Company op. Hij zorgde voor veel klanten.

Toen vorkocht Asa Candler aan ene Ernest Woodruff voor 25 miljoen dollar. Voor die tijd was dat erg veel geld.

Olympische Spelen

Coca-Cola is in Nederland gekomen doordat de Olympische Spelen in 1928 in Amsterdam werden gegeven. Coca-Cola was de hoofdsponser (nu nog steeds). Ernest Woodruff liet het land ook Coca-Cola proeven. Het drankje was ook in Nederland een groot succes. In Nederland werd daarom in 1945 de N.V. Nederlandse Coca-Cola Maatschappij.

Fabrieken

Voor 1945 waren er in Nederland twee fabrieken, eentje in Rotterdam en de ander in Amsterdam. In 1940 werd de Rotterdamse fabriek verwoest. Nu staat de Coca Cola fabriek in Dongen

(fabriek van het plaatje) en het

hoofdkantoor in Rotterdam.

Reclames

Slogans

John Pemberton deed al aan reclame's. De reclame was alleen nog heel saai. De slagon (slagzin) was toen ook ; '' Coca Cola, een verfrissende, heerlijke dorstflesser die de consument plezier en ontspanning biedt, is overal verkrijgbaar tegen een zeer betaalbare prijs van 5 dollarcents'. Die slagon is heel anders dan nu maar in 1904 kwam er een nieuwe slagon en die ging zo; 'Delicious en refreshing' (heerlijk en verfrissend).

1922: 'Thirst know no season' (dorst kent geen seizoen).

Dit wil je ook lezen:

1927: 'Six million a day' (zes miljoen per dag).

1929: 'The pause that refreshes' (de pauze die verfrist).

1942: 'It's the real thing' (het is je ware).

1963: 'Things go better with Coke' (dingen lopen beter met Coke).

En nu is de slagon 'open happiness'.

Kerstman

De bedrijf reclametekenaar van Coca Cola, Haddon Sundblom, kreeg een opdracht om de kerstman te ontwerpen of een nieuw uiterlijk te geven. Daarvoor had hij veel verschillende kleding. Haddon had een nieuwe kerstman gemaakt in de kleuren van Coca Cola, rood en wit. De The Company zet de kerstman altijd op de foto/tekening met een flesje Coke in zij handen, natuurlijk. De kerstman is dus niet verzonnen door Coca Cola maar Haddon Sundblom heeft hem dus wel ontworpen.

Er zijn meerdere dingen om keuze te maken. Er staat bijvoorbeeld in Atlanta, Georgia een Coca Cola museum met van allerlei dingen over Coca Cola, de geschiedenis, allerlei flesjes, liedjes over Coca Cola enzovoorts.

Coca Cola sponsoort ook. Coca Cola sponsoort de Olympische Spelen al heel lang, vanaf het begin van de twintigste eeuw. Ook het voetbal wordt gesponseerd, zoals bij grote kampioenschappen en wedstrijden over de hele wereld. En bij de Tour de France zijn ze er ook. In Nederland sponseren ze ook veel dingen.

Ook bestaat er in de Verenigde Staten Coca Cola Scholars Foundiation; een stichting van de Coca Cola company. Waar elk jaar 250 jaarbeurzen worden verdeeld onder alle mensen die willen door studeren.

Op de tv zijn er soms ook reclamespotjes van Coca Cola, of er hangen posters.

Flesjes

Glazen flesjes

De glazen flesjes zijn al heel oud. Veel andere bedrijven gingen het flesje na maken dus op een gegeven moment ging The Coca Cola Company in 1913 een nieuw flesje laten ontwerpen. Het was de bedoeling dat je meteen het flesje herkend. De Root Glass Company uit Indinana (Amerika) had een glasblazer in dienst, die Alexander Samuelson heette. Hij en zijn assistente Earl Dean hadden samen een nieuw en uniek flesje bedacht. Ze waren geinspireerd van de vorm van een vrouwenlichaam. Het flesje die in 1915 werd gemaakt mag niet worden nagemaakt.

Blikjes

Maar glas is best duur en zwaar, glas is ook niet zo handig om zo snel mee te nemen. Coca Cola bedenkt daarom een blikje met een lipje die je zo, met een hand kon open maken. Ze waren lichter en goedkoper. Vanaf 1960 waren de blikjes overal in de winkels te vinden.

PET-fles

Kunststof was ook heel handig, het was ook licht, sterk en goedkoop. Ook kan je het niet weggooien. Dus uiteindelijk kwam er in 1970 een plastic PET-fles van een liter met een schoefdop. De oorspronkelijke vorm is nog wel te herkennen in de flesjes alleen de bijzondere slanke vorm is het toch niet meer.

