Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Cabriolets

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 871 woorden
  • 30 maart 2015
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Ik doe dit werkstuk over cabrioletten omdat:

  • Omdat ik het altijd heet heb in de auto.
  • Omdat ik van auto’s houd.

Ik hoop er van te leren:

  • Wie dat bedacht heeft.
  • Wat de geschiedenis er van is.

 

Hoofdstuk 1: de geschiedenis van cabriolets

De geschiedenis van cabriolet is net zo oud als de auto zelf, de allereerste auto’s waren natuurlijk ook cabriolets. Iets later, toen Cadillac hun eerste cabriolet voor het publiek zichtbaar maakte was de gesloten auto niet meer in evenwicht, in 1970 werd de cabriolet als gevaarlijk gezien, omdat als de auto over de kop sloeg er niet veel bescherming voor de inzittenden. Tegenwoordig worden ze uitgerust met een rol-over-bar, dat is iets dat uitsteekt op de cabriolet (bijvoorbeeld: De voorruit en de rugleuning).

In 1930 waren er cabriolets met een inklapbaar stevig dak. Dit type is als je heel erg technisch kijkt ook geen cabriolet, maar een hardtop. De daken bestonden die tijd uit 1 stuk en dat was niet echt handig natuurlijk. Opvouwbare daken van stof namen veel minder plaats in. Er bestonden altijd hardtops die je er gewoon af kon halen en die je in de zomer thuis kon laten en in de winter er weer op liet maken. Peugeot en Ford hadden allebei een tussenmodel. Een metalen dak dat in een paar delen in de kofferbak schoof. Het ontwerp kwam eigenlijk van Peugeot. De Peugeot 401 kreeg de eer dat hij hem als eerst mocht hebben, maar doordat dat in-elkaar-zitten nog niet helemaal perfect was, was hij niet echt populair. Mercedes-Benz probeerde het nog een keer op de Mercedes SLK in 1961. Bij deze auto paste dat metalen dak wel en hij had niet de nadelen van zijn voorgangers. Veel succes dus. Peugeot probeerde het nog 1 keer en toen lukte het wel.        

 

Hoofdstuk 2: De soorten cabriolets

Elk merk heeft wel een cabriolet, veel mensen willen namelijk wel een cabriolet hebben, cabrio’s zijn vaak gewone auto’s met een dak die je die je in en uit kan klappen, vaak zijn het sedans of hatchback`s maar je hebt ook gewone kleine auto’s, –zie foto 2- sommige willen echt grappig zijn, die willen een grote terreinwagen als cabrio hebben, deze zie je linksonder op een plaatje. Soms met erg dure auto’s. Landrover heeft een ander merk dat erbij hoort: Rangerover, die is eigenlijk hetzelfde maar deze zijn veel duurder ingericht, deze die rechtsonder op een plaatje staat vind ik niet echt mooi, maar je hebt ook oude, die vind ik prachtig. Je hebt ook heel speciale cabriolets: landaulets, daar is koning Albert bijvoorbeeld mee getrouwd, de uitleg daarover lees je in hoofdstuk 2. Maar sommige mensen willen toch wel echt het toppunt van grappig zijn, die hebben dan een oude limousine en maken daarvan een cabriolet en dan laten ze 2 zitplaatsen over en maken hem van binnen waterdicht, nog een goede motor voor het gewicht, ze gieten er een heleboel water in en, zie daar: een rijdend zwembad; dat hebben een paar mensen een keer gedaan. Die mensen werden bijna meteen aangehouden door de politie, maar ja, ze konden niks tegen hen beginnen want waarom zou het niet mogen?

 

Hoofdstuk 3: Daken

1 TARGA DAK

Een targa dak is een bijzondere manier om het dak te openen. Boven de bestuurder en degene die meerijdt, kan het dak geopend worden door het bovenstuk te verwijderen. Tegenwoordig is het targa-dak ook elektrisch te open te maken en te sluiten. Het dak wordt dan elektrisch weggeschoven.

 

2 HARDTOP

Bij een HARDTOP kan het dak helemaal er afgehaald worden: hij klapt in een paar delen en verdwijnt automatisch in de bagageruimte. Dit noemen we een CC (CoupéCabriolet). De CC-vorm heeft een paar voordelen. Want het harde dak kan beter tegen de kou, je hoort bijna geen geluiden van buiten en het kan beter tegen mensen die het willen kapotmaken, dus: dieven. Alleen het nadeel is dat de CC´s met geopende kap een kleine ruimte voor hun bagage hebben. De Peugeot 207 CC is zo`n cabriolet, daarintegen is het toch de populairste cabriolet. Je mag het ook gewoon in/uitklapdak noemen. Als het goed is ziet u wel welke cabrio de Peugeot is, met die dikke kont.

 

3 SOFTTOP

Bij een SOFTTOP cabriolet is het dak gemaakt van vinyl of canvas, dat zijn soorten materialen, de achterramen zijn vaak van plastic. Een voordeel van de SOFTTOP is dat het dak lichter is en minder ruimte inneemt dan het dak HARDTOP, die in de ruimte voor de bagage zit.

 

 

4 LANDAULETS

Landaulets zijn een soort limousines waar het achterste gedeelte dak open is, als er bijvoorbeeld een belangrijk persoon verplaatst moet worden, kan hij toch nog zwaaien naar fans. John F. Kennedy is in zo`n landaulet doodgeschoten, linksonder zie je er een foto van. Hoe komt landaulet aan zijn naam? Een landaulet is het dak van een landauer (een speciale soort koets ). Officieel maakt alleen Maybach landaulets maar als je tegen Mercedes zegt: Ik geef je een miljoen als je een landaulet voor me maakt, dan doet Mercedes het gewoon. Het is gewoon een soort van limousine, beter gezegd: Het is een limousine.

REACTIES

A.

A.

mooi werkstuk! ik heb er veel van geleerd...

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.