Zoals je hier naast op het plaatje kan zien is het ontwerp heel vaak is verandert.


Ingredienten

Niemand weet de geheime ingredienten in een Coke.Coca Cola heeft een paar producten met cafeïne. Dat zijn bijvoorbeeld Coca Cola Light en Zero. Er staan een paar producten op de achterkant van flesje of blikje, dat moet namelijk van de wet. Hier zijn de ingredienten; sprankelend water, kleurstof E1500, zoetstoffen (natriumcyclamaat, acesulfaam-k, en aspartaam)- bij een gewone Coca Cola staat hier de hoeveelheid suiker-, voedingszuren (E338-E330), plantenextracten, conserveermiddel E211 en cafeine (bevat een bron van felilalanine, staat erbij). Dan staat er ook nog de voedingswaarde per 100 ml; energiewaarde 0,8 kJ (0,2 kcal). En er staat ook nog op wat er niet in zit; eiwit 0 gram, koolhydraten 0 gram, vet 0 gram, verzadigde vetzuren 0 gram, voedingsvezels 0 gram, natium 0 gram.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Kluis

Maar er staan een paar belangerijke dingen niet op die wel in een Coke zitten. Het recept wordt daarom ook streng bewaakt in een kluis in Atlanta. Iedereen weet dat er cocaplantjes of kolanoten in een flesje zitten maar niet precies hoeveel.

Concurrentie

Een concurrent is een bedrijf die bijvoorbeeld ook cola produceerd en verkoopt, maar jij wilt natuurlijk dat iedereen jou cola koopt. De allergrootste concurrent van Coca Cola is Pepsi Cola. Pesi Cola is ook een best groot bedrijf en bestaat ook al best wel lang. Ongeveer 5 jaar na dat Pemberton zijn drankje had ontwikkeld kwam Caleb Bradham in 1886 in New Bern in de staat North Carolina met ongeveer hetzelfde drankje. Ook hij had het uitgevonden als medicijn. Hij noemde het Brad Drink, naar het eerste stukje van zijn achternaam; Bradham. In Brad Drink zaten ook kolanoten, cafeine enzovoorts. Maar ook pepsine. Bradham kreeg later ook een soda fountain en zo maakte klanten kennnis met zijn drankje, dat Bradham later een andere naam gaf, namelijk Pepsi naar dyspepsie. En in 1903 werd de naam zelf als handelsmerk geregisteert. Zeventien jaar lang ging het heel goed totdat de suikerprijzen gingen stijgen, zodat Pepsi te duur werd vergeleken met Coca Cola. Dus Bradham kon niet anders en liet Pepsi schieten. Maar uiteindelijk werden de suikerprijzen niet hoger maar zelfs lager. Dat was dus een flinke tegenvaller voor Bradham, maar voor Coca Cola juist positief. In 1923 ging Pepsi failliet.

Een lange tijd gebeurde er niets tussen Pesi en Coca Cola. Totdat Pepsi een nieuwe eigenaar kreeg. In 1931 werd Pepsi opgekocht door het bedrijf Loft Candy Company. De diricteur Charles G. Guth was tevreden over het drankje. Het kreeg weer een nieuw leven, zelf in een nieuw flesje. Nu had Pepsi een bierflesje die helemaal niks kostten dus werd Pepsi goedkoper en Coca Cola baalde. In 1940 werd dan ook de eerste reclame uitgezonden van Pepsi. Met als thema Nickel Nickel. Een Nickel is een Amerikaanse muntstukje ter waarde van 5 dollarcent. Het werd een enorm succes en het werd wel in 55 talen uitgezonden. Coca Cola moest veel doen om boven hun concurrent te blijven. Zeker nadat Pepsi een reclame maakte waarin Pepsi zogenaamd beter was dan Coca Cola. Een vergelijkende reclame heet dat. Nu mogen zulke reclame's niet meer. Coca Cola merkte dat de reclame hielp want de verkoop daalde enorm. Bovendien maakte de Coca Cola Company een fout om te gaan knutselen met die formules. Pepsi won de strijd dus en ging zich richten op de jeugd. Maar in 2004 werd het verschil tussen de twee merken steeds kleiner. Coca Cola had een marktaandeel van 42 procent en Pepsi 32.

Coca Cola in Nederland

CCN en CCE-NL

Nederland heeft natuurlijk ook Coca Cola fabrieken. Er zitten twee bedrijven in ons land, die een heet Coca Cola Nederland, ook wel CCN. Dat bedrijf is onderdeel van The Coca Cola Company en eigenaar van de merken van Coca Cola, dat zijn merken zoals Fanta, Capri Sun, Aquarius enzovoorts. Coca Cola Nederland is ook nog eens verantwoordelijk voor de communicatie en cunsumentenmarketing. En het andere bedrijf heet Coca Cola Enterprises Nederland, dus CCE-NL. Zij zorgen voor de productie, distributie en verkoop van Coca Cola in Nederland. CCE-NL is een onderdeel van Coca Cola Enterprises Inc.

In Nederland werken er zo´n 850 mensen in allerlei vestegingen voor Coca Cola. Het hoofdkantoor van Coca Cola Nederland en Coca Cola Enterprises Nederland staat in Rotterdam. En fabriek van Coca Cola in Nederland staat in Dongen en Sales Center in Dongen, Apeldoorn en Rotterdam.

Coca Cola is baas van 15 merken. Alle merken zijn niet-acoholistisch, zoals water.

Niet nieuw

Coca Cola is niet nieuw in Nederland. In 1914 bij de Olympische Spelen was het drankje nieuw in Nederland. Het was een heel populair drankje, dus twee jaar later, in 1930 werd de N.V. Nederlandse Coca Cola Maatschappij opgericht. Op de eerste verdieping van een Amsterdamse grachtenpand kwam een kantoor, daarboven de opslagplaats voor de siroop en op de eerste vedieping werd de frisdrank gebotteld. Toen ging het nog heel onproffesioneel. Er werden per keer vijf flesjes tegelijk gevuld via een trechter en dan met behulp van een pedaal de koonkurk erop drukken.

Vijf jaar jater waren werkten er vier personen. Twee daarvan waren verkopers. Een Coca Cola flesje kostte toen vijftien cent. Vijftien cent is nu bijna zeven cent. Van die vijftien cent was er zeven cent (iets meer dan 3 cent) satiegeld. In 1938 werd het zelf 10 cent, nu dus 4,3 cent.

Live Positively

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen of Corporate Responsibility en Sustainability (CRS) is bij Coca Cola erg belangrijk. Via het platform Live Positively richten de mensen die werken bij Coca Cola op 7 dingen, dat zijn;

1. Gemeenschap

2. Drankportfolio

3. Actieve en gezonde leefstijl

4. Werkomgeving

5. Globaal waterbeleid

6. Duurzame verpakkingen

7. Klimaatbescherming

Smaken

Light

Er zijn verschillende smaken van een Coke, zoals Light. Light is geintroduceerd in het midden van de jaren 80. Inmiddels zijn van veel merken de light variant gekomen. In een Coca Cola light zijn suikers vervangen door zoetstoffen. Zo komt er een zoete smaak maar bijna geen calorieën. Zoetstoffen smaken een beetje anders dan suikers, daardoor is de smaak van een normale Coke anders dan een light Coke, je proeft het verschil niet heel goed.

Zero

In een glas Coca Cola Zero zit:


 


 


 

Er bestaat ook Coca Cola Zero cafeinevrij, en dat is precies hetzelfde als Zero alleen zit er 1% zout in.

Life

In begin 2015 komt er in Nederland een nieuwe Coke, namelijk Coca Cola Life. De ingredienten zijn van natuurlijke oorsprong en bevat minder suikers. Een blikje van 330 ml bevat 89 calorieën. Zo ziet het eruit –--->

Vanille

In 2002 was Coca Cola Vanille er al. Eerst was het drankje alleen in Amerika te koop, maar later ook in Canada. Het ging slecht met het drankje dus is het van de markt afgehaald in 2005, maar in 2007 kwam de smaak gewoon weer terug. In Nederland is het verkrijgbaar in blikjes van 330 ml en in literflessen. Ook bestaat er Coca Cola Vanille Zero.

In 2002 was Coca Cola Vanille er al. Eerst was het drankje alleen in Amerika te koop, maar later ook in Canada. Het ging slecht met het drankje dus is het van de markt afgehaald in 2005, maar in 2007 kwam de smaak gewoon weer terug. In Nederland is het verkrijgbaar in blikjes van 330 ml en in literflessen. Ook bestaat er Coca Cola Vanille Zero.

Ook zijn er smaken zoals Cherry Coke, wat ook van Coca Cola is, Coca Cola Lemon en Coca Cola Lime.

REACTIES

J.

J.

leuk werkstuk

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.